pátek 11. února 2011

Jak nás lampy učí....

Už asi měsíc trénujeme pěší chůzi.
Néé že bysme ji předtím netrénovali, někdy to šlo, jindy ne.... Ale třeba pokud byl sníh, led, vítr, déšť nebo moc lidí okolo, tak nám to nešlo. Tehdy jezdíval Jenda celou cestu na kočárku.

Jenda se bál,  odmítal chodit pěšky a vozil se raději na kočárku.
Kočár mu poskytuje JISTOTU a pocit bezpečí.

Motivace dříve moc nezabírala. Nejdřív ho nešlo motivovat nijak.
Říct mu, že ve městě dostane lízátko nebo Kinder vajíčko? To nestačilo... Je to moc daleko...a asi si to neuměl představit. Postupem času se naučil "chápat", že když něco udělá, dostane odměnu.
Ted jsem využila jeho záliby v "lampách, drátech a číslech"....

Lampy jsou podél silnice snad každých 100 metrů....

A tak Jenda běhá od lampy k lampě, čte si čísla a písmenka...a s nadšením mi je ukazuje....
Říká: "Vlak, opička (písmena V a O), nula, nula, šest...."


Díky lampám se učí CHODIT pěšky....

A nejen to...
....opakuje si barvy - některá lampa je šedá, některá třeba zelená...

Některá má "dráty", jiná je nemá....

Některá má čísla "DOLE"...
...jiná "NAHOŘE"....
Jedna lampa je "VYSOKO".....

Jiná zase "NÍZKO".....
Opakujeme touto cestou nejen slovní zásobu, ale i "určení místa"....
To, co nezvládneme z knih, zvládneme na procházce.... V knížkách totiž čte Jeníček většinou JENOM čísla stránek....

Jenda byl na včerejší procházce spokojený  a když ho to nááhodou přestalo bavit, tak si sedl na kočárek, který máme samozřejmě vždy s sebou.....

12 komentářů:

  1. Amélie, jak je na tom Jenda s hrubou motorikou? Ono to totiž strašně moc souvisí, dítě je schopné chodit cílesměrně ( bez kočárku a směrem, který chce rodič), až když je v hrubé motorice okolo 2 let.

    Tygr, jak byl ze začátku opožděný asi o těch 9měsíců, tak prostě do 2,5 neudělal bez kočáru ani krok..a pak najednou ze dne na den jo..a za měsíc už jsme byli úplně bez kočáru.

    Ted chodí za ruku, ujdeme denně třeba 20km...

    ale u vás to zřejmě bude, že má Jenda kočárek jako rituál, ne, že by nebyl mentálně zralý...

    OdpovědětVymazat
  2. 20km ???????????
    _________
    ad lampy - tedy tleskám převelice jak jste šikovný. Jeníček že to všechno zná a ty, že tě to tak šikovně napadnulo nastrojit. paráda!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Amelie, a já si doteď myslela, že jsou lampy na svícení a ...no dole prostě pro pejsky :o) A vůbec jsem si nevšimla, že je na nich něco napsané! Jeníček je šikovný a vy úžasná!
    Mějte hezké dny, moc zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Tanzi : no..my toho nachodíme fakt mraky..třeba 4-5hodin denně( samo, ne každý den..dneska jsme doma třeba) a docela svižným tempem :) Syn má docela citlivou a úzkostnější povahu, takže nějaké hřiště, prolízačky, dětské koutk atd. ho vůbec neberou... my fakt chodíme za ruku, všechno si prohlížíme - syn už ted konečně ve 3 a 1/4 začíná mluvit ( má expresiví poruchu řeči), takže všechno komentuje..zajdeme si do Mekáče na oběd, pak jdeme na nádraží na mašinky..a tak :)

    ale vím, jakej je ten kočár peklo..fakt do 2,5 prostě nechodil..nikam jsem s ním nemohla jet ( ted třeba jezdíme dost vlakem na výlety, nebo na pár dní za kamarádkama a tak)..což jsem s kočárem fakt nedávala..pro mě bylo odstranění kočáru vysvobozující...a to fakt v jeho 2,5 vypadalo, že snad nebude chodit nikdy..a v 2,7byl bez kočáru :)

    OdpovědětVymazat
  5. Amélie super:-)Jeníček je šikulka:-)Takhle číst čísla to je výborný..aspoň má motivaci chodit a určitě jak bude jaro a léto,tak se mu to bude líbít čím dál více neboj:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Jak by rekl muj syn : " HUSTY "!!!!
    Vazne, opravdu jste oba uzasni ;-)))
    S pozdravem Lucie

    OdpovědětVymazat
  7. Tess, jak je na tom s hrubou motorikou? No, já přesně nevím, nikdo to nezkoumal...Ve zprávě má porucha hrubé motoriky..ted začíná občas chodit bez držení po schodech, někdy se ještě drží zábradlí... Jinak na kole nejezdí, neušlápne ani tříkolku... Cvičili jsme 2 roky vojtovku, pozadu je určitě...

    OdpovědětVymazat
  8. Tak sa teraz smejem :D keď ideme von na prechádzku my, vyzerá to tak podobne, tiež chodíme od lampy k lampe, od stĺpika k stĺpiku; líši sa len drobnosťou - Niki ich potrebuje objímať :D
    Janík je úžasný :) apropo, záľubu v číslach mám aj ja :)

    OdpovědětVymazat
  9. Amelie, tak to může být ale fakt tím....autismus tam taky určitě dělá svoje, to je jasný...

    mě taky nikdy nenapadlo, že chození určitým směrem je hrubá motorika, to mi řekla až Krejčířová, když jsem se ji ptala, proč Tygr jako normálně chodí doma, běhá po hřišti..ale není schopný normálně jít určitým směrem..

    a fakt hned, jak se ten vývoj dal do normálu a začal odpovídat na ty dva roky( u nás to bylo s půlročním zpožděním), tak začal normálně chodit cílesměrně ...

    OdpovědětVymazat
  10. optám se....jak to mají vaše děti (autíci) s hrubou motorikou? jak našlapují? můj syn od mala dost našlapuje na špičky. Dnes už z netu vím, že je to prý u autíků časté.

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...