středa 14. dubna 2010

Jak trestat dítě s AS?

Jak trestat dítě s AS?

Začínám mít čím dál tím víc pocit, že jsem v koncích.
Jasně, že nechci své dítě bít... Vždycky jsem si představovala, jak své děti nebudu trestat....(poučena vlastním dětstvím)....hahaha. Asi proto mi osud možná nadělil  2 čertíky.
Jeník je v poslední době čím dál agresivnější, bije děti, mě, tatínka, hází kamením po lidech, blátem a pískem po psovi, vyhazuje do koše čisté pleny, boty, hopíky a mohu donekonečna 100x opakovat, že se to nesmí, že mu ty botičky budou chybět, že nebude mít v čem chodit...Ani nevím, jestli mě v tu chvíli  vnímá?!
Betynku na zahradě honí s klackem, aby ji mohl praštit... a asi se mu líbí, když vrčí. Doma ji pro změnu zasypává spoustou oblečení a hraček...Čmárá po lednici, po zemi, snaží se něčím píchat do televize....

Když na Jeníka zvýším hlas, okamžitě s pláčem utíká pryč - do nějakého rohu, do koupelny, do ložnice, pod schody....Vzteky pak vyhází srovnané a vyžehlené prádlo, shodí z umyvadla věci, z knihovny vyházel 3 patra knih na podlahu, z lednice strhal všechny magnety, někdy sundá všechny kartičky denního režimu....ze stolu shází všechno to, co se tam zrovna nachází...ap.

Jak mám potrestat dítě s Aspergerovým syndromem??? Bít ho nemůžu a ani nechci, na zvýšení hlasu reaguje úzkostí a sprostými echoláliemi a něco zakázat??? Ale co? Moc oblíbených věcí nemá....DVD? A nepotrestám tak hlavně sama sebe???? Jeník pak bude řvát, bude vykolejený a odnesu to zase já....

U Elišky se mi osvědčila trpělivost, trpělivost a trpělivost. A já si myslím, že jí mám dost, ale i tak jsem na Jeníka krátká.
A hlavně se mi osvědčilo nevšímat si negativního chování, chválit za to pozitivní. Za dobré chování nálepku, za určitý počet nálepek odměna (kinder vajíčko, lízátko, panenka...cokoliv, co má ráda). To vlastně praktikujeme dodnes. Ale u Jeníka? Někdy nevím, za co ho mám chválit? Někdy je tak těžké něco najít. A motivace? Jeníkovi je to "šumafuk".
Občas, někdy, sporadicky... ho něco motivuje, ale většinou je mu to jedno. Ani když držím odměnu před ním, tak neudělá to, co se po něm chce. Strukturované úkoly jsme takhle zatím odsunuly do ústraní...nechce, nebude a nebo s tím bude házet...Jen to, co sám uzná za vhodné...ale proč by měl poslouchat maminku?!
Občas se mi povede odvést pozornost něčím jiným, ale není to moc často....
Otázka tedy zůstává...jak se trestá chování dítěte s AS?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...