neděle 15. června 2014

Matematika


Poslední dny se topím v matematických příkladech.
Eliška se už pět týdnů neodvážila do školy, a tak řešíme, co bude se školou.
Na  pondělí a úterý jsem domluvila testy ve škole, ale Bůh ví, zda se Eliška vůbec odváží do školy jít.
Máme domluveno, že pojedeme autem, že tam budu s ní, ale čím víc se termín blíží, tím větší panika se Elišky zmocňuje a tím víc brečí.
Ale i když to nevyjde, svět se nezboří.


Aspoň kdyby udělala pár testů z některých předmětů, některé jí třeba zůstanou na srpen....
Vím, jak se jí špatně učí s tolika léky, s tolika úzkostmi a obavami a navíc, když neslyší výklad učitele, což pro ni bylo velmi důležité.
Některé předměty se dají naučit nazpaměť (pedagogika, dějepis, biologie, zdravotní nauka..), ale v případě matematiky to nejde.


A tak jsem dostala knihu matematiky a počet stránek, které musím vypočítat, nastudovat a vysvětlit Elišce.


Což o to, přesně tohle jsem před dvaceti lety milovala - lineární rovnice s jednou proměnnou, soustavy lineárních rovnic o třech neznámých, úpravu výrazů, slovní úlohy, lineární nerovnice....


Na něco jsem si vzpomněla hned, některý příklad mi vyšel až napodruhé či napotřetí, ale jde to.


Jen mi chybí ČAS....
- čas to vypočítat a čas každý příklad zvlášť a několikrát probrat s Eliškou, která tomu nerozumí a navíc  často dělá chyby z nepozornosti - (s klidem) zamění znaménko plus a mínus, vypadne jí "x" a už je to celé špatně... a někdy mám pocit, že mě ani nevnímá....


V případě matematiky panikaří Eliška nejvíc a dnes probrečela celý večer.
 Vypadá to, že matematiku si necháme až na srpen.



Musím koupit nový sešit a vypočítané příklady do něj Elišce přehledně přepsat, protože když v tom škrtám, tak se v tom vyznám akorát já...



Ono to jde špatně (a hlavně pomalu) s Jeníčkem v zádech.






Je toho víc jak deset stránek. Kdyby mi chtěl někdo náhodou pomoci, byla bych moc ráda.


Klidně zadání naskenuji a pošlu mailem....
Pak bych to jen Elišce jen "přepsala do sešitu a vysvětlila"... nebo by si to přepsala sama - dle jejího stavu a aktuálních potřeb.


Předem děkuji "možným zájemcům" o matematiku.


Byla bych vám velmi vděčná....


16 komentářů:

  1. Ahoj, klidně pomůžu, jeden čas jsem doučovala gymnazisty. Email na mě máš.

    OdpovědětVymazat
  2. Já bych ráda pomohla,jen si nejsem matikou úplně jistá,jsem spíš přes jazyky. Z tohohle jsem měla tak dvojky trojky, tak se bojím, že bys to po mně musela kontrolovat. Pokud by se ti neozval nikdo kompetentnější, můžu to zkusit,ale snad se někdo ozve :-). Kdybys věděla,co moje hlava vymýšlela před státnicema za neuvěřitelný všemožný scénáře...nakonec to tak děsivý zdaleka nebylo,jako ostatně skoro vždycky. Určitě to bude to samý i u Elišky, ty představy bývají mnohem horší než ta situace samotná. A pak bude mít úplně skvělej pocit, že to zvládla :-) Misa J.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahojky :-) Nevím, jestli jsem to dobře pochopila. Ty bys mi poslala zadání těch příkladů, já bych to vypočítala a poslala ti to zpátky?
    Napiš mi když tak na mejl, nejsem sice kdovíjaký génius a často bývám nepozorná, ale v případě, kdy je nutná každá ruka k dílu, ráda pomůžu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Hrozne rada by som vám pomohla, ale sama mám s matematikou hrozné problémy a neviem sa naučiť na terajšiu kombinatoriku.
    Tak vám teda budem držať palce, aby ste to zvládli. Držkajte sa, určite to postupne pôjde. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Milá Amélko, neco malo posilam na mail, co mas v profilu..

    OdpovědětVymazat
  6. Já bych Elišce tak ráda pomohla, bohužel jsem na tom s matematikou stejně, na gymplu jsem byla ráda, že jsem z ní nepropadla, až pak ve třeťáku čtvrťáku se to trochu zlepšilo.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den,

    možná jdu s vodou do mlýna či s křížkem po funuse... Když se Eliška do školy bojí, navíc na zkoušky by se do školy třepal každý a ona to má ještě stížené dalšími úzkostmi, nedalo by se s pedagogy domluvit na jiných formách zkoušky? Není to tak dávno, co byla jedna naše studentka ze zdravotních důvodů půl roku doma a nesměla do kolektivu, po dohodě s ní a s rodiči jsme ji v rámci individuálního plánu prostě učili a zkoušeli přes Skype, rodiče do školy nosily vypracované úkoly a ač jsme Věrku půl roku neviděli, mohla po prázdinách navázat denním studiem v té samé třídě mezi svými spolužáky. Kdyby musela dělat o prázdninách doklasifikace, tak by to díky tomu jednorázovému zahlcení a nervozitě pravděpodobně vůbec nebo alespoň tak dobře nezvládla. Některé kolegyně, spíš kolegové, sice remcali, že je to spousta neplacené práce navíc a kdesi cosi, ale nakonec i tohle remcání umlklo a vše dobře dopadlo.
    Kdyby Elišce alespoň někdo takhle ulevil a pár zkoušek a návštěv školy jí tím odpadlo, snad by se odrolil malý kousek toho balvanu, co jí leží na srdci.
    Mirka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zní úžasně, ale... nevím, jak dalece je to pravděpodobné. Dnes jsem se chtěla domluvit, že by Eliška chodila od září 2-3x týdně a prý to nejde... No, snad na něco přijdeme. Děkuju.

      Vymazat
    2. Ta střídavá docházka, to opravdu nejde, to mají pravdu, i když by to mnoha lidem pomohlo (nejen studentům, ale i jejich rodičům).
      Držím palce.
      Mirka

      Vymazat
  8. Amélie, já se hlásím, matika mě baví. Pošli, co je potřeba.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, jestli mám mail, ale pokud nějaké příklady zbydou, poslala bych...

      Vymazat
  9. Já jsem matematiku vážně nesnášela a celý gympl jsem v ní jen prolézala, takže moc nepomůžu. Navíc jsem vždycky byla ta, co při dlouhých výpočtech přes celou stránku prostě někde tu chybu udělala, někde zapomněla změnit znaménko, někde prostě něco vypadlo a celá rovnice byla v háji :D: Na tohle jsem neměla trpělivost, i když jsem se na jeden příklad soustředila jak nejvíc to šlo... Snad to s Eliškou zvládnete líp.

    OdpovědětVymazat
  10. Ja a matematika nie sme kamarátky a každého obdivujem, kto to vie. Keď som sa to mala učiť ja sama, tak som tomu venovala veľa času a logických úvah ako to dostať do správneho výsledku.... držím Eliške všetky palčeky čo mám a ona je šikovná, verím tomu, že dnešné a zajtrajšie skúšky zvládla. Budem na ňu myslieť! A Amélka, drž sa aj ty... :) ♥

    OdpovědětVymazat
  11. Já byl rád, že jsem s tou matematikou ve školách prolezl, to jsi dobrá. :D

    OdpovědětVymazat
  12. Ráda bych pomohla, ale poslední dvojku na výzo z matiky jsem měla naposledy v 9.třídě :-( vůbec netuším, jak jsem prošla ty 4 roky na gymplu :-D
    Ale držím palce, aby se zkouška Elišce povedla!! ;)

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...