středa 11. listopadu 2015

K zamyšlení

Tohle na mě dnes vykouklo na FB, takže s dovolením to zkopíruji:

Nikdo z nás se nenarodil jako "osoba pečující o osobu blízkou". Prostě jednoho dne nastal v rodině průšvih a my jsme neutekli. Milovali jsme doopravdy, a tak jsme často ze dne na den přijali svůj životní úkol. Vzdali jsme se svého osobního (často i partnerského) života, a povýšili jsme život svého bližního nad svůj vlastní. Začali jsme žít jeho potřebami, nikoliv svými. Na ty už nám nezbývá čas.
Přijmout péči o osobu blízkou neznamená odpracovat si svých 8 hodin "a padla". Znamená to být celý den ve střehu. Ve dne v noci, den po dni, týden po týdnu, rok po roce bez vyhlídky na důchod, na společenské postavení. Ten, kdo začne pečovat o osobu blízkou, je nucen vzdát se svého zaměstnání, často velmi dobře placeného, žít z podpory a stát se tak "parazitem" společnosti, i když ve skutečnosti právě této společnosti šetří dost značné finanční prostředky, protože na sebe převzal "ústavní péči", která stojí těžké peníze.
Přestože jste nikdy ani na vteřinu svého rozhodnutí nelitovali, litujete, že nemůžete nemocnému více ulehčit utrpení, protože máte svázané ruce nedostupností zdravotního ošetření, peněz na rehabilitaci, na léky, na doplatky za plenkové kalhotky apod. Postupně získáte pocit, že vás vlastně společnost trestá za to, že jste milovaného člověka neopustili, a to se ještě musíte vyrovnat s otázkou "Proč zrovna on?"
Často nastane problém, kdo mne zastoupí, abych mohla jít k zubaři? Když není, kdo by vás vystřídal, sama k lékaři nejdete. Nemáte peníze - chcete si půjčit? Nemůžete. Nejste přece výdělečně činní. Manžel rovněž nemůže, když jeho žena nepracuje. Pracuje .... Pracuje denně často víc jak 18 hodin a po zbytek nocí spí jen na jedno oko. Péče přeci nocí nekončí. Ta bývá často pro nemocného horší, nežli den. Ale tato práce nemá pro společnost cenu. Nestaráte se totiž o pro společnost produktivní lidi. Staráte o lidi, kterým pomáháte zmírnit utrpení, bolest. Podat vodu, poškrábat se ve vlasech apod., když oni sami nemohou. Zkuste si nepromnout oko, když vás svědí - jak dlouho to vydržíte? Jak dlouho vydržíte ležet bez pohnutí a čekat....? A co když my sami onemocníme? Takový luxus si přece nemůžeme dovolit. Není, kdo by nás vystřídal.

Je to nepřetržitá dřina, jejíž odměnou je úleva a radost nemocného, popřípadě zdravotní zlepšení trpícího. Cítíte, že to, co děláte, má smysl a že vás to naplňuje pocitem seberealizace. Přestává vám vadit, že tvrdý život, který žijete, na vás zanechává nesmazatelné stopy. Žijete naprosto přítomností. Minulost bolí a do budoucnosti nemáte zrovna vyhlídky na kus obyčejného života. 
A tak žijete dál odkázáni na životní minimum až do konce života. Z čeho by Vám totiž jednou měli vypočítat důchod? Jste dále parazitem společnosti, žijete bez nároku na odpočinek, volný víkend, dovolenou, jste plně odkázáni na náhodnou a nezištnou pomoc cizího člověka, snažíte se příliš nezatěžovat ostatní, protože právě vám se stal ten průšvih a jste vděční za každou minutu, protože tlukot srdce a spokojený dech milovaného člověka je tou rajskou hudbou, která Vás naplňuje a dává Vám sílu všechno to strádání vydržet.
autor: p. Heřmanová, Praha

10 komentářů:

  1. Ano, to je k zamyšlení. Silné. Hezky napsáno a poslední řádky jsou krásné.

    OdpovědětVymazat
  2. Musím, jen potvrdit!!! Po několik měsíců jsem si to úplně stejně prožila... ulehčit utrpení milované osobě 24 h z 24 i přesto, že nebyla žádná naděje.
    .Hluboce se klaním před těmi, kdo to žijí celou svou existenci.

    OdpovědětVymazat
  3. Presne.Tak sa to deje.
    A preto sa úplne spolieham na Boha.

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné. Pro mě zatím nepředstavitelné, a o to více všechny takové lidi obdivuju.

    OdpovědětVymazat
  5. Ty jo, to je síla...nádherně napsané, smutně realistické a přece s nekončící nadějí...všechno mohu v Tom,který mi dává sílu a teprve až PAK- jednou pochopíme, uvidíme, proč se to stalo...kéž by Vám všem ,kdo své blízké v tu chvíli neopustíte, Pán dal tisíckrát víc síly než potřebujete ...

    OdpovědětVymazat
  6. Ta paní to napsala moc hezky. Hezky v tom smyslu, že teprve teď jsem to pochopila. Tolik lásky. Tolik lásky se vejde do jednoho lidského srdce... Máte v srdci tolik lásky, a my to nevidíme, my to přehlížíme. Je mi z toho smutno...

    OdpovědětVymazat
  7. Pisatelka se asi stará o někoho mladého, možná o své dítě, nedivím se, že s ním zůstala doma. Je fakt, že jsem nikdy nepřemýšlela o tom, co taková péče o "osobu blízkou" obnáší. Nikdo z těchto obětavých lidí to nemá lehké a je krásné a dojemné číst, jak tato péče o milovaného člověka může naplňovat. Vážím si pisatelky a tebe Marcelko taky, protože i ty patříš k těm, kteří se dnem i nocí starají, aby život jejich milovaných byl snesitelnější a radostnější.

    OdpovědětVymazat
  8. Znám vás několik a jsem šťastný, že existují lidé, pro které slovo "sebeobětování" není sprosté. Tenhle svět ho nezná a tak neocení, že je někdo schopný zříct se vlastní kariéry, života v nekončící zábavě a práva na osobní štěstí. Náš pastor nedávno v kázání řekl, že žijeme v té nejsobečtější době, která kdy v dějinách lidstva byla. A nejspíš to tak opravdu je. Reklama člověku tvrdí, že může a má mít všechno hned, rozšíříla se kultura selfie, kdy už lidé nefotografují to hezké kolem, ale postují na Facebook a Instagram jen své portréty.
    O to víc mi připadáte vzácné! Vy, maminky s velkým M, Manželky, které se nerozvedou, když muže raní mrtvice, sestry, které se nevdají, aby mohly pečovat o bratra po autonehodě.
    Jste krásné, krásné a krásné a nebe se z vás raduje!
    Určitě netoužím po tom, aby se někomu z mých blízkých stalo něco, co by vyžadovalo moji soustavnou péči. Na druhou stranu ale chci mít v srdci tolik lásky, kolik jí máte právě vy! Žijete často z mizerných sociálních dávek, ale z mého pohledu jste těmi nejbohatšími lidmi na světě!

    OdpovědětVymazat
  9. Manžel se takto stará o svoji maminku,máme ji doma,je po třech mrtvicích. Za pět let našeho manželství jsme nebyli na dovolené,natož na jednodenním výletě. Babičce se podřizuje vše,ale nevadí mi,že ji doma máme,protože je opravdu hodná a trpělivá pacientka.Pracuji v domově důchodců a mohu vám říct,že některé klienty bych doma opravdu nesnesla,díky Bohu za naši babi.

    OdpovědětVymazat
  10. A přesto jsou úřednická srdce ztvrdlá na kámen a dávají tam, kde to není potřeba.
    Velmi smutné psaní, i když se tito lidé rozhodli tak, jak jim velelo srdce a nejspíš se rozhodli dobře. Zaujala mě věta - žiju přítomností. Tomu bych opravdu věřila, minulostí není čas se zabývat a na budoucnost je zbytečné hledět. Teď jsme tady a teď jsou s námi i naši nejbližší. A hlavně ti, kteří nás potřebují.

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...