úterý 31. března 2015

Cestou ze servisu


V servisu mě nepotěšili, ale modré nebe a bílé obláčky  mi náladu rychle vylepšily...



Soustředila jsem se na jízdu neznámými končinami a Eliška fotila.













A za odměnu jsme si daly zmrzlinu....



pondělí 30. března 2015

Jedeme do servisu


Šárka má rozbitý iPad.
Asi dva měsíce mi trvalo, než jsem se odvážila jet do Prahy do servisu.
Ale protože jsem chtěla, aby ho měla Šárka opravený, až se vrátí z nemocnice, tak jsem si řekla, že už "konečně MUSÍM..."


Eliška jela se mnou a cestou si krátila čas hrou na telefonu nebo focením.
Asi 40 minut jsme stáli v koloně...



Chvilkama jsem málem litovala, že jsem jela.
Navigace hlásila dojezd na místo 7 minut před koncem pracovní doby...
(ještě tam nemám o hodinu posunutý čas)



Kochala jsem se přírodou a doufala jsem, že to stihneme.
Chtěla jsem Šárce udělat radost.







Popojíždění v koloně není moje hobby a musím přiznat, že se v Praze docela bojím... Auto zleva zprava, kličky motorek i aut sem a tam - to není problém..a já pak nechápu...



Ale našly jsme to... Oddechla jsem si a běžela jsem dovnitř.
Měla jsem radost, že tam ještě jsou.

Ta radost mi však dlouho nevydržela:(
Když jsem vysvětlila náš problém, tak mi bylo řečeno, že iPady neopravují, ale vyměňují kus za kus.
Za necelých 8 TISÍC mi prý dají jiný...
Osm tisíc - hahaha....
Myslela jsem si, že když je rok a 4 měsíce starý, že je ještě v záruce, prý ne...


Ještě jsem se chvíli (marně) bránila, že mi to měli napsat do mailu nebo říct do telefonu, ale neuspěla jsem.
Zklamaně jsem i s iPadem vyšla ven...
Tak, a teď "Babo, raď..."

Je to ono?

- "Eli, dej mi ten papír z PPP, prosím, do té modré složky s nápisem M.....ová Eliška..."
- "Proč to tam nedáváš?"
- "Protože to tam nemůžu dát!"

- "A proč to tam nemůžeš dát?! Je tam napsáno M....ová Eliška?"

- "NE. Tam je Eliška M.....ová!!
Copak to je ono?!"

neděle 29. března 2015

Brčkodráha






Děti se nesmírně baví...


..a vodu máme na židlích, na stole, na zemi, na zdi....


.....a v jednu chvíli se topil notebook i navigace...








Slyšíš mokro?

Sedíme v obýváku a z pootevřeného okna slyším, jak venku jezdí auta....a "cákají" okolo...
...otočím se k Elišce a říkám:
- "Venku je nějaké MOKRO, že by tam pršelo?"
A Eliška na to: "Jak to víš, že je tam mokro?"
- "...to slyším, ne?!"

- "Ty slyšíš MOKRO?!! Jak to můžeš slyšet?!!!"

10 věcí, které byste měli vědět, než někam pozvete holku s Aspergerovým syndromem

http://zrzava-holka.blogspot.cz/2015/03/10-veci-ktere-byste-meli-vedet-nez.html

Ahoj, našla jsem pěkný článek na stránce http://thegirlwiththecurlyhair.co.uk :-)
Spoustě lidí připadá spontánní výlet na pláž nebo do kina jako skvělý nápad. Ale pro holku s AS je chození ven, ať už s přáteli nebo s potenciálním partnerem/partnerkou, docela náročná záležitost. V tomto článku najdete 10 tipů, které vám pomůžou si naplánovat vaše rande nebo výlet tak, aby AS i NT byli v pohodě a daný den si naplno užili. 

1. Dívce s AS řekněte přímo, jaké máte úmysly. 

Jestli ji třeba milujete, zkuste vše co nejpřesněji pojmenovat. Většina žen s AS nemusí v daný moment poznat, že s nimi flirtujete, nebo nerozumí konceptu vzájemného flirtování. Chápu, že je to velmi obtížné, zvláště pro neurotypiky - jít a říct ,,líbíš se mi". Ale berte to zase tak, že dívka s AS bude v její odpovědi naprosto přímá a rovnou vám řekne ,,ty mně taky" nebo ,,ty mně moc ne". Tak aspoň oba víte, jak na tom jste, a na nikoho nebude vyvíjen nepřiměřený tlak. 

2. Řekněte jí na rovinu, kam ji berete. 

Když řeknete jen něco jako ,,čeká na tebe romantické překvapení", bude žena s AS ve stresu. Proč? První důvod je, že neví, kam ji berete! Nemá nad situací žádnou kontrolu a pořád bude přemýšlet nad ,,co když", ,,proč" a tak dále. A když řeknete, že jde o velmi romantickou záležitost, také se může vyplašit, protože spousta žen s AS má s romantikou potíže. Naše představa romantiky se trochu liší od NT představy romantiky.  NT lidem připadají romantické svíčky v restauracích a houslisté, nám připadá romantické, když se můžem se svou polovičkou pohroužit do společných koníčků. Nepředpokládejte automaticky, že co připadá romantické vám, bude připadat romantické i ženě s AS.

3. Přesně vymezte časový rozvrh a držte se jej.

To je velmi důležité pro každého AS. Většina žen s AS bere vše velmi doslovně, takže když řeknete, že se potkáte v deset ráno v kavárně, buďte tam v deset ráno. Pokud zaspíte, přijdete pozdě, bude to pro ni velmi těžké vstřebat. Pokud se na místo nemůžete dostavit, dejte jí vědět a vysvětlete, PROČ, aby pochopila situaci a smířila se s tím. Nepředpokládejte, že můžete přijít později, nebo se rozvrhu tak úplně nedržet. Uvědomte si, že žena s AS vás očekává v daný čas, ne dříve ani později.

4. Nevolejte jí, abyste si domluvili schůzku.

Pro AS je mnohem snadnější si dopisovat. Některé ženy s AS mají panický záchvat už jen v momentě, kdy slyší, že jim zvoní telefon. SMSky mají pro AS mnoho výhod. Může z nich vstřebat informace vlastním tempem a vlastním tempem i napsat odpověď. Buďte velmi konkrétní, když se na něco ptáte, a nezapomeňte, že ona bere věci doslovně.

5. Netlačte na ni. Pokud už je toho na ni příliš, je toho na ni zkrátka příliš.

Spousta lidí to bere tak, že rande zabere celý den nebo celou noc. To může ženu s AS neskutečně vyčerpat. I po hodině jí někdy může dojít sociální energie. Pochopte, že žena s AS prožívá vše mnohem intenzivněji, takže co zažije za hodinu, je pro NT člověka jako to, co on zažije za celou noc. Respektujte, pokud vám řekne, že je unavená a potřebuje si odpočinout a být sama. To není výmluva, nesnaží se dostat pryč od vás. Je vážně unavená a potřebuje klid. 

6. Dejte jí čas.

 Aspíci zpracovávají informace i emoce pomaleji než NT. To může způsobit, že člověk s AS reaguje právě teď na situaci dávno minulou. Takže se neděste, když vám okamžitě neodpoví na zprávu. Může z ní teprve zpracovávat jednotlivé informace (proto pomáhá se ptát na konkrétní věci, nejlépe na otázky typu ,,ano" x ,,ne")

7. Vybírejte pečlivě místo, kam spolu půjdete.

Spousta žen s AS má citlivé smysly a nebude jim dobře v příliš světlém prostředí, v hlasitém prostředí nebo někde, kde je spousta davů. Vyberte si tiché a hezké místo a řekněte jí, kam půjdete. Ona si mezitím o místě zjistí vše potřebné a nebude tolik ve stresu. 

8. Nezapomínejte, že žena s AS má svou denní rutinu.

Co vám může připadat hloupé, je pro ni velmi důležité. Pokud víte, že je jejím pravidlem chodit spát v devět večer, netlačte na ni, aby to porušila. Zeptejte se jí jednou, a pokud nebude ochotná ze svého pravidla slevit, dělejte raději něco jiného. AS milují rutinu a bezpečné, známé věci.

9. Pokud řekne, že s vámi nikam nechce, respektujte to.

Někteří NT lidé potřebují často trochu přesvědčování a přemlouvání, aby s vámi někam šli, ale u ženy s AS tomu tak není. Upřímně, opak je pravdou. Pokud řekne nejprve ne a vy ji stále přemlouváte, bude velmi vystresovaná. Cítí, že udělala něco špatně a zároveň nerespektujete její chování nebo osobní volby. Může i cítit, že její já je nějakým způsobem špatné v porovnání s ostatními a že se musí změnit, aby zapadla.

10. Pochopte, že žena s AS může zrušit vaši schůzku chvilku před setkáním.

Věřím, že spoustě NT to může připadat hrozné. Taky jsem to takhle dělávala a kolikrát jsem slyšela, že si prý vymýšlím výmluvy, abych se nemusela setkat s přáteli. Já se ale CHTĚLA setkat s přáteli, ale stres a úzkost ze setkání byly tak velké, že to prostě nešlo. Stres je hrozně velký faktor u žen s AS a často řídí její život. Snažíme se redukovat stresující faktory, kde to jen jde, a občas kvůli tomu musíme i zrušit nějakou tu schůzku. Pochopte, že to neděláme, abychom se vám vyhly, ale protože nemáme jinou volbu a je toho na nás zkrátka příliš hodně. 
A platí to, co vždycky - seznamte se dobře se ženou s AS! Její koníčky a preference vás mohou překvapit! A to i velmi mile!

A nakonec moje nedávná zkušenost:
Jeden muž se na mě nádherně zamilovaně díval...a Eliška mu řekla, že se na mě kouká, jako kdyby mě chtěl zavraždit.
Takže, pánové, pozor...
- Až se budete na na nějakou Aspergerku "zamilovaně" dívat, můžete dostat vynadáno, možná i pár facek, protože to špatně vyhodnotí a bude se bránit.

To samozřejmě nemusí platit pro všechny ženy s AS:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...