úterý 10. května 2011

Potřeba dotyků

Když jsem nedávno dala do vševědoucího Googlu slůvko "dotyk" - ukázaly se mi ve slovníku 3 významy: styk, blízkost, kontakt.

Není to tak dávno, kdy jsem přemýšlela o tom, jak jsou na tom mí autíci s potřebou vzájemného kontaktu.
Jenda doteky nesnášel.
Zpočátku jsem to přičítala pravidelnému cvičení Vojtovy metody.

Eliška se jako miminko nerada chovala, byla ráda, když jsme ji položili, už jako několikaměsíční miminko to dávala hlasitě najevo. Pamatuji si, jak ji teta na Moravě zvedla z autosedačky, že ji pochová, Eliška začala ječet a teprve, když ji teta položila, byl klid.
Ani teď to není ono.

Občas si myslím, že by jí tehdy prospěly ty každodenní nácviky - jako dělám teď s Jeníčkem.

Myslím si, že to, že se Jenda přijde občas pomazlit,  je výsledkem sociálních nácviků, nafocených obrázků a stále dokola omílaných situací - HRY s oblíbenými plyšovými maňásky.

Eli kontakt jako malé dítě odmítala a já jsem to respektovala, nenutila jsem ji.
S Jendou je to jiné. Po stanovení diagnozy před více jak rokem, po přečtení 30 knih o autismu, už vím, na co se zaměřit...a k nácviku všeho toho, co se učíme, nejen praktických dovedností do života, patří i zaměření se na dotyky, na pohlazení, objetí, na lásku...
Můj milovaný autík mi nosí luční kytičky, protože ví, že mi tím udělá radost.
Můj drahý syn ví, že se na mě MUSÍ podívat, jinak NIC nedostane.

Komentuji i jeho pohádky omílané stokrát dokola, aby si všiml, kdo pro druhého něco udělal správně, co se komu líbí a nelíbí, jak je krtek šťastný nebo smutný, kdo pláče a proč... ap.

Elinka byla v tomhle ochuzena. Zaměřovali jsme se na korekci poruchy pozornosti s hyperaktivitou, na její impulzivitu, na logopedická cvičení, na nácvik správného držení tužky, probíhalo rehabilitační plavání spojené s muzikoterapií, různé výtvarné aktivity a techniky, cviky na vadné držení těla, ale "potřebu citů a dotyků" nikdo z psychologů neřešil.

Nevím, jestli by jí podobné nácviky tehdy pomohly nebo ne, pravdou je, že dotyky odmítala 12 let. Když jsem ji objala, odtáhla se.
Když jsem ji třeba jen pohladila po vlasech, tak mi vynadala nebo mi řekla, že je to "hnusný nebo odporný"...
...a teprve posledních pár měsíců mám pocit, že se to malinko zlepšilo.

Dřív, když jsem ji objala, buď mě odehnala rovnou, nebo jsem držela dítě strnulé jako prkno, žádné ručičky se kolem mě nikdy neomotaly...Tady jsem na to pořádné objetí čekala skoro 13 let.

Takže i u ní se teď nenápadně snažím vysvětlovat důležitost dotyků, pohlazení, objetí, sdílení, potřebu vzájemné komunikace, oční kontakt.....
S očním kontaktem jsou na tom s manželem oba bídně...můžu do nich mluvit "jak do dubu" a nemají "potřebu" se na mě podívat...

Jen teď musím opatrně, puberta asi není na podobné hovory to pravé období.
V tomhle to má Jenda podle mě mnohem jednodušší.
Všechno trénujeme od malička a už teď zvládá oční kontakt a sám se občas přijde pomazlit.
Přijde mi to jako zázrak. Ještě před pár měsíci jsem měla pocit, že tohohle já se NIKDY nedočkám.


Teď se mi dokonce občas zdá, že se mu to začíná líbit.
I dřív vyhledával "kontakt", ale NE s lidmi,  ale třeba s Betynkou.

Pořizovali jsme si ji před 7 lety na radu psycholožky pro Elišku a jsme moc rádi, že ji máme.

Naše Betynka byla Jendovi roky snadným "tulícím" terčem. Nebo alespoň její prázdná boudička. :-)


V poslední době mám pocit, že se na něj Bety zlobí, ale on jí  Jenda taky nic dobrého neudělá. Musím ho neustále hlídat, a je-li agresivní, zavírám Betynku před jeho útoky do koupelny.

Většinou Jenda  vyhledával "tvrdá" místa....

... lehal si třeba na skříňku se svojí oblíbenou dekou....
...stejný scénář jako vždy...jeden dudlík v puse, druhý na mačkání v ručičce....

...rád si lehl na tvrdý stůl nebo na studenou zem...

Válel se po silnici, lehal si na patníky...

...kolikrát se i teď rozvalí na zahradě na studené trávě....

Doma jsem se snažila ho naučit nejdřív si na zem položit deku, a pak teprve si lehnout...zpočátku odmítal, ale později to pochopil a přijal...

Teď si deku nosí sám.

Zvlášní je, že mu nevadí, že je to tvrdé a studené.... Mně na tom nic lákavého nepřijde....

Trošku mi to připomínalo kdysi shlédnutý film Temple Grandin, kde byl jakýsi "mačkací přístroj", který měl mít asi uklidňující vliv na nervový systém.
ZDE se přesně píše, že měl pomáhat uklidnit nervy a snášet dotek.
TADY píše o stahovacím přístroji, který ji měl zvyknout na to, že ji někdo drží a nepokoušet se odtáhnout.

 Jenda se moc rád tulí k něčemu tvrdému a studenému...a možná ho to taky uklidňuje...???


Jsem ráda, že v poslední době se občas přijde přitulit sám a vzhledem k tomu, že si z mnohých věcí dělá RITUÁL, tak v koutku duše doufám, že si uděláme takový každodenní mazlící, tulící rituál na houpačce... :-)

JEN s tím návrhem na tulení nesmím přijít sama, protože v tu chvíli je mi odpovědí jeho rezolutní "NE" a zdrhající dítě, ale já si počkám.

Kdo si počká, ten se dočká", ne? :-)

A já vím, že to čekání za to stojí.

8 komentářů:

  1. Milá Amelie, chtěla jsem reagovat na předchozí příspěvek a ejhle, je tu další. Čtu tady všechno a několikrát, ne jednou, a věř , že o tom , co píšeš hodně, hodně přemýšlím. Málokdy reaguji, ale pokaždé jen sedím s pusou otevřenou a neskutečným obdivem k tvé vytrvalosti, houževnatosti, trpělivosti a nevím k čemu všemu ještě. Je mi jasné, že den má 24 hodin a tvůj příspěvek obsahuje jenom zlomek. Ale přesto opravdu máš můj neskutečný obdiv. Děkuju ti, že o vás píšeš, děkuju, že nás učíš dívat se na svět jinak. Kolikrát hudrám nad svými rádoby " problémi" a stačí, když si vzpomenu na tebe a je po problému. Prostě jsi neskutečná a Jeníček má tu nejlepší mámu pod sluncem.

    OdpovědětVymazat
  2. Ivo, děkuji Ti!!! Nejen Tobě, ALE VŠEM.
    V poslední době mi nebylo nejlíp a všechny reakce mých milých čtenářů mi dodávají sílu jít dál. Nejsem tak silná, jak to vypadá, kolikrát mám chuť utéct, vyplakat se nebo se vším praštit, ale nemůžu. A vy mi tady vždy tak hezky dodáte sílu se zvednout a zase jít s úsměvem dál. Chybí mi milující náruč partnera, který by mě jen tak prostě objal a řekl mi, že bude líp, že to SPOLU zvládneme. A vy jste taková moje druhá rodina. "Rodina", která pro mě moc znamená.

    OdpovědětVymazat
  3. Eliška začne kopírovat Jeníka. To je zákon smečky, kolektivní předávání zkušeností, prožitků. Věřím tomu, že i ona se přitulí, uvidíš.

    OdpovědětVymazat
  4. Na té předposlední fotce vypadá, jako kdyby ho někdo MUČIL...ale třeba je to přesně ten rozpor, který při "tulení" zažívá...na jedné straně se bojí a na druhé straně CHCE...? Bůh ví.

    OdpovědětVymazat
  5. Amélko, neděkuj, jak píše Iva, tak si člověk uvědomí, jak důležité jsou zdánlivé maličkosti. Já se taky potřebuji svěřit, abych se dokázala na věc podívat jinýma očima. Někdy na člověka věci padají a nevím, jak dál, co je lepší to je cesta, jak z toho ven. Dneska jsem svému téměř patnáctiletému synovi ráno trošku vyhubovala, a pak mně to mrzelo..a tak jsem si jej přitáhla a řekla, že ho mám ráda..Někdy zapomínám, že i tak zdánlivě velký kluk potřebuje projev lásky a něhy, a on byl světe div se rád...vždyť od toho mě přeci má...Hezký den. Peťa

    OdpovědětVymazat
  6. je fakt, že máš neskutečnou výdrž, holka...

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, tady Lena z mailu:)Chápu Jeníkovo válení se po zemi-teda spíše potřebu kontaktu s něčím pevným a studeným. Já to dělám ve chvíli, kdy je na mě až moc podnětů nebo se dostavuje úzkost. Velmi ráda sedávám na zemi, zvlášť na návštěvách-válet se s někým na gauči nepřipadá v úvahu, země je pevná-dodává pocit jistoty. Chlad zase působí jako probuzení, nakopne nějaký smysl, vrátí zpět do NT reality. Můj náhradní způsob, pokud nemám poblíž chladné předměty, nebo něco, co by mě naráz vyrvalo ze světa myšlenek, pokud jde opravdu o nějakou vážnější situaci, je kousání se a štípání se do ruky. Pozor tedy na to. Máš asi strach, aby nenachladl na té zemi, ale pokud na to doteď nebyl moc náchylný, autíci vnímají teploty jinak a chlad, který vyhledají jim většinou nezpůsobí nachlazení, tělo si poradí. Nechce i venku někdy chodit bos, nebo se dotýkat chodníku rukama?

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Leni, je vidět, že mu přesně rozumíš! I Jenda si kouše klouby ruky, měl je okousané do krve, proto má dudlíka! Ano, i na zahradě lítá většinou bez bot. :-) To už neřeším, ale manžela to pěkně štve. Doma chodí Jeník jedině bez bot. Okamžitě si je sundá, když mu je někdo nazuje.

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...