neděle 29. března 2015

10 věcí, které byste měli vědět, než někam pozvete holku s Aspergerovým syndromem

http://zrzava-holka.blogspot.cz/2015/03/10-veci-ktere-byste-meli-vedet-nez.html

Ahoj, našla jsem pěkný článek na stránce http://thegirlwiththecurlyhair.co.uk :-)
Spoustě lidí připadá spontánní výlet na pláž nebo do kina jako skvělý nápad. Ale pro holku s AS je chození ven, ať už s přáteli nebo s potenciálním partnerem/partnerkou, docela náročná záležitost. V tomto článku najdete 10 tipů, které vám pomůžou si naplánovat vaše rande nebo výlet tak, aby AS i NT byli v pohodě a daný den si naplno užili. 

1. Dívce s AS řekněte přímo, jaké máte úmysly. 

Jestli ji třeba milujete, zkuste vše co nejpřesněji pojmenovat. Většina žen s AS nemusí v daný moment poznat, že s nimi flirtujete, nebo nerozumí konceptu vzájemného flirtování. Chápu, že je to velmi obtížné, zvláště pro neurotypiky - jít a říct ,,líbíš se mi". Ale berte to zase tak, že dívka s AS bude v její odpovědi naprosto přímá a rovnou vám řekne ,,ty mně taky" nebo ,,ty mně moc ne". Tak aspoň oba víte, jak na tom jste, a na nikoho nebude vyvíjen nepřiměřený tlak. 

2. Řekněte jí na rovinu, kam ji berete. 

Když řeknete jen něco jako ,,čeká na tebe romantické překvapení", bude žena s AS ve stresu. Proč? První důvod je, že neví, kam ji berete! Nemá nad situací žádnou kontrolu a pořád bude přemýšlet nad ,,co když", ,,proč" a tak dále. A když řeknete, že jde o velmi romantickou záležitost, také se může vyplašit, protože spousta žen s AS má s romantikou potíže. Naše představa romantiky se trochu liší od NT představy romantiky.  NT lidem připadají romantické svíčky v restauracích a houslisté, nám připadá romantické, když se můžem se svou polovičkou pohroužit do společných koníčků. Nepředpokládejte automaticky, že co připadá romantické vám, bude připadat romantické i ženě s AS.

3. Přesně vymezte časový rozvrh a držte se jej.

To je velmi důležité pro každého AS. Většina žen s AS bere vše velmi doslovně, takže když řeknete, že se potkáte v deset ráno v kavárně, buďte tam v deset ráno. Pokud zaspíte, přijdete pozdě, bude to pro ni velmi těžké vstřebat. Pokud se na místo nemůžete dostavit, dejte jí vědět a vysvětlete, PROČ, aby pochopila situaci a smířila se s tím. Nepředpokládejte, že můžete přijít později, nebo se rozvrhu tak úplně nedržet. Uvědomte si, že žena s AS vás očekává v daný čas, ne dříve ani později.

4. Nevolejte jí, abyste si domluvili schůzku.

Pro AS je mnohem snadnější si dopisovat. Některé ženy s AS mají panický záchvat už jen v momentě, kdy slyší, že jim zvoní telefon. SMSky mají pro AS mnoho výhod. Může z nich vstřebat informace vlastním tempem a vlastním tempem i napsat odpověď. Buďte velmi konkrétní, když se na něco ptáte, a nezapomeňte, že ona bere věci doslovně.

5. Netlačte na ni. Pokud už je toho na ni příliš, je toho na ni zkrátka příliš.

Spousta lidí to bere tak, že rande zabere celý den nebo celou noc. To může ženu s AS neskutečně vyčerpat. I po hodině jí někdy může dojít sociální energie. Pochopte, že žena s AS prožívá vše mnohem intenzivněji, takže co zažije za hodinu, je pro NT člověka jako to, co on zažije za celou noc. Respektujte, pokud vám řekne, že je unavená a potřebuje si odpočinout a být sama. To není výmluva, nesnaží se dostat pryč od vás. Je vážně unavená a potřebuje klid. 

6. Dejte jí čas.

 Aspíci zpracovávají informace i emoce pomaleji než NT. To může způsobit, že člověk s AS reaguje právě teď na situaci dávno minulou. Takže se neděste, když vám okamžitě neodpoví na zprávu. Může z ní teprve zpracovávat jednotlivé informace (proto pomáhá se ptát na konkrétní věci, nejlépe na otázky typu ,,ano" x ,,ne")

7. Vybírejte pečlivě místo, kam spolu půjdete.

Spousta žen s AS má citlivé smysly a nebude jim dobře v příliš světlém prostředí, v hlasitém prostředí nebo někde, kde je spousta davů. Vyberte si tiché a hezké místo a řekněte jí, kam půjdete. Ona si mezitím o místě zjistí vše potřebné a nebude tolik ve stresu. 

8. Nezapomínejte, že žena s AS má svou denní rutinu.

Co vám může připadat hloupé, je pro ni velmi důležité. Pokud víte, že je jejím pravidlem chodit spát v devět večer, netlačte na ni, aby to porušila. Zeptejte se jí jednou, a pokud nebude ochotná ze svého pravidla slevit, dělejte raději něco jiného. AS milují rutinu a bezpečné, známé věci.

9. Pokud řekne, že s vámi nikam nechce, respektujte to.

Někteří NT lidé potřebují často trochu přesvědčování a přemlouvání, aby s vámi někam šli, ale u ženy s AS tomu tak není. Upřímně, opak je pravdou. Pokud řekne nejprve ne a vy ji stále přemlouváte, bude velmi vystresovaná. Cítí, že udělala něco špatně a zároveň nerespektujete její chování nebo osobní volby. Může i cítit, že její já je nějakým způsobem špatné v porovnání s ostatními a že se musí změnit, aby zapadla.

10. Pochopte, že žena s AS může zrušit vaši schůzku chvilku před setkáním.

Věřím, že spoustě NT to může připadat hrozné. Taky jsem to takhle dělávala a kolikrát jsem slyšela, že si prý vymýšlím výmluvy, abych se nemusela setkat s přáteli. Já se ale CHTĚLA setkat s přáteli, ale stres a úzkost ze setkání byly tak velké, že to prostě nešlo. Stres je hrozně velký faktor u žen s AS a často řídí její život. Snažíme se redukovat stresující faktory, kde to jen jde, a občas kvůli tomu musíme i zrušit nějakou tu schůzku. Pochopte, že to neděláme, abychom se vám vyhly, ale protože nemáme jinou volbu a je toho na nás zkrátka příliš hodně. 
A platí to, co vždycky - seznamte se dobře se ženou s AS! Její koníčky a preference vás mohou překvapit! A to i velmi mile!

A nakonec moje nedávná zkušenost:
Jeden muž se na mě nádherně zamilovaně díval...a Eliška mu řekla, že se na mě kouká, jako kdyby mě chtěl zavraždit.
Takže, pánové, pozor...
- Až se budete na na nějakou Aspergerku "zamilovaně" dívat, můžete dostat vynadáno, možná i pár facek, protože to špatně vyhodnotí a bude se bránit.

To samozřejmě nemusí platit pro všechny ženy s AS:)

14 komentářů:

  1. ..presne a este by som mohla pridat,ako ju potom stresuje mlada,nova domacnost,lebo nema pojem o co ide...nasledne vsaetky zmeny s tym suvisiace ju stresuju,dostavaju do zachvatu..lebo nevie pomenovat zmes novych emocii,lebo nechape co sa od nej vlastne ocakava,...kedze domace prace aspikom nic nehovoria,ale pecenie a varenie je kreativna praca a to ju bavi,ale nespratava po sebe...No,je potrebne k mlademu paru pridat este ,, asistenciu,,, a tzv.chranene byvanie...:):):)

    OdpovědětVymazat
  2. Proč by měl NT chodit s autistickým člověkem? Aby musel brát neustále ohledy, aby nemohl žít normální život, aby měl postižené děti, pokud je to v dané rodině dědičné, musel se o všechny postarat tj. i o partnera nejenom o děti? Není lepší pro autistu přiznat si tvrdou realitu a zařídit si život podle toho. Vždyť je mnoho NT, kteří nemají partnera ani dětí a žijí naprosto spokojený a plnohodnotný život. A naproti tomu autisté, kteří nějakými životními okolnostmi mají další generaci nemocných dětí a nedokáží se o ně postarat... Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Preco? Zeby preto, ze sa zamiloval???

      Vymazat
    2. ANO LASKA JE DOVOD A K NEJ CO NAJVACSIE POZNANIE TAZKOSTI,PRAVDA O....TAKZE SUP ! HORE ,NA ZACIATOK PRISPEVKU A VDAKA ZA NEHO...

      Vymazat
    3. Myslíš, že by se "neautistický" člověk nedokázal zamilovat do někoho s autismem?? Proč by tohle všechno asi chtěl dělat, ne? Je to přece jasná odpověď - protože ji miluje! Pak můžeš být schopen obětovat i mnoho... jenom proto, abys mohl/a být s tím, koho milujete...

      Někdo tady nejspíš nebyl doopravdy hluboce zamilovaný :). (Nic ve zlém...)

      karolina-kahounova.blog.cz

      Vymazat
    4. Opravdu jste schopna pro své zamilování obětovat zdraví svých dětí? To se mi zdá hodně kruté a sobecké, zvlášť když chodím na tyto stránky a vidím, jak to je náročné pro děti Marcely i pro ni samotnou. Lucka

      Vymazat
    5. Milá Lucko,
      nevím, jak si představuješ autismus - každopádně vsadím se, že kdybychom se potkaly a já ti o svých vnitřních pochodech a přemýšlení neřekla, nikdy by tě ani trošičku nenapadlo, že můžu mít třeba autismus. Nejde to na mě vidět. Navenek se to projevuje jen v situacích, kterým se vyhýbám, takže bys mě v nich nepotkala. (kluby, obrovské párty a podobně).
      Může se ti stát i to, že se do někoho zamiluješ a po pár letech společného soužití dojdete společnými silami k výsledku, že tvůj milý je autista.
      Můžeš se s klidem zamilovat do člověka, o kterém si celý život myslíš, že je normální, a on je mezitím autista a neví to ani sám o sobě.
      Ty rozdíly nejsou tak markantní, jak si je lidé často představují.

      Vymazat
    6. Přemýšlela jsem, že na tento komentář ani nebudu reagovat, člověk, který začne druhému tykat bez vzájemné dohody, tak chce druhého ponížit, alespoň to takto NT chápou. Jenom podotknu, že já jsem nepsala o mileneckém vztahu a o zamilování, já jsem měla na mysli partnerství a výchovu dětí, což je úplně jiný level.

      Vymazat
    7. Nechtel jsem reagovat, ale tohle me vazne zvedlo ze zidle. Jakoze lidi s PAS nemaji pravo se zamilovat ? Nemaji pravo mit sexualni zivot ? Nebo se musi preventivne vykastrovat ?

      Tahni do stredoveku anonyme vylizanej, jako inkvizitor bys mel jiste velkej uspech !!!

      Vymazat
  3. Je člověk s AS schopen se nějak přizpůsobit, aby vztah mohl fungovat? Jak je to v případě různých životních krizí, zdravotních problémů? Dokáže být svému partnerovi alespoň minimální oporou?
    Ptám se, protože mně osobně připadá spokojený rovnocenný vztah mezi NT a AS téměř nemožný. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, každý AS má naprosto, naprosto jinou povahu. Stejně jako normální člověk. Sama za sebe říkám, že mým SMYSLEM života je starat se o druhé. Je to prakticky můj speciální zájem. Dobrovolničím v útulku a potím tam i krev, jakmile mi kočka trošku kýchne, hned hledám, co se děje, a mým největším cílem v životě je mít děti.

      Vymazat
  4. Dobrý deň,

    rád by som zareagoval na oba anonymné komentáre. Tak postupne...
    Prečo spolu chodiť? Možno preto, že láska si nevyberá, ale z vlastnej a osobnej skúsenosti môžem povedať, že tento čas bol nádherný. Dnes už žijem v takomto manželstve a moju manželku nadovšetko milujem. Možno na ňu nepasuje všetko čo je uvedené v článku hore, ale 8 z tých 10 vecí určite áno a tie zvyšné dve aspoň čiastočne. Ale to je práve to čo ju utvára, formuje a prečo je práve taká aká je - úžasná, krehunká ako bábka alebo motýlik čo sa práve premenil a vyletel zo svojej kukly.

    "...neustále brať ohľady." Nie je aj vzťah dvoch NT práve o kompromisoch a o tom ako si dvaja dokážu vzájomne porozumieť a urobiť niečo pre toho druhého? Možno to vo vzťahu s AS nie je celkom vyvážené, ale je to rovnako napĺňajúce a nádherné.

    Čo sa životných situácii a toho ostatného týka a tým už prejdem k druhému komentáru zvládame ich možno pomalšie a občas to pripomína ako keď chceme niečo naučiť dieťa, ale aj toto prináša pekné chvíle a zábavu. Chce to len viac trpezlivosti a prispôsobenie tempa.

    Sám nie som zdravotne celkom v poriadku (aj keď to nie je AS, ale jedná sa o metabolické ochorenie). V tomto ohľade sa o mňa moja manželka stará príkladne a snáď viac ako ja sám. Takmer vždy vie odhadnúť môj stav skôr ako ja sám a tým mi pomáhať a starať sa o mňa.

    Vlastné detičky zatial nemáme (raz dúfam budú), tak neviem aké to bude, ale mal som možnosť aj teraz cez víkend vidieť ako sa manželka na návšteve starala o moju 2 ročnú sesternicu a podľa toho čo som videl môžem povedať, že z nej bude skvelá mamina, len na to ešte musí prísť aj ona sama.

    Občas sa ma sama opýta, či svoje rozhodnutie neľutujem a či by som si ju vzal znovu. Moja odpoveď je vždy úprimná a takmer rovnaká: "milujem Ťa najviac na svete a vždy budem. Nikdy som to, že som Ti pred oltárom povedal ANO neľutoval, neľutujem a ani nebudem. Pretože si jednoducho úžasná, si moja Láska."





    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za tento komentář! Jako žena s AS (byť "přiměřeně kompenzovaným") jsem se necítila povolána psát něco na svou obhajobu, nemohla bych říct, že můj názor je objektivní. Váš komentář mi dodal zase trochu naděje "z druhé strany".
      Také jsem si v určité době říkala, že jako AS nemám na partnerství nárok, že bych protějšek jen trápila a nic pozitivního bych mu nepřinesla. Dnes už si to tak úplně nemyslím, mám přítele, jsme spolu už 2,5 roku a všechny těžké chvíle jsme přestáli s tím, že nás posunuly o kus dál a náš vztah upevnily. Přítel ví o mém AS, o těžkostech které mi AS přináší i o možných komplikacích, které by u mě mohly nastat. Sám je víceméně fyzicky zdravý a psychicky "normální", má ale určité AS rysy.
      Svého přítele miluji nade vše, ale ne jen proto, aby uspokoval mé potřeby, ale prostě proto, že je jaký je a přijímá mě takovou, jaká jsem. Potřebuji vědět, že to, co pro mě dělá, dělá proto, že to dělá z vlastního rozhodnutí, že mu to není nepříjemné, že mu to něco pozitivního přinese, že to dělat prostě CHCE. Ano, často mám obavy, že mu komplikuji život a že si přece mohl vybrat "normální" holku. Pokud se ho zeptám, jestli mu ten-který AS rys a s ním spojené obtížné situace vadí, tak mi odpoví, že ne, že našel pro příslušné situace řešení a že vztah se mnou má zase spoustu pozitiv, které by u "běžné" holky nenašel. A že byl vždycky na holky "mimo mainstream".
      Když mu není dobře (ať už fyzicky, nebo psychicky), tak mě to bolí víc, než když se totéž děje mě. Ano, ne vždy vím, jak v takové situaci jednat, ale postupně se to učím. A on mi v poslední době už několikrát řekl, že jsem ho podržela, když bylo potřeba.
      Netvrdím, že vztah NT+AS je nějaký ideální nebo zázračný. Má svá pozitiva i negativa, stejně jako každý jiný vztah NT+NT. A jako každý vztah stojí i NT+AS vztah na OBOUSTRANNÉ ochotě jej budovat a vkládat do něj něco svého.

      Vymazat
  5. Predchadzajuci komentar bol moj zat :) ,tak snad som dceru dobre vychovala a este treba dodat,ze byvaju u nas a pravdou je ze jej domacnost je do istej miery aj moja...tak trocha chranene byvanie :) je to idiskretne ,ale pravdive !

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...