pátek 31. ledna 2014

Zápis do školy


Po ročním odkladu školní docházky jsme se vydali opět k zápisu, tentokrát do Praktické školy.
Bylo to těžké rozhodování - zda Jeníčka učit doma, zda ho dát do "normální" ZŠ nebo do Praktické.
Ještě teď si nejsem jistá, zda jsem se rozhodla dobře.
Ale domácí školu mi nedoporučují odborníci, to za a) ....a za b) už bych fakt potřebovala oraz...
A tak po poradě v APLE i na psychiatrii bylo rozhodnuto.

Jenda do školy jít nechtěl. Pár měsíců předtím jsem se byla ve škole podívat a udělala jsem mu ve škole fotky, takže (trošku) věděl, co ho čeká.


Chvíli dělal scény, válel se po zemi, házel botama, plakal a vyplazoval na mě jazyk.



Ale jo, nikdy tam nebyl, ty lidi nezná, takže chápu.


Odmítal poslouchat cokoliv o škole.





Vyšli jsme asi o čtvrt hodiny později, než jsem měla v úmyslu, ale to nevadilo.



Děti si do třídy brali po jednom, a tak, abysme nečekali na chodbě, tak nás pustili do Relaxační místnosti.


A to bylo přesně to, co Jenda miluje. V "tělocvičně" byly míče, polštářky, deky, ale hlavně dostatek prostoru.
S dekami a polštáři si Jenda hraje každý den.  Není den, kdy by se doma neválel na dece. Vždycky si tam vyloží polštáře, pozve si zvířátka, dudlíky a válí se  tam.
Stejně tak si denně házíme s míčem,  s těmi látkovými Jeníček i spí...


Doma, v naší půlce obýváku, má Jenda málo místa, zato tady v tělocvičně byl ve svém živlu.
Pobíhal, skákal a lítal sem a tam...
..a dostatek místa si užíval.



Paní učitelka mu ukazovala různé věci...

A pak už jsme šli do třídy ke stolku. Se mnou paní učitelka vyplňovala papíry a Jenda s jinou paní učitelkou pilně pracoval.
Nefotila jsem, nechtěla jsem ho rušit. Byla jsem ráda, že se soustředí a že pracuje.
Dělal přesně to, na co je doma za ty čtyři roky zvyklý - přiřazování, barvy, čísla, namaloval sluníčko...jinak nevím.
Jediné, co jsem zaslechla, bylo, že nevěděl, co je penál...ale to je na něj dost těžké...

Za odměnu dostal obrázek s dudlíkem:-)
To bylo překvapení i pro mě. Jenda byl nadšený.


Doma s obrázkem pořád chodil a chtěl ho někam přidělat.  A tak jsem podala nůžky a izolepu, aby měl radost, a obrázek jsme přilepili na dveře.
Musela jsem se smát, když řekl, že až půjde "píště" do školy, tak dostane jinýho dudánka....a toho si dá sem (ukázal NAHORU) a dalšího sem (ukázal dolů)...
Vlastně mě nenapadlo, že bude očekávat za návštěvu školy vždy stejnou odměnu:-)
Asi budu muset do září vyrobit nějaké karty s dudlíkama, abych měla odměnu za "práci" ve škole.

Mám víc jak půl roku na to, abych Jeníčkovi vysvětlila, že příště už tam nebude sám, ale že tam bude dětí víc. Máme spoustu času na hry typu "Jak šel Krtek (nebo dudlík) do školy, co tam dělal a jak poslouchal paní učitelku.."

Jaká změna... Ještě před půl rokem Jeníček říkal, že do školy "NIKDY" nepůjde. Teď pro změnu říká, že jsou tam hodné učitelky.
Do školky chodí nerad, ale třeba by se mu ve škole mohlo líbit...



Na poslední fotce ukazuje obrázek růžovému dudlíkovi...

Včera jsem na své děti byla pyšná. (A samozřejmě že nejen včera.)
Jeníček zvládl zápis do školy mnohem lépe než loni a Eliška měla jako jediná ze třídy vyznamenání v prváku na střední škole
Život s autisty není jednoduchý, ale tyhle pokroky a pozitivní události stojí za všechnu tu námahu.
Byla jsem pyšná na ně i na sebe... a kdo má doma dítě s poruchou autistického spektra, tak ví, o čem mluvím...

36 komentářů:

  1. Marcelko, mate byt proc pysna! Tak at se Jenickovi dari! Myslim, ze jste s tou volbou skoly udelala spravne. Jenda vypadal stastne. Urcite nebude vsechno tak ruzove, jak si to maluje, ale snad to aspon bude k vydrzeni, tak abyste i Vy nemela dalsi moc velke starosti.
    Hana

    OdpovědětVymazat
  2. Gratuluju k úspěchům :-). A jestli ses rozhodla dobře? Já osobně si myslím, že rozhodně. Tři věci jsou v tvém případě nesporné - 1) když to se školou nezkusíš, nezjistíš to. Až po pár dnech (no,spíš týdnech a měsících) můžeš hodnotit. 2) U zápisu do školky ti bylo líto, že nedostal šanci ukázat na co má mezi dětma, teď ji má, tak proč ji nevyužít? 3) O tři články dole píšeš, že na kocoura (kterého viděl denně) si zvyknul, i když se ho nejdřív bál, proč by to nemohlo teoreticky platit i o škole? Nemusí to tak být, ale...zase jsem u bodu 1 :-). Snad se vám vede v rámci možností dobře...

    OdpovědětVymazat
  3. To je od p.učitelek pěkné - ten obrázek s dudlíčkem - zřejmě Jeníčka a jeho zájmy znají??? Však vy to zvládnete,moc držím pěsti!!! Elišce gratulace veliká!
    Jana

    OdpovědětVymazat
  4. Obrovské gratulace Jeníčkovi, Elišce a Tobě především, - je radost to číst :o))) Obdiv Elišce, - prvák - střední škola = změna, přizpůsobení se novým podmínkám,náročné učivo...a jediná ze třídy s vyznamenáním - je dobrá - úžasný výkon...
    I Jeníčkovi obdiv, - ve škole se choval vzorně - doma to sice nevypadalo, že by se tam těšil :o)), protože nemá rád změny, ale konec dobrý - všechno dobré, je to obrovský pokrok, že se mu tam líbilo a že kuje plány, co bude, až tam půjde příště - můžeš být právem pyšná na své děti. A hlavně na sebe, protože to jsou výsledky tvé neúnavné mravenčí práce..
    srdečně zdraví Bára ( - mám radost :o)) )

    OdpovědětVymazat
  5. Jeníčku, všechno nejlepší!

    OdpovědětVymazat
  6. Super, že jste to takhle zvládli:-) Tak ať se Jeníčkovi ve škole líbí!
    A velká gratulace Elišce, je dobrá!

    OdpovědětVymazat
  7. Moc gratuluju Tobě i dětem k velkému úspěchu: Eliška je moc šikovná, to je nádherné vysvědčení. A Jeníček to zvládnul naprosto úžasně. Jsi na své děti právem pyšná. Přeju Jeníčkovi, ať se mu v nové škole líbí a ať má štěstí na paní učitelky.

    OdpovědětVymazat
  8. Marci, krásně jste to zvládli, Jeníček je šikula a tady, před cizími lidmi ukázal, jak moc se mu věnuješ. Školu jsi určitě vybrala dobře, nejen, že ji máte blízko, ale i přístup k dětem je jiný, není to tak hektické jako na základce. Můžeš být na své děti pyšná, Elišce patří ohromná gratulace, že i přes všechny školní nesnáze se dokáže tak pěkně učit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. Počátky na střední škole nebyly jednoduché, párkrát to chtěla Eliška vzdát, ale nakonec jsme to přečkaly. A i ty AD byl dobrý nápad...

      Vymazat
  9. Blahopřeji Elišce ke krásnému vysvědčení a Jeníčkovi k úspěšně absolvovanému zápisu a narozeninám. A jestli jste udělala dobře? Myslím, že dudánek za odměnu mluví za všechno, pochybuji, že by někdo v normální škole zvolil cestu k Jeníčkově motivaci přes dudlíky, i kdyby Jeníčka znal důvěrně. A relaxační místnost tam také nemají. A o tom to je, tyto paní učitelky jsou na specifika svých žáků zvyklé a připravené jim čelit. Přeji, ať od září všechno se školou funguje a vy si budete moct konečně užít chvilku bez dětí. Šárka

    OdpovědětVymazat
  10. Amelie! Mám velkou radost s Vámi!!! Popravdě, článek o zápisu vyhlížím už od čtvrtka a když se stále neobjevoval, měla jsem strach, že probíhal katastrofálně. A ono přesně naopak! Jsem přesvědčená, že si J. ve škole zvykne a Váš život se aspoň o kousíček přiblíží "normálu".
    Velká gratulace i k Eliščinu vysvědčení. Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, já jsem článek chtěla dát ještě ve čtvrtek, ale ono to s těmi mými autisty není jednoduché...a oč lépe se choval Jenda ve škole, o to hůř se pak choval doma, takže to nešlo, nebyl čas ani nálada.

      Vymazat
    2. Ale já Vám to přece nevyčítám :). Kdybyste nenapsala ani řádku, nemůže to po Vás nikdo chtít. To jen já se stávám na Vašich stránkách závislá a vzpomenu si na Vás a děti, i když třeba zrovna nesedím u počítače. Zvlášť, když prožíváte něco tak důležitého jako je zápis do první třídy. :) Takže díky moc, že se s námi o svoje radosti a starosti vůbec dělíte. Majka
      P.S.: To, že si Jeníček musel vybít doma přetlak je strašně nepříjemné, únavné, ale víc než logické. Když si vzpomenu kolikrát můj neautistický syn vydržel v afektu, který chytal pravidelně po cestě ze školky, i hodinu... A srovnalo se to až ve chvíli, kdy se začal cítit ve školce opravdu dobře.

      Vymazat
  11. Marci určitě jsi se rozhodla dobře. Ty také potřebuješ mít chvíli pro sebe a pro svůj odpočinek. A to ti docházka Jeníčka do ZŠ poskytne.
    Jeníček zvládl zápis na jedničku a vypadá to, že učitelský sbor v této škole bude mít pro děti velké pochopení. A o to jde především.
    A co si budeme my dvě říkat, přejeme si aby ti naši autisté byli hlavně alespoň trochu šťastní.
    Myslím na Tebe.
    Míša z Plzně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak...aby byli šťastní...Elišce to moc nejde, ale Jenda snad je (ve svém světě se svými rituály)...

      Vymazat
  12. Amálko... tak to je bomba !!! Zasloužíte s Jeníčkem potlesk !
    A ten nápad s tím obrázkem dudlíku je fakt parádní... Rozhodně lepší odměna, než sladkosti. Přeji, ať se Vám daří.

    OdpovědětVymazat
  13. To já přemýšlela hned, jestli nebude při příští návštěvě školy chtít jít do relaxační místnosti, dostat obrázek s dudlíkem... :-)
    Ale jsem ráda, že to zvládl a že pracoval v rámci svých možností.
    Je šikovný. Kéž ti dělá jen radost :-))

    OdpovědětVymazat
  14. Moc Vám přeji, aby i nadále se Elišce a Jeníčkovi dařilo ve škole a dělali Vám jen radost. Moc si ty chvilky radosti za to, co pro ně děláte, zasloužíte. Přeji vám vše pěkný víkiend, Věra.

    OdpovědětVymazat
  15. Myslím si, že Vaše rozhodnutí bylo to nejlepšé možné, navzdory přetrvávajícím názorům není Praktická (nebo speciální) škola žádným ústavem anebo odkladištěm, pro hloupé a nezvladatelné děti, je to škola, pro děti, které mají speciální vzdělávací potřeby vychází jim vstříc :)
    A nebojte, s tím počtem dětí ve třídě to nebude taky tak žhavé, pokud půjde Jeníček do autistické třídy, tak to už vůbec... :)

    OdpovědětVymazat
  16. Gratuluji, je vidět, jak jsou děti nevyzpytatelné. Jeníček to zvládl v pohodě a to doma vyváděl, mé dítko zase u zápisu zlobilo a doma pracuje v pohodě a do škole se těší. Naštěstí úkoly splnil, jinak by ho paní ředitelka nepřijala. Tak u Jeníčka to vypadá čím dál lépe a možná se mu nakonec ve škole bude líbit víc. Mně se také líbilo víc v první třídě než ve školce. Odměny asi budou muset ze začátku být, když je tak Jeník zvyklý, my dostávali 1 korunu za jedničku:-)
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  17. Milý Jeníčku, gratuluju k úspěšnému zápisu! Ale hlavně gratuluju k dnešním narozeninám. Jsi šikula, děláš velké pokroky, přeju ti, abys byl ve škole,ale i doma spokojený a šťastný.Určitě tam jsou hodné a chápavé paní učitelky, když rozdávají takové krásné a osobní dárky.
    Elišce samozřejmě taky přeju, aby se jí ve škole líbilo a dařilo tak, jako dosud. Je moc šikovná.
    A tobě Marci, pevné nervy, klid a pohodu.

    OdpovědětVymazat
  18. Marci, gratuluji, ta vysvědčení, jsou také tvá vysvědčení! Ten, kdo nečte tvůj blog, si nemůže ani uvědomit, jak trnitá je vaše cesta ke každému úspěchu!!!
    Gratuluji všem 4!!!:-D

    OdpovědětVymazat
  19. Článek mi udělal moc velkou radost. Jsem ráda, že to Jenda tak dobře zvládl. Hezky se čte, že už neměl takový strach jako ještě nedávno. Přeju mu, ať školu přijme opravdu v pohodě, zvykne si tam a je tam šťastný. Hlavně aby ho neděsily ostatní děti. A taky doufám, že tam budou všechny učitelky takhle skvělé. Věřím, že ses rozhodla, jak nejlépe jsi uměla, a že to rozhodnutí bylo správné. Nakonec nezáleží na tom, kolik vědomostí Jenda získá, jako spíš na tom, jestli bude spokojený a bez stresu.
    A taky Jeníčkovi přeju vše nejlepší k dnešním narozeninám.
    I Eliška si zaslouží velkou gratulaci za vysvědčení, takové dobré výsledky jsem měla naposledy asi v šesté třídě :)

    OdpovědětVymazat
  20. Amálko, mám radost ,jak to Jeník zvládl u zápisu. Také jsem od čtvrtka vyhlížela, kdy napíšeš a podobně jako Majka jsem měla obavy, že to nedopadlo dobře, když jsi nenapsala. Komentář píši poprvé i když váš sleduji už víc jak 2 roky. Mám vnuka Kryštofa, také byl teď u zápisu, bude mít s největší pravděpodobností odklad, má ADHD, s vědomostmi nadprůměrný ale ta pozornost, ach jo. Jak píše ve zprávě z psychol. por. paní doktorka: ADHD mu nedovoluje plnně kvalitativně i kvantitativně využít své vědomosti. Elišce gratuluji k vyznamenání, pololetí v prváku je myslím nejnáročnější. Zdravím Milka

    OdpovědětVymazat
  21. Peeeerfektni, mam radost, ze Jenicek s ucitelkou spolupracoval. Kdo by to byl byval pred par lety rekl, vid? Jsi skvela mama.
    PupuMumuMikyna

    OdpovědětVymazat
  22. Jo a Eliska (mimochodem krasne jmeno...taky mam jednu v brisku) je teda hustosuperskvela!!!! Jako mit vyznamenani v pololeti prvaku....no fantasticky. A je to holt komplikovana osobnost, to vetsinou patri i k nadani, a ona se navic statecne pere se svou "jinakosti"... pupumumu

    OdpovědětVymazat
  23. Jste vsichni skveliiiiiiiiiii!!!!!!!!! Udeli jste mega pokroky. Vse diky tebe!!!!!!!! Super. Mam z vas velikou raodst:-) Irena

    OdpovědětVymazat
  24. To se tak dobře čte, je vidět, že tvoje trpělivá práce s Jeníkem se vyplatila. A Elišce gratuluju, takové vysvědčení opravdu každý nemá.

    OdpovědětVymazat
  25. To jsem ráda, jak jste ten zápis zvládli oba dva. Super! Moc gratuluji nejen Jeníčkovi, ale hlavně tobě! Ty jsi opravdu jednička s hvězdičkou!

    OdpovědětVymazat
  26. Blahopřeju ke zvládnutí zápisu. Snad mu nadšení do září vydrží.

    OdpovědětVymazat
  27. Jste skvělí! Všichni. :) Blahopřeju a Jeníčkovi přeju, ať mu nadšení vydrží. :-)

    OdpovědětVymazat
  28. Eliška je skvela! Zvládnout změnu bydliště, novou školu a přinést tak hezké vysvědčení, to je krásný výkon.
    A Jeníček to také zvládl krásně, to je skoro jako z pohádky. On opravdu dělá velké pokroky, a to hlavně díky vám. Muselo to být úžasné, sklidit plody té vyčerpávající dlouhodobé prace. Jste statečná a skvělá máma.

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...