čtvrtek 25. března 2010

Nesmíte dovolit, aby si dítě zredukovalo jídelníček

Nesmíte dovolit, aby si dítě zredukovalo jídelníček.... 

Nedávno jsem byla na semináři o výchově dítěte s PAS (porucha autistického spektra). 
Ano, když jsem sama sobě přiznala, že nezvládám výchovu svého syna a že nevím, jak na něj, přihlásila jsem se do Prahy na seminář. 





 Mám dvě starší děti a myslela jsem si, že i plno zkušeností.  
Měla jsem pocit, že zvládnout třetí dítko bude "hračka". :-) 

Když jsem válčila s ADHD Elišky, myslela jsem si, že už mě nemůže nic překvapit. :-) 
Chyba lávky. Na Jeníčka jsou i mé zkušenosti a načtené knihy o výchově, o poruchách chování, o neklidných  dětech, o ADHD ap. málo. 







Po několika letech jsem jela tedy sama do Prahy. Připadala jsem si, jak Alenka v říši divů, a i když se mi moc nechtělo a venku byla zrovna sněhová vánice, nakonec to byl prima den. 
Získala jsem tipy na knihy o autismu, informace o denním režimu, laminování kartiček a také pro mě důležité informace o autismu. 

Jestli jsem před březnovým seminářem měla pochybnosti, zda je můj syn autista či nikoliv, po semináři moje pochybnosti zmizely. 

Vyslechla jsem si přednášku, dělala jsem si poznámky a těšila jsem se na dotazy na konci přednášky. 
To bylo asi jediné, co se mi na semináři "nelíbilo", ale na druhé straně chápu, že každé dítě je jiné. Stejně tak každé dítě s autismem je jiné a to, co na jedno platí, zákonitě nemusí platit na druhé. 

Když paní doktorka dávala radu, jak často hladit dítě po zádech se slovy: "Hezky nekřičíš, hezky nekřičíš", už tehdy jsem věděla, že takhle to nepůjde. Prý odměna. Haha. Jeník nesnáší, když na něj někdo sáhne a vím, jak u toho trpí. Tohle by pro něj odměna určitě nebyla. 

Nebo třeba razítko na ruku za vykonanou práci? Ani to ne, Jeníček nesnáší špinavé ruce. 
A úplně nejvíc mě dojala věta, kterou asi nikdy nezapomenu: 
"Nesmíte dovolit, aby si dítě zredukovalo jídelníček...."!!!!! 

Ale JAK to nesmím dovolit? JAK to mám udělalat, aby můj syn jedl všechno nebo alespon od každého jídla kousíček???? 
To se hezky řekne, že to nesmím dovolit, ale i ted po semináři si s tím nevím rady. 

Do cca 2 let jedl Jeník všechno, pak občas nad něčím "ofrňoval" nos, ale to dělají všechny děti, tak jsem to brala s rezervou, ale poslední 2-3 měsíce to Jeník vzal " z gruntu". 
Přestal jíst jogurty, pít mléko (babička jednou zapomněla přecedit kousky a od té doby Jeníček mléko nepije), nejí chléb, omáčky, maso, přestal jíst jablka, banány, mandarinky, papriku, rajčata, většinou nesní ani polévku (v jedné mu vadí kopr, ve druhé petržel, ve třetí vajíčko, ve čtvrté "malá" mrkev...Když vařím, je sázkou do loterie, zda to bude Jeník potom jíst nebo ne. Nikdy to neodhadnu dopředu. 

Snažím se vysadit to, co vím, že odmítá a to je METÍ (smetí - petržel, pažitka, kmín, ap.) a i přesto nevím, zda můj syn bude obědvat. 
Zbylo mu pár, většinou suchých, potravin - suchá rýže, rohlík, sušenky, obilné polštářky, kinder řez, občas kousek jablka, kukuřičné lupínky, mandarinky v plechovce a křupky. Na semináři jsem říkala, že má 3x denně přesnídávku a 3x denně Brumíka...toť vše. 

Při diagnostice na psychiatrii jsem hlásila, že přibyla salátová okurka a kiwi - paní doktorka mě přivedla na myšlenku, že možná jí "zelené" věci. Nikdy předtím by mě nenapadlo, že se dá jídlo vybírat podle barvy. Ano, dá. Třeba ted mám pocit, že Jeník pije jen "červené". 


Když mu dám do čaje malinko sirupu a obsah lahve je tedy zbarven dočervena, tak to Jeník vypije. Osladím-li čaj jen medem, a čaj tudíž nemá červenou barvu, Jeník se lahve ani nedotkne.... 

A jídelníček Jeníka dnes? Přesnídávky před pár dny přestal jíst a já mám ve špajzu nakoupených asi 15 kousků. Jenže ted už vím, že přesnídávku si asi dlouho nedá....I Brumíci už ho omrzeli a já jich mám ve špajzu plnou tašku. 
Ted jsou na programu dne piškoty, ovesné sušenky, tyčinky, rohlík s máslem a polštářky Emco. 

Nedá se říct, že to, co Jeník jí dnes, bude jíst i zítra...Vždy ho drží "pár potravin" a po nějaké době zase jiné - chvíli to byla marmeláda, nějaký čas kiwi, okurka, paštika, papriky, jablka...a to pak jí pořád dokola. 

Osvědčila se mi metoda, kterou by mi možná "odborníci" neschválili - nechávat jídlo volně ležet - na stole, na lince... 
Já totiž nevím, co Jeník CHCE. Většinou si neumí "vybrat". 


Takhle mi snědl v neděli vajíčko uvařené natvrdo (nachystané pro mě), ovčí sýr nachystaný pro holky, dnes popadl na lince jahodový actimel, pro piškoty si také umí dojít sám... a já pak mám radost, že se mu o nějakou "maličkost" rozšíří jídelníček. I když je to třeba jen "příliš slaný" ovčí sýr.

A tak se nám "po ruce válí" jablka, banány, rajčata, hroznové víno, křupinky do mléka, rohlíky, ovocný tvaroh, Lipánek ap. Střídám suroviny "vystavené" na lince a Jeníka občas něco zaujme... 
Kéž by si uměl v obchodě VYBRAT to, co by chtěl...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...