středa 30. ledna 2013

Zápis do školy


Včera jsme jeli do základní školy, kam chodí dcery, k zápisu do školy.


Jenda přibral svého kamaráda čuníka. Jistota je jistota a čuník poskytuje Jendovi nejen jistotu, ale občas funguje i jako tlumočník.
Jenda sám řekl: "Čuník chce jet taky do školy."


Těch dest minut cestou do školy strávil Jeníček hrou na iPadu.



U školy už byl Jenda "nesvůj".
Říkal, že "čuník se bojí".

Zápis proběhl skvěle. Sraz jsme měli ve sborovně.
Šla jsem do školy s tím, že psycholožka i doktorka na dětské psychiatrii doporučují Jeníčkovi odklad školní docházky, a tak jsem byla v klidu. S jinou variantou jsem nepočítala..


Jenda seděl pár minut v křesle, než přišla paní učitelka, která bude mít první třídu.
Pak splnil tři úkoly - pověděl některé barvy (spletl si jen černou s hnědou), složil dvojdílné obrázky a přiložil na zalaminovaný arch čtyři žirafy podle velikosti (podobné úkoly dělá doma každý den, takže věděl O CO JDE...)

Když došlo na tvary, tak se dvakrát spletl a pak už s ním nebyla řeč. Tvary mu nejdou.
Otáčel se a neodpovídal.



Paní učitelka odešla a my jsme zůstali s paní ředitelkou ve sborovně sami.


Já jsem si povídala s paní ředitelkou a Jenda se schovával za druhý stůl, aby na něj neviděla.


Odmítal si sednout do křesla a asi 10 minut odmítal i iPad.
Pořád tiše opakoval, že chce jet domů a že jsme tam dlouho.



Mluvili jsme o variantě "odklad školní docházky", dokonce i o možnosti jít do školy s (nějakým) asistentem. ALe zvládl by Jenda "denní studium"? Všichni odborníci, kam docházíme,  já i paní ředitelka si myslíme, že NE.


Jenda zvládá tak deset minut (nerušen hlukem, dětmi ani lidmi "navíc"), pak už se uchyluje k pláči, echoláliím, válení se po zemi ap.


Paní ředitelka si myslí, že by měl jít do školy, ale viděla ho jen pár minut.


Řekla, že podobné znalosti prokázaly "všechny" děti u zápisu.


Ale Jendu limituje nejen autismus, ale i vývojová dysfázie, DMO, ADHD, těžká porucha chování a masívní úzkosti.

Zeptala jsem se i na možnost domácího vzdělávání.
Pokud jsem to pochopila správně, byli bysme první:-)
Ale ta možnost tu je.
Paní ředitelka byla velmi ochotná a vstřícná a říkala, že by to bylo lepší pro obě strany.
Jeníčka bych tedy učila já doma.
Učíme se každý den tak jako tak, tak bysme akorát jeli podle nějakého individuálního plánu (a nemusela bych každý den tolik improvizovat). Měla bych k tomu učebnice.

Teoreticky by stačilo přezkoušení jednou za půl roku, ale dohodli jsme se, že by to bylo "variabilní" podle toho, JAK by to zvládal Jeníček.
Klidně můžeme dojet do školy jednou za týden na hodinu, aby si zvykal. Minuty můžeme přidávat i ubírat podle toho, JAK na tom Jenda bude, což zatím NIKDO nedovede odhadnout.


Šla jsem do školy s tím, že Jenda bude mít odklad školní docházky a teď mám dilema:
Škola ANO nebo NE?
Zvládne Jenda výuku už letošní školní rok?
NEBO mu mám dát rok odklad?


(Trošku mě děsí to, že nevím KDE budu bydlet, ale pokud to bude do 20-30 km, tak není problém dojíždět)

Jenda do školy nechce.
Bojí se dětí, bojí se učitelů a i ta půlhodina ve škole pro něj včera byla velkým zdrojem stresu. Celý zbytek dne byl "vykolejený", "nepoužitelný" a plačtivý.
Oklikou a přes čuníka jsem z něj večer dostala, že se na mě zlobí, protože jsem ho vzala do ŠKOLY.




 Ještě se poradím v PPP, v APLE nebo v SPC, ale rozhodnutí je na mně.


Ve škole Jeníček dostal tašku s dárky - měl tam pastelky, omalovánku, přání, záložku do knihy a čokoládu.
Na milost vzal akorát čokoládu:-) Nic jiného ho nezajímalo.

Vedle školy je malý obchod a tam jsem mu za odměnu koupila nové dvd. Měl dopředu slíbené, že si může nějakou pohádku vybrat.



59 komentářů:

  1. Wow, tak to zvladol este lepsie ako si pisala v komentaroch. Dokonca im nieco poskladal a zoradil, aj ked tam bol niekto iny okrem teba. Ja byt na tvojom mieste tak asi zacinam s vyukou doma, v najhorsom toho mozes po mesiaci nechat s tym ze ma ten odkad. Ono mam znamu ktorej synovy naopak dali odklad dodatocne s tym ze na to nema az ked do skoly nastupil(inak nechapem co tam predviedol, lebo podla mna ked mal 3roky tak bol na tom ako nas mathis a neverim ze ked isiel k zapisu vedel povadat nejaku farbu alebo tvar, vlastne sa divim ze nieco povedal).

    OdpovědětVymazat
  2. Amélko,vím,že rozhodnutí je na tobě...ale vzhledem ke změnám co vás všechny čekají bych si já osobně "nepřidávala další zátěž" a Jeníkovi bych ten odklad dopřála.Potřebujete všichni klid a ne stresi.

    OdpovědětVymazat
  3. Je to jistě velmi těžké rozhodnutí. A je to jen na tobě, protože ty znáš Jeníčka nejlépe. Mně, jak se jeví jen ze střípků vašeho života, se zdá lepší ještě rok počkat. Jeníček poslední dobou dělá úžasné pokroky, je moc šikovný a zvládá víc a víc věcí. Za rok se jistě velmi změní a pak třeba škola pro něj nebude tolik stresující. Ty sním krásně pracuješ, tak nemusíš mít strach, že by o něco přišel, že to pro něj bude promarněný rok. Za rok se jistě také vyřeší vaše rodinná situace, budeš vědět, kde budete bydlet, sama budeš klidnější. Ale jak říkám, je to jen pohled někoho, kdo k vám občas na minutku nakoukne.

    OdpovědětVymazat
  4. pro Jeníčka bude asi opravdu nejlepší výuka doma.
    Ale bude to i nejlepší pro Tebe ?
    Jiné řešení mě však nenapadá.
    Ten odklad o rok bych asi udělala.
    Zatím všechno doma dotáhneš do konce, zvyknete si na nové bydlení.
    Nelámala bych to přes koleno.
    U nás v Plzni existuje při FN speciální škola pro autisty. Nemáte něco takového v okolí ?

    Míša

    OdpovědětVymazat
  5. Určitě s asistentem,by to dal.A domácí výuka není dobrý nápad,měl by se zapojit mezi děti.Zkusit třeba dvě hod.ve škole a dvě doma,ale určitě nebýt pořád jen s maminkou,zvikat si i na jiné lidi a děti.Alespoň to zkusit.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj,
    podle mě bys mu měla nechat dát odklad a normálně s ním dál pokračovat způsobem, jakým s ním pracuješ. Obzvlášť, pokud nevíš, kde budeš bydlet, je to nejpraktičtější varianta. Taky si myslím, že ať už mu odklad dáš nebo ne, stejně ti nezbude nic jiného, než domácí individuální vzdělávání, protože, upřímně, na takové děti nejsou v žádné běžné škole ani připravení, ani zvědaví. Ono samo individuální vzdělávání doma je pro školy často takové novum, že z toho jdou do mdlob, to říkám z vlastní zkušenosti, natož děti, které se jakkoli vymykají normě. Individuálním vzděláváním doma by Jeník přišel pouze o tu část socializace, kterou by stejně podstupoval jenom velmi těžko, mohl by ji získat jen tam, kde by byl k dispozici odborný přístup a lidské pochopení nad rámec toho, co je v běžných školách obvyklé a možné. I za ten jeden rok odkladu se ale může hodně věcí změnit, na což bys měla hledět spíš s optimismem, a snáz ti to potom napoví, jak dál. Docela tě obdivuju, kolik že máš vůbec ještě sil se potýkat s všemi těmi strastmi. My školní docházku zatím neřešíme, ještě je na to čas, ale čeká nás to taky. Každopádně o tom, že by nebyl odklad docházky se vůbec nebavíme.

    OdpovědětVymazat
  7. No ty bláho. Jenda je moc šikovný. Vážně. Jinak, jestli mohu svůj názor... asi bych trvala na odkladu a pak vedla školu doma. Kamarádka má zdravého úžasného chlapečka (5 let) a taky ho bude učit doma. Je pevně rozhodnutá.
    A u Jeníka podle mě musí člověk brát v potaz hlavně pozitiva. To "musí si zvykat" je pravda, ale co když jeho čas dozraje později? Co když ho nátlak vrátí zpět? Ty jediná to můžeš posoudit objektivně. Já věřím, že to vyřešíš správně. A jako zcela nezávislý pozorovatel vidím, že umíš s Jeníčkem divy!!! Nenech si to pokazit někým kdo tuto problematiku "jen" studoval nebo se bude na Jeníčkovi učit.

    OdpovědětVymazat
  8. Amelko, nezavidim ti takove rozhodovani ale on to stejne asi nakonec rozhodne Jenda sam, podle toho, jak se bude citit :) Drzim palce a zdravim, Monika.

    OdpovědětVymazat
  9. Amelko, to je vskutku těžké rozhodnutí... pro Jeníčka je to opravdu těžké, najednou tolik lidí a hlavně cizích, tolik nových vjemů a emocí, to by asi opravdu nemusel zvládnout... asi bych se přiklonila k variantě domácí výuky s občasným docházením do školy, na hodinku, dvě... moc držím palce, ať se to podaří... krásný den, L.

    OdpovědětVymazat
  10. Milá Amelie, nás zápis čeká příští týden. Moje sestra i další kamarádky, co daly dětem odklad si to jen chválí, že děti o nic nepřišly. Máš toho na rozhodování hodně a taky jsi v jiné situaci, tak ti přeju, aby jste se dobře rozhodli. Hodně sil a Boží pomoci přeje Slávka

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Marcelko, tohle Jeníčkovo vzdělávání mě moc zajímá. Myslíš, že se i v tom plánu budeš muset řídit všeobecnými osnovami, nebo že bude možné sestavit plán Jeníkovi podle jeho potřeb? Já si totiž umím představit, že tu první, druhou třídu nějak zvládnete. Ale proč ho zatěžovat informacemi z fyziky, dějepisu a podobně, když je velmi pravděpodobně nebude nikdy potřebovat? Třeba bude v některých předmětech lepší, než očekáváme. Kdo to může odhadnout? Ale myslím si, že zatížit ho všeobecným vzděláním běžným na ZŠ, by mohlo být kontraproduktivní. Moc vám fandím, aby to šlo doma, abys ty mohla určovat co, kolik a kdy se má zvládnout. PS: Spíš ty vůbec někdy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Davide. Myslím, že bude mít individuální plán šitý na míru. Zatím se nedá říct co zvládne a co ne. Na co bude mít a na co ne. Ve školce se IVP mění každého půl roku.

      Vymazat
  12. Milá Marci, všechno je o tvém rozhodnutí, ale myslím si, že Jeníčkovi odklad neuškodí, naopak mu přidá na jistotě a určitě za ten rok vyzraje.
    U mladšího syna jsem také kdysi řešila zda odklad nebo ne, přiklonila jsem se ke druhé variantě. V mém případě byla výhoda že na základní škole měli tzv.nultý ročník, kam docházel, aby si zvyknul na školu a školní režim. Měl tehdy problém se soustředit. Dnes už je mu 20 a vím, že jsem se tenkrát rozhodla dobře.
    Měj se pěkně a držím palce.
    IVa

    OdpovědětVymazat
  13. Držím palce s domácí výukou! Myslím si, že by to bylo pro Jeníčka nejlepší. V domácím prostředí se toho určitě naučí mnohem víc...Ale nejsem odborník, takže nevím, jestli radím správně...

    OdpovědětVymazat
  14. Být Vámi, zvolím odklad. Už i proto, že nevíte, kde budete bydlet. Navíc budete mít rok na to, zvyknout Jeníčka na trošku jiný režim dne v případě domácího vzdělávání a nezávazně trénovat třeba i návštěvu školy. Pokud byste do toho šli teď, už byste něco MUSELI, a na to, si myslím, ještě není ten správný čas :-)
    Vlezlá otázka: takže manžel Vás s dětmi v domečku nenechá?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S prvními čtyřmi řádky naprosto souhlasím. K vlezlé otázce: ne, asi ne, nevím.

      Vymazat
  15. No, drzim palce pri rozhodovani. Pokud by slo jenom o uzkosti, mel by tam chodit, aspon na chvili, aby si postupne zvykal a uzkosti trochu ustoupily-tohle ti rekne kazdy dobry psychiatr a psycholog :-). A taky aby sis chvili odpocinula. On zjisti, ze se mu tam nic tak hrozneho nedeje (tedy na to by se muselo dohlidnout) a pujde to. DMO si nemyslim, ze by byla vyrazny problem. Ale pokud jde o ostatni diagnozy, tam je to horsi a ty vis nejlip, jak na tom Jenik je, ale pokud ti odbornici ze vsech stran doporucujou odklad, asi bych na ne dala :). A co ho treba nez pujde do skoly kazdy den na chvili vzit nekam, kde prijde do nejakeho kontaktu s lidma? Nalakat ho na nejakou odmenu? Trochu ho na ne postupne zvyknout :-). Jejda, ja jsem se strasne tesila do skoly, tesila jsem se ze vypadnu ze skolky- a mela jsem taky rok odklad
    :(. Jestli mi to prospelo, nedokazu rict, byla jsem tenkrat hodne chytra a vnimava, ale v kontaktu a komunikaci s lidma nic moc. A posledni roky mam pocit ze jsem cim dal blbejsi a komunikace stejne neni idealni :-P :-D . Ale nepochybuju ze se rozhodnes jak nejlip umis. Misa J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je sporné. U mých autistů mám pocit, že čím víc se vystavují některým situacím (doktoři, škola..), tak se úskosti prohlubují místo aby ustoupily. Myslíš, že zjistí, že se tam nic hrozného neděje? Naopak - Eliška se setkávála (setkává) se šikanou a je to ještě horší.

      Vymazat
    2. No, ja mam pri uzkosti chut utyct. Pokud jde o sikanu, je to neco jineho, to ma uzkost kazdej, autista-neautista a kdyz trva dlouho, jisteze se prohlubujou :-(. Pokud by mel Jenik asistenta, ktery by na neho dohlizel a trida by byla nejak informovana, tezko by si nekdo troufl mu ublizit- naopak, budou mu chtit pomoct. Tohle znam z psychologie a v praxi to tak snad i byva. vlastne to znam svym zpusobem i na sobe. jestli byvaji na neco ucitele haklivi, tak je to sikanovani nemocnych spoluzaku. (kdyby nejakej zmetek ublizil treba vozickarovi, to by byl prusvih az na pudu...) No, drzim palce, ty si urcite poradis :-) *M

      Vymazat
  16. P.S. Tady Jenik nevypada nejak extremne uzkostne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...úzkosti nebývají vidět. Když mám já nebo Eliška úzkosti, tak to přece taky není vidět.

      Vymazat
    2. no na me teda jo, pokud je extremni...klepu se jak ratlik, nemuzu mluvit a dychat a lidi to casto na me poznaj :-/ *M

      Vymazat
    3. Tak na Jendovi je to taky občas vidět, ale na Elišce třeba ne.

      Vymazat
  17. Domácí výuka zní super a myslím, že by to Jenda mohl zvládnout. A pokud ne, tak by to v podstatě byl takový odklad, ne?

    OdpovědětVymazat
  18. Tak tady je každá rada drahá, ale zaujala mě možnost výuky doma, pro Jeníčka by se tolik nezměnilo, na každodenní práci je zvyklý, jen by musel jezdit na ta přezkoušení. Ovšem nabourává ti to rozvod a otázka bydlení. Do září je pravděpodobně ještě času dost, snad se některé otázky vyřeší a taky bych si počkala na radu odborníků z PPP, .......

    OdpovědětVymazat
  19. Jenda do školy nechce... Ale to není nic zvláštního, to nechce většina školáků, jen Jenda to ví dřív než ostatní. :-)
    Jak jsi psala v komentíku v předešlém článku, zvládl se zápis "v normě". Ale byl na novém místě a "dost" dlouho, proto ho to rozhodilo po zbytek dne. Možná by si zvykl na cestu do školy jako do školky, ale na spolužáky asi tak rychle ne. Učení doma bude dobrá varianta.
    Zvládnete to. Bude líp!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co já znám budoucí školáky, tak se většinou těší. Vybírají si aktovku, přejí si ji k narozeninám a k vánocům ap. Šárka chtěla tehdy v 5 letech na vánoce JENOM akrovku a penál:-)

      Vymazat
    2. Ano, budoucí školáci se většinou těší. Ale zeptej se po nějaké době a zejména na konci prázdnin. To už je těšení přejde! Proto jsem napsal, že Jenda to ví dřív než ostatní. :-)

      Vymazat
  20. Rozhodnutí je nakonec stejně na Tobě, já osobně bych rok počkala. Je krásně vidět,jaký je Jenda schopný za rok udělat pokrok, tak proč ho zbytečně trápit. Přeju,ať se rozhodneš správně.

    Pěkný den
    Andrea

    OdpovědětVymazat
  21. Jenda zápis zvládl skvěle.
    Teď bude těžké rozhodování,co a jak dál.Já bych se asi taky přikláněla k domácímu vzdělávání (kde jinde najde tak skvělou,chápavou a trpělivou paní učitelku a asistentku v jednom),ale s tím,že by měl Jenda zkoušet opatrně začleňování do kolektivu.Čím menší ten kolektiv bude,tím líp.Držím palce!

    OdpovědětVymazat
  22. Marci, já bych mu dala rok odklad..nic mu neuteče...i rok může udělat hodně, sama víš, že někdy v něčem poskočí Jeník mílovým krokem a hlavně za ten rok se usadíš, všechno bude jinak :-) Držím palečky a pěstičky :-)

    OdpovědětVymazat
  23. Vědomostně nejspíš na zvládnutí školy má. Posadit ho do speciální školy by bylo nejspíš pod jeho schopnosti. Paní ředitelka asi jeho znalosti odhadla úplně správně. Nicméně, běžná škola i s asistentem by byl stres asi jak pro něj, tak pro ostatní děti. Ve stresu je i doma, když je něco jinak. Děti se chovají nepředvídatelně, neukázněně. Domácí vzdělávání s nějakým přezkušováním mi přijde jako dobrá varianta. Tím se nebude zbytečně stresovat, na druhou stranu se mu nevezme možnost socializace. Je to první půlhodina, kdekteré dítě je zaražené, když přijde do nového prostředí. To je asi taky normální. Možná by bylo fajn ještě ten rok počkat a domluvit se s učitelkou, že by si během toho roku postupně navykal a sem tam se byl ve škole podívat, kdyby se to dalo?

    OdpovědětVymazat
  24. já bych byla taky za odklad, potom by se uvidělo. Jenda je šikovný, ale potřebuje speciální přístup. Neuvažovala jsi o praktické škole? Domácí vzdělávání bych nechala až jako velmi poslední možnost, kdyby všechno selhalo. I ty potřebuješ nějaký čas pro sebe a Jeníček potřebuje mezi lidi ať se mu to líbí, nebo ne.

    OdpovědětVymazat
  25. Jenda je ve věku, kdy autisti dělávají velké pokroky, takže za rok může být úplně někde jinde. Jestli odklad či ne těžko říct. Pokud by byl vzděláván doma, možná by v tom rozdíl nebyl. Ale odklad by mu určitě neublížil (já ho taky měla a jsem za to snad i ráda). A postupem času by si třeba dokázal zvyknout být na hodinku ve škole, i když jestli se takhle moc bojí dětí, nejspíš třeba v samostatné třídě s učitelkou. Jen jestli by v tom škola vyšla vstříc. Jít proti Jendovým úzkostem by určitě nepomohlo, spíš naopak. Když někde čtu masivní úzkosti, úplně mě z toho mrazí. Věřím, že se nakonec rozhodneš správně a Jenda bude spokojený. Držím palce.

    OdpovědětVymazat
  26. Já ti nevím. Jenda se víceméně projevil jako ostatní předškoláčci, zadané zvládnul. A že NECHCE... Tohle já holkám netoleruju, protože ta starší by nepsala úkoly, ta mladší by si nečistila zuby... A jiné a jiné. Ale u vás je to asi jiné. Neumím si to vůbec představit, jaké to je, když je Jenda takhle uvězněn ve svém světě a toho "našeho" se bojí... Rozhodně bych se poradila ještě s psychologem a jinými odborníky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechce ( v závorce "bojí se"). Beru ohled na to, co je vrtoch a co jsou úzkosti. Samozřejmě, že mu netoleruji vrtochy, kdy si nechce čistit zuby, kdy se nechce česat, kdy by nechtěl jít do školky, kdy nechce jít spát ap. Musí se česat, mýt se, čistit si zuby, dělat úkoly, dělit se se sourozenci, sedět u jídla u stolu ap. Ale škola spadá do jiné "kategorie". Tady si můžu vybrat a přizpůsovit to jeho možnostem.

      Vymazat
  27. Hérnajs to je dilema..asi bych dala odklad a nenaštvi se, ale proč ho nedáš do praktické? Na specku jdou takový Cardové Retardové jako je náš milovanej Štěpula, ale ta praktická by šla za rok, ne? Jak psal někdo výše, stejně asi nezvládne všechno jako zdravý děti během ZŠ. Je zbytečný cpát ho do všeho, co dělaj normálové...
    Domácí výuku bych na Tvém místě zavrhla, nebo se zcvokneš...víš, jaká je úleva nemít Štěpíka na krku ty tři hodiny, co je ve školce? A on je tam rád...
    Já si vždycky říkám, že si Štěpa musí zvyknout na jiný lidi, až jednou nebudem a on skončí v ústavu, nikdo se tam z něj na hlavu stavět nebude...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Praktická škola? Uvažovala jsem o tom. KDYBY byla v okolí nějaká kvalitní, pak možná, ale to, co je v okolí je nevyhovující. Nezcvoknu. Proč taky? Uvažovala jsem o tom už u Elišky, ale neměla jsem odvahu. Teď ji mám a naopak se na to těším. Vždycky jsem chtěla být učitelkou, teď si to náležitě užívám:-)

      Vymazat
  28. Kdysi jsem měla podobný problém - dcera narozená v srpnu, dát ji do školy coby čerstvě šestiletou nebo rok počkat? A jedna stará zkušená paní učitelka mi řekla:"učila jsem spoustu dětí s odloženou školní docházkou a nikomu to neublížilo, ale měla jsem i pár dětiček, které šly do školy na konci pátého roku a srovnaly se s tím až za několik let". Tak jsme o rok odložili a vše bylo v pohodě. Odložením se toho asi zkazí míň než uspěcháním. Zdraví Vás Jitka P.

    OdpovědětVymazat
  29. Zdravím a gratuluju k zápisu, u nás to byl spíš tak trochu horor... Bartoloměj je o půl roku starší než Jeníček, ale do odkladu jdeme rozhodně. Domácí výuka je asi vcelku dobrá věc, ale já bych jí nezvládla... Myslím, že bys měla zvažovat i to, jaké dopady to bude mít na tebe - je to určitě náročné, fixace Jeníka na domov se ještě zvětší a ty nebudeš mít ani chvilku na odpočinek... Já bych do toho nešla. To se raději vrhnu do dalšího kola boje o integraci dítěte s mentálním postižením do normální školy...

    OdpovědětVymazat
  30. Moc gratuluji k úspěšnému zápisu! Mám z toho velkou radost, jste úžasní oba, ta možnost nastoupit v "běžném" termínu je podle mě perfektní zadostiučinění, že všechna ta Vaše snaha, energie, čas... není vůbec zbytečná!

    Já osobně bych se nestresovala plněním termínů již letos, učebnice si přece můžete prohlížet tak jako tak, a trochu ho na ten "oficiální první školní rok" připravit pomalu v klidnějším tempu. Navíc spousta úkolů, které plníte, už je opravdu pro školní děti a spoustu dalších školních už by také rozhodně zvládnul.

    Jen určitá hladina stresu z momentální situace (manželské) a určitých změn s tím spojených se nutně bude odrážet i v chování všech vašich dětí (a Vás), měl by být čas a prostor řešit nyní právě tyto záležitosti. To je také velká škola života, často důležitější než to čtení, psaní... to on zvládne, to všichni víme:-) možná právě ještě dřív, než do školy opravdu nastoupí... Užívejte si jeden druhého, to je teď to nejdůležitější.

    Jeníčka bych kolektivem také "netrápila", vy sama víte, že by to zatím nešlo a vy byste si "ten svůj klid" stejně neměla... Jednoznačně jsem PRO Vaše učení doma, změnit to jde totiž KDYKOLIV! Až bude třeba Jeníček připravený, nelze odhadnout jestli za rok, dva, pět, nebo i déle, když se nám nyní otevírá i možnost domácího učení pro 2. stupeň :-)

    Na kolektiv si lze zvykat i postupně, časem, formou "kroužků" (např. nějaký jazyk, nebo hudebka, výtvarka, nějaký sport apod.) Vše však podle aktuální situace a možností.

    Přeji hodně síly do dalšího vzdělávání Vás všech!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro učení druhého stupně doma musí mít člověk VŠ, nebo je to už jinak?

      Vymazat
    2. http://zpravy.idnes.cz/skolstvi-chce-aby-deti-mohly-studovat-z-domova-i-na-druhem-stupni-pye-/domaci.aspx?c=A130129_212146_domaci_brd

      Vymazat
    3. Viděl jsem několik VŠ vzdělaných, kteří nezvládají gramatiku a látku ZŠ. Tak nevím, jestli by byl takový člověk, ač by splnil podmínku o vzdělání, lepší učitel než člověk bez titulu.

      Vymazat
    4. Ano, ale snad maju tolko sudnosti aby sa do domacej vyuky nehrnuli, alebo aspon nechali gramatiku ucit niekoho ineho.

      Vymazat
  31. Amelko moc zdravím.Rozhodnutí je na Vás.My počkali a dobře udělali.
    Hezký večer a hodně sil přeje Věra

    OdpovědětVymazat
  32. Jenda to náhodou zvládnul docela dobře. Před rokem by něco takového bylo asi nemyslitelné. Určitě bych se školou rok počkal, kam také spěchat :-). Stačí se podívat, jak Jenda za tenhle rok prokročil vpřed. Za další rok už může být zralejší i na návštěvu školy s asistentkou.
    Já si osobně myslím, že domácí výuka je sice možné řešení, ale bude to velký zápřah hlavně pro vás.
    Pak je ještě varianta praktické školy, kde bývá menší počet dětí a individuální plán výuky (to asi čeká našeho Míšu).
    Jinak já vím, že se školkou je docela problém (a to nemluvím o všech starostech co už i tak máte), ale přípravka v nějaké speciální školce na pár hodin týdně nebo alspoň nějaký kroužek s menším počtem dětí by Jeníkovi určitě pomohl zvládnou stres z dětí. Míša také děti nesnášel, bál se jich nebo je fackoval, prostě jednal ve stresu. Teď mu děti vůbec nevadí a dokonce "blbne" s kamarádem (též autíkem) z čehož ve školce netuší, neboť to je přesný opak toho, co mají nastudováno o autismu :-). Všichni autíci u Míši ve třídě dostali šanci a museli se naučit vycházet s ostatními. A ono to zafungovalo! Držím palce a už se těším jak Jeník příjemně překvapí u zápisu za rok.

    OdpovědětVymazat
  33. Moc doporučuji domácí vzdělávání. Funguji takhle se svou holčičkou již pátým rokem. Má AS, je úzkostná a dříve naprosto nesnášela kolektiv. Teď, v páté třídě, už chodí do školy na tři hodiny denně, zvládá i sbor, flétnu a sólový zpěv (je mimořádně hudebně nadaná). Jak domácí výuka, tak přezkoušení po půl roce nám naprosto vyhovují - a navíc, domácí výuka nezabere tolik času jako frontální výuka ve škole - zbývá nám čas na volnočasové aktivity a s učením jsme většinou napřed.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pardon - o tři hodiny denně se jedná jen jednou v týdnu - přepsala jsem se :-). A ještě jednu poznámku - i pro řadu mých kamarádek je nepředstavitelné, že by učily své děti doma, ale já se přiznám, že mě to také moc baví a i když je to někdy hektické, je to hlavně proto, že hodně cestujeme a trávíme hodně času ve sboru, na koncertech, na plavání, apod. I tak se to dá ale sladit s běžným životem. A opravdu, mezi děti s PAS jsou děti, které opravdu netrpí tím, že mají méně kontaktů se svými vrstevníky a mohou být nadměrně stresovány pobytem v cizím prostředí. Moje holčička se za poslední dva roky hodně rozvinula sociálně - myslím, že právě proto, že nebyla nucena do kontaktů s cizími lidmi, s kterými měla problém. Přeju hodně štěstí. Jen tak mmch, o odklad jsem sama žádala, i když malá v šesti splnila podmínky zápisu. Za rok už byla ale stejně na úrovni prvňáků - četla, psala a počítala do deseti, takže jsme po první třídě druhou přeskočily - a tím vlastně odklad "smazaly".

      Vymazat
  34. Já Bártovi odklad dala a to se u něj jednalo "jen" o sociální nezralost. A bylo to pro něj moc dobře. Chodil do přípravné třídy, bylo tam dvanáct dětí, výborná učitelka. Pokud se rozhodneš pro domácí učení, moje švagrová takhle učí už své třetí dítě, napiš mi, ona ti může se vším poradit. Drž se. Myslím na Vás všechny.

    OdpovědětVymazat
  35. Myslím, že Jeníkovi by odklad jen prospěl. Zvládl sice naučené úkoly, ale to zdaleka není vše, co je pro školu potřeba, i pro tu domácí. Dívám se na to jako speciální pedagog a zároveň učitelka 1. stupně.
    Chápu důvody, které tě k domácí škole vedou. Myslím, že je to zajímavá varianta, ale je potřeba zvážit to i s těmi negativy. Větší fixace Jeníčka na domov i tebe, větší nároky na tebe. V klasické škole by stačil jeden, v ideálním případě dva zapálení lidé a mohla by fungovat např. integrace s asistentem s docházkou např. 1h denně. Možná jsou na tohle menší školy lepší, jak ty velké ve městech. Není to o celé škole, ale najít toho správného člověka nebo ty správné lidi. Ale vím, jak těžko se ti shání ochotný asistent aspoň na nějaké odpolední činnosti pro Jeníčka...:-( A já jsem poslední dobou ze školství a jeho financování tak znechucená, že sama uvažuju, jestli by nebylo lepší odejít.
    Vím, že jsi velice zodpovědná a hledáš veškeré dostupné informace, aby ses mohla správně rozhodnout, tak ti jen přeji, ať je tvá volba pro Jeníčka opravdu to nejlepší. A změna jde opravdu udělat kdykoliv, prostě se zjistí, že jedna věc nefunguje, tak se zkusí jiná.

    OdpovědětVymazat
  36. Musím říct, že souhlasím s paní Zuzanou, dítě u zápisu může prokázat mnoho znalostí i nad normální standard (můj syn například může povyprávět svojí hatlamatilkou - špatně mluví - o stavbě lidského těla, mozku, sluneční soustavě, apod.), přesto nemusí být zdaleka zralé na takový řád, jaký ve škole obvykle je. V našem případě si umím představit, jak by při své živosti v jednom kuse otravoval celou třídu a nikdo by se nic nenaučil. U Jeníka zase úzkostné stavy, pláč, bez asistence by to asi nešlo vůbec a kdyby toto bylo několikrát za hodinu, tak to by asi byl docela záhul.

    A i ta domácí výuka značí, že se budete muset učit daleko delší dobu, abyste zvládli učivo, i když se sestaví individuál. Takže odklad je určitě jen pozitivní, protože nikdo neví, jak na tom budete za rok a může být naprosto jiná situace.

    Lenka

    OdpovědětVymazat
  37. Milá Amélie, jste hvězdy! Říkala jsem si, že se musím mrknout, jak jste na tom byli se zápisem.
    Ono se to zdálky hezky radí, ale také mám pocit, že rok odkladu pro Jeníka bude dobrý - přece jen se možná budete stěhovat, tak ať má energii na tuhle změnu. A co bude za rok se uvidí, vždyť on dělá neuvěřitelné pokroky.

    OdpovědětVymazat
  38. Dobrý den, nevím, kde bydlíte, ale v Pardubicích existuje škola Svítání, ta by určitě vašemu synovi vyhovovala. Jedná se sice o školu speciální, ale děti jsou zde vzdělávány podle vzdělávacího programu základí školy, základní školy praktické i základní školy speciální.
    Prakticky by to tedy mohlo vypadat tak, že Jenda by nastoupil jako žák základní školy, v případě, že by učivo zvládal, v šesté třídě by byl integrován na běžnou ZŠ, pokud by nezvládal, byl by v průběhu školní docházky přeřazen do školy praktické nebo speciální. Přeji hodně sil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu školu jsem viděla včera na Adventním koncertě v televizi....zaujal mě svoz dětí a nejen ten. Zrovna včera jsem Elišce říkala, že je mi líto, že nebydlíme v Pardubicích:-)

      Vymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...