neděle 14. července 2013

Jenda a Estonský kringel


Nedávno se mi do rukou dostal recept na Estonský kringel.


Podobnou buchtu se skořicí dělávala moje prostějovská babička, jen ji nezamotávala do věnce..


Opsala jsem si recept a čekala jsem na nejvhodnější příležitost.


Včera to nešlo. Jenda byl protivný, nadával mi a nevydržel ani minutu sám.


I dnes den nezačal nejlíp. Když kolem poledne "málem" vyhnal moji mamku (raději odešla dobrovolně sama), myslela jsem, že to budu muset vzdát.


Nakonec se umoudřil a já jsem si řekla, že to zkusím. První pokus o Estonský kringel.
Miluju cokoliv se skořicí, takže lákavý recept.

Několikrát jsem si myslela, že to budu muset vzdát - nejdřív jsem nemohla najít kvasnice.
No jo, v posledních třech dnech jsme dělali několikrát kynuté lívanečky a kvasnice jsme spotřebovali. Nakonec jsem jedny zapomenuté a poslední v rohu lednice našla.
Pak jsem zjistila, že při stěhování jsme si (asi) nevzali vál....
A do třetice všeho "dobrého" nedávno došel pečící papír a nikdo ho zatím nekoupil.
Ale šikovné holky si vždycky nějak poradí, ne?


Je málo chvil, kdy se Jeníček zapojí do dění v kuchyni, ale když ano, pak to stojí za to. Třeba z něj bude jednou kuchař :-)


Dostal hrneček s máslem, cukrem a se skořicí a mašlovačku a měl potírat těsto.


Docela mu to šlo.
Ubrus popatlaný náplní jsem pak umyla.



Za odměnu měl slíbenou honičku s oslíkem po bytě:-)


Jeníček dostal za úkol dávat pozor na hodiny a říct mi, až tam bude určité číslo.  Kringel se měl péct cca 20 minut.
Já jsem schopná zapomenout, že mám něco v troubě, ale Jenda je na čísla expert a hezky nám čas hlídal.


Po upečení chtěl buchtu co nejrychleji ochutnat.


Kringel mu moc chutnal.
A to je u Jendy co říct.


 On totiž jen tak něco do toho svého "citlivého zobáčku" nevezme.






 Skvělá večeře.
Za odměnu jsme si dali pár dílů Krtečka v televizi.
A protože to bylo dobré, tak Jenda olízal i prstíky opatlané od cukru.


21 komentářů:

  1. úplně se sbíhají sliny, Amelie, je vidět, že buchta se povedla a chutnala!

    OdpovědětVymazat
  2. Jééé, hned bych si dala také:-) a Jenda byl skvělý pomocníček. Opravdu dělá velké pokroky. Hezké léto - a napíšeš mi prosím kde jsi viděla ten recept? díky Zuzana

    OdpovědětVymazat
  3. Jejda, to muselo být ale dobré.
    Já poslední dobou také zapomínám, že mi něco chybí doma, minule to byly zrovna rozinky na štrúdl.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozinky do štrůdlu nesmím dávat, takže ty moc často nekupuju.

      Vymazat
  4. Jedna je šikula :) a má moc hezké tričko.. myslím si, že naši by nám ho taky rádi koupili... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tričko má po holkách:-) To si tenkrát vybrala myslím Šárka.

      Vymazat
  5. Vypada to uzasne. A Jenda je sikovny! Rozinky taky nesmim kvuli mlademu nikam davat.

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá to úžasně, děkuju za tip - zakládám si mezi recepty k vyzkoušení! A jste s Jeníčkem skvělí - Vy, že se pouštíte do pečení a Jeníček, jak pomáhá a chutná mu!

    OdpovědětVymazat
  7. Je to malý šikula, je dobře , že i ochutnal a chutilo mu to :-) Krásné footgrafie ..

    OdpovědětVymazat
  8. Muselo to překrásně vonět. Cítím to skoro až sem.:D Jeníčkovi se nedivím, že mu tak chutnalo. Vlastní výroba je vždycky nejlepší.:-) Posílám pozdravy šikovnému kuchaři.

    OdpovědětVymazat
  9. Tak na ten mám chuť. A ještě kdyby mi ho Jeník pomohl udělat :)

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Amélie, čtu tvůj blog už několik let, už od doby, kdy jsem studovala Specku. Pročítám si zpětně skoro všechno, co jsem dřív nestihla, ale nikdy jsem nepsala žádný komentář. Teď mi ale přišlo, že napsat musím. Opravdu mi přijde, že Jeníček dělá poslední dobrou ale opravdu extra obrovské pokroky! Pomalu bych tomu nevěřila, kdy kliknu na hodně staré příspěvky! Už jen to odplenkování, nechá se stříhat, krásně se směje, pomáhá, někdy krásně spolupracuje! Je to šikovný kluk a musím říct, že mu to moc sluší s tím klukovským účesem! Doufám, že ti bude do budoucna dělat jen samou radost a ubudou ty jeho negativní projevy. Mimochodem, udělali jste mi neskutečnou chuť na kringel, který jsem už tak půl roku nepekla. Teď budu asi muset. Krásný den tobě, Jeníčkovi i holkám! Martina

    OdpovědětVymazat
  11. Mmm to vypada moc lakave, skorici s cukrem, to ja moc rada.
    Posli Jenika, at upece. =D
    Ted vazne, jste moc sikovni, oba dva.

    Me vareni taaaaak strasne moc nebavi. O to vic vas obdivuju.

    OdpovědětVymazat
  12. Ja by som si taky dala, vypada to moc chutne.
    Zuzana

    OdpovědětVymazat
  13. To vypadá docela dobře, hned bych si dal ke kafi, když ti pomáhal tak dobrý kuchtík

    OdpovědětVymazat
  14. Amelie, pekné fotky, taká akčná dokumentácia :-D Najviac sa mi páči Jendova, tá posledná, kde si labužnícky olizuje palec :-DDD Aj tam, kde sústredene maká - natiera cesto :-) je tam zlatučký, vôbec nie protivný (ale viem, iste to je ťažké).. Želám veľa úspechov, trpezlivosti a čo najviac takých radostných chvíľ a dní,keď sa Jenda takto so zaujatím realizuje :-)

    OdpovědětVymazat
  15. vypadá to fantasticky, keď vidím Jendu, hneď som naň dostala chuť

    OdpovědětVymazat
  16. A na mne kousek nezbyl? :-))
    To víš, když si to člověk sám upeče, tak mu pak o to víc chutná. A evidentně to Jeníček upekl dobře! :-)

    OdpovědětVymazat
  17. To vypadá docela jednoduše a přitom chutně, asi vyzkouším.
    A Jeníčkovi možná chutnalo, že pomáhal s vařením a tak je to i trochu jeho dílko?
    Povedlo se!

    OdpovědětVymazat
  18. Cokoliv se skořicí je miluju a mohla bych to jíst stále. Jinak Jeníček má pěkné triko. =)

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...