pondělí 16. května 2011

Agresivita a deprese

 Jendova agresivita a moje deprese....

Minulý týden mi nebylo nejlíp.

Možná dokonce nejhůř za posledních 8 let.

Před 8 lety jsem měla "díky svému manželství" regulérní depresi, navštívila jsem tehdy místní (tedy 20 km vzdálené) odborníky - psycholožku a psychiatra. Prosila jsem o antidepresiva a oni mi je nedali.

Ty návštěvy tenkrát byly k ničemu. Ale netvrdím, že "někde" jinde nejsou lepší odborníci, u kterých návštěva stojí za to a kteří mohou lidem v depresi pomoci.

Asi jsem tehdy neměla "štěstí" na lidi.


Až víra v Boha mi tehdy pomohla bojovat s každodenním stresem, naučila mě těšit se z každého dne, všímat si pozitivních událostí v životě a děkovat za to, co mám.

Posledních pár týdnů bylo nějakých náročných...

Před Jeníkem se neschovávaly holky a jejich kamarádky, ale musela jsem i Betynku zavírat do koupelny, protože na něj vrčela a já jsem se bála, že ho kousne.
I když "zatím" nikoho" nekousla. Tipuji, že Jenda bude brzy první...

A minulý týden to na mě "padlo"...

Vím, člověk je občas smutný, trápí ho nějaký smutek či splín, nejde být pořád veselý, ale tohle bylo něco jiného.

Jsem zarytý optimista, a tak naštěstí vím, že podobné dny či hodiny u mě netrvají příliš dlouho.


Protože mám zkušenost s depresí, připomnělo mi to přesně tu dobu před 8 lety.

A věděla jsem, že návštěva odborníků tentokrát nepřipadá v úvahu.

A proto bylo několik posledních článků většinou pozitivních....
:-)

Snažila jsem se soustředit se na to hezké a nevidět to negativní.

Proto jsem NEMOHLA psát o řádění Jeníka, o projevech autismu, o kalamitách u nás doma, o rozbitých věcech, o roztrhaném oblečení, o velké fialové modřině na mém břiše, o terorizování babičky, o roztrženém řetízku a podobných nepříjemných věcech.

...protože by mě to uvrhlo ještě hlouběji do mé nenálady.

Kdybych to napsala a viděla to černé na bílém proložené obrázky, asi bych neměla daleko ke zhroucení.

Ano, tak mizerně mi bylo.

A nikde rameno, kde by si člověk mohl po celodenním boji odpočinout.


Soustředila jsem se proto na ty krásné chvíle... i když to bylo třeba jen 5 minut za den....

5-10 minut klidu oproti hodinám řevu, teroru, agresivity, válení se po zemi, verbální agrese a fyzických útoků mého syna....na lidi okolo i na Betynku.

Dokud to dítě útočí na dospělé, pořád se snažím to nějak zvládat a ukočírovat.

Tchýni s tchánem mohu poslat domů, maminka raději odjela o hodinu a půl dříve domů, než měla v plánu, nebo Jendu odvedu násilím z místnosti.

Ale pokud útočí na své sestry a na jejich kamarádky, tak to moc nezvládám.

Přišlo mi, že je někdy strašně zákeřný....

Jsou-li holky nablízku nebo když jim přijde nějaká kamarádka, tak musím být na 100 procent ve střehu. Nejlepší je, pokud jsou v jiné místnosti než je Jenda a pokud možno za dveřmi, které jdou zamčít, ale to nejde vždy. Někdy mají hlad, žízeň nebo se chtějí na něco zeptat....
Nedávno Jeník praštil kamarádku Elišky jen proto, že vůbec přišla, kamaráda holek švihnul klackem do nohy, Šárku bouchl sázecím kolíkem do hlavy, Elišku uhodil do čela  - jednou nějakou tvrdou hračkou a podruhé porcelánovým hrnkem, který tatínek zapomněl na stole.

Jeník kouše, plive, štípe, kope, s klidem vám přibouchne dveře před nosem, píchá vidličkou do lidí nebo do televize, rozhazuje knihy, hračky nebo prádlo, převrací zahradní nábytek, doma shazuje židle, vysypává koš, s klidem vám přivře ruku do dveří, trhá knihy nebo oblečení, vyrval dřevěné plaňky z plotu, se vším hází - a to doma i venku, na sousedovic děti hází písek, mlátí kamarádky holek a hází po nich písek, kamení, boty, tatínkovi dává hračky do piva nebo do vína....
Betynku 100x za den vysype z boudy, hází po ní hračky nebo ji honí s klackem nebo s nějakou tyčí po zahradě.
Hraje si cca 5 - 10 minut za den a zbylý čas buď sedí u TV, což vzhledem ke své hyperaktivitě dlouho nevydrží, a nebo terorizuje a demoluje své okolí ...

V té chvíli, kdy holky pláčou a tečou jim slzy, ve chvíli, kdy trpí chováním svého bratra, aniž by mu cokoliv udělaly, v té chvíli ztrácím "nervy" - a Jenda dostal 2x na zadek...
Ne, nepomůže to. K ničemu to nevede.
Nechápe.
Žádné poučení ze situace, žádné pochopení, že něco udělal špatně.
Příště to udělá zase.
Veškerý nácvik sociálních situací k ničemu.

Teoreticky to ví a prakticky to nepoužije....
Prakticky se snad chová čím dál hůř.

Chvála Bohu paní z PPP, která tu byla ve čtvrtek a která mě chválila, jak dobře to dělám...a  která říkala, že veškeré nácviky přinesou jednou své ovoce...Hlavně to nevzdávat.

S holkama se snažím o tom mluvit, radit jim, co a jak dělat v případě Jendova útoku....
V poslední době jim občas donesu jídlo a pití do jejich pokoje, aby nemusely jít do obýváku.
I bez fyzické agresivity svého bratra si myslím, že toho je na ně někdy moc....

I já snesu cokoliv, ale NE to, aby ubližoval svým sestrám.

Byla jsem na tom tak špatně, že jsem žádala o radu v APLE, v PPP a objednala jsem si knihu "AGRESIVITA u lidí s mentální retardací a s autismem".
Už jsem ji jednou četla, je čas přečíst si ji podruhé a důkladně.

Ještě bych chtěla absolvovat nějaký kurs Terapie problémového chování, naučit se techniky, jak dítě zvládnout, jak ho chytit nebo zalehnout, je-li ve fázi "agresivního vzteku"..... tak, abych mu neublížila, ale také aby on neublížil ostatním.
Má velkou sílu.
Ještě mu není 5 let, ale už mám někdy pocit, že fyzicky to bude za chvíli nad moje síly.

A tak jsem se ten minulý týden snažila hledat na Jendovi a na jeho chování to pozitivní....někdy mi to připomínalo hledání jehly v kupce sena....
Ale stálo za to to zdokumentovat a říkat si, že to dítě není tak hrozné, jak si zrovna myslím....

A musím říct, že vy, moji milí čtenáři a čtemářky, jste mi nesmírně pomohli.
Vy, vaše komentáře a maily, které mi chodily.

Psali jste mi, jak je Jeníček úžasný, jak se zlepšil,  jaké dělá pokroky a posilovali jste ve mně tu malinkou naději, že to snad není tak strašné, JAK si myslím....a že SNAD někdy bude líp.

Ano, v něčem dělá Jenda pokroky.
Pokroky, které nás oba stojí mnoho energie, času a sil.

Moje depka trvala asi 3 nebo 4 dny.

Teď pevně doufám, že si na mě zase někde za rohem nebrousí své drápky.
V pátek už mi bylo líp. Můj optimismus opět zvítězil.
Už mám zase sílu jít dál...

A teď si říkám, že kdyby to byla jedna deprese za 8 let, tak je to ještě docela dobré skóre, ne? :-)
Při tom všem, co tady člověk denně zažívá....

30 komentářů:

  1. Milá Amélie, Jeníček je úžasný a ty jsi skvělá. Prostě na tebe i na Jendu sedla deprese, možná tím, že on si s těmi pocity neví rady, vybíjí si je agresí, možná je to jeho jediný ventil, který mu pomáhá...
    Mám desetinu starostí, rodinné zázemí a přesto mám období, kdy všechno vidím černě... nedovedu si to představit při tvém zápřahu, kdy nemáš možnost si oddechnout ani vykecat manželovi.
    Myslím, že děláš velmi dobře, že ty pocity nedusíš v sobě a hledáš pomoc- i kdyby by to měly být prášky. Držím palce, aby bylo líp a Jeníček ani ty byste se netrápili

    OdpovědětVymazat
  2. Já si říkala, že je u vás asi klid, když píšeš tak vesele...ale jsi hustě dobrá, že jsi se s tím takhle vypořádala....co se týká "odborníků" na maloměstě, v momentě, kdy půjde o něco zásadnějšího u mě nebo u dětí, mířím směr Praha. Už uvažuju, že tam děti vecpu k zubařce, tady mi posledně na brečícího Ondru doktorka zařvala, to fakt nechci....

    OdpovědětVymazat
  3. z vlastní zkušenosti vím, že člověk vydrží hodně. Ale pocaď docaď, i já došla do okamžiku, kdy jsem z ničeho nic začala brečet v MHD. Pochopila jsem, že už nemůžu. 5 let jsem brala antidepresiva, teď už je neberu. Tenkrát jsem musela, abych fungovala.
    Co se týče agresivity autistů, já vím že Peta jako dospělý má velkou sílu. Snažím se ho nedotlačit do kouta, pak reaguje podrážděně.
    Naštěstí si Peta dá říc, je už dospělý.
    Já vím, že ty nechceš Jeníčkovi dávat léky.
    Ale, já zase vím, že s Petou se dá vyjít, právě proto, že ty léky bere.
    Marci měla by jsi tu agresivitu řešit s dětským psychiatrem. Neboj se toho.
    Jinak se drž. Držím palce.

    OdpovědětVymazat
  4. Držím pěsti sestrám, aby nebyly napadány a ony měly pochopení. Snad brzy synovy agrese pominou, rodina je utlumí a on povyroste k jiným zájmům.
    Hodně štěstí. BM

    OdpovědětVymazat
  5. Drž se. Hodně sil vám všem. Máš moc šikovné dcery.
    Já mám taky štěstí, že ti mladší a zdraví jsou tak empatičtí a hodní.

    OdpovědětVymazat
  6. A mně to bylo, Amelko, divné, že se dějí jen samá pozitiva. To mne moc mrzí, žes byla v takovém stavu, v takové situaci. A my tady pěli jen samou chválu...
    Moc ti fandím a vidím, že už je lépe. Kéž by to byl stav setrvalý. Kež by sis dva tři dny mohla odpočinout. Moc by to prospělo vám všem. Kdy že bude ten tábor?

    OdpovědětVymazat
  7. kéž by člověk mohl pomoci..
    když je tak ouvej, měla by si o tom psát hned, ne to nechat vyšumět..

    OdpovědětVymazat
  8. Já si opravdu myslela, že je líp...Ono je nejlepší vidět hlavně to lepší, ale čas od času ta horší stránka člověka doběhne. Moc přeju, aby jeník ty sociální situace pochopil a hlavně aby je uměl použít v reálu. Věřím, že jednou se to naučí!

    OdpovědětVymazat
  9. Ami, my všichni, kteří navštěvujeme tvůj blog si musíme vážit toho, že tak otevřeně mluvíš o svých pocitech. Těším se, až bude zase líp. Vivi

    OdpovědětVymazat
  10. Amélko zlatá, je dobře, že jsi našla sílu napsat, že není vše tak, jak by jsi si přála. Osud se s vámi nemazlí, a jsou věci, které nezměníte...je to běh na dolouhou trať, a já věřím a moc přeji, že bude lépe. Holky budou mít obrovskou školu do života, budou z nich partnerky do nepohody, budou skvělé mámy, protože ta jejich je úžasná, a ony budou vědět, že i obyčejné věci nejsou samozřejmost. Chtělo by to svěřit Jeníka na pár dní do odborných a spolehlivých rukou a vzít muže či holky a jet si je úžít a odpočinout si, ale nevím, jestli taková možnost je...

    OdpovědětVymazat
  11. Má holka zlatá, depku jednou za 8 let si kladně dopřej! Jsi báječná ženská, která se osodu postavila čelem a dokázala víc, než banda odborníků! A já si říkala, jaké krásné příspěvky v poslední době vkládáš, zvlášť ten sedmikráskový...
    Měj se moc hezky, myslím na tebe. Helena

    OdpovědětVymazat
  12. Marci, myslím na Vás a posílám na dálku spoustu sil a lepší náladu. I já často píšu jen o tom hezčím, čili - o těch 5-10ti minutách z celého dne, ouvej mi ovšem bývá také. Z jiného důvodu než Vám - mně ničí ten zoufalý pocit, že svým dětem nemohu nijak pomoci, že jsou tak krásné, přesto se jim životy tak rychle krátí.... Mám ale velkou oporu v manželovi, takže deprese jsem zatím nikdy nezažila. Držte se.

    OdpovědětVymazat
  13. no já přeju hodně sil,protože krom soucítění za tebe nikdo tvůj úděl neodžijeme..já taky beru antidepresiva ač jsem nepráškový typ, ve některých situacích byla pro ně nezbytná aj jsem za ně vděčná, že mi pomohla přežít...

    OdpovědětVymazat
  14. Po prolistování tímto blogem nevím co napsat. Ta ohromná osobní síla, láska a trpělivost je až neskutečná. Držím pěsti, ať se daří lépe. My matky,co máme doma zdravé děti, si kolikrát ani neumíme představit, co je to mít nějaké trápení. Ta naše se s těmi vašemi nedají srovnávat.Jste neskutečně silná osoba a tento blog je neskutečně upřímný a nechápající lidé by ho měli číst povinně.

    OdpovědětVymazat
  15. Obdivuji,jak se dokážeš s depresí poprat pozitivními příspěvky.Muselo to být hodně těžké.A já doufám,že je to na dlouhou dobu za tebou. Jinak plně souhlasím s psycholožkou:

    ...a která říkala, že veškeré nácviky přinesou jednou své ovoce...Hlavně to nevzdávat.

    Nevzdávej to a jednou budeš odměněna.Moc ti to přeju.

    Andrea

    OdpovědětVymazat
  16. Chtěla bych Vám všem poděkovat za PODPORU, za milá slůvka, za to, že píšete, zkrátka za všechno...Je to fajn "mít se komu svěřit, vypovídat se...Nebýt na to sama."
    Jsem ráda, že Vás mám!

    HaF, díky moc...jsi mě normálně rozesmála! Děkuju. :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Taky mi bylo divné jak jde všechno hladce :-) Mrzí mě , že nejde . Přeju Vám třem holkám hodně sil a trpělivosti. A ty se drž :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj Amelie, myslim, ze ja taky pisu na blog hlavne to pozitivni i kdyz vsechno neni tak ruzovoucke,jak se zda. Nejak podvedome se snazim, abych ta pozitiva mela porad na ocich a nespadala do splinu, kvuli vecem, ktere se nam nedari. Jsi silna osobnost, porad hledas reseni jak Jendu zklidnit, motivovat, vzdelavat ....v knizkach i doma s devcaty. Drzim vam moc palce, aby se chovani Jenicka zase zlepsilo a ty si trochu oddychla.

    OdpovědětVymazat
  19. Já tě obdivuju za tvoji sílu a přeju ti spoustu trpělivosti!!!!Věřím,že je toho na tebe občas hodně.Vůbec si neumím představit,že bych byla ve stejné situaci jako ty.

    OdpovědětVymazat
  20. Milá Amélie, ze všeho, co tu čtu vidím, jak MOC miluješ své děti!!! Jak moc Ti na nich záleží! Žiješ vztahy a to je podle mě Bohu nejmilejší! Žiješ pro lásku, i když věřím, že si tak často třeba sama nepřijdeš. Přeju Ti sílu každé ráno vstát a nevzdávat to! A přeju Ti, ať Bůh vloží do Tvého srdce radost a pokoj. Měj se hezky. Markéta

    OdpovědětVymazat
  21. Milá Amélko, máš můj velikánský obdiv a úctu a jak už tady holky psaly, opravdu není divu, že občas příjdou deprese. Vžyť zvládáš toho tolik, tolik starostí na jednoho človíčka, to je až až. Čeho jsem si ale ještě všimla (a za to máš můj opravdu opravdu nesmírný obdiv),že ...teď nevím jak to napsat....prostě že není jen Jeníček, ale i holky, moc často jsem viděla (při své práci), jak toto byl jeden z hlavních problémů(kromě jiných samozřejmě) pro spoustu rodin, nedokázali nijak nají nějakou střední cestu, aby žádné z dětí nebylo bokem. Moc jsem o tom vždy přemýšlela a cítila jsem, že i já v takové situaci bych měla veliký problém, přeci jen ochranitelský pud maminek je tak silný a je zcela logické, že je směřován na ty naše nejzranitelnější. A ty to tak krásně zvládáš!!! To musí být tak strašně strašně těžké! Amélko,přeji hodně sil, celé tvé rodině a Jeníčkovi ať se daří a ať seženeš dudlík kytičku:)-nejlépe černou a hnědou:) Zdraví Radka

    OdpovědětVymazat
  22. Radule, moc děkuju. Na holky se snažím myslet především. Mají to moc těžké a snažím se dělat maximum, aby netrpěly autismem svého brášky. Snad se mi to alespoň trošku daří.

    Markéto, děkuji!! Moc pěkně jsi to napsala.

    OdpovědětVymazat
  23. Amélie, obdivuji tvoji sílu ke zvládání Vašich každodenních starostí, pro nás ostatní tak neobvyklých. Máme to jednodužší a kolikrát se z toho hroutíme mnohem častěji než ty. A navrch ještě obdivuju tvůj boj s depkou, že jsi ji takhle rychle zválda a sama! Máš opravdu můj obdiv!

    OdpovědětVymazat
  24. Milá Amélie, pročítám si tento blog, když mám čas a musím se přiznat, že jsem vůbec netušil, jaké náročné to je žít s takto postiženým dítětem. O to víc obdivuji Tvou vnitřní sílu a trpělivost. I Tvou úžasnou schopnost nevzdávat se, i přesto že jsou chvíle, kdy Ti asi srdce krvácí a pláče bolestí. Nicméně, je moc fajn, že se snažíš hledat to pozitivní. Jedno úžasné děvče, Terezka, trpěla těžkými depresemi a tak si založila blog optimismu. Vždy je dobré hledat to světlé, to něco co prozáří i tu nejhlubší prázdnotu a beznaděj. Jsem rád, že jsem objevil tento blog, protože toto je o skutečném životě, o životě který žiješ. Hlavně se nikdy nevzdávej a když přijdou ty temné chvilky, někdy třeba stačí jen krátký pohled na hvězdy, abys věděla, že nejsi nikdy sama.

    OdpovědětVymazat
  25. Malé srdce, máš velké srdce. :-) Děkuji za čtení blogu i za hezká slova. Děkuji za podporu.

    OdpovědětVymazat
  26. Amelie,
    díky moc. O Váš blog se podělím s potřebnými. Pracuji jako speciální pedagog a autíci jsou opravdu milovatelní a stojí za to.
    Díky svému Jeníkovi poznáváte to nejcennější, co vůbec existuje - bezpodmínečnou lásku. Kéž ji nalézáte i k Vašemu manželovi a všem lidem, kteří ji ještě neznají. Díky Vám ji mohou poznat.

    OdpovědětVymazat
  27. Dobrý den.Má teta má též syna autistu také se jmenuje Jeník a je mu 5let.Také má záchvaty agresivity jako váš Jeníček a také si dokáže hrát jen 5 až 10minut denně.Také mlátí svojí mladší sestru (7) A teta (Jeníkovo maminka) Má také deprese,ale ve 4letech už se trochu uklidnil a začal i říkat první slůvka.Je velice těžké mít syna autistu a je ještě těžší se o něho starat a uklidnit ho,když má zrovna záchvaty vzteku,ale nebojte se,až bude o něco starší 100% se to srovná!A jeho hrubost ho opustí né úplně,ale aspoň trochu ano.Jestli chcete (NENUTÍM VÁS DO TOHO!) Dám vám na svojí tetu kontakt a můžete se domluvit jak dále pokračovat.Když už si s ním nebudete vědět rady.Ale to opravdu jen když budete chtít!Jinak vám přeji hodně sil do života!Hodně štěstí s Jeníčkem ať se mají vaše dcery krásně a hlavně Vy se mějte dobře!

    Krásný den přeje Kamila

    OdpovědětVymazat
  28. Kamilo, děkuji za hezký komentář. Kontakt na mě jí klidně dejte, ale já si myslím, že to zvládáme v pohodě. Je to mnohem lepší než mezi 3. a 4. rokem. Nevím, jestli je to účinkem Risperdalu nebo nějakým skokem ve vývoji. Zlepšuje se , pomalu, ale jistě. Díky moc.

    OdpovědětVymazat
  29. přesně tak.. zvládáš to výborně.. na tvém místě bych už neměla vůbec žádnou sílu k boji.. jen tak tak jsem se vypořádala sama se sebou a trvalo to sakra dlouho.. tohle by asi bylo nad mé síly..
    Budu hrozně ráda, až si promluvíme z očí do očí, až se setkáme :-)
    Měj se co nejlépe a hodně sil, protože té nikdy není dost.. ahoj :-)

    OdpovědětVymazat
  30. Dobrý den,
    Náhodou jsem narazila na váš blog. Mám syna asi podobného věku jako je váš Jeníček a jako by celý tento blog byl o něm.
    Afektivní záchvaty a agresivita je u nás na denním pořádku. Jdu si ještě dál číst.
    Jste šikulka :-)

    Bára

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...