pátek 23. ledna 2015

Aspergerův syndrom u žen

http://zrzava-holka.blogspot.cz/2015/01/aspergeruv-syndrom-u-zen-zpoved-zeny.html

Ahoj, dneska jsem našla pěkný článek na stránce http://www.feministtimes.com/not-into-trains-gender-bias-aspergers-syndrome/. Překládám :-))

Když lidem řeknu, že mám Aspergerův syndrom, reagujou různě. Z toho slabšího soudku je třeba odpověď ,,ale vždyť vypadáš v pohodě" a ,,jasně, nejsem doktor, ale nemyslím si, že máš AS." To říkají i lidé, kteří by se v tom orientovat měli - lidé, kteří se mnohdy poruchami autistického spektra i zabývají. 

Ale asi to není tak úplně překvapivé, když si uvědomíme, že téměř všechno zkoumání, literatura a diagnostická kritéria se vyvinula z jednoho bodu, z roku 1940, kdy Hans Asperger identifikoval tuto poruchu při studování skupinek sestávajících výhradně z mladých chlapců. Všiml si, že tyto děti, ač vysokofunkční, měly problémy se společenskou komunikací a vykazovaly známky opakujícího se chování.

Většina lidí si pořád představuje ten stereotyp, který pořád přiživují média - Sheldona Coopera, Rainmana nebo Roye Croppera.

Můj syn dostal diagnozu v sedmi letech; moc rád řadil vláčky do řad a vykřikoval šílené vědomosti. Ale při diagnostice jsem zjistila, že AS nemá jen jednu velikost. Můj syn má dobrý oční kontakt, má skvělý smysl pro humor a je velmi láskyplný, hodný a citlivý. Až když jsem se dostala k informaci o ženách na autistickém spektru, tak mi to došlo: AS může vypadat i úplně jinak, než je nám předkládáno. A já ho mám taky.

Psycholog Tony Attwood píše: Ženy a dívky, které mají AS, jsou jiné. Ne v jejich základní charakteristice, spíš jde o jejich vlastní reakci na jejich jinakost. Mají specifické strategie, které jim pomáhají se vyrovnávat a sžívat s prostředím. Maskují jimi své zmatení a dokážou dosáhnout umělého sociálního úspěchu tím, jak všechny napodobují.
Spousta žen s AS vypadá, že nemá žádné problémy. Tyto dívky, možná taky proto, že mají často vyšší než průměrné IQ, používají intelekt, aby zjistily, jak reagovat v sociálních situacích, spíš než že by to bylo přirozené.
Problémem je, že to není přirozené. Konverzace s kamarádem je často doprovázena jejím vnitřním monologem:,,dělám dost oční kontakt? Nezapomen se zeptat i na něco o něm. Kývej a směj se a v správný čas." To je vysloveně vyčerpávající.
O AS se moc nevědělo, když jsem byla dítě, a zajímalo by mě, jestli by mi nějak pomohla diagnoza už tehdy. Měla jsem štěstí, že jsem měla hodně kamarádek na střední, mezi nimiž jsem se mohla schovat. Ale když dvě mé nejlepší kamarádky odjely na jinou školu a já se s jednou další pohádala, z důvodů, které jsem pořádně pochopila až spoustu let poté, jsem se ocitla na kraji oné skupiny a začala se cítit pořád distancovanější.
Všichni kolem mě emočně a sociálně rostli, ale já nechápala důvody pro společenskou konverzaci nebo nechápala, proč se o některých věcech lidi baví. Nevěděla jsem, jak se toho účastnit. Hodně jsem se kvůli tomu trápila. Byla jsem deprimovaná, úzkostná, hodněkrát jsem i usnula v hodině a odcházela ze školy v slzách. Čas šel dál a já se snažila si udělat přátele, pomoci sama sobě, měla jsem dokonce bulimii a sebevražedné myšlenky.

Hodně žen by mohlo vyprávět podobné věci. Je důležité, aby si holky uvědomily, proč jsou jiné než ostatní - není to žádný defekt a není to jejich chyba. Až teď zjišťujeme, kolik žen a dívek žije bez diagnozy a pořád prolítávají sítem, přestože se o autismu dnes ví už mnohem víc. 
To proto, že spoustu mýtů o AS je pořád bráno jako fakty. Viděla jsem semináře, kde se dával důraz třeba na nemoderní teorii, že AS je forma extrémně mužského mozku, to je termín, který vymyslel profesor Simon Baron-Cohen.

Často taky slýchávám, že lidé s AS nemají empatii. To se nedá aplikovat ani na všechny muže s AS, natož na všechny ženy s AS. Spoustu žen s AS vykonává povolání třeba sestřiček nebo učí, a ukazuje se v nových výzkumech, že lidé s AS mají větší zájem o lidi, kteří jsou ve stresu, než NT!

Přestože věda dělá pokroky v chápání AS, bude trvat roky, než se naše názory a pohled na věc změní. Co můžeme dělat mezitím? Mluvit o ženách s AS tak moc, co to jen půjde, a doufat, že co nejméne malých holek bude muset projít budoucností špatného mentálního zdraví a zbytečného trápení.

4 komentáře:

  1. Tohle je hrozně zajímavý článek... :-)
    Občas taky nevím, o čem se s lidmi bavit, takže v tomhle lidi s aspergerovým syndromem chápu, ale u mě je to spíš asociálnost :D A introverze, případně přílišná plachost...
    :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ja niekedy uplne súcitím s myslením tych ludí, ktorý to cítia ináč. Ale asi to bude tiež uplna asociálnosť ako napísala Lillen Mary Blake.
    Majú to ťažké. Ale aj vdaka vám to maju o trošku lahšie:)

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, ano, ano. Zvlášť první odstavec je skoro klíčový. Díky za celý článek!

    OdpovědětVymazat
  4. Tak přesně takový "vnitřní monolog" mám, také příliš nerozumím "proč lidé řeší, co řeší" a proč co dělají (myslím ty přízemní věci, alkohol například), často nemám nejmenší zájem se zapojit a přesto toužím někam patřit. "Svět" ostatních mě často míjí a já na sebe beru roli takového fascinovaného pozorovatele... a tak dále :)
    Přesto si nemyslím, že to ze mě dělá člověka s pas. Myslím, že přes své mizerné sociální dovednosti mám dobrý "cit" na lidi, dokážu odhadnout jejich motivy, poznám, když někdo lže a vycítím manipulaci. Nedokážu se efektivně bránit v hádce, protože chápu i pohled toho druhého člověka. Nebo jsem třeba často přesvědčená, že znám ten úplně původní důvod pro chování člověka, který často nezná ani on sám. Také s lidmi soucítím, i když to není úplně přesné vysvětlení, já spíš vycítím jejich emoce, když je člověk smutný já také cítím ten smutek (empatie?), nemyslím ten běžný "soucit" ve smyslu blábolení "ty jsi přišel o práci, to je mi tak líto, co bych tak dělal/a na tvém místě", to mi připadá falešné a neefektivní, k čemu to tomu dotyčnému je, víc mu spíš pomůže, když ho vyslechnu a on bude vědět, že ho chápu. Problém je, že neumím adekvátně reagovat na tu znalost, často celkově neadekvátně reaguji na situace, jsem i schopná se například smát, když si někdo ublíží, i když mi to nepřijde ani v nejmenším "vtipné" nepřipadá a já vím, že se smát nemám, spíš je to jen nervozitou.

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...