pondělí 2. února 2015

Plomiň, mami....


Brýle nepřežily sourozeneckou "hádku".


Dělala jsem zrovna v kuchyni bramboráky, tak jsem neshodu mezi Šárkou a Jeníčkem vnímala jen zběžně a nevím, co přesně se stalo. Byly by to jen domněnky a ty si nevytvářím.
Ale nejkrásnější na tom bylo to, že Jeníček najednou přišel do kuchyně a řekl:
- "Plomiň, mami!"

Věta, kterou tu člověk slýchá velmi sporadicky, pokud vůbec někdy, takže mě "příjemně šokovala"....a až teprve poté jsem zjišťovala, co za těmi dvěma slovy stojí.

Jeníček držel v ruce rozbité brýle....

ALE KDO by se na něj zlobil? Za a) měl zrovna narozeniny a za b) použil dvě slova, jejichž naučení nás stálo hodně sil - OMLUVU a OSLOVENÍ.
Takže rozbité brýle jsou sice "problém", protože Jeníček má (myslím) 3 a 3,25 dioptrie, ale zázrak v podobně omluvy a oslovení mě ještě dlouho poté hřál na duši.


21 komentářů:

  1. To by v klidu přešla jen málokterá maminka. Jste úžasná!

    OdpovědětVymazat
  2. Moje dcery dvojčata nemají žádné problémy Jeníčkova typu, přesto mě nebo manžela či prarodiče nikdy neosloví přímo a to je jim 18. Vůbec to nechápu, starší dcera používala oslovení normálně, dokonce několika typů u mě - mamko, maminko, manželovi taťko. Ty dvě si různě odkašlávaji či začínají větu směrem ke mně slovem "mimochodem" a podobně, případně začnou mluvit do prostoru. Nevím si rady, je to děsné. Proto chápu i tuhle Vaši radost, je to možná blbina, ale těší moc. A předpokládám, že Jeníček asi nepožaduje brýle za 8 a více tisíc, tak škoda je malá, naopak, štěstí, že si něco neudělal. Držím Vám palce. Liba

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to zvláštní. Většinou se děti učí nápodobou. Autisté tedy moc ne. Asi jsem v tomhle "tvrdá a drsná", ale trvám na oslovení a kouzelném slůvku, když něco děti chtějí. Pamatuji si, jak se Jeníček válel hodiny po zemi, ale dokud neřekl prosím, tak nic nedostal.
      Elišce to dokonce trvalo mnohem déle, ale teď už "učí oční kontakt" i kočky, což je legrace, když na Matýska volá, aby se jí díval do očí...

      Vymazat
    2. Jak jsem si teď uvědomila, také lidi neoslovuji jménem (a už vůbec nepoužívám zmíněná oslovení mamko taťko). Je mi to velice nepříjemné (nedokážu říct proč) a upřímně, pokud jde o komunikaci s cizími lidmi, mám prostě jen opravdu špatnou paměť na jména a obličeje, takže známého někdy ani nepoznám, natož abych si případně vybavila jméno; to mi jako dítěti způsobovalo hodně problémů ("Proč nezdravíš???"). Třeba to dcery mají podobně.

      Vymazat
  3. Je dobře že Tě má. Musel to být kouzelný okamžik.. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl. Člověk nevnímá rozbité brýle, ale RADUJE SE z pozitivního okamžiku.

      Vymazat
  4. Oba jste úžasní, opravdu je to velký pokrok! Bravo:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Je to jak z té reklamy: brýle - x korun, pocit štěstí - k nezaplacení!
    A tohle k nezaplacení opravdu je. Jen Ty víš, kolik času a úsilí, kolik překonání pocitu zmaru Tě tato dvě slůvka stála.
    Již jsem to sem psal, Jeníček roste a to nejen tělesně. Přeji další a další pokroky.

    OdpovědětVymazat
  6. Dojemné, ako ti dve bežné slová môžu urobiť velikánsku radosť. To je výsledok tvojej driny. Oneskorene prajem Jeníčkovi všetko najlepšie k narodeninám.

    OdpovědětVymazat
  7. To je milé... Děláte takové pokroky:)
    I když brýle jsou drahý špás, ale to je zas jiná věc.

    OdpovědětVymazat
  8. Jste úžasná dáma s velkým srdcem.
    Krásné dny. Lidka

    OdpovědětVymazat
  9. Jeníček ušel velký kus cesty- díky tobě - gratuluji.

    OdpovědětVymazat
  10. To je jako balzám na duši :o))). Nádhera. Člověk zjihne....gratuluji oběma :o))), - jednomu za trpělivost, úsilí a laskavou péči, druhému za velký krok kupředu :o))).
    Zdraví Bára

    OdpovědětVymazat
  11. Jenda se správně omluvil a ty jsi skvělá, protože jsi omluvu přijala.

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Marcel,u naší Klárky si brýle nedovedu ani představit,myslím,že by moc dlouho nevydržely.Několikrát už jsem Ti chtěla napsat,jak Jenda ty brýle dobře přijal.Jana

    OdpovědětVymazat
  13. Perfektni, ze ses takhle zachovala a neberes ohledy na rozbite bryle, ale taky je na zamysleni proc to Sarka udelala, je me ji lito. Nemyslis treba jenom na Jenicka? Podle toho co jsi v predeslych prispevcich psala ma i ona mensi problemy a je treba brat ohled i na ni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý anonyme. Nenapsala jsem, že Šárka NĚCO udělala. Takové normálně nenormální "hádky" mezi sourozenci s PAS a jinými diagnózami. A budeš se divit - OHLED bereme VŠICHNI hlavně na Šárku, nikoliv naopak.

      Vymazat
  14. Páni to je mi aké úžasný pokrok:) Ospravedlnenie ešte aj oslovenoe, Jenik sa nezdá je to veľký bojovník a silný chlapec a vy ste usilovná a silná mama ktorá sa nevzdavala nikdy a takto pekne ho vychovala do zivota ktory ho čaka:)

    OdpovědětVymazat
  15. To bylo od něho milé. Ještě dodatečně pro něho všechno nejlepší. :)

    OdpovědětVymazat
  16. Zdravim :-) Uz Vas sleduji delsi dobu a obdivuji Vas :-) Jenickovi přeji jen to nejlepsi. Ja bych se urcite neudržela a ruply by mi nervy :-) Pokud se Vam nehodi kupovat drszsi obroučky, tak na Aliexpress.com je mají za par kacek. Sice doba dodani je cca 2-4 týdny, ale vyplatí se to. V optice necháte jen vyměnit skla. Drzte se :-)

    OdpovědětVymazat
  17. božinku, aké veľké pokroky tento malý zlatúšik robí. Neskutočne sa z toho teším :). A máš pravdu, v takýchto prípadoch by som sa ani ja na neho nedokázala hnevať.

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...