pondělí 10. ledna 2011

Koupání nebo horor?

Život s autíkem není jednotvárný, jak by si někdo mohl myslet....
I když je Jenda závislý na rituálech, některých se drží "zuby nehty" a jiné si postupně mění.... Jen mě o nich "zapomíná" informovat...a já musím pochopit, že najednou "nepije" nebo třeba pije méně a trpí zácpou...a proč nepije...a proč má zácpu???.......
Zkouším vodu, jablečný nebo ananasový džus, čaj s medem a do různých lahviček...a postupem času jsem nedávno zjistila, že PIJE JEN z malé Avent lahvičky a jen "růžové" pití  - tedy vodu se sirupem... Nic jiného.
Neumí říct: "Maminko, chci růžové pití z malé lahvičky"...Ječí, vzteká se a já to musím pochopit.... Někdy si připadám jako detektiv. :-)
A kdykoliv to změní a já můžu pátrat "nanovo"...


A stejně tak je to i s chováním - něco se zlepšilo... Už nebije babičku, když k nám přijede na návštěvu, ale buď si házejí papírkem: "S babičkou házet papílkem"....nebo lepí samolepky do sešitu s obrázky..... To je ted asi Jendova nejoblíbenější zábava.


Zlepšilo se nám i usínání.
Většinou nespí po  obědě a usíná mezi 20. a 21. hodinou v mé posteli.
Do svojí postýlky nechce a já ho pak spícího přenáším...
Pokud náhodou usne po obědě, tak usíná mezi 23. a 24. hodinou, ale přijde mi to teď malinko klidnější.




Horší je to s koupáním a se stříháním nehtů.

Jenda ječí jak tur. Vím, že není rád svlečený, nesnáší doteky, a tak je to pro něj utrpení.

Nechce se umývat, vadí mu žínka na těle.... Když ho koupu já, tak ho "nedrhnu".... jen ho oplachuji hrníčkem s vodou, ale manžel má pocit, že se musí umýt žínkou, jinak že není umytý......


Mytí vlasů byl horor vždy, stříhání nehtů je tragédie odjakživa, zde ani systém motivace a odměn nezabírá...



...a ostříhat nehty v noci potmě (když spí) nám to taky nešlo...nenechá na sebe sáhnout...
Jsme na něj s manželem dva a máme co dělat, abysme ho udrželi.


Ale povedlo se...za usilovného řevu s vypětím sil všech třech...
Ještě že to stříhání nehtů je jen jednou za čas...
Občas je potřeba přidržet ručičky, aby nás nemlátil, aby si nesundaval plenku nebo aby se nepíchl o nůžky při stříhání nehtů...


Ještě pak chvíli plakal v posteli, než se zklidnil ...
Když usnul, dali jsme si s manželem za odměnu u televize kafíčko.

...a tady je náš spící Andělíček v mojí posteli....

13 komentářů:

  1. Nějaké fígle od maminek nemáš? My stříhali ve spaní a teď prostě při pohádce. Vrtí se pořád ale míň. Ale neřve, takže te´d mě nenapadá rada. U nás bych já zařvala, že jinak bude bez pohádky. U nás to jde, ale vím jaké to je s Jendou...tak ráda bych poradila...ach jo
    Magda jezina

    OdpovědětVymazat
  2. ...Jezi, ve spaní to nejde a při pohádce v TV zvládnu nehty na rukou, ale na nohách ne...Snad bude časem líp.

    OdpovědětVymazat
  3. U nas bylo strihani nehtu odjakziva rodeo. Dle nalady ostriham v pohode pri pohadce, aniz by o tom syn vedel, ale nekdy mame s manzelem co delat.
    Tvrdohlava hlavicka :-)
    Marci, zkus treba do ruky lizatko, nebo nejakou mnamku. Nebo nejdrive spolu ostrihejte nehty prasatku a pak Jendovi ....ale to uz jsi urcite vyzkousela :-)
    Jinak ja deti nikdy nedrhla mydlem a zinkou, a rekla bych, ze jsou celkem cisti :-))))))
    Pokrokum zdar :-)
    ahoj, Lucie

    OdpovědětVymazat
  4. Ameli,my stříhání nehtů zvládáme dobře, ale mytí hlavy taktéž horor...Tak ráda bych B. česala holčičí účesy, nesnáší sponky ani gumičky, všechno si strhne. A stříhání vlásků je taky těžké, chci aby měla teda aspoň pěkné mikádko a to musíme holiči - chodíme až když už se zavírá,čeká na mě moje hodná kadeřnice, ochotná to s námi absolvovat :-))

    OdpovědětVymazat
  5. Stříhání...číst to od cizího, řeknusi hezká vtipná historka...můj Kuba to prořvával takovým způsobem, že jsme před sousedy prchali na chalupu, kde (nelžu) VYLI PSI. Do toho zvracel, s nudlema to motal do vlasů...to bylo před diagnózou. Pak jsem pochopila, že to nepobral "přes ucho", tak jsem to udělala na liště jako cedulku. A "přes oko" to šlo. Bylo tam napsáno STŘÍHÁNÍ VLÁSKŮ, k tomu jsem vtipně přilepila depilátor pro ženský, protože strojek jsem na obrázku nenašla:-)) a Kuba byl úplně v pohodě. Věděl kam jedeme´a napoprvé u kamarádky v kadeřnictví, kde NIKDY nebyl, ji neznal a usmíval se! I jí přinesl bonbon!!!
    Ale ty nehty...nehty na nohou Kuba taky nesnáší, trpí už jen při pohledu na nůžky, ale ty mu kupodivu nerostou tak rychle jak na rukou. Tak holt ruce při pohádce, nohy s řevem jednou za čas?
    To lízátko nedopručuju, Marci by ho měla ve vlasech. Dobrota je dobrej nápad, ale bála bych se, aby to při řevu nevdechl...Ale aspoň nápad, já nemám nic.

    OdpovědětVymazat
  6. napsala sklerotická Magda, zapoměla jsem se podepsat

    OdpovědětVymazat
  7. Amélie můžu tě ujistit, že u nás i zdravé děti dodnes stříhání nehtů a mytí hlavy nesnáší. Evelína (3 roky) řve jak tur. Vítek (7 let)už teda jen kuňká, ale při stříhání nehtů na noze i pláče (a fakt nestříháme prsty) je mu to prostě děsně nepříjemné. A Hana ta teda už ani nekuňká, ale hlásí, že honem... že vadíííí...:o)) Ale dřív i s nimi to byl horor!
    To mytí hlavy je spojeno s propriocepcí a vestibulárním systémem. Prostě to není "rozmar" je to podloženo neurologickou nevyzrálostí těchto systémů... vím, že už toho máš asi plné trencle, ale nechceš se skusit aspoň poradit s HANDLE terapeutem? Můžu ti dát kontakt. A je hodnej poradí i přes skype...

    OdpovědětVymazat
  8. No jo, to se přidávám - i u zdravých je to horor. Moje mladší příšera, jsou jí dva roky, ječí tak strašně, že si pokaždý v duchu gratuluju, že jsme šli bydlet do rodinného domku. Bydlet v paneláku, máme na krku sociálku. Malá ječí v noci, ve dne, při střihání nehtů - ruce docela zvládneme u pohádky a s motivací bonbonu, ale nohy? To ji musí manžel přidržet, ale i tak je to vysilující pro nás pro všechny. Doufám, že to časem zvládneme, ale zatím teda rozhodně světlo na konci tunelu nevidím. Připadá mi, jak kdyby se to spíš zhoršovalo.

    OdpovědětVymazat
  9. Ja mam podobnou zkusenost s moji mladsi sestrou - ve veku cca 3 nebo 4 let nenavidela myti vlasu, bez kriku a zachvatu se to neobeslo, ja jako moudra starsi sestra jsem vymyslela figl: vzala jsem jen maly kelimek a udelala ritualek (ststra neni autistka, je "zdrava" a dnes uz dospela slecna): vlasy jsem pomalinku polevala, voda NESMELA tect pres usi nebo do oci a do toho vypravela neco o tom, ze takhle se to umyva malinkym miminkum a ze se jim to libi, ze ona je ted miminko a ja ji umyvam vlasky.. na tohle skocila a ja byla jedina, od koho si nechala nalit vodu na hlavu :D Postupem casu se to s vekem zlepsilo.
    Nevim, zda je mozno tento postup zkusit i na Jenika, ale mozna alespon ostatnim maminkam jsem mohla dat tip.
    Petra

    OdpovědětVymazat
  10. Ani nevíte jak moc Vás obdivuju a s nadšením čtu všechny vaše příspěvky na vašich blogách. Držím palečky a všřtě že bude líp! Monika

    OdpovědětVymazat
  11. U nás to byl dřív taky problém, stříhání vlasů, mytí vlasů, stříhání nehtů...časem se to usadilo a teď to Járovi nevadí. Ne že by se mu to líbilo, to ne:-)Myslím si, že mu na tom tenkrát nejvíc vadilo omezení pohybu, že ho někdo držel a on to neměl pod kontrolou...Snad se to postupem času zlepší i u vás. jo a taky jsme to museli mít v piktogramech na liště, když viděl piktogram zvládal to líp

    OdpovědětVymazat
  12. tak u nás je to tiež katastrofa.. nechty jedine v spánku inak reve akoby som mu strihala prsty, vlasy to ho vždy držíme a nefunguje ani vizualizácia už som kúpila strojček so spätným chodom čo nasáva vlasy späť jemu to strašne vadí tie vlasy ostrihané. ale nie je to žiaden zázrak.. umývať ich neumývam je na krátko stále občas si ponamáča vo vani aj hlavu. a žínku teda fakt netreba..nechty na nohách už len v noci pilníkujem, raz som to nejak nestihla ostrihať a sa mu tak hnusne vrástol necht no bojovali a liečili sme to potom hádam 2m :(( odvtedy sa bojím a pilníkujem len pri náznaku rastu .)u nás sa to teda vekom nelepší vôbec skôr naopak :(( kedysi som ho strihala pri reklamách aj nechty aj vlasy a bol v pohode, teraz už len zbadá niečo čo vzdialene pripomína strojček na vlasy a klepe sa, úzkosti vrieska no strašné niečo. mne už radili v dss nech ho strihám naopak častejšie normálne denne ale len chvíľkočku a vždy odmena, že si zvykne. postupne predlžovať niečo na to možno bude..

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...