úterý 12. listopadu 2013

Hračkářství

Dnes jsme šli okolo obchodu s hračkami. Já vím, že Jenda nemá obchody rád, ale hlavou mi v tu chvíli bleskla myšlenka, jak kamarádka plánuje, že vezme svého pětiletého syna do obchodu s hračkami, aby si vybral sám, co by chtěl na vánoce.
Byla to tisícina vteřiny, takže jem neměla čas o tom přemýšlet.
Jen jsem řekla:
- "Jeníčku, pojď, půjdeme se podívat na hračky."

Jenda vyvlékl ruku z mé dlaně, zrychlil tempo a odcházel pryč s odpovědí:
"Nebudu se na ty klaviny dívat! Chci domů!"
...a bylo.
Žádné hračky ho nezajímaly.

16 komentářů:

  1. Mathis chodi do obchodov rad, a je tam kludne dlho ale nepovie ani slovo, porad ako dat tieto dve schopnosti dohromady.Zuzana

    OdpovědětVymazat
  2. Co by za takovou odpověď jiné mámy daly. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si nestěžovala:-P

      Vymazat
    2. Mathis je sice v hrackastve rad, ale zase ziadnu hracku odtial nechce. Nechapem preco.
      Zuzana

      Vymazat
  3. To mi připomněla zážitek z LDN, kde jsem byla navštívit 92 letou sousedku. Sestřička za ní přišla, že jí oznámí radostnou událost, kterou by pro ni mohla připravit. Že ji posadí do speciálního křesla a při večeři ji v něm postaví před TV, aby měla rozptýlení. Odpoveď? "Nikam nechcem, nebudou sa pozerať na také kraviny." V pokoji je spokojená, na nic si nestěžuje, chválí....:)

    OdpovědětVymazat
  4. Taky jsem jako malá nerada chodila do hračkářství. :) Tolik hraček mě vždycky rozptylovalo. :)

    OdpovědětVymazat
  5. To taky závidíme, Matěj se mnou nemůže jít ani na poštu, protože i z pošty odcházíme s nějakou hračkou, bez které by zpět nešel :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Holky to mají obráceně, obzvlášť Eliška, taky by tam mohla trávit celý den.

      Vymazat
  6. Pro mnohe obycejna situace kterou Jenda pojal po svem. Ja se v tomto pripade priklanim k jeho nazoru, vzdyt ma vlasne pravdu :)) Moc zdravim, Monika.

    OdpovědětVymazat
  7. Prominte Amelko, alen Jenicek s vami mluvi timto spusobem casto? Vubec se mi to nelibi, s maminkou takhle mluvit, autik-neautik. Nezlobte se, je to jen muj nazor. iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Často? Asi nechápu:-P Tohle je typický Jeník (nemůžu napsat typicky autista, protože každý je jiný). Bojí se lidí a nemá rád cizí prostředí, doma se cítí v bezpečí... úplně normální a běžná reakce autisty (Jeníka).

      Vymazat
  8. I když je to typický Jeník, autista, takhle by se vyjadřovat neměl. Zase tak normální reakce autisty to není.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi jsi jich hodně vychovala:-P

      Vymazat
    2. Souhlasím, často slyším takto mluvit i zdravé děti a maminky jim nic neřeknou. Ale my s vámi doma nebydlíme, tak nevíme, jak je Jeník vychovávaný. Míša

      Vymazat
    3. Tohle mě na autismu mrzí nejvíc: že často autisté vypadají jako nevychovaní spratci. Ano, některý autista ječí v obchodě, zalézá pod stůl, zacpává si uši, otočí se na druhou stranu, když s ním někdo mluví, některý do člověka kopne, praští psa, hodí po dětem písek na hřišti, nebo neodpoví na pozdrav....ale není to proto, že by to byl nevychovaný spratek. Jenda se bojí lidí a cizích míst, je tedy normální, že nechtěl jít do cizího obchodu. Nepřijde mi na tom nic divného. A navíc hračky ho nezajímají. Má vývojovou dysfázii a jinak to na svůj věk neumí vyjádřit. Neřekl to proto, že je nevychovaný, ale protože se BOJÍ.... to je snad rozdíl, ne? Byla bych ráda, kdyby se lidé snažili o pochopení chování autistů, nikoliv o jejich "odsouzení". Soudit je jednoduché, pochopit těžké.
      Je také potřeba individuálně přistupovat ke každému dítěti, ke každé situaci a k diagnóze. Každý člověk (i každý autista) je jiný. Pokud by mi podobně odpověděla Šárka (není autista a umí to říct jinými slovy, že tam nechce jít), brala bych to jako drzost a okřikla bych ji. U Jendy jsem situaci okomentovala jinými slovy a vzala jsem v potaz jeho přání i pocity.

      Vymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...