čtvrtek 2. října 2014

Eliška a její pocity

Eliška píše:

Je mi mizerně. 
Připadám si jak troska přejetá náklaďákem. Bez síly, bez energie, bez sebevědomí, bez naděje, že to bude lepší,...... Úplně vyčerpaná, jak fyzicky, tak duševně. Neumím si vůbec představit, ani připustit, že bych měla chodit pravidelně do školy. Vždyť sama nedokážu jít ani před dům. Co když tam někdo číhá, někdo mě sleduje, znásilní, unese, něco mi udělá, jako unesli Nataschu Kampusch. Bojím se všeho. Cesty, stromů, aut - může tam být ON nebo někdo, koho si najal, každé auto, které kolem mě projede ve mě vzbuzuje nepředstavitelné pocity strachu, úzkosti, bezmocnosti, nemůžu s tím nic udělat, jen stojím a koukám se do toho auta, pod něj, za každý roh a prostě všude, bojím se i popelnic - že se tam někdo schovává, přechodů, trávy, chodníků, že se můžu propadnout pod zem, domů - že se na mě zřítí = pastí, které na mě může mít kdokoli připravené. 

    Asi jsem paranoidní, ale co s těmi pocity a myšlenkami dělat? Neumím je ovlivnit, změnit, ani poupravit, ať se snažím sebevíc. Je to jenom horší a horší. Takhle hrozně mi už dlouho nebylo. 

     Nechci vídat učitelky, navíc třídní, kterou opravdu nemám ráda ( - vůbec mi nerozumí, ani se to nesnaží pochopit, zlehčuje to a snaží se mi to vyvrátit,...... ), prostředí ve škole, lidí venku, nechci, aby se na mě dívali, abych se na ně já musela dívat, pořád se otáčím, jestli na mě někdo nechce zaútočit, držím si odstup od všech lidí, abych měla jistotu, (kterou stejně nemám), že přede mnou ani za mnou nikdo není, nikdo, kdo mi může cokoli udělat. Každý člověk je mi podezřelý. Co když mi opravdu chtějí něco udělat? Já vím, že je to velmi nepravděpodobné. Ale ta naděje, i když mizivá, tu je! Leknu se každého šustnutí, troubení, větříku. 

     Mám neustále pocit, že mě někdo sleduje, že jsem všem na obtíž, že všem přidělávám jenom starosti! Chápu, že mi většina lidí nerozumí, ale stačilo by mě respektovat, né se mi snažit logicky vysvětlit, že se nic neděje a že se nemám čeho bát, že všechno zvládnu, ať se snažím, že to nic není, že se tomu nesmím podávat. To je jak říct člověku, který nemá nohy, ať jde dělat skákat a dělat salta na trampolíně. (A já ležím pod ním a on po mě skáče.) Jsem úplně bezmocná, nic a nikdo mi v tu chvíli nemůže pomoct, jen to - odvést mě z toho stresujícího místa rychle pryč, být jen s mamkou a s kočkama někde DALEKO odsud.

     Mám strach ze spolužaček, co si o mně myslí, že mi budou něco říkat, vyčítat, pomlouvat, nedokážu si toho nevšímat, prostě to nejde. Je mi tak hrozně, že bych se nejradši zahrabala pod zem, dala na sebe betonovou desku a na ní postavila dům, aby mě nikdo neměl šanci najít, a nikdo se mi nemohl smát, ani mě vidět, jak křičím, (brečím tak nahlas, že to "trhá uši"), jak se trápím! Ale nejde to, nemůžu dělat nic. Ani brečet, i když se tomu často nedokážu ubránit, protože mě to unavuje. Snažím se dělat, že je všechno v pořádku, že se nic neděje, že jsem v pohodě, aby i mamka měla pocit, že jsem v pořádku, že se nemusí bát, ani si se mnou dělat starosti. 

     Spoustě lidem bych se měla omluvit, ale spíš se potřebuju vyřvat, mám chuť se vztekat a řvát. Ale k čemu by mi to bylo? Ničím bych si nepomohla, bylo by to úplně zbytečné a někomu by to mohlo ublížit, a to zase nechci! Mám vztek. Hlavně na sebe! Jak jsem neschopná, líná, že všem kazím život, za všechno můžu, že všem beru sílu, kradu čas, jak mi nic nejde, nic mě nebaví, nic mi nepřidělává radost, odmítám jíst, i to, co jsem dřív měla ráda, nemůžu spát, ani když jsem nesmírně unavená. Měla bych se nechat někam zavřít, ale to by bylo jenom horší. Nevím, jak se uklidnit, i když pro to dělám všechno. 

Cítím se hůř, než dokážu popsat, je to nepopsatelné, neumím to říct, ani ukázat. Je to jako mít u srdce bombu, která co nevidět vybuchne a vystřelí moje orgány daleko ode mě. Ta bomba se každou zlou myšlenkou blíží k výbuchu, a až vybouchne, nebudu už ani schopná se zvednout, mluvit, myslet, cítit,...... 
Nic nedělám a jsem unavená, úplně vyčerpaná, zničená a k ničemu. Nezasloužím si ničí pomoc, jen zmlátit mě do bezvědomí, abych věděla, že takhle to dál nejde. Nevěřím, že bude líp. Nevím jak se chovat, co dělat. Je to jeden z nejhorších pocitů. Už nemůžu!! A nechci umřít. Ne!
Ale někdy mám pocit, že umírám a že už to psychicky ani fyzicky nezvládnu...



Ve škole jsem minulý týden požádala o IVP - individuální plán. Mluvila jsem o domácím studiu a přezkoušení cca jednou za měsíc.
A když jsem včera dojela do školy a plán jsem viděla, byla jsem v šoku. Prý má Eliška chodit do školy KAŽDÝ den!!!  Prý to jinak nezvládne. Prý musí učivo slyšet a mít nějaký pevný řád...
A jak asi, když to dítě není schopno ani vyjít před dům ani dojít s odpadkovým košem? JAK, když brečí jen při pomyšlení na školu, na učitele či vrstevníky? 
JAK jim mám vysvětlit, že to NEJDE?

Jo, odpustili jí první hodinu či dvě, ale to by se Eliška cítila ještě hůř - JAK by vysvětlila spolužačkám, že chodí až na devátou nebo desátou hodinu? 
Napsala jsem mail do APLY, na psychiatrii i do PPP.  Pokus číslo dva o domácí studium? 
Nebo rovnou požádat o přerušení studia na tento školní rok?

55 komentářů:

  1. Marcelko, ja bych na Vasem miste uvazovala asi o forme dalkoveho studia. Neumim si predstavit, ze kdyz na tom Eliska ted je tak, jak popisuje, ze by za rok vsechno najednou bylo tak dobre, ze by se, byt po preruseni, v pohode mohla vratit a pokracovat, kde zacala. Take bych si polozila otazku, zda bude v dohledne dobe, po absolvovani studia Eliska schopna vykonavat praci ve smyslu studia? Pokud se nemylim, je to nejaka soc. pravni skola? Myslim si , ze je to prace, kdy by musela byt v kontaktu s lidmi a mnohdy s lidmi z ruznych socialnich vrstev, kteri jsou mnohdy i pro jedince bez takovychto problemu asi dost velkou zatezi, natozpak pro Vasi dcerku. Nebylo by lepsi uvazovat o nejake skole, ktera by ji pripravila na praci, kde by pozdeji nebyla vystavena takovemu stresu? Spontanne me nic nenapada, nevim, co by Elisku zajimalo a co by ji slo, ale neco by se snad dalo vykoumat.
    Ten plan je opravdu uplne k nicemu. Nevim, nejsem psycholog, ale spis instinkt mi rika, ze nema cenu ji k necemu premlouvat, ci nutit. Mozna, ze po case , se sama zase trochu odvazi jit mezi lidi, postupne, ale ted bych ji opravdu nechala doma a hledala alternativu. Mozna existuje i nejaka skola, ktera vyucuje formou e-learningu?
    Drzim palce a preji Vam vsem hodne sily

    Hana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já jsem uvažovala o jiné škole, ale Elišku nic nebaví, nic ji nezajímá, takže nějak jsme nepřišly na to, CO jiného by mohla studovat.... E-learning je zajímavý, budu se po tom pídit. Díky.

      Vymazat
  2. Já si vždyky myslela, že individuální plán je pro děti, které nemůžou chodit do školy pravidelně. Dcera dokončila střední školu a individuální plán tam mělo docela hodně dětí a fungoval tak, že měli skripta na internetu, učitel psal co pobrali každý den. Když děti něčemu nerozuměli, tak měli možnost konzultace buď osobní nebo přes e-mail a fungovalo to. Ať jsme na dceřinu školu docela hudrovali, tak v tomto směru super.

    Dcera měla spolužáka s dětskou obrnou, nemohl pořádně chodit, takže často chyběl, ale školu dodělal a odmaturoval a to se většinou připravoval jen doma, samozřejmě s pomocí učitelů.

    Myslím, že Vám škola vůbec nevychází vstříc. Že by se to určitě dalo udělat jnak nebo se poohlédnout po jiné škole. Já vím, je to těžké. Takový systém jako měla dceřina škola se často nevidí. (Škola Ekonom Litoměřice).

    Eliše samozřejmě nepomůže, když tam nepůjde na sedm hodin ale jen na dvě, tři, když o prostě nezvládne. A v této škole to asi prostě nechápou. Podle těch předmětů na fotce si myslím, že by se to dalo učit i doma, bez výkladu učitele. Ten klučík z dceřiny školy to zvládl i bez výkladu, ale je pravda že v tom systému měli spoustu příkladů, úkolů, cvičení.

    No držím palce, ať to nějak zvládnete.

    Martina

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Marcel,opravdu si nedokážu představit stav Elišky,ale podle mého názoru jí zavírání se doma nepomůže.Obávám se,že se bude tím víc uzavírat do "svého světa".Situace je hodně těžká,na Tebe je toho opravdu moc.Možná budeš muset přistoupit k nějakému zásadnějšímu řešení.Je to všechno opravdu hodně těžké,ale taky musíš myslet na sebe,Tvé děti Tě budou potřebovat celý život a Ty musíš být pro ně zdravá a vpohodě a takhle to všechno nemůžeš dlouho vydržet.Promiň,asi jsem nenapsala nic pozitivního,ale píšu myslím pravdu,ale jak už jsem napsala,chápu,že je to všechno velmi těžké.Přeju ze srdce,ať se vše obrací k lepšímu.Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co znamená zásadnější řešení? Umístit ji do léčebny? Šárka je tam celkově tento rok 7 měsíců a k NIČEMU to není...tedy jen k tomu, že nám či sobě nemůže nic udělat, ale jinak je na tom stejně, možná hůř...

      Vymazat
    2. Nechtěla jsem se Tě nějak dotknout,jsem poslední člověk,který by chtěl foukat do ohně.Vím,že pro své děti děláš maximum.Jana

      Vymazat
    3. Neboj, mě se to nedotklo:-) Respektuji každý názor. Přemýšlela jsem nad všemi možnými alternativami, ale zatím nevidím východisko "z nouze". Nechávám tomu čas a ono se to snad nějak vystříbří.

      Vymazat
    4. Moc vám všem přeju jen to nejlepší,to moc dobře víš.Jana

      Vymazat
    5. Ame a Šárka má deprese a úzkosti jako Eliška nebo nějakou poruchu chování? Pokud je Šárka v léčebně a nepomáhá jí to tam, tak to jistě není řešení pro Elišku - to by určitě nezvládla. Ale nemohla by docházet na nějakou ambulantní léčbu? Na školu bych se asi ted vykašlala (vím, že mi nepřísluší radit, jen přednáším svůj názor - nějaké zkušenosti s dětmi s těmito problémy mám) a řešila její stavy. Jak to vůbec zvládá Jeníček s Eliškou doma bez Šárky?
      Modlím se a držím moc palce.
      Tereza

      Vymazat
  4. Ještě jednou bych jim to ve škole vysvětlil.

    OdpovědětVymazat
  5. Paní Marcelo, čtu Váš blog už nějakou dobu, nereagovala jsem, ale teď Vám moc chci vyjádřit obdiv a podporu. Mám děti ve věku Vaší Elišky. Představa, že se v mých dětech děje něco podobného tomu, co popisuje Vaše Eliška, je pro mě naprosto šílená. Ještě šílenější je představa, že jako máma dnes a denně čelím něčemu, co si žije svým nevyzpytatelným životem a s čím já nemohu svým dětem úplně pomoci. Obdivuji Vás za to, že bezvýhradně přijímáte děti se vším, co k nim patří, a že stojíte za nimi, tam, kde Vás potřebují. Myslím, že to, co musíte, děláte statečně, obětavě a skvěle. Je to určitě velmi těžké a vyčerpávající, ale má to obrovský, obrovský smysl. Ze srdce Vám všem přeju hodně síly. Zdeňka

    OdpovědětVymazat
  6. ach jo.... vůbec nevím co napsat.... odehrává se v ní velký vnitřní boj... vím co to je... znít to pro ní bude asi hrozně ale pomoct si může jedině ona sama... a pevně věřím že to zvládne sice tomu nevěří ale půjde to-ale musí chtít.No dolů takhle spadnou se padá velmi snadno a nahoru se dere moc moc špatně...kor když okolí tohle nechápe.. ono tohle pochopit jde jen velmi těžko a pochopí to jen ten kdo si tím peklem sám musel projít....
    Já si myslím že Elišce by pomohlo i spíše to domácí studium ♥ přerušovat studium určitě ne....
    Myslím na Vás a Elišce posílám strašně moc pozitivní energie ♥♥♥
    Martina

    OdpovědětVymazat
  7. Z textu na mě čiší to, jak se Eliška nemá strašně ráda, snad přímo nenávidí. Tam by asi měla začít. A tahle škola je naprosto nevyhovující. Vzájemně po sobě chcete věci neuskutečnitelné, Vy po škole, škola po Vás. - Tohle všechno je jen můj pohled, podle toho co tu čtu. Přeji Vám jen to dobré, Lenka

    OdpovědětVymazat
  8. My s touhle nemocí bojujeme taky. Nejdřív já cca 12 let a ted mladší dcera. z ničeho nic v polovině srpna se jí udělalo zle v autobuse, nemohla dýchat, modrala, klepala se, křeče, slabost...dramatický odvoz do nemocnice v KH kde nás i přes telefonické upozornění , že vezeme dusící se dítě, nepřijali!! nakonec se nás ujali v nemocnici v Kolíně, za čož jim dík. Veškeré výsledky však byly v pořádku. Po týdnu jsme si dceru odvezli domů, kde pak začalo peklo. Nedokázala se ani podívat z okna, otevřít dveře a vyjít ven už vůbec ne. Bála se jít s košem, byla dezorientovaná, jakoby to ani nebyla ona, jakoby okolní svět ani neexistoval...bála se všeho. Najít dětskou psychiatričku, která by nás objednala na vyšetření co nejdříve, byl nadliský výkon. V Bene, Táboře, Praze všude by jsme musely čekat na objednání měsíc až dva. A to by fakt nešlo, dcera měla jít do školy a byla potřeba to řešit co nejdříve. Dětská předepsala Neurol, což je návykový lék a tak jsem jej Bětce dávala opravdu jen akutně. Trochu pomohl. Nakonec jsem sehnala psychiatričku v Jihlavě, která nás objednala do týdne. Cesta tam byla horor, čekání v čekárně druhý...tříhodinové sezení bylo nad mé i dceřiny síly. Diagnoza: PP+masivní úzkost+fobie...Bětka dostala AD Zoloft+ Atarax...Nechodí do školy, stav se trošku zlepšil ale je strašně unavená, bolí jí celé tělo. Psychiatrička nám doporučila ihned druhý den po vyšetření Bětku odvízt do školy, což samozřejmě skončilo velkým fiaskem. Jediné plus jsem viděla v tom, že učitelé a spolužáci na vlastní oči viděli, že Bětka je skutečně nemocná a nesimuluje jak si většina z nich myslela. Nemohli totiž pochopit jak může mít ze všeho strach. Dokonce padaly i takové perly z úst těch pubertálních pitomců, že Bětka je blázen a mohla by jim ublížit, nebo je zabít a některé "kamarádky" dokonce před ní utíkaly, bály se že je prostě blázen. Bětce se to velice dotklo, což se jí nedivim. Teď řešíme školu. Dcera není žádný Einstein a musím říct, že někteří učitelé se jí snaží vyjít vstříc s individuálním plánem. Zatím však Bětka nedokáže sama být doma ani deset minut, musim s ní spát v pokojíku, být v koupelně, když se sprchuje ,prostě nesmí být sama. Oba s manželem pracujeme a zajistit jí někoho, kdo by s ní byl prakticky do 16 hod než přijdeme domů a koho by znala je náročné. Včera se nám povedlo vyjít z baráku a ujít cca 3 metry a pak úprkem domů. Vůbec nevím, jak dlouho toto vše bude trvat, jak a jestli bude zvládat školu a návrat do normálního života. Takže Vám moc dobře rozumim a vím co prožíváte. Držte se!!

    OdpovědětVymazat
  9. Marcelko, je mi to všechno moc líto, ale jsem přesvědčená, že bude zase líp!!! Mám stejný dojem, jako jedna z pisatelek, že povolání, které by Elišku po této škole čekalo, by pro ni asi nebylo právě nejvhodnější. A navíc škola nechápe a zřejmě nikdy nepochopí... Já osobně bych nechala Elišku zklidnit (jistě jí neprospívá ani nejistota, jak to dopadne se školou, vidí ty starosti kolem) a prostě ji letos nechala doma - ať si čte a dělá, na co má chuť a co ji zajímá a nestresuje se tím, co bude. A příští rok ať to zkusí jinde - co třeba gymnázium a pak přípravu na nějaké povolání, kde by se pracovalo někde v klidu (knihovnice, překladatelka, laborantka...)? Nebo třeba střední knihovnickou - aspoň se domnívám, že taková střední škola je, Určitě existuje škola, kde jsou empatičtější, tak jako tam, kam chodila dcera paní Marienky. A možná by jí pomohlo, kdyby se občas ze svých pocitů vypsala v nějakém deníčku, případně si mohla dopisovat s nějakou dívkou, která má (či měla) podobné stavy. Také by bylo dobré, kdyby ji občas mohl někdo vyvézt někam na výlet, do přírody. Myslím na Vás obě a moc držím palce!!!!!! Jarmila

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Amélie, mrzí mně že se Eliška tak trápí. Nezvažovalo se o úpravě AD? Přístup školy mě mrzí, ale nepřekvapuje. Nechci aby to vyznělo jako něco proti tobě, protože my víme že pro děti děláš to nejlepší, čteme pravidelně, sledujeme pokroky i trápení. (pokroků je kupa :) ) ale pozorovatel zvenčí vidí určitě dceru co potřebuje dostat ze spárů domácího vězení kde je s dalším autíkem, myslí si že jí prospěje kontakt s vrstevníky. Konzultuje tohle škola s psychologem? nebo jak tohle vymýšlejí, řeknou si ,,uděláme ústupek ať je uklidníme a sebereme jí první hodinu,,? to jsou nesmysly. Já sama jsem studovala rok docela bezprizorně v zahraničí ( bezprizorně v tom smyslu že jsem poté nenesla do původní školy žádný vysvědčení, doklady) a nastoupila jsem poté normálně s vrstevníky do svojí třídy. Sice mi po nějakým testu radili ať o rok počkám, abych se netrápila, ale nakonec byla látka tak jiná že jejich rok nebyl nikde poznat. Mojí sestře tak byla vedená angličtina- byla jediná ve škole kdo se ji učil, tak seděla ve třídě němčinářů a jednou za půl roku ji přezkoušeli- pchá prej pravidelnej výklad! ten není fakt třeba, sama se radši hodinu učím než poslouchat jak o tom někdo hodinu žvatlá. Je to o přístupu školy a na jednu stranu je i chápu, ale dělají to bez rozmyslu, jen podle svýho selskýho rozumu. A na psych trápení je selskej rozum k ničemu, kdo to nezažil to těžce pochopí. Přeji mnoho trpělivosti Amélko, jste moc stateční, určitě to vybojujete. Pokud je rok odklad to nejhorší co se může stát, nejde v podstatě o nic. :) Lucka

    OdpovědětVymazat
  11. Milá Eliško, jsi úžasná jak umíš popsat svůj stav. Tvé pocity měl i můj syn a to mu bylo pouhých 5 let.....bylo to velmi těžké období a jen díky homeopatii jsme to zvládli. Na každý Tvůj stav či příznak či problém, existuje lék. Vím, zní to podivně, ale je to opravdu tak. Podívej se třeba na lék ACONITUM. Přečti si, jak se tento lék projevuje a uvidíš podobný obraz tvých potíží.Pokud budeš chtít, pošlu Ti ten nejlepší odkaz na homeopatika a můžeš si číst a sama uvidíš, že naděje tu opravdu je. A věř, že nejsi sama, komu je tak mizerně,nejsi v tom sama a navíc máš tu nejúžasnější maminku na světě. Milá Marcelko, asistentka není špatná volba, jenže se o ní žádá do konce května a to na následující školní rok. Problém je, že by ji Eliška musela znát a důvěřovat jí. Ale myslím, že by jí stejně moc nepomohla v jejich stavech úzkosti z učitelky a okolí. Pokud Ti nedovolí domací studium, požádej o přerušení ročníku a v září začne znova, třeba už s asistentkou, v jiné třídě, s jinou učitelkou. Doma si odpočine a nabere síly. A že skončí o rok později ? Vždyť je to úplně jedno. Myslím na Vás a požádám o pomoc Rafaela.
    Držte se.....Lucie K.

    OdpovědětVymazat
  12. Musím se přidat k názoru, že tahle škola není pro Elišku ideální. Co třeba úplně jiný obor- klidně i učební? Umělecký? Nevím, co by Elišku bavilo. Mě teď třeba chytlo šití a ruční práce vůbec- co takhle něco tvořit?
    A mimochodem- Eliška opravdu pěkně píše. Může klidně psát anonymní povídky přes internet, vypsat se z toho, třeba z ní jednou bude spisovatelka!
    Amélko, kdybych vám mohla pomoct na dálku, jako s tou matematikou, rozhodně si napište!
    Eva

    OdpovědětVymazat
  13. Zkusila bych alternativní léčebné metody. AD a jiné "léky" proti úzkostem stav dlouhodobě zhorší. Myslím, že i toto, co Eliška prožívá, mají na svědomí chemické léky.

    Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je blbost...Nemám nic proti alternativním léčebným metodám, právě naopak je zkouším jako první pomoc, než vezmu chemii. Alternativní metody + léky asi nemůže škodit, může jenom pomoct, ale úplně vyhodit léky? Takový extrémista nejsem. Nemám ráda zbytečné užívání léků a co brát nemusím, to neberu. Nemám ráda "chemii" ve svým těle...Přesto mám už deset let antidepresiva a později i mírná antipsychotika. Teď je mi 24 a když se dívám zpětně, možná jsem je potřebovala i dříve. Konečně mi je o něco líp a moje hlava dokázala trochu vypnout a já se trochu uvolnila. Trvalo pět let, než se našla (zatím) nejlepší kombinace. Není to zdaleka ideální, ale nedá se to srovnat s tím, co to bylo, když jsem léky neměla.
      Marci - Elišku nic nebaví teď, když jí není dobře, nebo celkově? Pokud správně tuším, kdo se skrývá pod pojmem "on", napadlo mě (až teď), že v tomhle kontextu je její reakce vcelku přirozená a normální :-(. Je to zjevně někdo (bohužel asi vím, kdo), koho se šíleně bojí a kdo jí asi musel dost ublížit...Bál by se asi každý, jenže co s tím? Zdá se mi, že se nebojí ani tak školy (a ostatního) samotné, jako toho, že tam může (teoreticky) bejt člověk, kterej podle mě už jenom za to, jak se ho bojí, patří do vězení. Protože tohle musí mít dost vážnej důvod! Myslím, že kdyby "on" zmizel se světa, tak by úzkosti obou holek hodně ustoupily a škola i vše ostatní by pak bylo relativně v pohodě :-(. Vždycky jsem si myslela, že je lepší varianta bát se něčeho konkrétního než nevědět čeho se bojím, ale když ta příčina nejde odstranit, je to hodně blbé :-(. Nevím, co poradit :-(. K tomu plánu - buď je můžete přesvědčit, že to doma spolu zvládnete a vybojovat si to a pak je roznést na kopytech, nebo přerušit studium a začít jinde, když nejsou moc ochotní. Důležitost výkladu značně přeceňujou... Co doktorka z psychiatrie? Dala vám doporučení k IVP?
      Eliško - vůbec nevím, jak to děláš, když tě nebaví čtení, ale umíš skvěle psát. Já tedy občas taky něco sepisuju, ale musela jsem se k tomu pročíst (dřív mi to moc nešlo) a navíc mám pocit, že tobě to jde lehčeji a přirozeněji. Chci říct, že jsi šikovná holka. Jsi chytrá a že máš psychické problémy? Psala jsem to už v minulém komentáři ale - má je celá řada umělců, herců, básníků. Není to o lenosti a neschopnosti...je to o látkách v mozku a (nebo) o lidech v našem okolí, bohužel. Nevzdávej to, nemůže bejt pořád jenom špatně! A zkus se vykašlat na řeči okolí, ty víš sama, jak se cítíš. Nemáš povinnost jim popisovat, jak se cítíš.

      Vymazat
  14. Marcellko, až mě to děsí. Elišce fakt není dobře, ale soudím, že zároveň nechápe, že jí chcete pomoci. Zdá se, že všechno bere spíš jako útok proti sobě. Vím, že rad jsi tu dostala už spoustu a často protichůdných, ale i já napíšu, jak to cítím a o co bych asi na tvém místě usilovala já:
    Myslím, že odklad by nic nevyřešil, spíš zhoršil. Toho strachu se zbaví jen tréninkem. Opravdu by bylo dobré, aby se naučila tyto své pocity překonávat i za cenu, že ji někdo bude (pokud to bude potřeba) všude doprovázet. Osobně bych bojovala dál za individuální studijní plán s docházením do školy cca 1-2x týdně - to by byl pro všechny jakýsi kompromis. S tím dopisem bych se zkusila obrátit na školního psychologa, ten by měl pomoci najít řešení, případně se k tvým žádostem alespoň vyjádřit. A pokud budou dál trvat na svém, tak fakt zkusit přestup na jinou školu. Ale podle mě by opravdu 1-2x týdně měla ten svůj strach násilím a třebas i s pomocí nějakých léků a jít mezi lidi. Jinak se obávám, že by fakt mohla skončit zavřená někde v blázinci a nadoživotí.
    Vím, nemáš to lehké, ale určitě najdeš to nejlepší řešení. Držím palečky a posílám modlitbu za vás všechny.

    OdpovědětVymazat
  15. Pro Jitku S. Myslim si, ze nutit Elisku, aby prekonala svuj strach nasilim, by se mohlo seredne vymstit.

    Hana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Násilí na úzkosti nefunguje. Dvakrát jsem učinila "malý pokus" a nestálo to za to.

      Vymazat
    2. Já ale nemyslím, aby ji tam někdo násilím dovlekl. Špatně jsem se vyjádřila, omlouvám se. Spíš ji nějak (jakkoliv) přimět k tomu, aby i přesto, že se jí nechce, se přemohla a šla a pomoct ji s tím. Prostě si nemyslím, že když se jí bude ustupovat a nechá se doma, že jí to ve výsledku k něčemu pomůže. Nenaučí se překonávat překážky (ty ve své mysli) a to se jí může vymstít. Jednou stejně bude muset ven vyjít.

      Vymazat
    3. Dvakrát jsem ji nutila do školy - ráno ji vedl můj bratr, první den ji vyzvedla moje maminka, druhý den já... A byly to příšerné dva dny. Nejde to... Zatím ne... třeba jindy..a jinde... Bůh ví...

      Vymazat
  16. Překonání strachu tréninkem nám psychiatra doporučila také. Násilím jsem u dcery ničeho nedosáhla ale máme domluvu, že každý den pomalu po malých krůčcích jdeme dál. Nyní po měsíci dokáža sama otevřít dveře a se mnou v závěsu vylízt z baráku a ujít cca 3 metry a pak rychle domů. Tenhle zdánlivě lehký úkol trénujeme měsíc! Musela jsem se naučit být důsledná a opravdu každý den kousek po kousku trénovat. Bětka to samozřejmě na mě zkoušela, že to nezvládne, že je jí blbě, že omdlí a bojí se ale pokaždý jsme náš denní vytýčený cíl zvládly!!Na druhou stranu je pravda, že Bětka touto nemocí trpí cca 5 týdnů a ne v takové míře jako Eliška. Tak nevím, nevím jestli by na trénink Eliška našla dost síly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I my to pomalu zkoušíme, když to jde. Ale co nejdál od lidí a pokud možno co nejdál od místa bydliště...Ale věřím, že se nám jednou (s oběma dcerama) podaří jejich "návrat do života". I vám držím palce.

      Vymazat
  17. Tak toto bude hodně složité vyřešit, půjde-li to vůbec. Držím palce.

    OdpovědětVymazat
  18. Ja si myslim, ze by se urcite dost zklidnila, kdyby vedela, ze nemusi do te skoly. To ji asi hodne dusi. A pak opravdu krucek za kruckem s ni polehoucku trenovat.

    OdpovědětVymazat
  19. Napadá mě další možnost, jak by mohla E.studovat dál, i když se toho možná leknete. Spolupracovala jsem s brněnskou SŠ Rooseveltova, je to škola s více obory, která slouží primárně studentům s fyzickým handicapem. Ale je tam pár i takových jako Eliška, lidí kteří maji z nějakého důvodu problém fungovat v normální škole. Učitelé tam mají vesměs vzdělání pro práci s lidmi se spec. potřebami a chápali by ji víc než běžný učitel a ve třídách je max 12 lidí myslím. Mají i maturitní obor/y/. Možná bude něco podobného i poblíž místa, kde žijete. PŠ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, možná tam zkusím napsat, zda nevědí o nějaké škole v okolí.

      Vymazat
  20. Taky bych byla pro změnit školu. Dcera má zdr. potíže jiného směru, ale zdaleka ne tak obtěžující, a v pohodě jí schválili IVP. Ale pokud zůstane Eliška tento rok doma, pozor na zdravotní, nevím, jestli by na ten rok neztratila status studenta. Předpokládám, že 15 jí už bylo. Dana

    OdpovědětVymazat
  21. Po pravdě nevím vůbec, co bych mohla poradit, nemám s tím žádné zkušenosti. S Eliškou cítím, musí to být hrozný a nejhorší nevědět, jak z toho ven.
    Ale padlo tady několik dobrých rad od zkušenějších a myslím, že něco z toho by se snad dalo uskutečnit. Třeba změna školy.
    Jinak Eliška moc dobře píše, má výborný písemný projev, pěkné vyjadřování, zřejmě bude literárně nadaná. Držím moc palce, ať se to změní k lepšímu!
    (P.S. napadlo mě taky, jestli ty stavy nejsou způsobeny léky? Jestli by nebylo lepší léky změnit... ale až jak poradí doktorka)

    OdpovědětVymazat
  22. Nechala bych ji doma a pomalinku zkousela nejake tefapie...cokoli, co by mohlo pomoct. Je mladinka a velmi inteligentni, skola "si ji najde".. To s druhou dcerkou me strasne mrzi. Nenapises o tom vic? A to mi teda rekni, proc maszrovna Ty osudem takhle nalozeno... Marci, nezkouselas psychologa skrz rodinne konstelace?

    OdpovědětVymazat
  23. Amelie, na mě známé SŠ, byla studentka s AS. Nesmírně nadaná, šikovaná, ale --- od druháku měla individuální plán, na přezkoušení si dohodla, že bude a, jen ti učitelé, které zná, b, přicházet bude, když je výuka, aby pokud možno nikoho nepotkala, odcházet také taky, c, zkouška bude ve třídě, která bude po celou dobu zamčená. Byla nesmírně plachá, lekavá, úzkostná. NIKDO nikdy její poruchu nezpochybnil, a všichni se jí snažili vyjít vstříc, resp. nidky nikoho nenapadlo to jakkoli zlahčovat, nebo ji "přeučovat". Zaráží mě proto, že to škola neprojednala s PPP, se školní psycholožkou --- nebo ano? Pak mě mráčí, že vzniklo takhle přiblblé rozhodnutí. Eliška má právo na individuál, dopadne to dobře! Posílám ELišce a všem hodně sil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zní úžasně, podobný přístup by Eliška jistě ocenila...Kéž bysme na podobnou školu natrefily i my... Nejhorší na tom je to, že to škola PROJEDNALA s PPP a navíc i s doktorkou na psychiatrii, tudíž nechápu, co z toho vzniklo....

      Vymazat
  24. Vím, že jste tu psala, že jste hospitalizaci opakově odmítly, ale... Možná by to v tuhle chvíli bylo nejvhodnější, i když se to jeví, jen jako další stres (neznámé prostředí, lidé), ale není alespoň možnost nějaké ambulantní léčby, docházet do nějakého střediska, terapie...?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedovedu si představit jedinou věc, v čem by jí hospitalizace mohla prospět. A čím víc to vidím u Šárky, tím víc jsem PROTI. Na psychoterapii dojíždíme, nic jiného tu v okolí není...

      Vymazat
  25. Milá Amélie,

    Váš blog čtu dlouho a je mi líto, že ve škole nevyšli vstříc. Nejsem odborník, píšu jako laik, ale napadají mne dvě možnosti.

    1. Trénovat s Eliškou po malých krůčcích? Třeba si stanovit, že dnes dojde před dveře do bytu, zítra udělá dva kroky na chodbu, ..., sejde 1 patro dolů, ..., až vyjde ven a vynese smetí. Ale každý den splnit daný limit, postupně se "otužovat". Šlo by to?

    2. Když se Eliška bojí přepadení, co naučit ji sebeobranu? Kurz v její situaci asi nepřichází v úvahu, ale nepomohlo by třeba jen i zakoupení pepřáku, teleskopické tyče, ...? A některé chvaty může zkusit trénovat doma, na streamu je Škola přežití, mají to tam hezky vysvětleno. Možná by se s pepřákem a s pár naučenými reakcemi cítila bezpečnější...?

    Držte se! Moc přeji, ať je holkám co nejdřív líp!

    Rita

    OdpovědětVymazat
  26. Marcelko, rozhodnutí je samozřejmě na Vás obou, ale kdyby bylo na mně, určitě bych se s touto školou rozloučila. Elišce by jistě prospělo jen vědomí, že už tam nemusí; nějaký čas by se už nemuselo v tomto směru nic řešit, oddechly byste si obě. (Z Tvého blogu mám dojem, že Elišce i ty dva měsíce prázdnin pomohly k určitému nabrání sil - vždyť složila úspěšně 3 zkoušky během jednoho týdne!) A hlavně bych to všechno poručila Pánu Bohu. Nic bych nelámala přes koleno, ono se uvidí...Místo pokusů o vycházku by možná šlo vyvézt někdy ji i Jeníčka někam za město - do lesa, do přírody, kde by nikdo nebyl a kde by bylo hezky. - Eliško, Tobě bych radila, aby ses snažila denně najít aspoň jednu pozitivní věc ve svém životě. Napovím Ti: Jsi hezká dívka, máš krásné vlasy (co by za to některá dala...), jsi zdravá, nic Tě nebolí (aspoň doufám), nemáš žádnou smyslovou vadu, máš úžasnou maminku (kolik dětí je v dětských domovech, nebo jim jejich rodiče nerozumějí...), máš dvě krásné kočičky (co kdybys třeba v budoucnu pracovala jako veterinární technik - "sestřička" u zvěrolékaře?), máš hodné sourozence, pěkný domov, pokojíček - a v životě Tě čeká jistě ještě mnoho hezkého. A ten nápad zkusit literárně tvořit by také jistě stál za vyzkoušení... Děvčata, myslím na Vás a držím oběma palce! Jarmila

    OdpovědětVymazat
  27. Ami, a slyšela jsi něco o regresivní hypnoze ? Je to úžasná léčba minulými životy. Doporučuji knihy od Briana L.Weisse - Láska je skutečná či Mnoho životů mnoho mistrů.Je to renomovaný psychiatr. Tyto knihy doporučuji všem a setkávám se jen s pozitivním ohlasem. Dnešní doba je zlá a tyto knihy Vám ukáží, jak se s hodně věcmi srovnat. Má 16ti letá psychotická neteř přečetla a pochopila sama, aniž by terapii podstoupila.Opravdu alespoň postačí přečíst. Knihy nejsou extra drahé, kus do 200 kč na netu i mnohem méně.
    Držte se, Lucie K.

    OdpovědětVymazat
  28. moje zkusenost: muj problem byl duchovni. otevrela jsem se na strach. projevy se stupnovaly. Kdyby mi Pan Jezis nepomohl, jsem tam, kde Eliska. ted jsem svobodna.
    mozna se tomu nekdo vysmeje..at.
    Je to pravda.

    OdpovědětVymazat
  29. Holky jsou každá jiná, co nepomohlo Šárce by třeba mohlo pomoci Elišce. Zlepšuje se Eliščin stav aspoň trochu třeba za poslední půlrok?

    OdpovědětVymazat
  30. Tyhle sebenenavistny a paranoidni pocity jsem mel +/- ve veku Eli taky. Casem zmizely, ani nevim jak. Mozna to bylo tim, ze jsem se snazil nedrzet se doma (tam to bylo dost peklo uz samo o sobe,) ale porad jsem mel pocit, ze po me jdou policajti. Nevim jak dnes, ale tehdy (cca 15 -20 let nazpatek) byl muz s dlouhejma vlasama v kozeny bunde "idelani" ke kontrole a policejni perzekuci. Ta paranoia s policii nebyla zas az tak uplne bezduvodna (i kdyz slo vlastne o hlouposti,) ale to necham ted stranou.

    Ale zpatky k veci - sebenenavistny a paranodni pocity jsem nedokazal korigovat. Ani vlastne nevim odkud se to vzalo. Uz coby seti - sedmi lety decko jsem se citil jako obtizny hmyz (asi v tom ma prsty alkoholizmus myho otce plus jeho vytrvaly sikanovani vsech rodinnych prisluniku) a trvalo strasne dlouho, nez to nejak preslo. Asi to bylo az kdyz se "fotr konecne uchlastal," nedokazu rict, nebylo to ze dne na den. To bylo nekdy pred vic nez 10 lety. Jenze porad jsem se pohyboval v tom prostredi, ktery mi pripominalo minulost (s tim mam problem dodnes - jsou mista, co mi propominaji neco, na co bych radeji zapomnel) a resil jsem to dost nevhodnym zpusobem (radeji bych snad ani nemel psat jakym...) Nakonec jsem (diky okolnostem) musel prostredi zmenit a to dost radikalne. A nakonec to bylo to, co mi skutecne pomohlo.

    Nevim, jestli Eli muze pomoci zmena skoly (podle toho co tady ctu, tak tam musi byt samy "super kadry") a otazka taky je, zda ji tenhle obor (jakej ?) skutecne bavi.

    Jestli ji "nebavi nic," pak je situace uz hodne vazna a je treba to resit, nez to dojde moc daleko. Tuhle slecnu je potreba necim zabavit, ale nedokazu rict cim. Hloupa neni - lidi s PAS obecne maji spis vyssi IQ - otazka je jak s tim nalozit. Mozek je svine - nedokaze "na povel" useknout urcity veci, ktery samotnou osobnost poskozuji. Tezko ale radit, kdyz tu slecnu osobne neznam, jen placam a nastinuju par mojich zkusenosti.

    O neco vyse nekdo zminuje moznost "tvurciho psani." I to jsem obcas delal. Dneska ale pokud citim, ze "budu muset zase psat" = je mi uz hodne zle. Tim nechci znevazovat jeho funkcnost (funguje to, ale je treba nejaka zpetna vazba...) Tak ted mam nekde mezi svejma kramama asi 600 stranek rukopisu jakysi policejni story, nekde mozna jeste existuji jakysi povidky (asi 150 stranek rukopisu) s ponekud krvavym obsahem a nekde na internetu jeste visi jista story (asi 60 stranek) s obsahem pro "starsi 18 let," to ale neni ani napsany cesky a neni to ani dokonceny... Od 2011 jsem nic nenapsal, tak je to snad dobre.

    Nekdy si rikam (o sobe) ze moje (mozna az prilis vysoky) IQ je spis na skodu. Ty tendence porad o necem uvazovat a premyslet (nedokazu to zastavit) muzou byt hodne znicujici. Nemam to lehky ani ted, ale uz jsem aspon dokazal vytvorit urcity mechanismy, ktery (i kdyz ne uplne) minimalizuji moznost nejaky dalsi depresivni/paranoidni faze. Tyhle veci ale vyzaduji striktne individualni pristup, co plati pro jednoho nemusi plati pro druhyho.

    Tak hodne stesti v "hledani a instalaci tech mechanizmu." Je to beh na dlouhou trat...

    OdpovědětVymazat
  31. Individuální plán by mě rozesmál, pokud by to nebylo spíše k pláči... To jako mysleli vážně a použili i mozek? Na školu se vykašlete, jak už tu někdo radil hledejte si dálkové studium či jinde individuální plán ale nikam to netlačte. Až se z toho dostane, pak se uvidí, teď se to nemůže takhle lámat přes koleno.

    OdpovědětVymazat
  32. no, ted tu budu asi za největšího barbara, ale doporučila bych elišce zahulit si trávu. také jsem měla deprese, úzkosti... školu jsem nezvládala, také jsem musela vynechat docházku, neustálé myšlenky na sebevraždu, měla jsem i datum, jak to udělám a všechno.. a světe div se, jednou jsem to na radu známého zkusila a cca po měsíci naprosté zlepšení... no, za zkoušku nic nedáte ;) také by jí to pomohlo s chutí k jídlu ;)

    OdpovědětVymazat
  33. ps: samozřejmě je nutné zvolit správný druh, nějaké odrůdy naopak paranoiu mohou zvyšovat, ovšem těch moch není :)

    OdpovědětVymazat
  34. A já z nějakého trošku dřívějšího článku měla dojem, že Elišce ve škole vychází vstříc. Ten individuální plán je ale fakt podivný, vůbec bych ho tak ani nenazvala. Asi nechápou, že přístup typu "ke všem stejně" nefunguje (a to jsem si myslela, že dneska se už skoro všude hraje právě na více osobní přístup..). Tak snad najdeš nějaké lepší řešení...

    OdpovědětVymazat
  35. Zdravím,přečetla jsem si na netu homeopatikum ACONITUM, jak tu nahoře někdo píše a tedy koukám....je to až neuvěřitelné, jak je to podobné Elišce. Začetla jsem se a řeknu Vám, totálně mě to nadchlo a určitě jdu do homeopatie. Doporučuji i Vám.
    Kéž se máte bryo lépe. Hezký večer, Kamila.

    OdpovědětVymazat
  36. Amelie, při čtení tohoto příspěvku mě napadlo toto : Existuje škola v Březové - www.zsbrezova.eu, není to úplně běžná škola, protože její ředitel Dr. Zimčík (zimcik57@gmail.com) je velmi osvícený muž. Je to ale jen základka. Jenže i tak - ředitel této základky pod svá křídla přijal mnoho domoškoláků z celé republiky, osobně jsem ho slyšela o tom mluvit - vesměs jde o žáky, kteří mají podobný handicap jako Eliška a nezvládnou denní docházku do běžné školy. Tento pan ředitel dobře zná situaci v našem školství a pro tyto děti má veliké pochopení - nejedno z nich zachránil před ústavní léčbou. Navíc je velmi komunikativní, na maily odpovídá obratem a nemá problém poradit. Amy, zkuste mu napsat, popište v kostce (pokud to jde) Eliščin problém a zeptejte se ho, jak postupovat v případě domácího vzdělávání na střední škole... Zde je každá rada drahá, ale moc bych Vám přála, aby se věci začaly pomalu pohybovat ku prospěchu Vás a vašich dětí. Monika Amb.

    OdpovědětVymazat
  37. Nevím, kam tyto řádky Eliška napsala, avšak je cenné, že jsi k nim měla přístup Ty jako její mamina. Víš, myslím si, že má štěstí, že má Tebe. Asi by bylo na místě teď nepormlouvat skrz osobu druhou, ale mluvit přímo k Elišce... i když ji neznám nijak více než z Tvých řádků.
    Eli, když jsem si četla tvé myšlenky, pocity, které vnímáš a cítíš uvnitř sebe.. pochopila jsem proč mi tvá maminka říkala, že jí trochu připomínám její dceru. Pár otázek, co máš v hlavě je i uvnitř mě, taky si na ně numím odpovědět.. jsou chvíle, kdy se cítím přesně tak, jak popisuješ ty... není to snadné, ale pořád je dobré, když to dokážeš popsat, když si to uvědomuješ, když víš, že je cosi špatně... a že se s tím má a hlavně může něco dělat. Se všemi chybami v nás musíme jít dál, to oni nás zocelují.. jsi úžasná taková jaká jsi. Bez ohledu na kohokoliv.. a dokážeš všechno, jen si musíš věřit. Škola je hodně náročná, kort střední, studuji podobný obor jako ty, vlastně možná by se dalo říci, že i stejný... takže vím, o čem je řeč a že ne vše je snadné, ale když v tom najdeš něco, co budeš milovat, co budeš mít ráda... jde to snáze. Můžeš se vykašlat na špatný prospěch z matematiky, a podobných předmetu, tešit tě má dobrý prospěch z odborných předmětu.. Drž se, Eliško a kdybys někdy chtěla, klidně se ozvi, u mě na blogu najdeš kontakt nebo ti ho může dát mamka.. jenom přeci někdy je přínosné si popovídat s někým z vrstevníků - není jich však mnoho- s "obdobnými problémy"... Sama to vím.

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...