sobota 22. ledna 2011

Strukturované úkoly

Vidím, jak se všechno pomalu mění....a že je správné všemu NECHAT ČAS...a Jendu "moc" nenutit.

Před rokem nebo dvěma měl Jenda rád dřevěné vkládačky - zvířátka, dopravní prostředky, čísla, lovení rybiček apod. Puzzle mu ani nyní moc nejde, ale nenutím ho.
Loni po stanovení diagnozy ho chvíli bavily papírové úkoly - nejraději měl zvířátka, stíny, co dělá medvídek, písmena, čísla, bagry, auta...

V APLE tehdy říkali - vyrobit "krabicové" úkoly. Ještě si pamatuji kolik času mi zabralo sehnat vhodné krabice, roztříhat, slepit, aby byly přesně podle potřeb dítěte s autismem...

Ale krabicové úkoly Jenda odmítal.... teprve postupem času mi došlo, že zničená krabice je to, co Jendovi vadí a co ho dostává do afektu. Zpočátku jsem si myslela, že nechce plnit úkol, že to neumí nebo ho to nebaví.
NE. Podle něj má být krabice celá .....a roztříhaná upravená, poničená krabice je ŠPATNĚ. Jen mi to neřekl a já jsem na to musela přijít sama.
Nenutila jsem ho a vyrobila jsem papírové úkoly a obrázky na suchý zip.

Má rád své cestovní proužky....

Svoji obrázkovou knížku do školky...

Má tam fotku školky, okolí, šatny, třídy, paní učitelky, asistentky.....ale třeba i obrázek bačkůrek, které odmítá nosit...

Má rád svoji obrázkovou knihu, se kterou jezdíme do rané péče...rád si prohlíží, co tam dělal, kdo tam byl...čím jel....ap.

Už to bude rok, co se učil sedět u stolu, pracovat ZLEVA DOPRAVA a kdy se žačínal těšit na odměnu v podobě želatinového bonbonku. Rok, co se občas nechá něčím motivovat.
Před tím byla veškerá motivace marná.


Pak měl několikaměsíční období regresu, kdy odmítal dělat COKOLIV a nešlo ho přimět ani k sezení na židli, natož k plnění úkolu.
Občas jsme to zkusili...někdy to šlo, někdy ne. Jeden den udělal s vypětím všech sil jeden úkol, druhý den 10 a pak třeba týden žádný. Nejraději měl barvy, vlaky, obrázky z večerníčku Pat a Mat, tvary a zvířátka.

Třeba rozlišit pojmy veselý - smutný ....nám trvalo několik měsíců...Jeník nechápal, co po něm chci...ALE naučil se.
V poslední době nám strukturované úkoly moc nešly.
A tak jsem odložila papírové úkoly a zalaminovala jsem Jendovi obrázky ovoce, zeleniny, oblečení, dopravní prostředky, zvířátka...

Obrázkovou komunikaci jsme na radu APLY zavedly ve 2 letech Jeníčka a on se teprve poté rozmluvil a začal "více chápat".

Každý den si vezmeme na gauč jeho tašku nebo mističku s obrázky, Jenda mi je podává a já říkám, co na obrázcích je.
Někdy se přidá i Jeníček a pojmenuje danou věc sám.

A včera se mu úkoly na gauči moc líbily.

Nenutila jsem ho sedět u stolu, když nechtěl...a splnil všechno na jedničku....

Nejraději má čísla, písmenka a HODINY.....
Dělá pokroky a má z úkolů radost. A já mám radost z něj. :-)

7 komentářů:

  1. to je strašně perfektní! u nás ovšem na obrázky a vůbec tužka, papír nechytačka :(
    takže se dorozumíváme hlavně pomocí předmětů :(
    bota, klíče, čepice apd = ven
    lžíce, talíř =jíst
    a tak dál

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Amelie, poprvé jsem nakoukla a už teď vím, že se určitě budu vracet. Moc vám držím palce a moc děkuju za návštěvy u mě na blogu...a kdybys cokoliv chtěla učít, určitě napiš a můžem se domluvit :-).

    OdpovědětVymazat
  3. ehm, ehm..mělo tam být ušít :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Tanzi, děkuji za pochvalu!
    P. - neříkej 2x... :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Amélie, je radost koukat na ty fotky, jak to Jeníčkovi jde s učením. Jste šikulky a souhlasím s tím, že všéchno chce čas. Psala jsi, že ti ta zkušební trial verze Symwriteru nešla naistalovat. Kde jsi s tím uvázla, napsala bych ti další postup. Myslím si, že se za těch 21 dní na Symwriteru dá ledacos stihnout vytvořit.

    OdpovědětVymazat
  6. obdivuju vás a Jeníčka, že se tak pěkně učí mluvit...dcera začala mluvit až skoro v 9ti letech,a to ještě formou opakování, jako když učíte mluvit papouška.

    OdpovědětVymazat
  7. Eriko, děkuju. Pořád čteme, opakujeme, snažím se na něj mluvit, všechno 1000 x zopakovat..taky začal echolálie - jako papoušek, ale lepší se to..díky obrázkům víc chápe náš svět. A ted mluví docela hezky. Začíná s otázkou PLOČ. Porozumění není ideální, ale vidím pokroky.

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...