čtvrtek 23. května 2013

Asperger a šikana


Dnešní článek se mi nepíše lehce.
Jestli něco nesnáším, pak jsou to neslušná a vulgární slova.

Mám(e) problém.
Elišku dětí šikanují od nepaměti, ale vcelku jsme to zvládali.
Někdy líp, jindy hůř.
Byly doby, kdy se dcera tak strašně chodila bát na záchod, aby ji tam děti nezavírali nebo po ní něco neházeli, že celý den nešla na záchod a teprve po škole šla naproti na WC na obecní úřad. 
Učitelka Elišku (nikoho) nechtěla pouštět o hodině na záchod, ale prosila jsem ji, aby se individuální plán týkal zrovna těchto věcí. Eliška neprosí o to jít na WC v průběhu hodiny, protože by se chtěla ulít z vyučování, ale proto, že se bojí šikanujících dětí.


Poslední týdny jsou neúnosné.

Jeden puberťák si na Elišku zasedl a dennodenně, minimálně 10x za den, terorizuje moji dceru. Buď jí něco bere, nebo do ní strká, ničí jí věci, uráží ji, nadává jí.
Mám si stěžovat? 
Přece nenechám denně týrat své dítě.
Pak se Eliška nemá bát chodit do školy :-(
Ona se bojí i tak, ale díky šikaně čím dál víc.

Říkám jí, ať to řekne své třídní učitelce, ale té se ona bojí a také se bojí  "žalovat", že prý to bude ještě horší:-(
Ale může to být ještě horší?
Přece si nenechá několikrát za den nadávat?!!!!

Píše si to a v sešitku má nadávky.
Pár příkladů: "Ty pičo, ty kurvo, drž hubu, nečum, jdi do prdele, zmlkni krávo, polib mi prdel, drž hubu, buď zticha, kurvo ap."
Párkrát ji onen spolužák shodil ze židle, pomlouvá jí účes, oblečení aj..

Jeden začne a ostatní se přidají. NIKDO se jí nezastane.

U data 22.5. je napsáno:
 "Ježíši ta vypadá. Nečum krávo! To je děsný!!! FUJ, jdi se podivat vole, jak vypadá....ty vole, ta Ma....vá je taková piča. Nečum kurvo, vypadáš jak piča. Jak s tím můžeš jít do školy, ty krávo. Neser mě a polib mi prdel. Táhni do řiti, ty kurvo!! "

Líbilo by se vám poslouchat TOHLE dennodenně na svoji osobu? Určitě ne. Ani Elišce se to nelíbí.

Onen spolužák jí počmáral víko od kalkulačky slovy: "hovno, kurva, pičo, vole" a nejde to smýt....kalkulačka stála 150 Kč . Zničil jí progressa za 200 Kč, to jsem neřešila. Ale už mě to přestává bavit. 
COPAK si člověk "musí" nechat všechno líbit?
COPAK to těm grázlům bude pořád procházet, jen proto, že se bojíme ozvat?

Několikrát jsem ve škole řešila šikanu, ale učitelé jsou na děti krátcí.
Ano, domluví jim....a CO? Za chvíli je to to samé, ne-li horší.
JAk se má dítě bránit?
A jak se má bránit dítě s Aspergerovým syndromem, které si neví rady ani v běžných sociálních situacích?

V posledních dnech děti pořád něco řeší s tablem - jako že tam Eliška nemá být ap.: "Nakresli si tu fotku sama, ale někam jinam, na jinej papír, ty sem vůbec nepatříš, ty kurvo.."

Tlačí se mi slzy do očí, jen to čtu...a prožívat to denně na vlastní kůži?!!!

Překvapilo mě, že Eliška, citlivé dítě s handicapem, sedí ve třídě za největším grázlem ze třídy. 
Jak to může třídní učitelka vůbec dopustit?
Přesadit bych prosila samozřejmě grázla, nikoliv Elišku, protože Eliška nemá ráda změny.

Blíží se konec školního roku.
Ale pořád je to ještě spousta dnů, kdy Eliška MUSÍ vydržet v této škole. Ale pamatovat si to bude celý život.

SNAD bude na střední škole líp.

110 komentářů:

  1. Chtěla jsem vám napsat nějaký povzbuzující komentář, sliby, že jednou bude vše lepší.. ale napadá mě jen to, že je mi z toho sakra smutno.

    OdpovědětVymazat
  2. Marci, tenhle koment nemusis zverejnovat, jen jsem ti chtela napsat, jak to vidim - i kdyz se castecne opakuju. Jenom te chci trochu zkusit uklidnit a pomoct. K tomuhle nemam slov :-(. Proc tam vlastne chtela Eliska zustat? Chapu, ze nema rada zmeny, ale za techhle okolnosti??? :-(. Co ho nahlasit na socialce (rodice evidentne neco zanedbali)? Podat trestni oznameni (je mu uz 15, ne)? Rict ve skole, ze tohle zvazujes? Tohle je vazne sileny :-(. Na SS bych hlavne dostatecne dopredu jeji diagnozu oznamila (tedy pokud by s tim Eliska souhlasila), at vedi ucitele i spoluzaci, jak se chovat, cemu se vyhnout... a at vedi, ze za svuj handicap opravdu nemuze..."Odlisnost" dost lidi bohuzel provokuje, obcas jsou lidi neinformovani a maji pocit, ze je nekdo namysleny, ze se schvalne chova tak, jak se chova, obcas to treba nemysli nijak spatne, jenom proste nechtene prestreli a nechapou, ze "nevinne postuchovani" ten clovek to muze vnimat uplne jinak (tohle samozrejme neni tenhle pripad, tohle je neomluvitelny a za jakoukoliv hranici), proto je podle me potreba rict, ze Eliska...proste mysli trochu nezvykle a aspon at ji nechaj na pokoji, kdyz se s ni nebudou chtit bavit...:-(. Uvidis, ze kdyz tohle budou vedet lidi dopredu, pokud jim to nekdo poda prijatelne a vhodnym zpusobem, prijmou ji diametralne jinak, budou ji chtit pomoct-pokud ta skola za neco stoji...ja se ted taky ucim rikat, ze mam nejaky problem -obcas nekomu pri vhodne prilezitosti reknu, ze pro dost lidi "prezitelnou", neohrozujici situaci ja zvladam s vypetim vsech dusevnich sil a uz, myslim, nejsem za neurotickyho idiota, ale uz jenom za neurotika :-). A neslo by ji na ten mesic nejak omluvit? Utek obvykle neni dobra strategie a neni to ani vychovne, ale v tomhle pripade? Kdyz je skola neschopna tohle resit? Ucit se stejne budou tak jeste max. tri tejdny, pak se budou "ulejvat", ne?(vim, ze ja jsem stravila muj posledni cerven na zakladce ve skole tyden, jinak jsem byla porad nemocna-jako fakt, ne ze bych neco simulovala). A to doma ani nezvraci, nestezuje si na bolesti bricha, hlavy, neni casto nemocna,...? Silna nebo dlouhodoba uzkost se nekdy projevuje vic, nez si spousta lidi umi predstavit :(.Pokud ne, mozna je i pres handicap mnohem silnejsi, nez se zda, a casem se diky tomu treba vyrazne priblizi "normalu" :-). Drzim palce, vysvobozeni v podobe konce sk. roku a zakladky je skoro za dverma :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja sa tiez prikladam k trestnemu oznameniu a riesenie zo socialkou, konkretne aj to ze ucitelka necha tyrat deti s handicapem. Proti velkemu pubertakovi s vahovou presilou sa predsa neni moznost nijak branit. Ja som tento sposob spravania zazila na zakladke, kde sa posmievali dvom spoluziackam. Ja som sa ich zastala a smiali sa aj mne ale mne to ale bolo nejak jedno, tak ich to rychlo prestalo bavit. Ani sa nedivim ze sa ostatny radsej pridali.
      Zuzana(zuz)

      Vymazat
  3. Je mi moc smutno, kdyz to ctu, protoze neco podobneho zazival i muj syn ve skole. Nikdy bych neverila, jake nechutne nadavky (i horsi, nez jste psala Vy), jsou deti schopne vypustit z ust ve treti tride. Bojovali jsme proti sikane, jak jsme mohli, nakonec se vse obratilo proti nam, takze nam nezbylo nic jineho (protoze uz jsme jako rodice nechteli trpet tim, ze trpi nase dite)a kluka uz druhym rokem vyucuji sama. Ale uprimne receno, uz mi dochazi sily,tak sama nevim, jak to bude dal.
    Bohuzel poradit nedovedu, protoze tahle zalezitost je velmi individualni, zalezi jen na tom, jak se k tomu ucitele postavi. Vetsinou na to kaslou.
    Sand uz to Eliska tech par tydnu nejak vydrzi a nezbyva, nez ji prat, aby byla na dalsi skole s inteligentnejsimi detmi, ktere nebudou tak zle a take nevsimave.
    Hana

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý večer,
    právě jsem dočetla Váš příspěvek a jsem strašně rozhořčená z toho, co se Elišce děje. Sama jsem učitelka, na střední škole, je logické, že u nás na škole není tak široký vzorek populace jako na ZŠ, je jasné, že se mi to mluví, když mám co do činění s inteligentnější částí puberťáků a postpuberťáků, ale opravdu si nedokážu představit, že by se u nás něco takového mohlo dít. S náznaky šikany jsem se již za svého působení setkala, ale vždy jsme je řešili hned v počátcích, ani nebyl potřeba popud rodičů či šikanovaného, přece má člověk oči a uši a vidí, co se ve třídě a o přestávkách děje. Když se to chytlo v začátku nikdy se nestalo, aby se třída přiklonila k agresorovi, to on byl nakonec looserem. Učila jsem i dva aspergery, z nichž jedna byla dívka, kterou jsem nikdy neslyšela mluvit, veškeré zkoušení probíhalo písemně, mluvila jen v předmětech, kde to bylo nezbytné např. cizí jazyky. Ve třídě ji všichni respektovali, nenutili ji do kontaktu a zároveň ji nevyčleňovali, dávali ji šanci být součástí. oslovovali ji, nyvhýbali se jí, ale respektovali její osobní prostor, to že nemá oční kontakt. Všechno jsme jim samozřejmě předem vysvětlili, ale oni i nějak přirozeně po pár dnech pozorování, oťukávání (tomu se nelze divit, přece jen byla jiná než oni) našli sami cestu, jak s ní komunikovat. Stydím se za kolegy, co se dle mého málo snaží a neukáží Elišce, že toto chování odsuzují (i kdyby ta snaha byla marná a nic prakticky nezměnili, nemohou přece hrát mrtvé brouky. Museli by být tupí, aby si ničeho nevšimli) a stydím se za její spolužáky, že jsou mezi sebou ochotní tolerovat chování takového s odpuštěním hovada. Elišce držím palce, aby s přestupem na střední školu bylo lépe. S Vámi, milá Amélie, soucítím, není nic horšího než sledovat utrpení svých dětí a nevědět si rady, jak jim účinně pomoci.
    Mirka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký večer, Mirko. Pevně doufám, že na střední škole bude vstřícnější prostředí. Ředitelku jsem informovala a pevně doufám, že budu v kontaktu i s výchovnou poradkyní.

      Vymazat
  5. Ach jo, chudak Eliska. Asi bych to nahlasila ve skole, aby se udelal zapis a pripadne Elisku omluvila ze skoly. Ono devataci uz na to kaslou a bude hur:-( Misa

    OdpovědětVymazat
  6. Čtu to znovu a zdá se mi až neuvěřitelné, že se toto děje a škola si ničeho nevšimla. Nevím, jestli už jste řešili tento konkrétní případ, ale jestli ne, zavolej DNES do školy a dej si schůzku s třídní učitelkou. Pokud to je pravda a tomu hajzlíkovi to projde, bude příště vymýšlet něco horšího. Ano, Eliška je zvláštní, ale ona nikomu neubližuje,m nikoho nenapadá, tak buď ji bude respektovat nebo ignorovat, jinou šanci kluk neměl dostat. Měli jste to řešit dávno, takhle rozjetá šikana se těžko zastavuje, obzvlášť, když se ho bojí celá třída a kýve mu na všechno, co vymyslí. Počmáraná kalkulačka je dost pádným důkazem, určitě to řeš.Pokud nebude chtít škola, oznamte to policii.Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měli jste to řešit dávno? Kolikrát jsem byla ve škole...

      Vymazat
    2. To je právě to. Pedagogicko psychologické poradny mají preventisty, kteří tyto situace chodí řešit do školy, dělají sezení jak s dětmi které jsou šikanované. Jestliže se nic neděje, tak udělat takový virvál, že se prostě neco dít začne. Viz blog Ayi. Jarka

      Vymazat
  7. Nenchávejte si to líbít!!! Eliška sice nebude "v kolektivu oblíbená", ale to pro ni nebude tak velká změna, ale takovým hajzlíkům nesmí všechno procházet a ona by měla vidět, že má svoje práva.....a jestli tomu učitelka nerozumí, jednejte raději rovnou v přítomnosti ředitele. Máte na to právo a svým způsobem je i naší povinností se šiakně postavit.
    Držím palce hlavně Elišce, aby našla v sobě potřebnou sílu a sebevědomí do dalších školních let. Má to těžké.
    Bohužel myslím, že jediné, co na takový zmetky platí, je hrubé násilí. Kdyby dostali pořádně do d....y, dali by pokoj :(

    OdpovědětVymazat
  8. Přesně jak píše paní Mirka - je na učitelích, aby šikanu odhalili a hned od začátku řešili. U nás na ZŠ se to řešilo tím, že se pozval psycholog, ten si udělal v každé třídě sezení a odhalil jakou úlohu kdo v kolektivu má. A pak dětem vysvětlil, že nejsme všichni stejní atd. A s agresorem se začalo pracovat přes rodiče a byl sledovaný. VE třídě se pak vždycky najdou i rozumné děti, které tomu šikanovanému pomůžou a zastanou se ho, ale musí se jim nejdřív vše vysvětlit. Případ Elišky je moc smutný. Držím jí palce a moc ji zdravím!
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  9. Amelko neblbni okamžitě to řeš! Já nedávno byla ve škole, protože naši Haně ubližovali, vyhrožovali ji, že ji zlomí vaz, zakazovali ji mýt si ruce apod. Prý sranda. Ona už se bála chodit do školy. Domů se vracela s dušností jak byla vystreslá. Rozjela jsem ve škole takovou akci... chodí tam psycholog. Mluvila jsem s rodiči těch aktérů, s učiteli, mám sepsané a podepsané papíry, že se o tom ví... příště už to budu řešit přes jiné orgány. Ty kluky co Hance ubližovali jsem si chytla a dostali co proto, od té doby je pokoj. Nedovol jim to! Ve Filipově třídě se jeho spolužačka pokusila o sebevraždu díky trvalému posměchu ohledně její vizáže.

    OdpovědětVymazat
  10. Peta také zažil šikanu. Kupodivu více na střední škole než na základce. U nás bohužel Peta nedostudoval právě proto, že nezvládl spolužáky na střední škole. Snažil se 5 let,ale už to nešlo.

    V prvé řadě je třeba informovat profesory a výchovnou poradkyni. A spolupracovat s nimi během celého roku. Inciativa musí vycházet od tebe Marci.
    I tak to bude těžké. Záleží na tom kam Eliška půjde.
    Na gymnáziu budou lepší žáci než třeba na průmyslovce.
    Nesmíte se dát.

    Ještě mě napadlo pozeptat se po nějakém nácviku sociálního chování. Peta chodí na takový klub a moc mu to pomáhá. Rozebírají tam situace, co je mohou potkat a jak reagovat.

    Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady žádné nácviky sociálního chování nejsou. Musela by do Prahy a to je daleko.

      Vymazat
  11. Amélko, to je velmi velmi smutné. A nemá to dobré řešení. Je mi jasné, že na takovéhle děti neplatí nic. Z domluv si nic nedělejí. Zkusila bych jedno, ne příliš elegantní řešení, ale z vlastní zkušenosti vím, že funguje. Nemohl by si na onoho mladíka počkat nějaký už z tvého okolí. Manžel asi ne, viď, tak třeba kdyby byl ochotný tvůj bratr. Měl by mladíkovi říct, že pokud v tom hodlá pokračovat, tak mu prostě rozmlátí hubu, že ho doma nepoznají.Myslím, že hrubého násilí by se trošku zaleknout mohl. Ale chce to prostě chlapa, který budí respekt spíše než samotná ženská.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na takové smrady právě platí to, že uvidí že si to druzí nenechají líbit. Sama jsem to zažila. Zastrašují, ale sami jsou podělaní až za ušima. Jarka

      Vymazat
  12. Takhle se chová každý kolektiv a bude hůř.
    Je prostě jiná.I v přírodě by byla bílá vrána uklována ostatníma.
    Buď bude mezi stejně postiženýma dětma nebo se bude muset smířit s tím,že zdravé a normální děti se jí budou smát.
    To je tvrdá realita.Nemá smysl chodit kolem horké kaše.Bohužel je jiná a nic s tím nenadělá.
    fb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vaše necitlivé komentáře mě fascinují. Zkuste se JEN ZAMYSLET, jak se po přečtení TOHOTO komentáře Eliška cítí.

      Vymazat
    2. "zdravé a normální děti se jí budou smát"
      Takže sprostě nadávat druhému člověku, zhazovat ho ze židle, ničit mu věci, čmárat mu po kalkulačce - to je normální?

      Vymazat
    3. Takze kdyby nemela AS a byla treba na voziku, taky by se ji ostatni smali? Kdyz potkate nevidomeho, smejete se mu? Lidem s berlema podrazite nohy? Prijde vam clovek, ktery se nekomu posmiva z duvodu handicapu, NORMALNI a dusevne zdravy?? KDO jim sakra na tohle dava pravo??? Sorry, ale normalni tohle opravdu neni. Je to hlavne o vychove a o prostredi, kde clovek zije. Lidi, co sikanujou ostatni, maji sami nejakej nevyresenej problem a vybiji si svuj komplex na slabsich. Myslim, ze maji mnohem vetsi "problem" nez Eliska, ktera je v tomhle mnohem lepsi nez oni, protoze davno vi, ze jen tak ublizovat nikomu nesmi. A vubec-jakym pravem nekdo nekomu muze bezduvodne nadavat a urazet ho??? A nastesti to neni v kazdem kolektivu, taky jsem trochu -dle vaseho pohledu- nenormalni, i ve tride jsme meli cloveka, na kterem byl handicap videt - a my se mu snazili pomoct, nebo jsme ho nechali na pokoji a nevsimali si ho. Nekdo je trochu jinej, (ma zrzavy vlasy, je nesmelej, je moc malej, nema na nejnovejsi obleceni, nebo je treba dysgragik, nema talent na sport atd...) tak ho ho proste vyloucime, nevezmeme ho k sobe...Zkuste tohle rict moji kamaradce, ktera ma obrnu a je na voziku - a je jedna z nejchytrejsich lidi, co znam, opravdu by mela radost :-P. Ani ona nemela v kolektivu problem se sikanou. Co je tohle sakra za nazor??? Pokud se vam stane nehoda, nebo budete po mrtvici a zustanete na voziku, nebudete treba moct poradne mluvit, budete mluvit stejne??? Bude se vam libit, ze se vam nekdo bude smat??? Silne pochybuju. Prosim, zamyslete se nad tim, nez zase neco napisete, kazdy prece nemuze byt stejny. A v nasem svete nezijou - bohuzel- jenom zdravi lide :-(.
      MJ

      Vymazat
    4. Nezmlátíte půlku světa jen aby vaše "jiné děti" bral.
      Je mi vaší dcery líto a to jak jedné tak druhé.
      Jedna je "jiná" a druhá musí žít v prostředí dvou "jiných" sourozenců.
      Co chcete dělat?Na ZŠ posmívání možná vyřešíte,ale lidi jsou všude a vždy se najde někdo,kdo se bude smát nebo jinak reagovat na vaší dceru nebo syna.
      To je realita a Eliška to zřejmě i ví.
      Doma je v bavlnce,ale svět je jiný.
      Vaše dcera se necítí dobře,to vám věřím.Ale je to i tak trochu vina vaše neb vy jí tvrdíte jak je skvělá,jenže její vrstevníci to tak nevidí a najednou nastává šok.Vy chválíte a vrstevníci ne.
      Těžké a zřejmě neřešitelné.
      fb

      Vymazat
    5. Milý ANONYME. Nikdo nechce nikoho mlátit:-P Nejde o pouhé posmívání, se kterým se člověk občas setkává a bude setkávat. Jde o vytrvalé psychické a fyzické násilí, což je nepřípustné. Eliška je jiná. Ale každý jsme svým způsobem JINÝ:-) A je lepší mít AS a být milý, citlivý, vnímavý, pomáhající, než nemít AS a být necitlivé hovado. Dalo by se polemizovat o tom, které dítě v té třídě je "normální" a které NE:-P

      Vymazat
    6. Násilí je nepřípustné, ať je namířeno proti komukoli.
      O to tu jde především.
      Kdybych mohla, jako jedna z těch "jiných", něco vzkázat "normálním", bylo by to asi toto:
      "Nemusíte před námi "padnout na zadek" ani z nás dělat chudáky! Jen nás nechte žít. My vás taky necháváme."

      Vymazat
    7. A co jste Amélie udělala pro to, aby se ten šikan opravdu řešil? Píšete, že jste nereagovala, když byly zničené progresa. Jak dlouho to trvá, že má ty poznámky v deníčku?
      Jarka
      Poznámka: Vaše Eliška má AS, a rozhodně k Vám moc často milá, a vnímavá není. Alespoň podle popisovaných situacích zde. To jen k Vašemu komentáři 15:08

      Vymazat
    8. Několikrát jsem to řešila nejen s třídní učitelkou, ale i s jinými učiteli, a též s výchovnou poradkyní. Vlastně i s rodiči jedné spolužačky, protože holky v tomto byly horší než kluci.(Tou větou bylo myšleno jen to, že jsem zničené pastelky nechtěla zaplatit) Ano, Aspergeři se často doma chovají jinak než ve škole. Někde si ten stres ze školy musí vybít:-P

      Vymazat
    9. Milá/milý fb, mě v dětském věku taky šikanovali, podobně jako Elišku, a to nejsem nijak fyzicky ani psychicky postižená, byla jsem prostě jenom trošku jiná, vybočovala ze stáda tím, že jsem byla tichá, neprůbojná... Sebevědomí jsme si potom dávala dohromady hodně dlouho. Takže podle Vás je správné, že kdokoliv, kdo jakkoliv vybočuje, má být zašlapán do země a zničen, protože nezapadá do vzorce o tom, jak má ideální člověk vypadat?!!! No, ráda bych Vás viděla, co jste vlastně zač. Pravděpodobně by se také našlo dost důvodů Vás krapet šikanovat (postava, brýle, vzdělání, zvyklosti). Ano, lidé jsou různí a nemusíme je mít rádi nebo s nimi souhlasit, ale také jim nemusíme ubližovat, stačí si těch "jiných" prostě nevšímat a nechat je žít! Zuzka

      Vymazat
    10. Zuzko, problém šikany je ten, že jsou děti i dospělí, které si to nechají líbit. na mě to zkusili ve škole, pokračovalo to do té doby, než jsem se za sebe postavila. Pak byl klid. I v dospělosti, v práci od šéfa či kolegyně jsem se s tím setkala. a opět bylo třeba reagovat. Takže ano, druzí zkusí, ale pokud zareaguju a nenechám si to líbit mám klid. Nikdo se o mě nepostará, musím já sama. A když já sama reaguju, tak mi ostatní pomohou. Jarka

      Vymazat
    11. Myslím, že jste si pořádně nepřečetl to, co Amélie psala. Promiňte, ale říkat spolužačce krávo, kurvo, pičo, není normální a není to problém kolektivu, ani problém silnějšího. Ten kluk je docela normální hovado a příště se bude trefovat do jiné holky, která bude třeba jenom plachá a introvertní. Nebo do kluka, který nosí brýle a je příliš hubený. Nebo co je podle vás norma? Co to svým komentářem naznačujete? Že je takovéto chování přípustné? Že se děje, to je něco jiného, ale přípustné není. To přece není problem "bílých vran", které uklovou ty černé, jsme snad zvířata nebo co? A vy, když potkáte např. nevidomého člověka, strčíte ho pod auto, podkopnete mu bílou hůl, žduchnete ho, aby nezavazel, nebo ho normálně slušně obejdete, abyste zabránil kolizi?
      Trochu přemýšlejte, než vypustíte takový komentář, jaký jste vypustil. Tohle je sprostá šikana a takové chování by se nemělo tolerovat.

      Vymazat
  13. Marci, ve třídě mého nejmladšího syna (gymnázium sekunda)jsme toto řešili taky. Konaly se třídní schůzky, kde byla účast rodičů povinná. Na třídních schůzkách nás čekali, kromě třídního profesora, i zástupce ředitele školy. Začal se řešit tento problém, který se týkal jednoho studenta, tak nějak, anonymně, aby škola jaksi neutrpěla na své pověsti, prostě v podstatě místo pravého pojmenování stavu věci jsme poslouchali, jak jsou naše děti hrozné. Rodiče (oba) šikanovaného kluka si stouply a začali vysvětlovat, co se děje v jejich třídě a kdo šikanuje. Vedení školy nebylo absolutně nadšeno, že se konkrétně označili viníci, ale myslím si, že toto teprve zabralo. Samozřejmě rodiče viníků (několik) byli překvapeni, někteří, ani nemohli prý uvěřit. Abych tu nepsala román, zkrátka, až toto konkrétní označení dětí a de facto rodičů před ostatními rodiči, přineslo změny a žádost k nám, rodičům,abychom s dětmi promluvili, taky zabrala a při dalších tříčních schůzkách nám rodiče šikanovaného dítěte poděkovali. Nebyl to ale tak krátký proce, jak to z mého psaní vypadá, nějakou dobu to trvalo, ale situace se urovnala. Takže všeobecně doporučuji řešit bez odkladu i takto, na třídních schůzkách.
    P.S. bohužel se tomu děje i díky tomu , že ostatní děti mají svoje kamarády, svoje skupinky a vůbec si nevšimnou nebo je nenapadne, že takové chování je šikana a to je na nás, rodičích, jim to vysvětlovat a vysvětlovat. Dle mé zkušenosti školy (doufám, že jich je menšina) nechtějí šikanu vidět .... řešit ... přiznat ... Držím pěsti, není to lehká situace. Margita

    OdpovědětVymazat
  14. Achjo, špatně se mi to celé četlo. Já vůbec nechápu, jak je v dnešní době možné, aby byli učitelé tak neuvěřitelně slepí k šikaně. Není mi jasné, jak něco takového mohou přejlédnout a jak je vůbec možné, že se speciálně na Elišku nezaměří. Člověk s aspergrem má hohužel větší šanci, že se mu něco takového bude dít a ti učitelé tam jsou přeci kromě výkladu a písemek i od toho, aby na své žáky dohlíželi. Naprosto selhala prevence a selhává i řešení.
    Já osobně bych jako rodič okamžitě šla za třídní, ředitelkou, výchovnou poradkyní, ať se to okamžitě řeší. Co z těch dětí vyroste, když se k sobě takhle chovají a je to pro ně bez následků?

    Přeju hodně sil Vám Amelie a hlavně Elišce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...taky nechápu, JAK se dá něco takového "přehlédnout" obzvlášť tehdy, když matka několikrát za školní docházku do školy dojde a o šikaně dcery mluví.

      Vymazat
    2. A co se třeba obrátit na sociálku nebo podobnou instituci, aspoň aby poradili, jak dál?

      Vymazat
  15. Už jenom, že jsi o tom Amélie napsal, je dobře! Nejen děti, ale i dospělí se chovají stejně. V okamžiku, kdy nejsi ze stejné formy, zkouší tě zničit. My jsme měli štěstí, když se pokoušeli šikanovat našeho syna,(pouze, protože měl přízvuk) ředitelka ZŠ, okamžitě zakročila a uvedla vše na správnou míru a to s velkou noblesou!!!A další 3 roky vše ve škole proběhlo bez problémů.
    Z mého hlediska, já bych se snažila celou věc řešit, i kdyby to mělo sloužit do budoucna jinému dítěti, když už Eliška letos končí.Protože, když budeme mlčet, bude tu platit právo silnějšího a z nás budou oběti. Demokracie je předci o něčem jiném!!! Fatalismus nikdy nic nenapravil, naopak nechal ještě větší prostor nemorálnostem.
    Vím, že se mi to píše, když jsem v našem případě padla na zodpovědné lidi s opravdovou moralitou.
    Ale i příklad z naší strany nedat se, je dobrým příkladem pro naše děti.
    Věřím, že se ti celou situaci povede dotáhnout do zdárného konce:-)Nedej se, nedej ani svoje děti na pospas lidské hlouposti a omezenosti!!!

    OdpovědětVymazat
  16. Odpovědi
    1. Napsala jsem včera mail do školy, zavolala jsem matce agresora a kontaktovala jem PPP. Uvidím, s čím přijde Eliška ze školy a podle toho se zařídím(e).

      Vymazat
    2. Ano, při ppp existují koordinátoři. Mail ne, doporučený dopis. Písemná stížnost, chtít zápis. Vaše beseda s dětmi na téma Asperger a jeho projevy by také byla vhodná. Mnohdy to může být neznalost a nedostatek informací. Jarka

      Vymazat
    3. Včera večer mi to Eliška řekla. Takže v první chvíli to byl akutně MAIL, dnes to byl telefonát, dopis může následovat později. Pořád k tomu mám autistu, se kterým nelze jít na poštu a potřebuji si zařídit hlídání.

      Vymazat
    4. Do toho a držím palce !!!!!!Vlítla bych tam o hodině,i s Jendou.(Myšleno mírně v nedhledu,ale v vlastně smrtelně vážně,jsou hranice,kde je třeba se zmobilizovat a bojovat,jak lev,tak to cítím apsoň já,protože to prožívám,jinak jsem mírná a vlastně to samé,znám už ze školy,kdy také pedagogové měli prst v nose a neřešili a přehlíželi šikanu,těch slabších.Tak ještě jednou,braňte se,podívejte,jakou máte podporu !!!

      Vymazat
    5. Držím palce, je dobré, že jsi to rozjela. Upřímně, ten kluk je pořádný hovado, to, co dělá, může dělat i dalším dětem a může své chování stupňovat.

      Vymazat
  17. Tak tohle bych už neřešila ani s třídní učitelkou, ale rovnou s řídícím školy, a Vy osobně. Tohle si nikdo vůči nikomu nesmí dovolit. Navíc máte, Amélie, důkazy! Nenechte to prosím jen tak, ať už kvůli Vaší Elišce nebo i kvůli dalším dětem, které by to mohlo postihnout. Začíná to šikanou a může to skončit něčím mnohem horším. Pracuji v zařízení pro mladistvé násilníky a věřte, nejsou to takoví "siláci", jakými se prezentují na "slabších". Násilník musí být exemplárně potrestán. Eliška musí vidět v praxi, že tohle nikdo nikomu nesmí dělat, a že násilí bude náležitě zpacifikováno (pevně v to doufám). A pokud by to škola bagatelizovala, upozornila bych je, že se obrátím na polici, což bych taky udělala, obzvláště když celou záležitost můžete dokázat. Držím palce a nenechte to jen tak!

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj, nečetla jsem předchozí komentáře. Možná se budu opakovat..
    Na základce mě taky šikanovali, taky to rodiče řešili s učitelkou, ta jim řekla, že kluci timhle způsobem holkám vyjadřujou to, že se jim líbí. Super, ne? Já se bála chodit do školy, ale on mi vlastně vyjadřoval lásku!!
    Našla jsem si svůj svět v knížkách, bylo mi úplně jedno, kdo o mně co říká. (Samozřejmě nebylo, ale kdybych se rozbrečela, smáli by se mi ještě víc)
    Když jsem šla na střední, hrozitánsky jsem se bála. Naštěstí se nic takového neopakovalo.
    Bylo mi kolem 12, 13 let, teď mi je 22. Přiznávám, že to chtělo hodně zapracovat na sebevědomí, ale do budoucna si z toho snad nic neodnášim.
    Držim Elišce palce. Ať se zaměří na sebevědomí, najde si něco svého, co jí uklidní. A těší se na SŠ:)

    OdpovědětVymazat
  19. Marcelko, to je děs. Prostředí na základce znám dobře, navíc si pamatuju i na svá školní léta. Ano, jsou jedinci, kteří toto dělají a dělat asi budou, jsou velmi omezení. Samozřejmě jsem to kdysi zažila také, i dnes podobné situace vídám (třeba i na tom 1. stupni), ale to žádnou takovou situaci neomlouvá. Je potřeba dát dětem najevo, že se k sobě chováme slušně, myslet si můžeme co chceme (když už ten člověk na víc nemá a opravdu si tohle myslí), ale nebudeme druhého urážet. Vzala bych sešit se zápisky, kalkulačku a zašla za třídní. Eliška to nezvládne řešit sama, musíš jí v tomhle pomoct. Probrat tu situaci. Třídní toho má taky dost, děcka v 9. tř. se teď chovají fakt děsně, kašlou na všechno, myslí si, že když už jsou přijatí jinam, že jim základka může vlézt do pr.... (jejich slova), dají se jen velmi ztěžka ukočírovat, ale nemůže se to nechat bez odezvy, to fakt nejde. Je mi to líto, bohužel je to realita. Držím palce, ať máte obě dost výdrže a Elišce stále dokola vysvětlovat, že takovíto lidé nestojí za trápení, že ten chlapec má doma asi velký nedostatek lásky a snaží se kompenzovat si to na druhých tím, že je k nim hrubý, ale že ten chudák je on. Třeba to bude schopná pochopit a nebude se tolik trápit.

    OdpovědětVymazat
  20. Kontaktovat pedagogicko psychologickou poradnu. U nás je koordinátor řešící šikanu. Je potřeba REAGOVAT. Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. PPP jsem kontaktovala, uvidíme. Hlavně vymyslíme preventivní program na střední školu, aby k tomuhle už nedocházelo.

      Vymazat
    2. Je důležité to řešit teď. Eliška má datované poznámky, jak jí kdo nadával. Máte kontakt na preventistu? Jarka

      Vymazat
    3. Amel ale školy mají preventivní rogram proti šikaně jmenuje se to MIŠ:http://aplikace.msmt.cz/htm/KTSkolniprogramprotisikanovani.htm
      Je tam přímo i metodický pokyn pro školu jak postupovat,řešila jsem to před x lety u holky,byla šikanovaná dost dlouho a podala jsem i trestní oznámení na polici.Dá se dělat hodně,když neposlouchá učitlka ,musí jít výš za řiditelem/kou a když se neposlouchá ani tam tak na ČŠI.

      Vymazat
    4. ještě ten metodický pokyn tím mužeš mávat učitelce u papuly:http://www.msmt.cz/pro-novinare/metodicky-pokyn-k-prevenci-a-reseni-sikanovani-mezi-zaky

      Vymazat
  21. Paní Mirka mi vzala slova z úst, respektive z klávesnice. Cítím to naprosto stejně (i po přečtení příspěvku Ze Štěknova). Je-li toto popsaná realita, pak já učím v ráji, neb toto znám pouze z modelových příkladů. A nechápu,že si s tím kantor neporadí. Nu, hodně síly a střední škola je vážně lepší!

    OdpovědětVymazat
  22. Paní Amélko, nestačím zírat. Děti umí být kruté, ale až takto? Má teta pracuje na základní škole jako učitelka a také se setkala s rozsáhlou formou šikany, kdy se připojila k šikanátorovi většina třídy. Řešila to, ale co se nestalo...Otec jednoho ze šikanátorů napsal na ministerstvo školství, tudíž tetu za její dobrou vůli čekaly ještě mnohé nepříjemnosti...obecně je dané, že šikana má pět stupňů...1. stupeň-> tzv. ostrakismy, kdy se jedná o takové lehčí naschvály jako schovávání věci apod. už zde by si učitel měl dát pozor...Pak 2. stupeň- navýšení agrese, už se jedná i o fyzické týrání, ale šikanátor je stále sám tudíž izolovaný...3. stupeň-vznik jádra->utvoří se již skupinka agresorů, tady lze šikanu ještě zastavit učitelem, protože je zde předpoklad, že většina třídy bude spolupracovat s učitelem...pak 4. stupeň vítězství agresorů -> připojí se již zbytek třídy a 5. stupeň-> totalita-> to už je ta brutální šikana, kdy se u dítěte může rozvinout psychosomatické onemocnění...nevím, jestli vám toto pomůže, takto jsme se to učili v psychologii...každopádně si dokážu představit, jak Vás to musí bolet...asi bych to řešila být na vašem místě, vím, že toho máte už tak nad hlavu...jsou spolužáci Elišky vůbec obeznámeni s Aspergerovým syndromem... paní učitelka by jim v první řadě měla tuto problematiku osvětlit...jak říká můj známý svět se řítí do ďáblovy ř*ti...ale přip představě, že už děti na základní škole dovedou být takhle kruté, zlé, sprosté a už teď si s nimi učitelé neví rady, se mě zmocňuje trochu hrůza... Každopádně paní Amélko držte se, Eliška má neskutečné štěstí, že má takovou úžasnou maminku, ve které najde zastání a oporu...věřím, že společnými silami zvládnete i tento problém. Držím vám všem pěsti.

    OdpovědětVymazat
  23. Milá Amélie, po přečtení dnešního příspěvku je mi opravdu úzko, není možné, aby si toho, co se Elišce děje, učitelé nevšimli. Souhlasím s předchozími názory, myslím, že toto je nutné řešit, neotálela bych s návštěvou ředitele školy, pokud nemají školního psychologa, myslím, že by třídu měl navštívit psycholog z pedag.-psych. poradny, spolužákům by to v žádném případě projít nemělo. Máme to s mladší dcerou taky za sebou a škola to vůbec řešit nechtěla, ředitel byl rád, že jsem se rozhodla pro změnu školy a tím se nás a problému elegantně zbavil. Dodnes lituji, že jsem to neřešila u zřizovatele školy, minimálně proto, aby se to nestalo dalším dětem, aby se s tím problémem ve školách něco dělalo. Je mi taky hodně smutno z toho, že se v celé třídě nenajde nikdo, kdo by se Elišky zastal. Moc jí přeji, ať se na nové škole s ničím podobným nesetká. Andrea z Brna

    OdpovědětVymazat
  24. Amel jediná moje rada zní: dojdi za řiditelem /řiditelkou a pokud ani oni nebudou chtít řešit šikanu tak se obrat na českou školní inspekci a policii a holku vem jí sem:http://www.1psychocentrum.cz/,tak jsem to řešila s holkou taky a ta mudr je super,dělá práve i soudní psychiatrii a sama ti řekne co a jak .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak bohužel s touto dr. nemám dobré zkušenosti.

      Vymazat
    2. Amel ona je přes šikanu a přes ublížení ....ne jako klasickej psycholog.Soudní je asi jedna z nejlepších no......nám pomohla v tý šikaně v podání trestního oznámení s policii dělala vyslech dcery za její přítomnosti atd. pak nás předala k Ottlové a ta dořešila ten zbytek a zahojila dušičku.Ale na ty prvotní odhady jak moc je dítko šikanované jak moc zneužité a ponížené je super.

      Vymazat
  25. Řešila bych okamžítě s ředitelem přímo ve třídě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve škole jsem byla a docela mě šokovali. Na psychologa ap. prý nejsou peníze a nikdo jiný si prý nestěžuje, tudíž vyhodnotili, že šikana ve třídě není, prý to dělá i ostatním dětem (Eliška říká, že ne) a oni to prý považují na normální. POKUD zbytek třídy TOHLE chování považuje za "normální", pak je na tom společnost ještě hůř, než jsem si myslela. Prý Eliška nevykazuje náznaky šikany - postávání na chodbě (ELiška říká, že tam jsou osmačky a ty jí nadávají), prý se nestraní třídy a nesedá někde vzadu - Eliška nechce měnit místo, nemá ráda změny...prý si nestěžovala (bála se, že to bude ještě horší) ap. Mají štěstí, že za pár týdnů je konec školy.

      Vymazat
    2. Evidentně ostatní zdravé děti nemají s kolektivem problém.Vaše dcera chápe i jednoduchá slovní spojení jinak než ostatní,tak čert ví jak chápe chování spolužáků.
      Je jiná a nikdo jí v bavlnce chovat nebude v životě.
      fb

      Vymazat
  26. No to je příšerný!!! Ví její paní učitelka, co se děje? Šla bych za ní, ať kluka minimálně přesadí a začne řešit, jak zavřít tomu kreténovi hubu. Divím se Elišce, že vůbec ještě je ochotná do školy chodit. Prázdniny jsou za chvíli, co jí už ze školy vzít, stejně už se tam prd učí?
    Já mám drobnou zkušenost se synem, nastoupil do školky až ve čtyřech a půl letech a byl mezi dětmi o rok i o dva staršími. Ti ho vůbec nechtěli vzít mezi sebe, smáli se mu, že je mimino, nehráli si s ním, slovně ho napadali. Mluvili jsme s třídní učitelkou, ta ale nic neřešila, takže až s ředitelkou. V přímé konfrontaci učitelka všechno popřela a vinu svalila na mého syna, že je zaostalý!!! Vrchol přišel, když se syn vrátil ze školky v přírodě a popisoval, že ho tam větší kluci i fyzicky napadali, zvláště jeden. Učitelka mi nejdřív řekla, že jsem neměla syna na školku v přírodě dávat, že je na to ještě malý a pak mi začala tvrdit, že se tam syn počůrával!! Věděla jsem na beton, že lže. Ze syna pak paní učitelka po dvou dnech slovního šikanování vypáčila "doznání", že si všechno vymyslel...vyloženě na něj pak byla zasedlá. Manžel se už na to nemohl dívat, vyhledal toho grázla, co našemu dítěti ubližoval a seřval ho tak, že kluk se druhý den bál jít do školky, což zase s námi řešili, co si to dovolujeme.....Ale byl od kluka pak pokoj! Dneska se každý bojí něco říct a agresor se všem směje do očí. Všichni mu jenom domlouvají, posléze ho omlouvají a oběť to má trpět a agresora chápat!!!! Seru jim na to!! Ubližovat někdo mému synovi, vyhledám si toho hajzlíka a situaci mu vysvětlím ručně stručně.....a kašlu na všechny výchovné poradce s jejich kecama, že agresora mají řešit hlavně rodiče a učitelé. Agresorovi je to akorát k smíchu, jak kolem něho všichni tancují.
    Syna jsem pak dala do jiné školky, kde naopak je za hvězdu, paní učitelky jsou zlaté, synka chválí, jak je šikovný a v kolektivu žádné problémy nemá.
    Pokuď to Amélko vaše paní učitelka řešit nechce/odmítá, nechala bych už Elišku doma. Tohle trpět, musí být strašný.

    OdpovědětVymazat
  27. Milá Amélko,
    to, co píšete, je závažná forma šikany. Jsem stále studentkou VŠ se zaměřením na pedagogiku, tudíž nemůžu mít náhled praktika, ale podle toho, co nás učí ve škole, je toto NEPŘÍPUSTNÉ. Je to velmi negativní vizitka školy a jejich nezájem nelze omlouvat. Dnes se proti šikaně na školách bojuje, píše, mluví a existuje mnoho forem, jak ji vyřešit. Tady už nejde jen o vytlačení na okraj třídy, tohle je prostě závažné psychické (a nejspíš i fyzické) týrání.
    Já vím, je jednoduché napsat, tak s tím něco dělejte. Ale tohle je opravdu na velkou stížnost na školní inspekci.
    Taky jsem si určitou, ovšem velmi lehkou, formou šikany prošla na ZŠ, bylo to pomlouvání, nebavení se, chichotání se, když jsme prošla kolem a dodnes na to s velkou nechutí vzpomínám. Nedokážu si tedy představit, co musí prožívat Eliška, když jí takto vulgárně nadávají. Musí to být strašné.
    A že začne se šikanou jeden a ostatní se přidávají, je zcela běžné. Kolikrát pak šikanují i děti, do kterých byste to neřekli. Ach, ta síla davu :((
    Vyřiďte za mě Elišce, ať má pevnou vůli. S odstupem času se ukáže, kam to "dotáhl" onen malý hajzlík a kam slušně vychovaná slečna jako je ta vaše. B.

    OdpovědětVymazat
  28. Amelie, prečítala som si tvoj príspevok až do konca. Strašné, to je psychické týranie ako vyšité. Nie len škola ale aj zákon chráni každého žiaka. Keď to nejde cez školu, tak to treba riešiť na polícii. Treba podať trestné oznámenie na neznámeho (môžeš aj uviesť mená) páchateľa za psychické týranie , ohováranie, ponižovanie a prípadne aj poškodzovanie majetku. Niet čo viac dodať....Ver z vlastnej skúsenosti, môjmu synovi neustále brali desiatu, vyliali mu čaj do tašky po učebniciach. Raz som prišla do školy a povedala riaditeľovi ak sa to HNEĎ neskončí podávam trestné oznámenie na polícii a inf. ministerstvo školstva o neschopnosti riaditeľa odstrániť problém a o šikane v škole. Mala si to vidieť, nikdy viac sa nám to už nestalo.

    OdpovědětVymazat
  29. Radila bych zajít za učitelkou i na vedení školy a požadovat potrestání - přece není možné, aby jim toto procházelo! A možná taky kontaktovat rodiče... i u nás se šikana řešila, nedali jsme se, a všechno dobře dopadlo... tedy nakonec... držím palce, Hanka

    OdpovědětVymazat
  30. Ahoj Eliško,
    je mi moc líto, že tohle prožíváš :( Mě je 13, chodím na zákl. školu a mám podobné problémy jako ty. Nikdo si mě tam nevšímá a mám tam jedinou kamarádku, která navíc odchází, takže nevím, jak to bude dál :( Navíc mám psychický problémy a úzkosti a do školy se bojím chodit. Myslím že bysme si rozuměly. Jestli chceš a maminka ti to dovolí ( internet je někdy ráj pro ouchyláky :-), můžeš mi napsat na mail a můžeme si popovídat. Tady je můj mail karolina.milerova002@seznam.cz a přeji pevné nervy se škole :(((

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A právě úchyláků se Eliška bojí. Zatím si s nikým psát nechce. Nezlob se.

      Vymazat
    2. V pořádku, chápu to :)

      Vymazat
  31. Amélko!
    Na základní škole to mají děti hodně těžké. Šikana tu je jedna z největších - zvláštní, že? Jsou to děti a šikanují nejvíce. :-(
    Když jsem si četla tento článek, běhal mi mráz po zádech, rozbolel mě žaludek a připomněl nehezké roky na mé ZŠ. Také jsem si zažila psychickou šikanu - do školy jsem nechtěla chodit, každé ráno mne bolelo břicho, při strachu, že musím mezi ty děti, co mi tak ubližují - přitom jsem si jich nevšímala. Jenže ony mají nějaké senzory a vycítí strach - těší je, když mohou jiným ubližovat! Jakmile se trochu lišíš, hned jdou po tobě. :-(
    Co si zde čtu, tak se opravdu jedná o šikanu! Tak špatně se mi nacházejí slova - nechci být sprostá a tak si v hlavě přehazuji slova, než sem něco napíšu. :-(

    Hluboce se před Eliškou skláním, když to zvládla. Je mi jí tolik líto! :-(
    Máš pravdu, dnes učitelé nic nezmohou. Moje starší neteř chodí do druhé třídy - dětem je osm let a už jsem zaznamenala jednoho jejího (hodně problematického) spolužáka, co družinářce řekl, ať nečumí, nebo to řekne svému tátovi a on jí jednu vrazí!!!! Družinářka zalapala po dechu a hned s nim šla k řediteli! A co? A nic! Nic se klukovi nestalo! Celá třída se ho bojí! Týnce dokonce zavřel prsty do dveří!!! Ale to tam vtrhl můj bratr a udělal pořádný průvan. Hned chtěl mluvit i s jeho rodiči a musel říci něco hodně zásadního, protože kluk dal Týnce pokoj! Nevím na jak dlouho, ale zatím si jí nevšímá.

    Vůbec nevím, co bych ti poradila. Ono se řekne, že je už víc jak půlka května pryč, tak teď už jen červen a Eliška bude mít pokoj! Ale kdo to má ještě tak dlouho vydržet? Nehledě na tom, že se to může stupňovat! A s tím tablem mě teda nas. . l! Omlouvám se za to slovo. Ten kluk je děsný srab! Určitě je doma zatlačován do země a tak si troufá na slabší - v tomto případě na Elišku! A hold se tváří jako velký kápo a všichni ho slepě následují! :-( Je mi z toho špatně. :-(

    Vy držíte důkazy proti němu v ruce - kalkulačka, ale nevím, zda se pomoci v dnešní době dovoláte. :-(:-(:-(

    Eliško, drž se. Mě se hrnou slzy do očí! :-(

    OdpovědětVymazat
  32. Amelie, já myslím, že to je třeba řešit, i když máš pocit, že s tím nemají možnost nic moc udělat - mají, jen musí chtít. Od toho tam jsou a mají na to školy, že jo. (Teď to zní, jako že jsem nějaká drsňačka, tak to není, sama mám problém se ozvat, ale když jde o dítě...) Navíc jak píše Mirka - nejsou slepí a hluší, určitě vědí, že se něco děje, jen se jim nechce se do toho plést.
    Elišce přeju, ať už to doklepe co nejvíc v klidu a ať je to na střední lepší.

    OdpovědětVymazat
  33. Myslím, že tahle hovádka, s prominutím, už dávno měla držet dvojku až trojku z chování. Pokud vím, bere se na to zřetel při přijímačkách na střední školu. Jasně, každý jsme nějaký, děti se umí docela nemilosrdně kastovat, někdo je cool a oblíbený, někdo nezapadá, sociálním dovednostem se musí teprve naučit, musí zjistit, že není možné lidi soudit na první pohled podle toho, jak vypadají nebo jak se chovají. Ale urážky se nevyspělostí omluvit nedají. Pravda, učitelka je tam od toho, aby si ve třídě sjednala pořádek. Od toho není jen odbornicí na matiku/češtinu, aby vykládala zlomky nebo shodu přísudku s podmětem, ale pedagožkou, absolventou pedagogické fakulty, která vychovává.

    OdpovědětVymazat
  34. no do prčic :-( já to ani nemůžu číst.. ale vím moc dobře, o čem článek je.. taky mě šikanovali.. celou základku a půlku hotelovky.. nástavba byla sice třída dementů, ale tam se šikana nevedla.. vím, co to je za hrůzu.. spadla jsem z toho do depresí a všechno spělo do háje.. já bych měla taaak dobrý známky.. kdyby.. hm.. kdyby.. no.. nebudu se tu rozepisovat.. je to už pryč..

    Elišce jen můžu přát pevný nervy a aby konečně měla klid.. nevím, podle čeho si děcka vybírají z kolektivu svojí "oběť", ale je to hrůza.. zvyšují si jen šikanováním druhýho svoje nízký ego.. o ničem jiným to není.. tak ráda bych dala nějakou radu.. ale nevím jakou.. :( je mi z toho smutno..

    OdpovědětVymazat
  35. jenom ještě dodám smutnou skutečnost.. i když to věděl celej pedagogickej sbor, tak s tím nikdy nikdo nic neudělal, i když naši chodili pravidelně do školy o prosby, aby s tím něco udělali.. jooo.. takový je český školství.. bohužel.. :-/

    OdpovědětVymazat
  36. Elišky je mi moc líto a držím palce, ať je jí co nejdříve lépe!
    A mimochodem, po přečtení dalších komentářů, na mě působí uživatel "fb" jako zakomplexovaný ubohý zbabělec. Nic si z jeho komentářů Amélie nedělejte, vůl už volem zůstane (a moc se omlouvám všem zvířatům - volům, že jsem toho ubožáka přivnovala právě k nim). Veronika H.

    OdpovědětVymazat
  37. Je strasne smutne cist tyhle radky, ale myslim si, ze by to chtelo zajit za tridni ucitelkou. Treba to nepomuze v tom, ze by se neco zlepsilo, ale Eliska bude videt, ze jste pripravena bojovat o jeji stesti. Znam pripad sikany, kdy slecna v devate tride ukoncila skolni dochazku o par mesicu driv, a dochodila zakladku na individualni plan. Na stredni uz to potom bylo dobre. Snad se dostane do kolektivu, kde ji budou ostatni respektovat. Preju hodne sil. Drzte se! Katka S.

    OdpovědětVymazat
  38. Jsem ráda že píšeš i o Elišce. Váš blog čtu skoro denně jako denní tisk :-) od té doby, co synovi(3,5) diagos. PAS (leh.form.)
    Nevím ani já sama,jak přesně se vyjádřit, protože mě napadají samá vulgarní slova na účet jejich spolužáku!A pokud jste to už řešila a nikdy se nic zásadního nezměnilo, vždyt spolužáci jsou s Eliškou od 1tř?, tak i vedení školy bych spacifikovala. Vleťte na ně !
    Přeji Vám hodně sil, a zdravím Elišku.Je to šikovná a rozumná holka. Přeju ji hodně štěstí.
    Budu doufat, že napíšete jak to ve škole dopadlo? Lucie81

    OdpovědětVymazat
  39. Marci, toto prosím tě řeš, nenechávej to ležet. Je potřeba si stěžovat učitelce i řediteli místní školy. Nečekej na to, že by to mohlo jít i dál. Začíná to slovy.........
    Hlavně jednej. Nenechávej to všechno na Elišku, může se tvářit v současné době jako hrdina, ale její psychiku to určitě nenechá na pokoji.
    Myslím na vás Iva

    OdpovědětVymazat
  40. Když jsem chodila na základku, tak celých těch 5, až do předochu na osmiletej gympl, mě tam šikanovali. Nadávali mi, srkali do mě apod. Neměla jsem žádné přátele. Vyřešili jsme to tak, že jsem na konci 5. třídy jednoduše přestoupila na jinou školu a musím říct, že to bylo nejúžasnější období v mém životě. Všichni mě tam vzali v pohodě, mluvili se mnou, učitelka byla hotový anděl, bylo to super. Když si vzpomenu, jak moje bývalá třídní učitelka nechávala ostatní, aby dělali mně, a nejen mě, tak hnusné věci... Brrr. Tohle se dá řešit jedině přestupem na jinou školu. Když to neřeší učitelé, a neřeší to pořádně, a děckám je to všechno šumák, není jiné řešení. Doufám, že Elišce bude na střední líp. Držím palce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já jsem trpěla na základce šikanou, několikrát jsem o tom s Eliškou mluvila... a nikdy na to nezapomenu, což teprve Eliška.

      Vymazat
  41. Prokousala jsem se všemi komentáři a stejně jsem nenašla tu úplně nejlepší radu. Zdá se, že jsi pro Elišku udělala všechno co bylo možné a smutné je, že to nikam nevedlo. Zbývá jen popřát Elišce pevné nervy a přečkat závěr roku a pak lepší spolužáky na střední škole. Elišky je mi moc líto, bude mít škaredé vzpomínky na základku, protože takové věci, se zapomenout nedají.

    OdpovědětVymazat
  42. Určitě by pomohlo kdyby s třídou někdo promluvil (psycholog) našel v třídě žáka který má autoritu a přidali se i slušnější děti a požádal ho o pomoc aby se Elišce neubližovalo- když ostatní dají najevo že agresorovo chování jim vadí přestane ho to bavit - ani on nechce být sám.
    Vzkaz pro pisatele fb - někdo se jiný narodí a někdo zdravý,krásný se jiným stane v důsledku nemoci,úrazu... Lída

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lído,slečna Eliška jde na nervy i své vlastní sestře,která je poučená o postižení svých sourozenců asi velmi důkladně.
      Tak proč se všichny tak divíte,že ve třídě není oblibená a je terčem.Pokud má své hloupé otázky a rozesměje jí situace,kdy se nikdo normální nesměje viz jak se směje své matce,krerou bolí noha,tak je mimo a spolužáci jí jako mimoně berou.
      Vystoupení matky před třídou s přednáškou o postižení :-D Elišce nic nepřinese,jen bude ještě trapnější!
      Sakra uvědomte si,že většina nevěří v boha a není sluníčkově sladce milá na každého programově.
      fb
      P.S. Nedokážete přijmout pohled z druhé strany normálních lidí a chcete jen,aby akceptovali váśale vy to nezvládáte.
      J.X.Doležal má ve svých článcích pravdu.

      Vymazat
    2. Většina puberťáků jde svým sourozencům na nervy:-P Zbytek nebudu komentovat, nevíte o čem mluvíte.

      Vymazat
    3. Mně teda nepřijde normální, aby děti někomu takto nadávaly. To, že má Eliška občas nezvyklé otázky a něčemu nerozumí, přeci neznamená, že jí musí ostatní nadávat a ubližovat. I kdyby někomu lezla tolik na nervy, že by to už nemohl vydržet, dá se třeba říct třeba "prosím, už se neptej...tohle nedělej, prosím...", místo hrubé nadávky.
      Mílý fb já jsem podle tabulek normální, nemám žádnou diagnozu, ale také občas lezu lidem na nervy a někdy se ptám na blbosti a některé věci nechápu - mimochodem pár věcí, které Eliška nepochopila, jsem také nepobrala, ale nikdo mi nenadává a neposmívá se mi.
      A myslím si, že kdyby byli žáci pořádně poučeni a svými rodiči a školou vedeni k pochopení druhých, jako mimoně by Elišku rozhodně nebrali. A ikdyž někoho berou jako mimoně, nedává jim to právo někoho šikanovat, vždyť mohou Elišku jen nechat být...
      Tohle chování pramení jen z lidské nevědomosti, zabedněnosti a strachu z neznámého.

      Vymazat
    4. Jo, Eliška je jiná než většina, možná jim může lézt na nervy,ale ani tak to není důvod k šikanování!Nemusí s ní kamarádit (i to je smutné,ale co člověk nadělá),ale nesmí jí ubližovat.
      Pamatuju si na své trápení na základce, tenkrát se o šikaně příliš nemluvilo,ale taky jsem to zažila.A to nemám "diagnozu", jen jsem třeba větší introvert, co já vím.
      Elišce přeju pevné nervy a pokud ti to okolnosti dovolí, určitě za ni bojuj, i ten měsíc v téhle společnosti pro ni musí být očistec.

      Vymazat
    5. Anonymní23. května 2013 17:44
      pan Doležal má možná tak páru o hulení,ale o tomhle porblému velmi velmi orkajovou a určitě ne páru :o)

      Vymazat
  43. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  44. Ach bože, to je strašný, jako bych to zažívala znova... Měla jsem tenhle problém na Základní škole, stávalo se mi také, že mě parta dětí obestoupila při cestě ze školy a nechtěly mě pustit domů. Přišla jsem pozdě a ještě dostala vyhubováno, protože mi mamka nevěřila.
    Stůjte za Eliškou v dobrém i zlém a ty grázly vytrestá nakonec sám život, to je jisté. Vím, že to musí být strašné pro Elišku i pro Vás, poněvadž bezmoc je hrozná. Vlastnš nevím, jak se tohle v dnešní době řeší, zřejmě bych se domluvila s rodiči toho blbečka, ale často to bývá zbytečné, neb dítě je přesným obrázkem svého rodiče...
    Držím Vám oběma palce. Bude lépe!

    OdpovědětVymazat
  45. Šel bych s tím jejím sešitem za jeho rodiči.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, ta mužská ruka nám chyběla a chybí.

      Vymazat
    2. I ty jsi už holka, že si nenechá nic líbit. Jen sebrat odvahu a jít k nim zazvonit. Nejlepe všechno řešit z očí do očí. ?)

      Vymazat
  46. Jenom chci doplnit muj predchozi prispevek. Sice jsme to na cas vzdali,uz kvuli zachovani naseho i synova psychickeho zdravi, ale ne uplne. Vsechny materialy mame uschovane i napr. nahrany rozhovor s tzv. skolnim psychologem(u nas maji psychologove na starosti az 8000 deti a k tomu nezridka vykonavaji i povolani ucitele, takze si kazdy dovede predstavit, zac jeho prace stoji.) Syna ucim doma vicemene poloilegalne, nebot v Nemecku je homeschooling zakazany.To je dalsi a masivni sikana obcanu.
    Tudiz zatim nemuzeme zazalovat nemecky stat. Nemci jsou schopni poslat k nam domu policii a nasilim dite odvest do domova. V okamziku, kdy syn dosahne dospelosti, zazalujeme vsechny, kdo se na tomto podileli. Vcetne reditele jeho byvale skoly, skolskeho uradu, statu....
    Clovek se ma branit, to nepochybne.

    OdpovědětVymazat
  47. Jeste k fb.
    Clovek by mel mit pravo byt jiny a vyspela spolecnost by to mela umet akceptovat. Jsou vyspele zeme, kde to celkem zvladaji, protoze s tim pracuji a vynakladaji na to prostredky(napr. nektere severske zeme) a pak takove, kde maji "odlisni" lide opravdu smulu. Protoze jsem se tim predloni opravdu intenzivne zabyvala, zjistila jsem, ze napr. zdanlive tak vyspela zeme jako je Nemecko, stoji v zebricku poctu zaku na jednoho skolniho psychologa dokonce i za Cinou. Ano, skutecne, to neni preklep. Nevim, uz, jak jsou na tom Cechy, ale ta prace s zaky tam je zrejme velmi nedostatecna a zdaleka ne takova, jak by bylo treba.
    Vase prirovnani k bile vrane je dost mimo. Snad prave proto se odlisujeme jako zivocisny druh od zvirat, ze mame dar mysleni a tez socialni inteligenci. Ostatne nektera zvirata maji ocividne socialni inteligence vice, nez lide.

    Eliska ma pouze odlisny zpusob mysleni, coz ineligentni clovek bere naopak jako urcite obohaceni a obcas jej to donuti i k zamysleni se.
    Debilek, ktery si na ni leci komplexy,je na tom v porovnani s ni zrejme o hodne hure a pomoc by potreboval mozna vice nezli ona. Protoze kazdy sikanujici agresor se snazi dovolat se "pomoci", "zajmu o svou osobu" atd.
    Tady jsem nasla odkaz, mozna se tam da i neco uzitecneho vycist, kam se treba jeste obratit atp.

    http://www.sikana.org/

    OdpovědětVymazat
  48. I mě na základce dva kluci šikanovali...i k nim se přidala větší část spolužáků (jen kluci).Tenkrát dokonce na ulici zmlátili mýho mladšího bráchu jen proto,že je můj sourozenec.
    Učitelka taky mojí mámě říkala,že tím ukazují,že se jim líbím... Teď po X letech se mi všichni kluci omluvili "jak byli blbý". Tedy kromě těch dvou...ti radši přejdou na druhou stranu ulice a bojí se na mě kouknout :c) Eliška přestoupí jinam a tam na ní budou určitě hodnější. Držím palce :c) Adina

    OdpovědětVymazat
  49. Amélie,jen stručně. Je to naprosté profesionální selhání třídní učitelky!!! Nepředpokládám,že se problém šikany objevil až teď nebo letos. Pokud jsi upozorňovala dříve,a vyjádřila obavu,že se jedná o šikanu, už dávno měl být pozván psycholog,aby třídu otestoval, našel agresora, pracoval s ním a s dětmi, rodiči, kolektivem, učiteli,kteří ve třídě vyučují.... Nevím,jestli má teď na konci roku smysl plýtvat energií. Snad jen,že by konečně dotyčný dostal to,co si zaslouží. Osobně bych vlítla za třídní a požadovala okamžité řešení. A Elišku nechala raději doma,co nejvíce to půjde.Ideální řešení to není,ale pro ni asi momentálně nejméně bolestivé. A na SŠ podobnou situaci podchytit hned v počátku a tvrdě bojovat. Ale já vám moc přeju,aby to na SŠ probíhalo všechno v pohodě. Tohle si dítě totiž nese s sebou po celý život.:-(

    OdpovědětVymazat
  50. Marcelo, jedna věc je jít do školy a druhá věc je trvat na tom, aby to nepokračovalo. Škola by měla být schopná toto zajistit. když ne, musí se řešit dál a hlásit klidně i policii. A to klidně i teď, měsíc před prázdninami. Jitka

    OdpovědětVymazat
  51. Přečetla jsem si několik komentářů a to i kontroverzní fb, která to (věřím) nemyslí tak zle, jakým necitlivým způsobem to podává. Na ZŠ jsem si také zažila určitým způsobem šikanu třeba jen proto, že jsem byla dřívko na tělocvik a v ostatních předmětech jsem byla považovaná zase pro změnu za šprta, což zrovna se v naší třídě zrovna "nenosilo", jelikož tak 80% žáků bylo právě sportovně založených a jinak to byli převážně trojkaři, čtyřkaři.... Našim jsem nic neřekla, nebylo to tedy až tak hrozné, ale šikanovaní byli snad všichni dobře se učící žáci, taže jse to brala jako jakýsi standard (na střední to bylo OK, jiní lidé s jinými zájmy..).

    Dneska vidím, že se chovají děti mnohem víc agresivně a sprostě, říkám si, že v této době se asi každý trochu jiný žák (rozdílný od zbytku třídy) stane dřív nebo později obětí šikany v nějaké její formě. Jistě to tedy nebude jen problém Elišky a spol. Přemýšlím, jak bych to řešila já, kdyby syn procházel něčím podobným. Určitě bych si to líbit nenechala a v nejhorším případě bych vyměnila školu. Eliška má nespornou výhodu, že končí ZŠ a na střední bude jiné osazenstvo, snad tedy i najde nějaké kamarády, kteří se jí zastanou. U tohoto syndromu je navýsost důležité se v něčem umět prosadit, jelikož pak ji bude hodně lidí brát jinak, buď alespoň tolerovat a nebo s ní najdou i v nějakém oboru, o který se zajímá, společnou řeč. Je známo, že aspíci jsou machři na to, naučit se do hloubky vše, co je zajímá, asi bych vedla Elišku k tomu, aby rozvíjela svoji odlišnost správnýmm způsobem, zároveň aby se dokázala bránit a odpálkovat případné blbce. Také bych možná sepsala důležitá pravidla pro chování ve třídě vůči ostatním, jelikož i tam může Eliška chybovat a některý žák se jí to pak může snažit vracet takto hrubě, sprostě. To nemyslím nijak zle, ale vím, že aspík si prostě řadu věcí neuvědomuje a nechápe. Nezbývá než se společenská pravidla naučit doslova nazpaměť, protože s lidmi bude přicházet do kontaktu celý život. Na druhou stranu tuším, že to vše je velmi těžké a asi ještě bude.

    Zbývá jen popřát více štěstí a skvělou střední školu, Lenka

    OdpovědětVymazat
  52. Amélko je mi to líto, sama jsem si tím prošla sice zůstalo "jen" u slovní šikany, ale na to jak mi bylo špatně když jsem měla jít do školy nezapomenu nikdy. Co by mě opravdu velmi zajímalo.....blog čtu pravidelně v podstatě od počátku, vím, jak to máte s bývalým manželem...ale....on by nebyl schopnej udělat v tý škole pořádnej rozruch? Vždyť je to i jeho dcera, tatínkové obecně mají svoje holčičky velmi rádi (vím že je též aspenger, ale k dětem předpokládám vztah má). A ze zkušenosti vím, že pořádnej průvan způsoben otcem má větší účinnost než když to samé předvede matka (bohužel, chlapi jsou prostě větší bubáci). Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děti se ho bojí, nesvěřovaly se mu a se mnou téměř nekomunikoval. Věděl vůbec o šikaně své dcery? Ví Bůh. Pokud ano, pak to neřešil.

      Vymazat
  53. Marci,
    este som si spomenula na sikanu co som zazila pocas svojej ucitelskej praxe, bol to zrovna predmet ktory som ucila na pedagogickej fakulte. Sikanovany student mal zdravotne problemy a ostatny sa mu smiali, bolo to dost okate, tak som si o tom s ostatnymi studentmi pohovorila, ked bol nepritomny, myslim ze to celkom vzali a dali mu pokoj. Nechapem ze si s tymto ucitelia nedokazu poradit, to musia vidiet aj oni co sa v triede deje.
    Zuzana

    OdpovědětVymazat
  54. Škola má povinnost šikanu řešit, pokud nad tím učitel mávne rukou, je správný postup jít za ředitelem a poté případně ke zřizovateli školy a české školní inspekci. Pokud jde jen o měsíc, nešlo by aspoň provizorně řešit situaci zaplacením asistentky nebo sehnáním nějaké dobrovolné, zdůvodnit to třeba stresem?

    OdpovědětVymazat
  55. Dobrý den,

    tohodle se taky hrozím. Už teď Matýska (atypický autismus) někdy děti odstrkuji při hře, protože je jiný. My sice za rok budeme nastupovat do speciální školy, tam se tomu snad vyhneme. Chápu že řešit tyto nepříjemnosti není vůbec lehké, ale přeji hodně sil a vůle , hlavně ze strany pedagogů to vyřešit....děti ubližují z nevědomosti, a tímto si řeší své vlastní komplexy...svým způsobem jsou více postižení než ty naše....S pozdravem Renáta

    OdpovědětVymazat
  56. Bohužel je pravdou , že si to bude pamativat stále a moc mě to mrzí , je to odporné .. po přečtení těch výrazů se mi udělalo zle , a zaráží mě jaké vůbec děti umí být , vždyt tomu grázlovi může být tak kolem 15 let a toto si dovolí a je to takový zbabělec , že vůči Elišce , která se nemůže bránit?
    Je to strašné , zvládne to však ... určitě , je to silné děvče po mamince.
    Držím pěsti a přeji hodně sil.
    Mě na základní škole také šikanovali , a učitelé s tím bohužel většinou nic nedělají.

    OdpovědětVymazat
  57. Amélie, čtu tvůj blog už asi dva roky, s úctou a obdivem, mám i koupenou knížku, (doma dva aspíky), ale k reakci mě přiměl až dnešní příspěvek o šikaně. Prošli jsme tím taky a jizvy zůstávají. Tak posílám odkaz na web, který přináší trochu světla, dá se "nabídnout" i škole, jsou tam zcela praktické rady. Snad pomůže Tobě s Eliškou, nebo i dalším rodinám:
    www.minimalizacesikany.cz/o-nas

    Elišce přeju, aby dospělí i děti kolem ní přestali být lhostejní a byla nastartovaná změna k lepšímu... Maruška T.


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, děkuji za odkaz, večer se na to podívám.

      Vymazat
  58. Milá Amélie,

    píšu ti teď jako někdo, kdo nejen dlouhá léta chodí na tvůj blog ale jako někdo, kdo má rovněž AS a prošel si brutální šikanou na základní škole.

    Začalo to v 6 třídě kdy si na mě zasedl Kotlár který si nenechal ujít příležitost mě bouchnout prostředním kloubem pěsti do bicepsů kdykoliv jsem vstala. Zabavování věcí, znehodnocování nebo výhružky byly na denním pořádku. Jsem ten člověk který se neumí ovládat a moje máma stejně na mě všechno poznala tak jsem vše hlásila rodičům. Bála jsem se jít do školy, zvracela jsem každé ráno a nenáviděla své rodiče za to, že mě nakonec do té školy poslali. Učitelky ani ředitel nic nezmohly, domluva sice byla ale po pár dnech se vše vrátilo do starých kolejí a možná ještě horší neb Kotlár na mě páchal přepadovky zezadu a mlátil mě pěstí do hlavy. Nakonec ho přeložili ale nastoupil někdo jiný. Ten, jehož jméno si budu pamatovat navždy Svitek.

    Nastoupil v 7 třídě a okamžitě se spustilo peklo nanovo. Tentokrát ještě mnohem horší neb on mě začal kopat do holeně, do břicha, do zad. Došlápl si na něj i můj táta ale bylo to marné. Pár dní klid a pak ještě větší brutus. Rval mi vlasy, kradl věci, dával mi ultimáta: "Buď mi dáš všechny peníze nebo tě svlíknu do naha a hadry odnesu do třídy/ strčím ti hlavu do záchodu a spláchnu" atd atd. Pro slzy nevidím když to píšu a vzpomínám na to jak mě třískal jako žito, otřes mozku, odražená ledvina, policie a stejně a jen jedno: Pár dní klid a pak se to stupňovalo. Vždycky jsem byla jiná, jediné co jsem chtěla je, aby mi každý dal pokoj a nevšímal si mě a věř, Amélie, že dnes mám HRŮZU z jakýchkoliv kolektivů, větších množství lidí a jsem totálně odcizená společnosti a žiju si sama pro sebe. Nemám kamarády (píšu si jen virtuálně s lidmi) a prostě se jich bojím.

    Amélie, prosím tě, pokud můžeš, ať zakročí třeba tvůj bratr, hlavně něco dělej... nedovol aby se Eliška uzavřela tak, jako já.

    S pozdravem Kristýna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Kristýno, je mi moc líto, co jsi prožívala a prožíváš. Je mi líto, že jsem ti tím článkem vrátila ty příšerné vzpomínky. Eliška to nezvládla, celý červen nepůjde do školy. Nemůžu ji tam nutit (násilím). Kdybys chtěla, napiš mailík.

      Vymazat
  59. Amelko, pisu ti jako pravdepodobny asperger, ale take jako ucitel.
    Je pravda, ze ucitele moc nezmuzou proti tem opravdu silenym grazlum, ale na druhou stranu (napriklad u nas) by tohle nikdy neproslo. Kdybych zjistila, ze takovymhle zpusobem nekdo nadava nekomu z mych zaku, okamzite bych mela ve skole rodice. Pokud by to nepomohlo a vycerpala bych kazenske prostredky, socialka. Natvrdo. Oni by to rodice zacali resit. (Minimalne je mozny takovyho spratka zkrouhnout o hodine, klidne o vsech hodinach, a zacit rozsazenim.)

    Dneska rodice chodej resit uplny prkotiny, tohle je ale hodne zavazna vec, to bych byt nenechala.

    Je dobre, ze jsi ji tam v cervnu nenutila. Ted bude mit prazdniny, odpocine si.

    OdpovědětVymazat
  60. Ameli,
    jak moc tohle znám, jak moc. A moc to bolí, chápu Vás. Matyho šikanují 5let co je ve škole. A šikanují ho i učitelé. Jedna č... ho vyhodila v dešti ven, když měl vyzvedávat sestřičku, že prý by dělal problémy...A víte co je nejhorší? Může bý hůř, může být ještě hůř než jsem myslela. Když jsme si stěžovali na šikanu řediteli školy s tím, že už to poženeme víš (Jen v květnu přišel s modřinou v obličeji, šlincem přes celý obličej a zničeným novým perem), ten nás "za odměnu" nahlásil sociálce, že týráme vlastní dítě!!! Tohle svinstvo asi nerozdýchám.
    Naštěstí se podařilo nemožné (škola při každém pokusu o přestup syna, nahlásila "nové" škole, jak je nezvladatelný atd.) a Maty přestupuje na soukromou školu.

    Držím pěsti a přeji mnoho sil do dalších dnů.

    Tea

    OdpovědětVymazat
  61. Jako bych si cetl o sobe. Me taky spoluzaci na zakladce (ale i na prumce) delali ze zivota peklo.

    Ucitele resili spis me nez ty ostatni darebaky, pro nekazen, koureni, nenosil jsem ukoly... Parkrat uz jsem to nevydrzel a byla bitka. Nejvetsi v sedmicce, kdyz jsem potkal jednou toho nejvetsiho sycaka samotnyho a mimo dosah jakykoliv autority. Okamzite si zacal na me dovolovat. Vyuzil jsem situace a od ty doby ma krivej nos, vic jak tejden se neukazal ve skole a sikane byl konec. Na prumce me casto nektery spoluzaci urazeli, jednou me dokonce i hodili do Vltavy. To skoncilo u trestniho oznameni, ktery jsem ale stahnul, protozer na me fotr tlacil. Pozdeji se ukazalo, ze to asi byla chyba.

    Netvrdim, ze se to takhle ma delat, ale vydrzet to takovou dobu asi zvladne jen malokdo. Doma jsem nemel zastatni, tatik chlastal jak duha a vzdycky tak nejak to skoncilo ve stylu "muzes si za to sam" nebo jsem byl potrestan za nejakou poznamku, protoze jsem se popral. Nikdy se doma neresilo, proc k tomu doslo, nekdy stacilo malo, nekdy vic, ale poslouzit jako hracka ke "hre na kastraci," nahanet tridni sycaky, protoze mi vzali treba penal, anebo byt neustale zesmesnovan (napriklad za to, ze jsem "levej na fotbal" apod.) proste tolerovat dlouhodobe skutecne nejde.

    Nikdo se me tehdy nezastal.

    Poznamenalo me to asi na celej zivot: Jsem neduverivej, samotar a jen malokdy a malokoho si pustim k telu.

    Jestli mam aspergera, to nevim uplne na 100%, ale kdyz ctu tyhle veci, tak se v tom vidim. Dneska uz to neresim, musim s ti zit. Nejak to sice zvladam, ale jednoduchy to neni. Mozna to zni trochu jedovate, mozna az namyslene, ale pokud nekdo zvladne udelat si z handicapu prednost, pak je mozna ten zivot trochu veselejsi, ale dostat se tak daleko je velka drina. I tak jsem ale nasekal nemalo chyb za cestou k uspechu. Uspech uz nehonim, vic me zajima bejt sam se sebou spokojenej, ale na tom este dlouho budu muset pracovat. Asi to tak ma byt.

    OdpovědětVymazat
  62. Milá Eliško, i aspík může žít bez šikany. AS není vůbec důvodem kohokoliv šikanovat, důvod mají vždycky ti, kteří šikanují, ne ti, kteří jsou šikanováni. Ani brýle, ani vlasy, ani hadry, nic. Důvodem šikany druhých je prachsprostá závist. Jsi určitě chytřejší, nebo závidí, že nepotřebuješ tunu kamarádů pro svou existenci, nebo tě nechápou a štve je to a potřebují si to vyventilovat nepatřičným způsobem, nebo jde vidět, že tě doma mají rádi. Třeba to na střední byla lepší. Já si vždycky vydobyla své místo na slunci svou upřímností. Lidi si asi mysleli, že to byla nějaká forma ironie, že jsem byla drzá, že jsem učitelům říkala věci, co si fakt mylsím, ale vyzněly vtipně - a oni si říkali, wow, ta má teda navrch, že to řekne. Já si kolikrát ale ani neuvědomila, že to, co říkám, je nějak odvážné nebo tak. :-) Jinak doporučuji najít si třeba jen jednoho člověka a s tím se kamarádit. Stejně celý kolektiv člověka příliš zahlcuje, musí se moc přizpůsoovat...a to pro AS není. Kdežto s jedním, dvěma dobrými přáteli se můžeš uzavřít a všechny mít na háku. Jde to i samotné, ale to pak není tak intenzivní. Zrzavá :-)

    OdpovědětVymazat
  63. Ahoj, sedim ve skole o prestavce a vedle me sedi muj syn Krystof. Delam mu asistentku uz 4 roky. Mame stesti na tridu a to s nim neda vyjit, je depresivni, nadava paranoidni a trpi krome Aspergerova syndromu ADHD, nedostatkem rustoveho hormonu. V zari nastupuje na gymnazium. Protoze nema pratele a deti jeho zajmu doufa, ze je tam najde. Myslim si, ze jsi mela s Eliskou ze skoly odejit nebo udelat mnohem razantnejsi kroky. Povolat do skoly koordinatorku, psycholozku atd. Dnes je Eliska na stredni. Velmi by me by zajimalo, jak se citi a jesyli je spokojena. Pokud budes mot chut ozvi se mi. Drzim palce.

    OdpovědětVymazat
  64. Mela jste to hned rict reditelovi. Kdyby ste to udelala, kluka by vyhodili a ostatni by taky zavreli pusu. Tak příště.

    K. kirja-povidky.blog.cz

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...