čtvrtek 21. června 2012

Úkoly z OSKOLY - dějová posloupnost


Musím se s vámi podělit o Jendovu novou dovednost.


Jenda začíná chápat posloupnost děje.


Ještě nedávno mu to vůbec nešlo.


Nezvládne to sám, ale společnými silami to jde...
Radím mu slovně, občas ukážu prstem, ale snažím se to co nejvíc nechávat na něm.


A tak mi Jeníček ukázal jak postavíme sněhuláka...



...nebo jak sní nanuka.
Nanuky má rád, tak ví o čem mluví..


Nejdřív má celý nanuk, pak kousek sní, pak sní ještě víc...


...a nakonec nezbyde nic...


Odměna v podobě želatinových bonbónů jako vždy nesmí chybět.
Bez ní Jenda nechce nic dělat.
Jeden úkol - jeden bonbón.


Pak už ho to přestalo bavit a dělal hlouposti.


Jenže já jsem měla nachystané ještě dva úkoly.


Po mírném nátlaku Jenda v práci pokračoval.


Učili jsme se, jak se z vajíčka vylíhne kuřátko.


A ještě poslední úkol.


Vystrkoval na mě zadeček a nožičky...


..ale po chvíli úkol dodělal...


Nejdřív máme celé jablíčko, pak kousek ukousneme, až nakonec zůstane jen ohryzek...


Každý den mě Jeníček něčím překvapuje.


Každý den se něco nového naučí . Je moc šikovný.
O prázdninách by ho mělo čekat kontrolní vyšetření v APLE v Praze a pevně doufám, že paní doktorce dokážeme, že Jenda nemá IQ 65., což má napsáno v psychologické zprávě.



Víc úkolů by už Jenda nezvládl. Svalil se na zem na deku a odpočíval...
Ale odpočinek si určitě zasloužil.

20 komentářů:

  1. Skvělé pokroky! Držím palce, ať vám to jde pořád tak dobře:)

    OdpovědětVymazat
  2. Šikovnej je, ale vymyslel bych nějakej trik jak ho zbavit ponožek. Sám chodím co nejčastěji naboso a ponožky prostě nemohu u nikoho vidět. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechápu proč. Mně je to jedno, zda má či nemá ponožky. Znám důležitější věci. :-) Máme studenou plovoucí podlahu, možná je to takhle lepší. :-P

      Vymazat
  3. Myslim ze IQ ma urcite vyssi, uz jsem ti to psala :-). Rekla bych ze jen se mu nechce pracovat s psychologem :-). Misa J.

    OdpovědětVymazat
  4. Jak na to 65 prisly? Detom do 10 rokov sa IQ pocita pomer toho co vie a toho co ma dieta v jeho veku robit a nasobi sa to stovkou. Podla mna aj keby sme do toho zapocitali Jenickov handikap tak mi to nepride. Jenda pozna pismena, cisla a farby, kresli. Ja neviem ci sa Matisek za rok dopracuje k tomu co vie Jenda a mne povedali ze sa vyvyja normalne. Mne nepride ze by to vedeli ostatne 4rocne deti.

    OdpovědětVymazat
  5. Už si nepamatuji, co uměli naši kluci, ve věku Jeníčka, ale mám takový dojem, že Jeníček díky soustavné práci, bude mnohem šikovnější a chytřejší, než kdejaké jiné dítko. V Praze, budou určitě spokojení. ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Uz delsi dobu si o psycholozich obecne myslim, ze maloktery je opravdu uzitecny, v mnoha pripadech dokonce uskodi, kazdopadne je vicemene zbytecny. V tomto pripade se to, dle me, opet potvrzuje.
    V zivote bych si nemohla myslet takovou hloupost, ze by mel Jenda mit takoveto IQ. Vzdyt v techto pripadech se to snad neda ani podle "normalnich" tabulek posuzovat. Jenda "to tam ma" pouze se musi prijit na to, jak "to dostat na povrch".
    A zatim se dari, coz je skvele!

    OdpovědětVymazat
  7. Uz delsi dobu si o psycholozich obecne myslim, ze maloktery je opravdu uzitecny, v mnoha pripadech dokonce uskodi, kazdopadne je vicemene zbytecny. V tomto pripade se to, dle me, opet potvrzuje.
    V zivote bych si nemohla myslet takovou hloupost, ze by mel Jenda mit takoveto IQ. Vzdyt v techto pripadech se to snad neda ani podle "normalnich" tabulek posuzovat. Jenda "to tam ma" pouze se musi prijit na to, jak "to dostat na povrch".
    A zatim se dari, coz je skvele!

    OdpovědětVymazat
  8. IQ 65???????????? Co to je za blbost!!!! Jenda je a byl vždycky pro mě-(celou dobu co sleduju tento blog) extrémně chytré dítě!!!!! Ikdyž má občas na fotkách afekt a nebo se bojí lidí,ale to neznamená, že neumí!!!!!!!!!!!!!!!!! Je skvělý!!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  9. Jeníček je velmi chytrý.
    To nízké IQ co má ve zprávě z APLY, možná pramenilo z toho, že nespolupracoval při vyšetření.
    Teď se hodně zlepšil a bude to určitě mnohem lepší.
    Míša

    OdpovědětVymazat
  10. Teda podle toho, co píšeš, tak mě přijde jako úplně normálně inteligentní kluk, který má autismus, ale IQ nijak nesnížené. Přijde mi úžasnej!
    Pavle, já zase ponožky mít musím, nenosím je jen za největšího horka, mám rychle studené nohy a nenávidím to! :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Marcel, já už to tu psala víckrát. Ono to IQ u autíků se nehodnotí jen podle "znalostí", nebo jak to napsat, ale i podle té funkčnosti.

    Takže autík, který třeba zná teorii relativity, ale pak v běžném životě má afekty, neplní pokyny atd., tak stejně spadne třeba do pásma SMR. Tam se to bere celkově, jak se to dítě chová, funguje i teda jaký má znalosti.

    Jenda se den co den zlepšuje, ale opravdu ty výkony na svůj věk nemá zatím (ani na tu širší normu), takže podle mě u vás ta LMR - SMR zatím odpovídá. Cože neznamená, že třeba časem bude jenom LMR.

    U Járy od Moniky to taky lítá hore dole, zrovna já u autismu nějaký dělení na LMR a SMR atd. nepovažuju za tak důležité, mnohem důležitější je podle mě, jak dokáže fungovat v běžným životě a jak to ten doktor pojmenuje, to už je jenom formalita;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, hodnotí se to celkově. Jenda sice zná barvy, čísla a písmena, ale je na plenách, má dudlíka, rituály, bojí se mezi lidi, má časté afekty, sociální chování odpovídá mnohem nižšímu věku. Kamarádky dítě je na tom ve dvou letech sociálně mnohem lépe než Jenda.

      Vymazat
  12. Jeníček si odpočinek opravdu zasloužil, zvládl to! A ty sis zasloužila pocit štěstí a spokojenosti, dokázalas to. Zase jste o krůček dál! Držím palce, aby testy dopadly dobře.

    OdpovědětVymazat
  13. Nebrat prosim doslova, ale presto - jeden z nejinteligentnejsich lidi teto planety S.Hawking je take odkazany na pleny, byt z trochu jineho duvodu.
    Ono s tim chovanim a temi posudky, ja jsem fakt od jiste doby velmi opatrna a skepticka. Nezapomenu, kdyz jsme byli donuceni naseho syna nechat podstoupit IQ test na zvl. skole. Nejen, ze ona posuzujici osoba to odflakla jak mohla, to se dalo objektivne posoudit, kdyz nebyla schopna z papiru ani vycist, kam syn chodil do skoly a napsala uplne jinou skolu. Takovych kopancu tam bylo vice.Ale co me fascinovalo, ze napsala nasledujici: ze syn byl pri setkani s ni znacne nervozni a vyplnovani testu mu nezpusobovalo poteseni!!!
    Kteremu relativne normalnimu 10 letemu diteti by to zpusobovalo poteseni, kdyz by notabene vedelo, ze se timto testem rozhoduje o jeho budoucnosti? Nekonec meli smolika, protoze vyslo, to , co jsme jiz davno vedeli, ze v nekterych oblastech je na urovni 16 leteho(pres 130), nekde naopak (v tech praktickych) 7-8 leteho(kolem 90). Celkem ale stejne vysoce nadprumerny,takze zvl. skola ani nahodou.
    Ja tedy o techto testech nemam valneho mineni.Protoze oni to pak zprumerni a nema to zadnou vypovidaci hodnotu,kdyz se uvede jenom cislo bez dukladneho rozboru.A kdyz se nekdo bude oficialne dotazovat, tak mu tezko muzu predkladat nekolikastrankovy elaborat. A samotne cislo neprozradi, ze si sice neumi zavazat poradne tkanicky, ale zato "mluvi jak Palacky".:D

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj Marci, každý den pozoruji, jak to Jeníčkovi jde!!!! Myslím, že paní doktorka bude překvapená, co už jste všechno zvládli!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  15. Jeník je šikulka..časom isto príde na všetko čo je pre nás bežné. Ved za poslednu dobu mám pocit že to nie sú pokroky ..ale skoky v tom ako sa mu darí ...toľko moj názor.

    Krásny i ked pre Vás asi náročny víkend.

    Anička

    OdpovědětVymazat
  16. Je vidět, že logika Jendu baví.

    OdpovědětVymazat
  17. Marcelko u Alexe mi diagnostikovali IQ nadprůměr zaměření technický typ,ovšem z mého úhlu pohledu bude dysgrafik i dyslektik,nedokáže si ohlídat vlastní věci pokud to pro něj není podstatné,v sociálním chování má mezery-jde z extrému do extrému--,obléká si všechno obráceně od slipů po tepláky,protože to je nepodstatné atd.Tyhle testy neberu moc vážně,možná má vysoké IQ ale v kolektivu je sám bez pomoci nepoužitelný-prozatím.

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...