středa 11. února 2015

Skrytý Asperger

http://zrzava-holka.blogspot.cz/2015/02/skryty-asperger.html

Pěkný článek ze stránky http://www.aspiestrategy.com/

Nedávno jsem se setkaIa s problémem, když jsem spolupracovala s psycholožkou, která vede skupinovou terapii. Máme spolu stejného pacienta. Můj pacient dělal velké pokroky, jako většina dospělých na spektru. Ale nezačal ji jako stereotypní člověk s autismem. Vlastně se zezačátku projevoval jako spousta mých pacientů: bázlivý, vtipný, výřečný. Dobrý oční kontakt. Přiměřené jednání. Normální postoj, gesta. 
Trvalo pár sezení, než si člověk uvědomil, že tento v pohodě pán by mohl mít Aspergerův syndrom, pěkně schovaný a zašitý. Narozdíl od stereotypů, které kolují o dospělých na spektru, neměl žádné záchvaty, byl si vědom chování lidí kolem něj(ale na druhou stranu až PŘÍLIŠ), a neměl žádné bizarní zájmy nebo encyklopedickou znalost vysavačů.
A vůbec, "Joe", jak mu budeme říkat, docela i zvládal socializaci. Vypadal docela sebevědomě, citlivě a inteligentně. Lidi na něj reagovali dobře, líbil se jim, ale asi nikdo by neřekl, že je to jejich blízký přítel. Nikdo si neuvědomil - a vlastně pořádně kolikrát ani on - že jeho základní úzkost se naprosto běžně dostávala na hranici paniky. Jakmile vylezl z postele, byl už takový  naštvaný na to, jak je pro něj těžké pozorovat vlastní myšlenky a nějak je usměrňovat. A usměrňoval se hrozně, vyhýbal se sociálním chybám se stejným strachem a odhodláním, jako kdyby se vyhýbal minám. A i po maličkých společenských sešlostech se cítil vyčerpaný a okamžitě šel dělat uklidňující aktivity: sochařství, psaní, práce se dřevem. Nepovídal si se ženou.

Diagnoza tohoto muže byla komplikovaná. Úplně nezapadal do kritérií pro AS. Vlastně jediný člověk, který tvrdil, že je na spektru, byla jeho žena, která pořád přemýšlela o tomto zvláštním muži. Vypadá tak citlivý a hodný, říkala, přitom zapomíná na mé narozeniny a zavěsí telefon ještě než se rozloučím. Je tak příjemný k cizím lidem, ale tak tichý doma. Nikdy neodevzdá v práci úkol pozdě, ale zapomíná dávat psovi léky na srdce.

Partneři lidí na spektru jsou přitahováni tím, co cítí, že je v jejich partnerovi. Ale pak se cítí odložení, hledají spojení s touto zvláštní osobou, která se zdá nedosažitelná. Může to být matoucí vztah, který snadno dojde do nepříjemné fáze odmítnutí.

Jaký byl ten problém s terapistkou? Přišlo jí vtipné - šílené - že Joe byl diagnostikován jako Asperger. Když Joe řekl něco vhodného a hlubokého na terapii, tak se všichni zasmáli a protočili panenky, že tento muž má být jako autista. Když Joe nadhodil, že je jeho žena často naštvaná a zklamaná, slyšel věci jako ,,takže pan autista se klepe, protože se jeho žena naštvala? Haha, nemělo by ti to snad být jedno a číst si o dinosaurech?"(Bohužel toto je přímá citace.) Lidi, i spousta doktorů, nevěří, že Joe může být autista. Jeho sociální deficity jsou natolik dobře schované, že přesvědčil svět, že autismus 
neexistuje. Možná přesvědčil i sebe.

Ale jednoho člověka nepřesvědčil. Jeho ženu. Po dlouhém dni toho, čemu říká ,,společenský program", kdy pociťuje celý den chuť se někam schovat a úzkost, je vyčerpaný. Jeho žena domů přijde k muži, který se schoval do izolace jako zoufalý pokus najít klid a mír.

Ráda bych napsala více o tomto fenoménu skrytých lidí s autismem. Někdo to musí udělat. Lidé na spektru v dospělosti jsou někdy až příliš dobří v přesvědčování druhých, že jsou v pořádku, nemají žádné emoce, nic je netrápí, jsou až roboti. To nikdy není pravda a tato iluze je velmi špatná pro dlouhodobé psychické zdraví pro lidi s autismem i jejich partnery.

9 komentářů:

  1. Zijem s takym muzom,dokonca sa pridala aj schiz.porucha,okolie,rodicia,aj spolocenstvo, mi neveria. . naozaj sa to neda zvonka poznat,je ,,plysovy,,akoby vzdy nad vecou,komunikacne stereotypy smerom von funguju prijemne. . .,konecne ma lekara,ktory ho nelieci na depresiu,ale na sch.poruchu, autismus odmietol riesit,vraj sa to v dospelosti tazko diagnostikuje. . . keby som si nevyspecifikovala,,,neutkala,,s Bozou pomocou svoj komunikacny kanal s nim,neodhalila uplne inu obsaznost gest,odpovedi,zmyslani,prezivanii,komunikacii,cielov,umyslov,nespoznala ,ze jeho,, vztazna sustava,, je v nom a nie vo vztahu s nami,so mnou,. . . nemala vieru. . .vnutorny zivot. . a hlavne volanie ostat s nim, sprevadzat ho a neopustit.nedalo,by sa to ustat. ..aj najstarsie dieta bolo ine ,hyperaktivne,narocne na cinnost,len cez poznanie sa dalo vychovavat,priklad nenasledovalo,mnohotalentovane,mimoriadne intelig.,. . .v skole neobstalo,.. .ja som dosiahla ,aby sa nim psych.zaoberali,ADHD nam pomohlo,aby malo pravo na integraciu. . . skutocnost bola ina. . . zila som s nim denne,robiac s nim co mu islo,ucila som sa s nim,sposobom,ze kde sa otvorila len skarocka, kade by voslo svetlo, poznanie,tam sme vosli,boli sme obklopene len encyklopediami,ziadne prac.listy neboli,do skoly chodilo s tym,ze bude zle hodnotene. . . .radost s tvorenia a poznania,viera a ..,,slzy do vankusa,, konzultacie s odbornikmi,ale najma vedenie liecebneho pedagoga,rozne kruzky a zaluby mimo skolu,vlastny vnutorny bohaty zivot,nejak pomohli prejst skolskym systemom, na vysokej sa to skoncilo niekde zaseknute. . ,az teraz v dospelosti pozname diagnozu ASPERGER SEMANTICKEHO TYPU,nuz co uz. . . a teda ide sa dalej ,vlastnou cestou,v chranenom ziti s vlastnou rodinou,ktora na to aj bola a aj je,s nasim KNOW HOW na inakost,. . . aj pre nase dalsie deti,ktore mame,ktore tiez mali a maju tazkosti a jedno dieta specialne ,,vyliahnute v inom hniezde. . vypiplane v nasom . . . nie NAHODOU tiez s diagnozou autizmus a schiz.porucha.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji, děkuji, děkuji. Je takovou úlevou číst tyhle řádky... článek i komentář! Jako by nestačilo, s jakými všemi problémy se musíme s našimi "specifickými blízkými osobami" potýkat, ještě nám odborníci i rodina hází někdy úsměšky pod nohy. Znovu jsem se nadechla. Díky.

    OdpovědětVymazat
  3. Muj okolni svet take nevi, a je to asi dobre. Kdyby mi totiz mohli nahlednout do hlavy, asi by s velkym zdesenim utekli.
    Souhlasim s tou silenou sebekontrolou a moc se mi libi prirovnani s minovym polem - presne tak to totiz citim, stejne jako obrovske vycerpani po "socialnich situacich". Mam pocit, jako by me ti lide vysavali.

    OdpovědětVymazat
  4. Uffff... SIce nejsem s oficialni diagnozou, ale prvni osoba, ktera me navedla (krute nevhodnym zpusobem) na to, ze asi neco nejakou PAS, byla moje ex. - psycholozka. Sice bych ji asi nikomu nedoporucil, ale to ted necham stranou.

    Resit co a jak musim za pochodu a dneska mi s tim uz nikdo nepomuze. Nakonec uz to asi ani neni treba.

    ALE: Kdyz jsem si precetl tenhle clanek, je to jakobych si cetl o sobe:

    - neexistuje, ze bych nekdy dostal pokutu za rychlou jizdu nebo alkac za volantem. Zato jsem ale schopnej prodluzovat servisni intervaly, tlacit spotrebu pod tu "tabulkovou" vyhazovanim kvaltu...
    - dokazu se dokonale pretvarovat a vodit nekoho za nos, aby mi neslapnul na "moje babovicky," protoze pak se muzou dit hodne zly veci.
    - jsem hodne neduverivej, i kdyz to tak nemusi vypadat a malokoho si (po zkusenostech) pustim k telu. A neni ani tak moc dulezity proc. Staci, kdyz detekuju neco, co se mi z jakyhokoliv duvodu na nekom nelibi - vetsinou uz to jsou dneska jen "podezrely" existence: lidi s problemama s policii ci spravedlnosti (nechci aby me policie obtezovala protoze znam nejakyho Pepu...,) clovek pozirajici diazepam - nic ve zlym, ale kdo tohle basti bez nejakyho zjevnyho duvodu, tak at se mi radeji zdaleka vyhyba... nebo i jiny drogy (vc. excesivniho piti.)
    - nesnasim lidi zneuzivajici svoje postaveni a taktez ty, kdo vyuziva druhy pro svoje cile...
    - co nenavidim uplne nejvic: kdyz nekdo, kdo vi co mam za problemy toho vyuzije proti me. Nerad se mstim, ale nekdy mam sto chuti aplikovat "oko za oko..."
    - nejhorsdi je ale stejne nedostatek sebevedomi (muj i cizi.)

    Jenze cela tahle moje pretvarka (aby me nikdo nesikanoval ci jinak zneuzival) pochazi uz ze zakladni skoly. A muzu vas ubezpecit, ze ty nejvetsi hajzlove ze tridy ani zdaleka nebyli tak casto v reditelne jako ja. Dokonce byli i lepe kazensky hodnoceni, protoze moje stiznosti na ten ksindl ucitelstvo nebralo moc vazne. ALE: Ja jsem se tam dostaval vetsinou kvuli tomu, ze jsem se zase s nekym popral - a vetsinou jsem k tomu mel duvod (sikana,) zatimco "ti ostatni" vetsinou kvuli rozbitymu oknu, koureni...

    Naucil jsem se vyuzivat svoji inteligenci ke skryvani mojeho skutecnyho ja. Duvody jsou vyse, byt zdaleka ne vsechny.

    Ale co z toho vlastne mam, kdyz mi to k nicemu neni: Dokazu v asi 99% pripadu uchranit svoje ja pred nejakou podpasovkou. Za jakou cenu ? - udesna samota, ktera me nici ve vsech ohledech: spolecensky, osobne a obcas i fyzicky. Vim, ze se z toho tezko dostava pryc, ale co mam teda delat, kdyz zkusenost veli "drz se od vsech daleko, protoze kdokoliv te znici v momente, kdy to nejmin cekas, ale zarucene to udela tak, ze te spolecensky (a casto i ekonomicky) odepise." Nemam chut to postoupit byt i jen jednou znova, takze si hraju na "netykavku," co odmita "preventivne" zeny a radeji nechodi uz ani do hospody apod. Radeji nekde couram sam a uzivam si toho klidu, kterej si asi uz navzdy budu muset uzivat sam, protoze tak nejak neni nikde nikdo, koho bych si mohl vzit s sebou. Nenachazim pro moji osobu dostatecny porozumneni na tomhle svete. Mozna se mi to jen zda.

    Jak poznam (protoze jsem asi vazne dost divnej,) kdo je ten, kdo mi neublizi ? Ja to nepoznam. A kdyz uz nekomu dam nejakej ten kousek moji duvery, skoro vzdy to skonci tak, ze "zase jsem jen narazil na dalsiho parazita."

    OdpovědětVymazat
  5. Aj ja som podla vsetkeho ,, parazit,, ,napisala som ten prvy komentar,zijem s autistickym manzelom a este dve deti su v spektre. . . ,sluzim im,zostupila som do ich zivotov,aby som s nimi zila,neodisla som ,..a tiez som povacsine tercom ich negativnych reakcii,odporu,nazyvaju ma dehonestujucimi menami,som akoby ich nepriatel, pretoze som ich najblizsi clovek a stotoznuju ma s so svojimi negativnymi pocitmi,mozem za to,ze nemozu ist len v svojich kolajniciach,. . ,,vykolajujem,, ich k roznym cinnostiam,napr. manzela k starani sa o rodinu,to ja som ho posielala k detom,aby im posluzil,lebo nereflektuje na ich potreby,dokonca nevnima realitu,len podla seba,nereflektuje zivot cloveka vedla seba,nema empatiu,. . .TO SU PREJAVY AUTISMU. . bere tym zivot svojmu partnerovi,svojim detom a miesto zmierenie sa vela krat ohradi,ze to mu ja ublizujem. . . .deti. . .lebo sme pricinou jeho negativneho prezivania. . somozrejme mi to ako manzelke a matke autistov ublizuje,keby som vdaka Bohu a roznym odbornym zdrojom,a teraz aj vdaka takymto blogom,nespoznala vase fungovanie,obsah vasho prezivania povod povacsine,vasho negativneho prezivania a nasledne vase potreby v tomto svete. . . a to sa len priblizujem k tomu vasmu svetu,. . nedokazala by som v Bohu robit neustale ukony viery a dobrej vole,ze naprvom mieste ste vy autisti,treba ist dalej v zivote s vami,hoci ani neviete,ze je nevyhnutne aby vas niekto sprevadzal,miloval milosrdnou laskou,aj ked to tak necitite,aj ked necitite nase potreby,aj ked nas od seba odvrhavate,a vela krat sme za to akoby VO VASOM svete zdrojom vasich utrpeni a neg. pocitov. . . aj ked vsetko co tu bolo v komentaroch napisane z VASEJ strany, pohladu respektujem a verim a viem ,ze je to aj skutocne tak ,vela je vam ublizovane,aj moje deti su neprimane,alebo bezhodnotne pre tuto spolocnost,nerata skoro vobec so suzitim s nimi,...cest vynimkam,komunitnym chranenym byvaniam a pracoviskam,dobrym,citlivym ludom,. . dokonca aj reziserom..u nas na Slovensku je to Jaro Vojtek, ktory zacal o nich nakrucat ,lebo su prinosom podla neho pre tento svet. . ALE u Vas v prispevkoch nie je zmienka ako prekonavate tieto problemi,aby ste mohli zit s ludmi ,s partnerom,lebo vytvaranie mimikry,pretvarka,. . ukryvanie Vasho zivota a Vasich potrieb je neznesitelne pre Vas a velke minanie energie,neveduce k nicomu len ze sa maskujete a ochranite,ale TO NIE JE PRE ZIVOT,to je zivorenie,. . . ja deti vediem k PRAVDE o ich dispozicii,inakosti,odmala som ich ucila ako funguju oni a ako svet ,ini ludia, . .ucila som ich posluzit nielen v rodine,ale aj ucitelom,aj takym, aki ich neprijmali. . pravda,pravda,pravda. . .len tak sa da nieco pojat,prijat a nasledne to zacat akceptovat vo Vasom autickom svete,aby pre Vas bolo LEPSIE, PRIJATELNEJSIE na tomto svete. .ste toho schopni, ak nieco spoznate a POJMETE viete s tym poracovat,...treba nieco robit s tymi utrapami a strachom,uzkostami,viem,maju ich aj moji..ALE AJ JA! .tam nastupuju odbornici a terapeuti, nikdy nie je neskoro!,aj moj manzel isiel na moje naliehanie k odbornikovi az v patdesiatke, a zazlievam lekarovi,ze autismus neriesi. . asi ho zmenime,ved pre to sme ho vyhladali a preto ma aj na starosti syna.VERTE,ZE KEBY TO TAK NEBOLO,ZE VAM NIEKTO CHCE POMOCT S TAZKOSTAMI,TAK ANI TEN POVODNY CLANOIK,CO NAPISALA TERAPEUTKA a na ktory reagujeme,by nebol napisany. . .niekto vas rozpoznal a tuzi vas poznat,vas skrytych dospelych autistov a zaradit do svojej terapeutickej prace!Aj nam najviac prakticky pomohol liecebny pedagog,s ktorym aj teraz v dospievani riesime problemy nasich deti,hoci je na oddeleni detskej psychiatrie.Samozrejme nam najviac pomohol Boh,Jeho milosrdna laska,ktoru mi dal a ktoru ma ucil zit S MOJIMI. . . a to som fyzik,obratila som sa na studiu,spoznala som ,ze JE! Studium aj osobny vztah s Bohom mi pomohol ostat s manzelom,pomoct detom,a vypiplat este jednoho autistika z ustavu.Ale mam take heslo DAT BOHU ,CO JE BOZIE a cloveka to presahuje,A CISAROVI,CO JE CISAROVE,teda odbornikom ,co maju pomahat s priznakmi,aby sa Vam lepsie zilo!Zdravim Alena!

    OdpovědětVymazat
  6. Predne, ja jsem to nepsal (14-02-2015 22:09) jako odpoved nekomu, jen davam k dispozici moje zkusenosti.

    Parazity nazyvam osoby, co se chteji prizivovat na muj ucet, coz nema byt nekdo, kdo se mnou pracuje ci zije.

    A bohuzel, i kdyz si dokazu kdeco naplanovat a promyslet do posledniho detailu, staci pak nejaka pitomost, kterou jsem predtim nebral do uvahy a je zle... Dneska se ta pitomost jmenuje duvera k ostatnim. Po tom, co mam v zivote za sebou uz ji proste "jen tak" k dispozici ve vetsi mire nedavam. To jsem delal coby mlade a naucil jsem se, ze to k nicemu nevede: lidi to citi, kde vas muzou vyuzit, zesmesnit... Netvrdim, ze vsichni jsou taci, ale nejsou videt. Schovavaji se a maji k tomu (celkem pochopitelne) stejne duvody jako ja.

    Naopak velmi si vazim tech, kdo lidem s PAS jsou napomocni a jejich odlisnosti neresi. Ja pracuju s detma, zni to divne co ? Jenze me ta prace bavi. A kdyz se objevi nejaky decko s PAS ci jinym problemem, tak vidim, jak NT deti ty "divny" diskriminuji. Dospeli nejsou odlisny, jen bych rekl ze vetsi svine (opakuju znova, ze ne vsichni.)

    PAS je jak kainovo znameni. aA uz dneska detekuju lidi s "podobnou konfiguraci" ty moji vlastni a vsichni vice ci mene totez: Vyzrat veskerou spolecenskou spinu a vetsinou ziji sami. Kde a jak to zvratit/zlepsit mi neporadi nikdo ani tady, ani v nejaky ordinaci. Navic na to nemam cas, bo si taky nejak musim vydelavat na zivobyti (dokad to zvladam, tak je to snad v poradku, ne ?)

    Rekneme, ze jsou tri stupne duvery:
    - neutralita: predpokladam, ze me aspon nezabijes
    - spoluprace: predpokladam, ze muzem pracovat spolu, ale tak, ze to co delame spolu dava smysl a dreme tak nejak stejne. To ze u prace casto hlasite nadavam prosim neresit.
    - spoluziti: predpokladam, ze nebudes resit nejaky "proc delam nebo nedelam to ci ono," ale reknes mi, ze to co (ne)delam je spatne. Ale bez urazek a ponizovani. Zaroven ale ocekavam jakysi pochopeni pro moje zdanlive nesmyslny aktivity. A jelikoz to nenachazim, tak radsi budu sam, nez aby me znova zkousel vyuzivat coby svoji dojnou kravu.

    Vic k veci nemam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Suhlasim,respektujem vsetko co ste napisali,a aj predtym som napisala,ze vsetko co pisete verim,ze je pravda a hlavne respektujem Vase utrpenie....prave preto,ze viem o nom ,zdielam ho s mojimi,hlavne ONO ! ma nenechava chladnou a mam sucit a ostavam aj s mojim muzom ,nedokazem takymto ludom,a ziadnym outsaiderom...,ublizit,...slabe sa snazim nedolomit...,vela pre Vas autistov trpim a placem a volam k Bohu.....ale chcela som Vam predostriet, a tomu ste neporuzemeli,ze vo Vasej poruche,inakosti,porusenost,nazvite to prosim sam....,je predsa hlavnou crtou,ze hoci vediete vztah,v ktorom ten druhy aj keby akceptoval , co potrebujete,aj tak sa kruh vztahu neuzavrie,nenastane komunio,akceptacia a reflexia,toho druheho,empatia,predsa to nedovoluje ten postih,aj ked citite,vediete vztah,komunikujete,,,nemozete predsa uplne pre toto vstupit do vztahu,milovat.... a aj ked pri Vas clovek takto zije ,bere Vam jeho pritomnost vo Vasich kruhoch zivot,ohrozi vas to a vy zautocite....preto som napisala,ze som aj ja pre svojho manzela parazit ,pritiahnute za vlasyale aj ked mu neublizujem,akceptujem ,utoci na mna prave preto,ze mu beriem zivot,len tym ,ze som vedla neho nehovoriac,ze pre svoju neschopnost vcitit sa nie je pri mne v zlom,lepsie povedane ,pre toto ma tiez napadne,,,,predefinovala som toho Vasho parazita na uzsi vyznam ,z mojej skusenosti,skusenosti cloveka,ktory znasa autistu,zije s nim,sluzi mu...len neviem ci ste schopny pozret sa na Vas problem z druhej strany,z mojej,keby Vas do buducna zaujimal pre toto partner,mozno zvazite odbornika,aby ste partnerovy vysli v ustrety ,z lasky....inac takou bezpodmienecnou laskou aku potrebujete,miluje len Boh,staLA SOM SA PRE SVOJHO MUZA A DETI JEHO UCENIKOM.....ALE DLHO TVALO,KYM SOM DOKAZALA POVEDAT ANO NA TAKU LASU,KTORA MI BUDE BRAT ZIVOT A NA LASKU ZA KTORU NEMUSIM NIC OD NICH DOSTAT...a mimochodom ,suhlasim,ze je to Kainovo znamenie,stigma,ale Kain ho dostal od Boha,aby ho ochranil pred zlobou ludi,aby ho netrestali oni,chcel tym povedat,ze jeho hriech je na Jeho ucet a Kain a jeho skutok patri do jeho ruk,potrestanie je na Nom....a ten trest od Boha ...poslal svojho Syna,aby zomrel a snal jeho previnenie,aby ho nemusel potrestat,ale privinut ako svojho adoptivneho syna...kazdu ranu,kazde utrpenie pre Vasu inakost...ma na svojom tele aj On...ja inac hovorim autizmu aj socialna smrt,ved mam deti v spektre ,dokonca jedno z ustavu,....a verte,ze to boli a verte,ze som ludmi odsudena s nimi...podla nich som zla matka a nemilujem ....a podla ludi je zle aj takto hovorit o svojich detoch,manzelovi..a prepacte,ak som porusila Vase kruhy,..blog,komenty su zdielanie,to je vlastnost,ktoru mame ,,zdravi ludia,,a potrebujeme ho,aj Vasa reakcia je mi draha,...az pod kozu...

      Vymazat
    2. A este...ja stale tvrdim,ze zranenost,porusenost...moze naopak uschopnit takehoto cloveka,aby sluzil podobnym,bol im napomocny,a to Vy robite !,mate moj obdiv a nezda sa mi to divne,ze robite s detmi,ak ste takto zcitliveny na potreby Pas deti,tak ste pravy clovek,na pravom mieste....a dali ste priebeh VNUTORNEJ CESTE,dobrej vlastnosti z Vasho VNUTORNEHO ZIVOTA...a to je cesta pre tento svet,ako odpovedat na ublizovanie,utoky,...a potom VY ASPERGER ste prinosom pre tuto spolocnost,takejto ceste ucim,aj syna z ustavu,v rodine ho mame 15 rokov a ide do vyucenia,za asistenta,sanitara,lebo posledne roky vie posluzit a je citlivy na taketo deti...S pozdravom Alena V.

      Vymazat
  7. Uplne jsem na tenhle clanek zapomnel, ale dneska jsem sem zase strcil oko. Alena se pekne rozepsala, diky za to.I kdyz tady nejsou zrovna ty nejlepsi podminky na debatu, zkusim upresnit aspon ten pojem "parazit."

    U me je parazit nekdo, kdo zije na muj ucet (ja = sponzor.) Moje situace a zkusenost je takova, ze pokud se se mnou jedna timto zpusobem, neni mozno si ziskat moji duveru. Nejsem nikdo, kdo (dejme tomu) kupuje a davam druhejm cigara. Stoji ti tezce vydelany penize a kazdej zdravej clovek si na ne taky muze vydelat. Mam ted ve svym okoli dva lidi, ktery ze me neustale tahaji cigara. Jsou o neco malo starsi, nez ja a mysli protoze mi este nebylo 40, ze jim to projde. NEPROJDE. Me je jedno, jestli tomu druhymu je 20 nebo 50, na muj ucet zit nikdo nebude.

    Neco jinyho je kdyz s nekym opravdu ziju. Tam se musi veci sdilet, a to se uz ted nebavim ani o cigarech, ani o penezich, ale o tom vsem ostatnim, co se za penize koupit neda: Mam s kym byt, s nekym kdo mi rozumi, nebo se o to aspon snazi.

    Jeden priklad za vsechny - mel jsem jednoho kamarada, ktrej se ke me choval celkem normalne a cestne. Jenze jednoho dne jsem nahodou videl neco, co jsem videt nemel (kus komunikace s nekym, koho taky znam - na jeho FCB) a zjistil jsem, ze hraje divadlo (a nejen se mnou.) Jak to asi dopadlo - uz mu nikdo neda ani vodu, protoze jsem se postaral o to, aby se vsichni dovedeli, jakej je to podrazak, lhar a zlodej. Od doby, kdy jsem ho poznal atd. (pivo, zeny, zpev...) do doby, nez jsem zjistil, o koho doopravdy jde, uplynuly skoro tri roky.

    Jako zkusenost to asi i staci, ne ? Tri roky jsou moc dlouho.

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...