středa 31. srpna 2011

Jak mi došla slova....

Já vím, že jsem Jendovi nechyběla, když jsem byla v nemocnici.
 Maminka mu zajistila jeho rituály, tak mě nepotřeboval....
...ale přesto je mi to trochu líto......


Autistické vyznání "lásky":


J: "Mami, ty jsi umžela?"
já: "Ne, ještě ne."
J: "A puoč si neumžela?"
já: "Ty jsi chtěl, abych umřela?"
J: "Jo, mně to líbí. Já tebe nemám lád..."
já: "Proč mě nemáš rád?"
J: "Plotože."

37 komentářů:

  1. ále no ták, i zdravé děti říkají různé věci, to si tak neber...

    OdpovědětVymazat
  2. p.s. nemůžeš vědět, co to pro Jendu znamená mít rád...třebas Ti tím jen říkal, že mu občas lezeš na nervy:-) btw mě nebude mít rád zítra Štěpík, hola hola, školka volá;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ach jo, přijde to líto,samozřejmě.Ale já si myslím,že Jeník nechápe,co to je být mrtvý.Neříká to nijak cíleně,aby ublížil.
    Posílám pohlazení, zas vysvitne sluníčko, uvidíš!!

    OdpovědětVymazat
  4. Devítiletou, zdravou Lucku dnes dozorovala nejstarší. Při nějakém problému jí ztropila scénu, že ji nesnáší, nenávidí, nechce aby tu byla ( už s námi nežije ). Prostě na přesdržku, jak já říkám. Sotva odjela, tak už se ptala, kdy ji zase uvidí. Nesmíš si to tak brát. U Jeníka je všechno jinak, třeba i tohle bylo úplně naopak jen neví jak se vyjádřit a opakuje to, co už dobře umí.

    OdpovědětVymazat
  5. Já vím, že si to nemám "tak brát"... Jenže když se člověk jen tak válí v posteli, s bídou udělá pár kroků, pak přemýšlí i nad "nesmrtelností chrousta". :-P Já vím, že ten splín zase přejde. Ale bolesti ho zatím spíš přiživují...

    OdpovědětVymazat
  6. Juj, to věřím, že tohle "nepřidá" i když si rozumově zdůvodníš, že to nejde takhle brát, stejně to zabolí...Mi je z toho úzko, jen jak to čtu, jsi neuvěřitelně silná, že se s tím "popereš", musí to být fakt náročný. Obzvlášt v situacích, kdy je člověku nedobře. Věřím, že zas (a brzy) bude líp a i splín se odplaví a Jeník ti zas něčím udělá velkou radost a naopak ti lásku vyjádří "opravdově" a krásně. U nás to bude zítra stejně, jak popisuje "Praštěná trojmatka" - Lukáš nás taky nebude mít rád, nakluše do školky:-). Ale má slíbeno, že jen do porodu, pak - pokud bude chtít být raději s námi doma - bude moct zůstat se mnou a bráchou do vánoc doma a mít další "prázdniny"

    OdpovědětVymazat
  7. Domnívám se, že to tak Jeníček nemyslel. Třeba jsi mu chyběla a byl smutný, třeba tvou nepřítomnost považoval za nějakou zradu a cítil se ublížený a třeba v tom, co ti po návratu řekl, byla trocha výčitky za to, žes nebyla s ním. Nevím, do hlavičky mu nevidím, ale nevěřím, že by ti chtěl svými slovy ublížit.

    OdpovědětVymazat
  8. Marci, opravdu si to tak neber a opravdu i jiné děti něco takového vypustí z pusy. Od Matyho jsem v poslední době slyšela několikrát, že by se měl líp, kdybych tady nebyla a že by si mohl dělat, co by chtěl... Naštěstí ho to zase přešlo. Snad. :-)

    A když jsem četla tenhle článek, vzpomněla jsem si na to, jak si o předloňských dušičkách přál vyhrabat prababičku, protože ji nikdy neviděl. :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Máte to hrozně těžké,to je jasné.A musíte vše vydržet už kvůli němu.Tolik vás potřebuje,ikdyž to neumí dát najevo.Je fajn,že se z toho tady vypíšete.Ostatním s podobnými trablemi to určitě také pomáhá.Vidí,že v tom nejsou sami.Děkuji za pěkný komentář u mě.Držte se!

    OdpovědětVymazat
  10. Marci, jak ty to všechno unášíš? Ježíš byl Božím synem, ale i On upadl pod křížem. Tohle musí bejt pro každou mámu to nejhorší, co může slyšet. Bůh ti dávej sílu!!! Moc tě obdivuju.

    OdpovědětVymazat
  11. Amelie nesmutni pořád, netrap se a nepřemýšlej jen nad bolestí. Uvidíš, že bude líp-věř tomu! A to co ti řekl tvůj syn, to si neber - je to dítě a zvláštní dítě. Víš pracuji v nemocnici sice nejsem ani Dr. ani sestra, ale i tak tam slyším takové věci od dětí ke svým rodičům, že mi doslova vyrážejí dech.
    Jsou to děti.
    Jsou tví a ty je miluješ a ony tebe!-:)))

    OdpovědětVymazat
  12. Amelko, možná je třeba cítit i kousek´úlevy, že v případě nouze je tě schopna rodina zastoupit ...a hlavně ať ti je už dobře...ono je toho na tebe moc a organizmus se prostě brání. A do Prahy příště trochu za jiným programem prosím :oD

    OdpovědětVymazat
  13. Jejda, Mell, asi je těžké nebrat to vážně, osobně, ale zkus to. stejně snadno mají děti rády a nerady. připomělas mi historku, kdy jsem se ptala synovce, jestli mě a tygra bude vozit autem, až bude mít řidičák. pronesl s jistotou - no ale to už budete mrtví:) jen jsem zalapala po dechu. babička prý mrtvá nebude! někdy je děcku přednější králík nebo šneček, než dospělý:)

    OdpovědětVymazat
  14. Ještě, že ty svého syna dobře znáš a tak to bereš s rozvahou.Určitě vztah máte hezký a tak co řešit? Nic klid a rozvahu. Fukčarinka

    OdpovědětVymazat
  15. Amélie, občas je potřeba vypnout!A jak říká jeden moudrý člověk, nemyslet ani nepřemýšlet, jenom snít!
    Třeba jednou v naší zahradě!

    OdpovědětVymazat
  16. Lezarts, na Tvé zahradě si budu snít ráda. :-P Alespoň v těch snech....

    OdpovědětVymazat
  17. A teď mne ještě napadlo: " Kdo se moc ptá, moc se dozví." Musíš položit Jeníčkovi otázku tak, aby jeho odpověď byla pozitivní. Já to taky tak dělám.
    Příklad : Vezmu s sebou psa do auta - ano. Budu špinavá já i auto - ano. Bude pes zvracet - ano. Budu to muset uklízet - ano. Mám to zapotřebí - ano. Tak vidíš samé ano, takže samá pozitivní odpověď. A je to....

    OdpovědětVymazat
  18. Ivo, Jenda většinou na všechno odpovídá: "NE, nechci, nebudu..." jen občas překvapí pozitivní odpovědí.

    OdpovědětVymazat
  19. Amélko,nevím jak Jeníček,ale Terezka dodneška nechápe smysl smrti,když nám někdo blízký umřel,tak se jí zdálo,že odešel,a když se někdo z našeho života ztratil,prostě odešel,tak říkávala, že umřel...Vím, že to zabolelo a chtěla by jsi slyšet, že jsi mu aspoň malinko chyběla,jenže ,ty jsi mu zajistila veškerý servis,tak tvou nepřítomnost tak nevnímal.....ale určitě věděl, že u něho nejsi..Terka,když náhodou někde chviličku musela být beze mě, tak se na mě vlastně zlobila, a taky mě nechtěla vidět a nechtěla se mnou být...a přesto beze mě být nemohla....nemají to snadné ty naše děti a my už vůbec ne....posílám veliké vřelé objetí,znám tě chviličku,ale sakramentsky jsi mi chyběla...drž se a hezky se uzdravuj:-)..Erika

    OdpovědětVymazat
  20. Šárka mě nechce každou chvíli ato je zdravá..děti si smrt v předškolním věku nedokážou představit, nechápu tiku konečnost, tak to tak vážně neber...A zvykneš si,já taky brečela te´d už když má že mě nemá ráda, já na to, že já jí jo a myslím si svý..jiná nebude...je svá.Jenda taky.

    OdpovědětVymazat
  21. Já vím, že je to složitý, to bylo spíš na odlehčení, pro zasmátí. Nic si nenamlouvám,vůbec si to nedovedu představit jaké to je...A vůbec si nedovedu představit, jak to všechno můžeš zvládat. Nemám ani setinu naloženo z toho , co ty a jsem občas úplně hotová. Psala jsem už mockrát, že máš můj obdiv. Neumím správně volit slova, ale opravdu jsem tě jen chtěla rozveselit, trochu zvednout náladu. Kéž bych mohla něco víc...Pokud by tě napadlo...
    No a pokud Jeník odpovídá ne, tak to musíš otočit - jsi rád, že jsem byla pryč -ne, měla jsem tam zůstat- ne,mám jet pryč - ne,atd- já vím, to se mi to píše viď...
    A děkuju za komentáře, to je další věc, co nechápu, jak ještě zvládáš k té makačce, co máš doma, psát nám všem komentáře. Já jsem někdy ráda, kdy rychle sepíšu denní příspěvek a jsem grogy....Tak už končím, dobrou, odpočívej a čerpej sil. posílám sluníčkoé pozdravení pro dobrou náladu.

    OdpovědětVymazat
  22. Milá Amelko, mám sedmnáctiletou dceru, která mi do očí řekne, že mě nenávidí ( když jí něco nepovolim), že se těší až bude plnoletá a vypadne z baráku, horší rodinu si prý vybrat nemohla. Ani si neuvědomuje jak mě to trápí, nedokážeme spolu normálně komunikovat jen na mě vyjíždí a je protivná. Jeníček je ještě malý, plně si neuvědomuje co říká. Počkej až bude větší určitě ocení lásku, kterou mu věnuješ.

    OdpovědětVymazat
  23. z toho si nic nedělej, to jsou Ti naši autisté.
    Můj 24-letý asperger mi tuhle vynadal, že stárnu. Jak si to předstabuju, že mě všechno bolí a jsem unavená. Já přeci nesmím stárnout.
    To jsou prostě oni, oni to tak necítí.
    Drž se a uzdravuj se.
    Hepča

    OdpovědětVymazat
  24. Ja bych taky rekla, ze Jenicek, i kdyby treba nemel ty problemy, ktere ma, tak je proste moc maly na to, aby si vubec uvedomil, co to znamena mit rad cloveka, notabene maminku. On Vas zatim bohuzek vnima hlavne jako tu osobu, ktera nemuze delat jen to, co mu na ocich vidi, ale bohuzel nejcasteji to, co on prave nechce, ostatne jako kazda mama, co si budeme namlouvat. To jsou porad nejake zakazy, prikazy a proto "Vas zrejme nema rad". Ale vubec bych to nebrala vazne.
    Uvidite, kdyz mu treba neco dovolite, co jste mu zakazovala, jak se jeho nazor otoci o 180 st. A druhy den to bude asi zase vsechno jinak. Male deti takove jsou.;)A bohuzel jsou krute uprimne.

    OdpovědětVymazat
  25. Hadam, z vlastni zkusenosti, ze jsi Jendovi moc chybela a ze bere to ze jsi byla pryc jako ze jsi na nej byla nastvana a proto je ted nastvanej na tebe on...

    OdpovědětVymazat
  26. Samozřejmě, že vím, že si to tak nemám brát..a já si to NEBERU. Opravdu mě Jendova slova netrápí. Je malý, nechápe, co řekl..ale zůstane mu to?!
    Jsou věci, o kterých tu nemůžu psát. Tak jen okrajově: vystihla to Hepča...ano, připomnělo mi to chování dospělého autisty...bál se o mě? Má mě rád? Jak mi to dokázal? Tím, že mě neodvezl do nemocnice? Tím, že týden po tom, co žena uteče hrobníkovi z lopaty, jí vyčte, že je měsíc bez sexu? Má vůbec city? Duši? Otázky, na které nemám odpověď..a které tak bolí...JEN to tu nechci rozebírat.

    OdpovědětVymazat
  27. Slova malého přijdou líto, ale slova a činy dospělého bolí.
    Ten malý se snad díky Tvojí péči naučí o citech.
    Přeji Ti, ať brzy napíšeš nový článek o tom, jak si Jeník přišel pro pohlazení, jak se k Tobě opět tulil.

    OdpovědětVymazat
  28. Amísku, Jeníček to tak nemyslel, a je bezva, že Ty to víš. Všichni, jak tu jsou, na Tebe myslí a posílají Ti pozitivní energii, abys zvládala i nezvládnutelné. Moc na Tebe vzpomínám, drž se!
    Tina

    OdpovědětVymazat
  29. TINO, děkuju. A nejen Tobě, všem....

    OdpovědětVymazat
  30. Myslim, ze rozebirano to tu stejne bylo hodne a mnohym se "otvirala kudla v kapse". I mne. Ale je to Vas zivot a Vy sama si jednou urcite,jestli a kdy uz se mira nplnila po okraj. A snad Vam osud (Buh) jeste umozni, abyste poznala i tu lasku, kterou si prejete a jiste i zaslouzite. Nemyslim jen od deti.

    OdpovědětVymazat
  31. Hani, pohár je naplněný až po okraj. A tohle byla jen poslední kapka. V nouzi člověk pozná, komu na něm záleží...
    Jen zrovna vůbec nemám sílu "odcházet". Dceři jsem slíbila, že tu 2 roky vydržím, aby tu mohla dokončit základku. Slib dodržím a budu doufat, že pak mi Bůh dá sílu odejít a začít nový život.

    OdpovědětVymazat
  32. Amelie,nevim, co na to odpovedet, aby to neznelo kycovite, ale myslim, ze je to dobre rozhodnuti a drzim Vam palce, aby jste jej nezmenila.

    OdpovědětVymazat
  33. Marci, opět se přidávám se zpožděním. (Ted' k nám dochází jen jedna asistentka, tak nemám chvili času ani dopoledne - mam na starosti Kubička,kterého s sebou vsude musim vlačet - obchod, lékárna, pošta...) ... V komentářích bylo vlastně všechno řečeno. Je to tak, jak všichni píší. Zasloužíš si lepší život. S Jeníkem bude vždy náročný, ale pokud se Ti bude dostávat lásky a budeš mít s kým sdílet bolest (a radost...nejen přes blog), budeš št'astná, budeš žít. Moc Ti to přeju.

    OdpovědětVymazat
  34. amelko tohle znám...není to tak dlouho kdy i já sem si poležela tři týdny v nemocnci se zápalem plic.Jediné co malíka zajímalo byli hadičky a mašinky kolem mamky,ale mamka samotná mu byla putna.když mě propuštěli domu,jediná rekace byla :" poč emáš adici a de masiny..neci te doma"....a pak při kontrole "budec tu ahaj já ád když tu ajaš "
    Jenže to by nesměli byt naši kluci jiní ,začarovaní a naprosto občas bezemoční.Jak to zamrzí vím,ale ty to překousneš neboj....ono nic jiného nezbude a vypsat se fakt pomáhá:o)

    OdpovědětVymazat
  35. Jak jste sama psala, láska je krásná :) Je to pravda, a čeká tu na každého :) doufám a věřím že i na Vás :) Sem moc mladý na to abych dokázal porozumět Vaší situaci, mít dítě musí být těžké. Mít dítě s atismem a být sama ještě těžší.....nedokážu si představit jak bych to já sám zvlád. Musíte být hodně silná :) Držim palce, protože si myslím že všichni co Vás tady podporují ví že to zvládnete :)

    OdpovědětVymazat
  36. ´Marci drž se ---všichni Tě tu máme rádi (a Jeníček tutově taky )

    OdpovědětVymazat
  37. Marci , drž se .Všichni Tě tu máme rádi ( a jeník tutově taky)

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...