středa 3. srpna 2011

Nééé, s Luckou nééé....

Jenda nemá rád svoji asistentku.

Doufala jsem, že si zvykne, ale ani po půl roce se nám moc nedaří.

Asistentka chodí jednou týdně na 2 hodiny a bere Jendu s kočárem ven.


Já mám v tu dobu čas na nákup, na KLIDNOU sprchu, nebo se věnuji holkám.



I ony mne moc potřebují.

O asistenci jsem psala ZDE.


Tadeáš poslední dobou moc  nechodí, nejdřív se učil na maturitu, pak byl někde na táboře...

A teď ho zase nechci otravovat. Jsem ráda, že v červenci spolu s Jendou zvládl tábor a čekám, kdy se ozve sám.

Doba, kdy je Jenda s Luckou, je přínosem - pro mě i pro holky.

Jinak je ten prázdninový čas teď docela náročný.

Ale nějak nevím, jestli je přínosem i pro Jendu.

Jen se zmíním, že Lucka přijde a je oheň na střeše.
Jenda vyvádí.

Schovává se pod stůl, pod postel, pod peřinu, pláče a odmítá jít ven.
Neřekne mi, CO mu vadí.... a já to nevím...

Ráda bych požádala o jiného asistenta (asistentku), ale teoreticky spadáme pod pražskou APLU a nikdo mi sem 80 km na hlídání nepojede.
Byla náhoda, že Lucka je ze stejného města. Vlastně je to jediná výhoda.
A měla bych mít někoho v záloze, když potřebuji na úřad, nakoupit, k doktorovi.
Na manžela se spolehnout nemůžu.
Moje maminka taky vždycky nemůže... a má to sem 20 km.

Když se dívám na fotky, jak Jenda vyvádí, říkám si, jestli ho chudáka netrápím....
Ale od půlky června nechodí do školky, tak je to jediný čas, kdy je s někým "cizím".
Měl by si zvykat, že není jen doma a s maminkou....
Lucka říká, že nejhorší je ten první okamžik a že pak se zklidní a je v pohodě.
Tak mi nezbývá než jí věřit.

Můžu jen doufat, že se to zlepší, protože vzdát se těch 2 hodin klidu za týden zatím nechci...

A třeba se to časem vyřeší samo.
Loni chodil Jeníček do školky vzdálené 20 km na jednu, později na 2 hodiny jednou za týden...a doufám, že od září mu nějaké hodiny přidají...

14 komentářů:

  1. Dvě hodiny týdně? A není to moc?:-))) Myslíš, že autista má nějaký racionální důvod, proč někoho příjme a jiného ne? Myslím tím racionální z jeho pohledu. Vím o autismu jen velmi málo, ale možná by bylo zajímavé pracovat s hypnózou nebo nějakou formou sugesce. Podvědomí "normálního" člověka je ovlivnitelné sugescí, tak by to možná fungovalo i u autíka. Mohl by se tak dát trošku "programovat" na přijetí některých lidí, nebo nějakých nutných změn. Docela rád bych si o autismu přečetl nějakou knížku. Ve filmech jsou autíci často prezentovaní jako geniální v jedné oblasti života, ale nepoužitelní v ostatních. Nevěřím tomu, že je to ravda.

    OdpovědětVymazat
  2. Kdyz se tak na ty fotky divam, je mi Jenika docela lito. No zas na druhou stranu vim, ze je i pro tebe a devcata dulezite toto volno. JA si nemyslim, ze je to moc casu. Dve hodky za tyden, to je nic. Ja tuto sanci, byt na chvili bez Tomiho nemela a ani vlastne asi nebudu mit. Uzivej si toh casu, kdy neni doma a nemysli nato co asi on dela. Zda to zvlada. Myslim si, ze kdyz to vyvadeni asistentka Lucka vydrzi, tak topotom neni tak strasne. Myslim tim cas, kdy uz je jen s ni. Drz se a opravdu vychutnavej ten klid, venovani se sama sobe a devcatum.

    OdpovědětVymazat
  3. Marci, dumám...má doma dvě sestry, že by měl dívčího elementu dost...že by se mu Tadeáš zamlouval více, protože s ním sdílí oblíbené knížky atd? Věnuje se mu Lucka taky tak? Nebo s ní je to jen ta prcházka v kočárku?
    A Šárka by s ním takto nechodila? Třeba by si pak za ty korunky koupila něco, po čem pokukuje?
    Lucka má tmavé oblečení, co kdyby měla oblíbenou barvu - "prasátkové" tričko?
    A jak probíhá jejich procházka? Asi si nepovídají radši, viď? Vymyslet něco, čím by si Jendu "získala". Něčím Jendovi oblíbeným...
    Magda

    OdpovědětVymazat
  4. Magdi, já Ti nevím...Určitě má Jenda chlapy raději. Ale ani to není pravidlo...bojí se dědy Karla a taky pana faráře. Já myslím, že se mu nevěnuje, že si asi povídá s tím svým klukem...

    OdpovědětVymazat
  5. Magdi. Šárka zvládne tak 15 minut...kočár je těžký, Jenda taky..a tady jsou samé kopce...Sama mám kolikrát co dělat. Ne. Lucku jsem do domu zatím nepustila a ani to nemám v úmyslu. Tadeáše klidně - malují spolu, modelují, lepí samolepky. K Lucce tu důvěru nemám.

    OdpovědětVymazat
  6. Ona si pořád sebou vodí toho kluka, jo? Já myslela, že s Jendou nemluví proto, že Jenda - jak jsi psávala - nemá rád, když na něj někdo mluví. Tak když to napíšu natvrdo, jestli to dělá jen pro prachy, ať kluk počká, ona ať si ty peníze vydělá i tím, že se bude Jendovi věnovat více. A rande a´t má jindy.
    Nebo by hrozilo, že madam teda hlídání ukončí, pokud dostane pohrůžku?
    končím, musíme na poštu:-))
    Magda, pa děvče

    OdpovědětVymazat
  7. Uplakaného Jeníčka, je mi moc líto, ale snad má Lucka pravdu a zbývající čas, je s ní v pohodě. Mě se zdá Lucka docela sympatická a vidím, že je to štíhlá holka. Jestli je opravdu manipulace s kočárem a Jeníkem tak těžká, má možná Lucie, toho kluka sebou na to, aby ji s ježděním pomohl. Snad se taky během prázdnin, ještě ukáže Tadeáš.

    OdpovědětVymazat
  8. Jarko, s tou manipulací s kočárem máš asi pravdu. Ve mě spíš doznívá to rozzlobení, jak měla přijít hlídat Jeníka a Marci spěchala k důležitému doktorovi a slečna ještě dělala, že to neví, protože vyspávala po zábavě.
    Magda

    OdpovědětVymazat
  9. Školka jen jednou týdně na dvě hodiny? To si tam nemůže nikdy zvyknout...

    OdpovědětVymazat
  10. Lucka asi nebude pro Jeníčka ta pravá. Já chápu, že každá chvilka, kterou se Ti uleví v péči o Jeníka by se dala platit zlatem, ale než tohle, hledala bych někoho jiného a taky zodpovědnějšího. Když vidím ztrápeného Jeníčka, hledala bych někoho, koho Jeník přijme. Záleží na tom podle mně i jeho rozvoj. Když seženeš člověka, který ho nebude odpuzovat budeš i Ty klidnější a nebudeš se trápit tím, že Jeníkovi právě pro ty dvě hoďky Tvého volna není dobře.Lucka akorát tlačí kočárek s Jeníkem, ale její pozornost je upřená někam jinam. On potřebuje aby se mu ten asistent(ka) věnoval i jinak. Na procházce může Jeníka ledasčím zaujmout a rozvíjet tím jeho osobnost.Co může taková mladá dívenka vědět o autismu. Nebo jsem naivní, když si myslím, že v dnešní době, kdy je tolik nezaměstnaných by se lehce našel vhodnější kandidát na asistenta? Pokud se musíš smířit s Luckou navrhni jí aby přinesla Jeníčkovi pár pěkných kamínků, nebo pentliček, které má rád. Třeba si ho tím koupí

    OdpovědětVymazat
  11. Marci, já bych souhlasila s Jitkou. Lucka Jeníka ničím zaujme, proto se na ni netěší. A vyváadí podobně, když má jít do té školky? Dvě hodiny týdne jsou opravdu málo, aby si zvykl.

    OdpovědětVymazat
  12. Hele a zkoušela sis s tou asistentkou promluvit? měla představu do čeho jde? Má to jako brigádu nebo má i vztah k postiženým dětem přinejmenším?

    OdpovědětVymazat
  13. Markétko, promluvit jsem zkoušela, mám pocit, že je to marné. ALE je to má jediná "záchrana" v nouzi, i když mizerná. Pořád lepší něco než nic. Ale rozhazuji sítě a ptám se v okolí, zda by někdo nechtěl chodit s J. ven...a zatím nechtěl...

    OdpovědětVymazat
  14. Nejdřív jsem chtěla napsat, že pro Jeníčka bude dobré si zvykat nejen na někoho dalšího-cizího, ale i na to, že se ve svém životě bude setkávat bohužel i s lidmi, které nebude mít rád a budou mu vadit, přesto se bude muset naučit je nějak vydýchat, ale potom, co jsem si přečetla komenty a poznala bližší pozadí už tak "radikální" nejsem. Myslím, že bys té holčině měla dát rázně najevo, že to není žádné rande, ale práce, při které se má plně věnovat Jeníčkovi a ne svému chlapci-anebo jestli ten kluk musí být mermomocí s ní, ať se Jendovi věnují oba-zvláště má-li Jeníček raději mužský element. Ale to by se onomu mladíkovi asi nelíbilo, co? Takže bych slečně jasně a důrazně dala najevo, že jsi sice šťastná a vděčná, že ti s Jeníčkem takto pomůže, ale zároveň při tom platí jistá pravidla, na kterých hodláš-v rámci Jendovi spokojenosti-trvat! A to, že bude chodit na asistenci sama a po dobu vycházky se bude Jeníčkovi plně věnovat. Připrav jí třeba nějaké ty kamínky, mašličky, broučky ve sklenici apod. a řekni jí,ať se snaží Jendu zaujmout. S postiž.dětmi jsem pracovala, takže vím, že u někoho to je nadlouho-získat si jeho důvěru, ale autisté jsou jak barometr a myslím, že Jenda velmi dobře vycítí, že pro ní není priorita on, ale je brán jako trochu obtížný přídavek k soukromému separé(prostě křen)dvou milenců a tak se mu to samozřejmě nelíbí. A to už nemluvím o možnosti, že jsou na něj třeba i někdy slovně nepříjemní, přičemž doufám, že ne hůř. Zkus dát dívce jasná pravidla a pokud se to nezlepší asi bych fakt uvažovala o nějakém jiném řešení... Držím palce a zdravím. Matermona

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...