sobota 27. března 2010

Zavedení denního režimu

Zavedení denního režimu

Jak jsme zavedli denní režim?
Ve spolupráci s Aplou Tábor, po načtení odborných knih a shlédnutí několika obrázků na internetu jsem měla jasno - potřebuji barevnou tiskárnu a laminovačku. Vlastně jsme o pořízení těchto 2 pomocníků do "domácnosti" mluvili již před rokem, kdy Jeník skoro nemluvil a APLA doporučovala "komunikační knihu", ale tehdy mi to doma neprošlo. :-)

Manžel tentokrát nebyl proti a začala příprava na "denní režim". Ustřihli jsme kus koberce a pověsili jsme ho na zeď mezi obývákem a kuchyní. Jendovi se to zpočátku moc nelíbilo, ale po pár dnech si zvykl.
S paní z Aply jsme se domluvily, že začneme s pár kartičkami, které přiděláme pomocí suchého zipu na připravený koberec.




Na obrázcích byly pro začátek jen členové naší domácnosti.
Po 3 dnech Jeník pochopil, že když přijde "někdo" domů, má sundat kartičku a dát ji do krabice pod denní režim.
Naučila jsem se obrázky zmenšit, upravit, vytisknout a zalaminovat. 
Pomalu a nenásilně jsem Jeníkovi na lištu přidala to, co má rád - sledování pohádky na DVD, kukuřičné křupky, válku s plyšáky, dřevěné vkládačky, čtení, hru s autíčky....
Když jsem si byla jistá, že pochopil systém, přidala jsem to, co rád nemá - česání, koupání, přebalování a stříhání nehtů. Za těmito "neoblíbenými" činnostmi následuje vždy kartička v podobě odměny - sešit s nálepkami, modelování nebo bonbonek, aby se měl Jeníček na co těšit....


V jednu chvíli mě naštval manžel. Najednou si vzpomněl, že se mu koberec na zdi nelíbí a sundal ho. Lištu se suchým zipem připevnil přímo na zed. Divila se Eliška, podivoval se i Jeník, ale po vysvětlení to oba přijali. Nic jiného jim nezbylo. :-)

S režimem pracujeme teprve 14 dní, ale už ted vidím pokroky a myslím si, že míra vzteku a afektivních záchvatů, kdy se Jeník válí po zemi, se snížila. Skoro si troufám říct, že se to Jeníčkovi líbí. Někdy jde sám k liště a vybere si to, co se mu zrovna hodí.
Ještě asi moc nerozumí tomu, že činnosti po sobě následují odshora dolů a tudíž, že si má brát jen horní obrázek, ale to pomalinku vypilujeme.
Jen 2x se za těch 14 dnů stalo, že Jeník vzteky sundal všechny kartičky.


A legrace je, že se to líbí i našim "zdravým" dcerkám - samy od sebe upozorní Jeníka, že třeba přišel táta domů z práce, tak aby sundal kartičku s tatínkem nebo když si všimly, že jsem večer zapomněla dát na lištu kartičky na druhý den, tak samy poskládaly Jeníkův "rozvrh". :-)

Zavedení denního režimu je zajímavým prvkem, který obohatil naši rodinu, ulehčuje nám "práci" a život s Jeníčkem, Jendovi dodává klid a řád a maminku naučil novým dovednostem s laminovačkou a s tiskárnou. Hodnotíme jeho zavedení tedy veskrze pozitivně!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...