pátek 10. prosince 2010

Neměla by sis Jeníčkem kazit mládí....

Je to asi 14 dní, co mi přišel mail:

"Neměla by sis Jeníčkem kazit své mládí....
- co zbyde z Tvého života, když je každá pomoc marná?
- jsi mladá holka, která by si zasloužila lepší život ..."


Musím přiznat, že jsem byla v šoku. Když celý dům usnul, dala jsem průchod svým slzám. I ted mě pálí oči, když ta slova čtu.
Celých 14 dní jsem nebyla schopná o tom napsat povídání. Ani teď nevím, co psát. Proč mi tohle někdo napíše?


MILUJI svého syna...celým svým srdcem, celou svou duší. Nevyměnila bych ho za všechny poklady světa.
Co se odpovídá na takový mail? Není to první takový mail. Už jednou mi někdo napsal, že "takové" dítě by nemělo být doma. Jak někomu vysvětlit, že svého syna nechcete dát do ústavu? Chudák, jak by tam asi trpěl... jen ta představa je hrozná....


Nepopírám, že jsou někdy dny, kdy jsem na pokraji sil, ale k tomu by mi stačila láskyplná náruč partnera, o kterého bych se mohla opřít a u kterého bych nabrala sílu. A když ta není, musím to zvládnout sama.
A já doufám, že to zvládám. S pomocí přátel i s pomocí Boží.


Věřím, že jsou moje děti šťastné, spokojené a odměnou je mi nejen úsměv na jejich tváři, ale třeba to, že se holky "drží" doma, že neutíkají jinam, že se mi svěřují, že je chválí paní učitelky na třídních schůzkách i lidé ve městě.... I moje srdce mi říká, že jsou šťastné - navzdory handicapu v rodině.


Abych se vrátila k těm 3 řádkům.
Jediné pozitivum na tom je to, že si někdo myslí, že jsem mladá. Ač já se někdy, když usínám kolem druhé hodiny ranní, cítím na osmdesát.... :-)

KAZIT si mládí?! Ale já vůbec nemám pocit, že bych si kazila mládí. Pod slovy "kazit si mládí" si představuji úplně něco jiného. Já si denně užívám svých 3 nádherných dětí. A musím říct, že bych s NIKÝM neměnila.
Raduji se z maličkých pokroků Jeníčka, z toho, jak mám šikovné holky, které mi dojdou na poštu, občas nakoupí, nosí hezké známky, pomáhají doma, hrají na klávesy, na flétnu, na kytaru.... kolem půlnoci se těším na pár řádků v knize a s díky za každý nový den spokojeně usínám.

Jsem pyšná na to, že jsem zvládla 11 měsíců (od stanovení diagnozy) bez antidepresiv, i když jsem si někdy myslela, že k nim mám úspěšně nakročeno. Jen vám tady mohu svěřit, že  kdybych je začala brát, tak jedině kvůli manželovi, ale ne kvůli Jeníčkovi. Jestli někdo vnáší do mého života zmatek a chaos, tak postižené dítě to většinou není....

Jeníček je můj Andělíček. Beru ho takového, jaký je. Respektuji jeho strachy, úzkosti, nálady a snažím se ho občas - pomaloučku a polehoučku dostávat z té jeho uzavřené ulity. Někdy to jde líp, někdy hůř, ale jde to.
Díky Bohu.

Bod číslo 2: "Co zbyde z Tvého života, když je každá pomoc marná? "
Tak tady by se to dalo rozdělit na dvakrát.... Co zbyde z mého života? Divná otázka. Co třeba jinak: "Co mi přinesla diagnoza mého syna?
Úlevu....
...ulevilo se mi, když jsem zjistila, že za to, jak se můj syn chová, že za to vlastně nemůžu...že nejsem "neschopná matka, která své dítě rozmazlila opičí láskou"..... jak mi jednou řekla jedna doktorka....

....ale i úlevu v manželském životě. 14 let si říkám, že něco dělám špatně, když mě můj muž "nemá rád"....
A za posledních 11 měsíců (od stanovení diagnozy a přečtení 23 knih o autismu) jsem POCHOPILA. Všechno.
Jeho chování, nálady, egocentrismus, podivnosti v chování i v reakcích, nepoučitelnost, afekty, vztek, potřebu být sám....zkrátka všechno.
Musela přijít diagnoza Jeníčka, abych pochopila, že nic nedělám špatně, ale že těch 14 let dělám maximum a teprve diagnoza autismu mi osvětlila mnohé temné chvilky v mém životě. Pochopila jsem manžela. A to je přece  fajn - po 14 ti letech...  :-)
Neříkám, že jsem všechno odpustila a že jsem se smířila s myšlenkou, že budu na všechno (hlavně na těžké a nečekané věci) SAMA po celý zbytek života, ale chápu ho.... Co mi to dalo? Spoustu trpělivosti, tolerance, pochopení, odhodlání, srdce naplněné bezpodmínečnou láskou a úctou ke každému člověku ...spoustu poznatků o autismu a o poruchách osobnosti, spoustu skvělých přátel nejen na internetu.... a také to nejdůležitější - víru v Boha i v sebe. Vím, že to zvládnu. Nejsem sama. Bůh je se mnou v každé situaci a vím, že se na Něj mohu spolehnout.

...když je každá pomoc marná?
A kdo řekl, že je každá pomoc marná???
Ani s tím nesouhlasím. Jendova prvotní diagnoza byla spastická DMO. Jen díky každodennímu pravidelnému cvičení to dnes na Jeníčkovi laik nepozná. Odborník ano, ale laik ne. Prognoza ještě v roce vypadala nepříliš dobře - nechodící ležící dítě.... A kde je dnes?! Když si v 17 měsících poprvé sedl, plakala jsem radostí!!! Není to nádhera, co dokáže Vojtova metoda?!


A autismus? Jenda ve 2 letech nemluvil a tehdy jsme začali na radu APLY intenzivně pracovat s obrázky -  obrázková metoda, neustálé opakování jednoduchých slov, komentování situací stokrát a tisíckrát dokola....a teď Jenda mluví. Stejně tak zavedení strukturovaných úkolů, denního režimu, cestovního proužku - všechno přineslo skok ve vývoji dopředu....

Tak jak to že je pomoc marná?!
Jasně, nevím, zda se můj syn jednou zapojí do "normálního" života, ale na tom teď nezáleží. Jdeme dopředu malými krůčky, ale jdeme... Důležité je, aby byl šťastný a pevně doufám, že se mi daří vnášet radost do jeho života...
A když usne nááhodou jednou za čas v mé posteli, jako nedávno, sednu si chvilku vedle něj a alespoň pohledem jej hladím...je tak krááásný, když spinkááááá....



Bod číslo 3:
....jsi mladá holka, která by si zasloužila lepší život ..."
Lepší život? Co je lepší život???? Spousty peněz, dobrá práce, dovolené u moře...? Nebo co je lepší život???
Věnuji se dětem. Pevně doufám, že cítí mou lásku, podporu..a že vědí, že je mám moc ráda a že tu pro ně jsem.... A možná, kdybych byla "zapojená do pracovního procesu", že bych "lítala" mezi prací doma a v zaměstnání a nejspíš bych tolik času na své děti neměla....


A když jsem dnes přišla do pokojíčku holek a viděla, jak si hrají s panenkami a s magneťáčky...vytryskly mi slzy do očí...copak by něco tak krásného vymyslelo dítě, které by nebylo šťastné....?


Jak to zakončit? Možná to nedává smysl... co taky vymyslet půl hodiny po půlnoci....
Neměnila bych ....s nikým.


Snažím se nedívat do minulosti, neděsit se budoucností, ale denně se RADOVAT z maličkostí. Vždyť každý den přináší tolik krásných věcí, situací a příležitostí k radosti.
Nechci "lepší život".
Můj život je totiž  ten nejlepší, jaký může být ....a díky Bohu za něj....

Kdyby někdo chtěl trička pro děti s PAS, tak ZDE je odkaz.

30 komentářů:

  1. Marci, ANO!!! Skvěle jsi to pojmenovala a popsala. Navíc, na to, co ti někdo napsal, se ve skutečnosti moc odpovídat nedá...Ale smysl života je přece jen někde trochu jinde než v užívání si, viď? :-)) A navíc, když si přečtu např. stránky Sárinky a Jakuba, tak si říkám - autismus - díky Bohu! Vždyť by mohlo být mnohem hůř...mnohem.

    OdpovědětVymazat
  2. Napsala jsi to opravdu krásně.
    I já jsem ráda, i když to s Petou není vždy jednoduché, že ho mám. Jasně je jiný, ale dal mi také hodně.
    Někde jsem četla, že nemocné děti, dostávají ženy, které to zvládnou. Byly jsme zřejmě vybrány.
    Marci drž se.

    OdpovědětVymazat
  3. Opět smekám pomyslný klobouk. Lucka a Olí

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den Amélie. Nevím sice co přesně vám bylo napsáno či řečeno, ale ono když si někdo prohlédne váš blog a fotky vašeho jeníka tak se ani nemůžete divit, že toto někdo řekne. Co si budeme nalhávat,rozhodně je to šílené, že vy fungujete přesně tak jak váš syn chce a nic už nikdy nebudu podle Vás. Obětujete se mu celá a za pár let to i poznáte.Z druhé strany chápu, že on za to nemůže, ale rozumím i lidem co mají dítě zdravé, že by si radši hodili provaz než zažívat to co vy. To je opravdu totiž peklo.

    OdpovědětVymazat
  5. (Komunikují Bůh s andělem).
    "Téhle dejte postižené dítě."
    "Proč právě téhle, Bože? Je tak šťastná."
    "Právě," usměje se Bůh. "Mohl bych dát postižené dítě ženě, která neví, co je smích? To by bylo kruté."
    "Ale je trpělivá?"
    "Nechci, aby byla příliš trpělivá, jinak se utopí v moři sebelítosti a beznaděje."
    "Ale Pane, myslím, že ta žena v tebe ani nevěří."
    "Nevadí, to se spraví. Tahle je dokonalá. Má přesně správnou dávku sobectví."
    "Sobectví? Copak to je nějaká ctnost?"
    Bůh přikývne: "Kdyby se nedokázala občas od dítěte oddělit, nepřežila by to. Ano, to je žena, kterou požehnám dítětem, které nebude dokonalé. Ještě to neví, ale bude jí co závidět. Nikdy nic nebude brát jako samozřejmost. Žádný krůček pro ni nebude něčím obyčejným. Až její dítě řekne poprvé máma, bude svědkem zázraku a bude to vědět. Dovolím jí, aby viděla jasně věci, které vidím já - lhostejnost, krutost, předsudky - a dovolím jí, aby se proti nim postavila. Nikdy nebude sama. Budu jí stát po boku každou minutu každého dne jejího života, protože ona dělá moji práci."

    OdpovědětVymazat
  6. Ještě že máte toho boha.

    OdpovědětVymazat
  7. viz. poslední komentář
    On pomůže tomu, kdo v něj věří. A žije se s ním lépe.
    Neposmívej se prosím.

    OdpovědětVymazat
  8. Neposmívám se opravdu ne. Já v něj také věřila, ale už nevěřím, jelikož kdyby byl tak by se nedělo to co se děje, a nebylo by tolik postižených dětí a rodin, které se trápí.

    OdpovědětVymazat
  9. Nevím, proč si většina lidí myslí, že rodina s postiženým dítětem musí být nutně neštastná a trápit se. Jistěže, bysme nejspíš měli radši děti zdravé, ale myslím že právě tito rodiny si umí vychutnat a užít každou kapičku štěstí, která se jim nabízí. Protože tam , kde je bezpodmínečná láska, tak tam i přijmou a milují dítě takové, jaké je.

    OdpovědětVymazat
  10. Každý má asi jinou zkušenost.

    OdpovědětVymazat
  11. Milá Amélie,moc hezky jsi to napsala i půl hodinu po půlnoci...Nikdo nemá právo tě soudit a dátat ti takové rady...Ani já nechápu,proč si každý myslí,že rodina s "jiným" nebo postiženým dítětem musí být nešťastná,jasně jsou takové,ale také jsou rodiny šťastné.Vychovat postižené dítě je sice někdy boj,ale jak píšeš je to také radost a člověk se raduje z každé maličkostí.Také záleží na uhlu pohledu,jak si kdo představuje šťastný život?
    Já osobně miluji Justýnku taková jaká je,nedovedu si představit,jaká by byla kdyby byla zdravá,takhle je prostě suprová a dokonalá,krásná a hlavně je naše,ať je jaká chce!!!
    Lidé co píší(i zde)moudra a rady,by se nad sebou měli zamyslet,jestli oni žijí šťastný život,co je naplňuje a jestli jejich život má smysl....tak jako ten náš!!!
    A hlavně nikdy nikdo,nemůže vedět jaké bude mít dítě a i když to nikomu nepřeji(hlavně né těm slabším)tak stát se může cokoli a myslím,že třeba horší je, když děcko krade nebo se za něj člověk musí stydět v dospělosti(vrazi,násilníci,adt..)Takže prosím nechte si soudy a modlete se,aby Vám se vyhnulo všechno zlé a proste boha o odpuštění za tyto slova...

    OdpovědětVymazat
  12. Amélie už jsem Ti to dnes psala jinde, tak kopčím pro ostatní: nedávno jsem psala jedné známé na fb, jak to vypadá se Štěpou...a ona mi napsala: Ale necháte si ho, viď?????? měla jsem čistokrevnej šok...jak ji to mohlo sakra napadnout, že bych ho dala do ústavu????dobře, tak vylejvá vodu z vany, že jsme vytopili kočárkárnu, vzteká se, válí se po zemi, zničí jeden až dva dudlíky týdně, chce jíst jen lentilky, hranolky a popcorn, což všechno sype po bytě po zemi a v tom se přehrabuje a vybírá si, lentilky "vaří" ve šťávě, touží celej den koukat na pohádky-měnit po patnácti minutách,nikam s ním nemůžu na návštěvu, ptž se bojí cizích uzavřených prostor, ječí jen a,e, na, ku, ti a šílím z něj, ale když včera upadl na ledě a bouchl se do hlavičky, srdce mi málem proskočilo hrudníkem, že se mu mohlo něco stát, prostě je můj, náš a nikdy ho nedám!!!!
    Ta naše "dokonalost" zdravejch dětí-lidí je strašně relativní přeci...Dáša

    OdpovědětVymazat
  13. Milá Amélie, píšete moc hezky. Jste moc statečná a máte můj obdiv. Myslím na Vás.

    Můj pohled na naši situaci je takový - nemyslím si, že nám Bůh nadělil dvě těžce nemocné děti,protože jsme extra vyvolený pár, nemyslím si, že takto "funguje", že určuje osud každému z nás. Na světě se děje spousta ošklivých věcí a smrtelná (i jakákoli jiná) onemocnění mezi ně bohužel patří.Myslím, že Bůh je tu od toho, aby nám pomáhal,dával sílu, pokud o to budeme stát. Kdybych si myslela, že nám Bůh "nadělil" dvě smrtelně nemocné děti, musela bych ho neskutečně nenávidět. A tak to není :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Mila Marci a ostatni rodicove vyjmecnych deticek.Jste naprosto uzasni a mate muj veliky obdiv. Ctu si Vase stranky teprve kratkou dobu a soucitim a raduji se s Vami. Mozna bych ani nenapsala, ale donutil me k tomu jakysi anonym, ktery si dle meho nozoru muze sve cynicke a nemistne poznamky nechat.Jiste, je demokracie, ale Vase zatrpklost sem nepatri. Pokud si potrebujete vylit svuj hnev, najdete si jine stranky. Ja osobne v Boha neverim, ale tak ho preci nebudu ostatnim vymlouvat a brat.....
    Posilam vsem uzasnym detem pohlazeni a rodicum ??? pratelske podani ruky a s obrovskym obdivem Vam vsem preji hodne zdravi,stesti, radostnych chvil a hromadu sily a optimismu. DRZTE SE !!!!
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  15. není to zatrpklost, mam obdobne dite

    OdpovědětVymazat
  16. Náhodou, Jeníček se za tu dobu, co píšete, ohromně zlepšil. A Vaše pochopení, co potřebuje a jak to myslí, roste a roste. Na takové mejly nedejte. I když já taky měla jednou chuť Vám napsat "radu". To, když Váš manžel prodal auto, tak jsem chtěla napsat, ať ho pořádně nakopete.
    Ale i přesto je to jen Vaše věc a já nevidím hloubš, než co tady píšete.
    Mějte se krásně a s Jeníčkem pokračujte stejně, jako doteď, jde Vám to ohromně!

    Aspiska

    PS: Někdo má Boha, někdo antidepresiva (ani jedno neodsuzuju)

    OdpovědětVymazat
  17. Amélie, moc hezky jsi to napsala... Žádný dokonalý život neexistuje.. Lidé uvažují příliš materialisticky a zapomínají na duši.. Nám, rodičům těchto dětiček, je umožněno její podstatu opět objevit... Staří lidé si často stěžují, že už nejsou k ničemu, že o ně nikdo nestojí, ale to je jejich pohled na ně samotné, také jsou to aspoň u mě, nejčastěji oni, kteří mluví o ústavu... Vidím na dědovi, jak si neváží sám sebe, protože je starý a nemohoucí.. Cení si sám sebe jen z pohledu materiálního, tak se dívá i na svého vnuka... Ale myslím, člověk stárne právě proto, aby se obrátil zpátky k duchovnu, duše nestárne a je moc bohatá... A nám se to daří díky našim dětem. Je to velmi cenná lekce, ale taky za ni draze platíme. Lidi orientovaní jen materiálně to nepochopí, ale to je jejich škoda... Míša

    OdpovědětVymazat
  18. Mám holčičku s Aspergerovým syndromem. Je to dítě, které mi v některých ohledech připomíná Jeníčka. Přišla k nám z DD - jako dítě, které bylo "vzteklé" a v zásadě nezvladatelné. Trvalo to delší dobu, ale ukázalo se, že byla jenom nešťastná, úzkostná. Neuměla komunikovat a nikdo nerozuměl jí a jejím potřebám. Je to dítě úžasné, dítě, které bych nevyměnila ani za nic - a v zásadě druhé nejméně problémové dítě z mých čtyř přijatých dětí. Malá je prostě jiná, specifická, je potřeba brát ohledy na její zvláštní potřeby a zájmy - což lidé zvenku vesměs nechápou, ale pak je spokojená a šťastná - stejně jako Jeníček ve chvíli, kdy je jeho svět čitelný, bezpečný a známý. Máme dítě, které má na jednu stranu handicap, na druhou stranu řadu krásných vlastností, kouzelných zvláštností a v našem případě i veliký talent na hudbu. Zrovna včera na vystoupení se sborem si na celé náměstí do mikrofonu krkla a začala se tomu smát - ale pak zazpívala svoje sólo tak, jak by ho nezazpívalo žádné dítě ve sborečku. A teď si vyberte - jsou lidé, kteří si říkají (jako jsem zaslechla na tom náměstí) - to je ale hrůza, mít takové dítě. Já říkám: "To je ale štěstí mít takové dítě" Ne každému se přece poštěstí mít doma originál:-)))

    OdpovědětVymazat
  19. milá Amelie, vystihli ste pocity mnohých z nás. Táto téma je nekončiaca, ako vidno aj tu podľa niektorých komentárov - tí čo nepoznajú majú predstavu ako len trpíme, ako trpia naše deti, a celé naše okolie.A ja stále budem tvrdiť, kto nezažije- nepochopí!
    Vďaka Bohu za naše životy, presne také aké sú!

    OdpovědětVymazat
  20. Po přečtení tohoto článku musím a chci také něco napsat. Sama mám postižené dítě, moje mladší dcera má dětský autismus- těžkou formu, nemluví. Máme své stránky na www.jolisek.wz.cz, kde je o naší rodině víc, kdo by se tam chtěl podívat. Musím souhlasit se vším, co je v tomto úžasném článku řečeno! Taky jsem se už setkala s negativními reakcemi lidí, proč si nechávám doma postižené dítě a proč se obětuji, že by se v ústavu mělo dobře. Ale to může napsat jen někdo velmi zklamaný životem a nebo nešťastný. Já svou dceru miluji bezpodmínečnou láskou a náš vztah se stále víc prohlubuje. Mám moc ráda podobně postižené děti a přestože se jim člověk prostě musí přizpůsobit, vždyť vnímají svět jinak, tak to stojí za to. A chápu, že někdo nevěří v Boha, ale já mám zkušenost takovou, že Bůh existuje, ať si myslí kdokoliv cokoliv. Moje různá svědectví o tom vypovídají, nedá se to popsat do pár řádku v komentáři. Tak přeju hodně sil a požehnání v životě a všem třem dětem stále usměvavou a hodnou maminku, to je to největší, co může člověk svým dětem dát - lásku a radost každý den! S pozdravem Charlota.

    OdpovědětVymazat
  21. Tak tohle je krásně napsané. Kéž by to někteří lidé dokázali pochopit. Zuzka

    OdpovědětVymazat
  22. Vše už bylo řečeno. Ve všem souhlasím s Amelií, je to tak, naše dětičky jsou jiné, někdy je to s nimi těžší, ale jsou originální a čisté. Neznají přetvářku a prospěchářství ... A my je milujeme. (Dovolila jsem si mluvit v množném čísle :o)

    OdpovědětVymazat
  23. Přidal jsem si tvé stránky na svůj blog mezi své oblíbené na 1. místo.

    OdpovědětVymazat
  24. Milá Amélie, obdivuji Vás za to, co děláte pro svého syna. Dáváte mu lásku a věřte, že láska se nikdy neztratí.

    OdpovědětVymazat
  25. Dobrý večer Amélie, díky za komentík. Vždy jsem obdivovala maminky, které dokáží veškerou svou lásku dát svému dítěti, byť nemocnému. Jenže to je vklad, který je navždy a i když to zprvu tak nevypadá, někde v tom malém drobečkovi se to uloží a on pak čerpá z toho časem energii a životodárnou sílu. Každý dotek je víc jak cokoli jiného. Kdysi můj syn po návratu z nemocnice měl tak šílené záchvaty úzkosti, že nic nepomáhalo a trvalo to sedm let. Nikdo si s tím nevěděl rady. Navzdory všemu a všem bylo třeba hodně trpělivosti a lásky, aby strach odešel.

    OdpovědětVymazat
  26. Hluboká poklona - nemám slova. I takový je život. Nevíme co máme, že nás tato forma života minula. Hodně síly a lásky a zlepšení zdravíčka do normálu přeje a drží palce Kitty

    OdpovědětVymazat
  27. Priznam se, ze tvuj clanek mi vehnal slzy do oci. Nadherne sepsano.

    Na tvuj blog jsem se dostala z komentare, ktery jsi nechala u me. Tvuj denik me opravdu zaujal. obdivuju te pro tvou silu a neutuchajici optimismus, lasku a odvahu.
    Bylo by prehnane rict, ze vim, jake to je. Ale nekolikrat jsem v lete byla jako pomocnice na tabore, kde jsem se stara o autistickou holcicku. Myslim, ze na tom byla hur, nez tvuj syn, nemluvila, pres rok byla v ustavu, rikali nam, ze nic nedokaze, ani se nenaji, na zachod si nedojde - ale i pres to, se nam za jeden tabor povedlo udelat tolik pokroku! Za tech ctrnact dni mezi uplne cizimi lidmi se naucila jist, dokonce zacala i chodit na zachod, dokazala se soustredit delsi dobu na nejakou hru - staveni z kostek milovala. Samozrejme, ze vse nebylo idealni - zazili jsme za tak kratkou dobu milion vybuchu vzteku, milion uteku, more slz. Ale tech ctrnact dni mi stacilo, abych si holcinu zamilovala. A ackoli to bylo nejpernejsich 14 dnu v mem zivote (nikdo nam nerekl co a jak, o autismu jsem nic nevedela) a mnohdy jsem koncila den v slzach a na pokraji zhrouceni, dalo mi to neskutecne moc.

    Na tvuj blog se budu urcite vracet a budu sledovat, jake delate s Jenickem pokroky.
    Preju ti hodne sily a hodne lasky.

    OdpovědětVymazat
  28. ETHNEO, i my jsme si zažili spoustu výbuchů vzteku, spoustu slz, útěky...ale je to čím dál lepší. Poamlinku, ale jistě, jde Jeníček kupředu. Stále je na plenách, neumí se svléknout, obléknout, bojí se lidí, ale on se časem všechno naučí. Vždyť trpělivost přináší růže. :-) Děkuji Ti za Tvůj milý komentář.

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...