neděle 6. ledna 2013

Jak Ti autismus změnil život?

Z FB (se svolením jedné maminky dítěte s PAS):

Dneska mi někdo napsal.... jak Ti autismus změnil život???

Autismus se stal součástí mého každodenního života a tím my ho musel i změnit.
Nemůžu říct nemám ráda autismus,protože nemám ráda jen to co sebou nese,sama za sebe jsem s autismem uzavřela mír po náročném boji přijmutí této diagnozy......v té době jsem cítila naprosté zoufalství a bezmoc a jednou jsem si uvědomila,že dokud já nezměním svůj pohled,dokud já nebudu vnitřně srovnaná nepomůžu svému synovi.
Každý den jsem si zapisovala jakýkoliv sebemenší pokrok a když jsem u jakékoliv situace cítila bezmoc jednoduše jsem si zalistovala v té své knížce a vzpomněla jsi jak jsem si dřív o každém pokroku říkala,toto nikdy nezvládnem......a stalo se.
Ano je to vyčerpávající,stresující,náročné,ale slovo nezvládnem jsem ze slovníku vymazala....mám nespočet možností jak to zkusit zvládnout,mám nadhled,abych počítala s tím,že i když to tentokrát nevyšlo,později se to jinak,jiným způsobem může podařit.

Autismus mě v mnohém vzal přirozený způsob běžného života,nemůžu jít kamkoliv kam bych chtěla a kdybych chtěla,musím ho ve svém životě akceptovat,ale ani toto mi nemůže vzít radost ze života,důstojnost a svou vlastní svobodu.


Za velmi důležité považuju pomoct rodičům,kteří jsou teprve na začátku této náročné cesty,jak se s autismem co nejlépe vyrovnat a jak jej přijmout.Jak reagovat na všechny ty co nás neustále upozorňují,jak špatní jsme rodiče.

Autismus mně,ale také mnoho dal,postavil mě před překážky,které jsem musela zvládnout,díky němu jsem poznala spoustu silných rodičů a jejich jedinečné děti,posunul mé hranice trpělivosti tam kde jsem nevěřila,že bych ji mohla někdy mít......


Jak Ti autismus změnil život-změnil tak jak musel,ale můj vnitřní postoj,má láska k mému synovi,mé přesvědčení,že můžu i tak prožít pěkný i když náročný život NEZMĚNIL :-)

15 komentářů:

  1. Moc krásná odpověď. Nemám co dodat, já jsem díky Tvému blogu také víc poznala tuto nemoc a hlavně, víc věcí pochopila.

    OdpovědětVymazat
  2. Velký obdiv za přístup k tak náročnému žití,i když jak píšete tvrdému,ale láskyplnému.Hodně štěstí a zdraví všem ve Vaší rodině,těm,kdo dle svých zdravotních možností, velké trpělivosti a vzájemného porozumění přispívají k radostnému žití.
    Nemám blog,ale často čtu o životní síle Vás i rodin s podobným osudem a smekám.
    Alena V.

    OdpovědětVymazat
  3. Amelia.... Pokiaľ som nenarazila na tvoj blog, neverila som, že existuje tak silná žena, ako ty. Miluješ svoje deti, svoj život, a aj napriek toľkým problémom a útrapám vieš byť šťastná. Veľmi ťa obdivujem. Si silná žena. Aj napriek všetkému vieš, čo je láska smiech. Aj napriek všetkému veríš v Boha. On ti pomáha a dodáva silu. Boh má s tebou veľké plány. Si skvelá matka, skvelá žena. A aj napriek bolesti, ktorú prežívaš stále nestrácaš nádej... Obdivujem ťa a je moja česť, že som mohla naraziť, a tak silnú a veriacu ženu, ktorá sa napriek všetkému nevzdáva a bojuje. Mám ťa veľmi rada obdivujem ťa a dosmrti ti budem vďačná za tvoje rady, a za to, že si... :) Ďakujem Amelia... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Má drahá Merry, i já Tě mám ráda. Jsi obdivuhodná. Na svůj věk jsi neskutečná. Nezapomeň, jsem tu pro tebe kdykoliv.

      Vymazat
  4. Amélie, Ty nikdy nezklameš!!! Krásná odpověď, lépe zpověď:-)
    Přeji i nadále tolik síly a chuti zvítězit!

    OdpovědětVymazat
  5. Amelko, nádherně jsi to napsala....Jsi super silná ženská:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Amélie, neznám problémy s autismem, ale mám taky určité trápení s jedním z dětí. Ale člověk vydrží víc než kůń, když jde o děti. A nemůže být stále jen nešťastný. Držím Ti palečky, Tobě a Tvým dětem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda. Ženská vydrží víc než kůň...

      Vymazat
  7. Je krásné, jakse vy maminkydokážete sněčím tak těžkým vypořádat a ještě si vážíte toho, co máte, třebaže je váš život o to těžší. Na světě je sice mnoho zla a mnoho zlých lidí, ale i díky Tobě vím, že jsou hodní a hlavně milující lidé, kteří svůj boj nevzdávají, naopak ho přijímají se vztyčenou hlavou. Kéž se vám vše, co prosvé syny bohatě vrátí!

    OdpovědětVymazat
  8. Amélko, děkuji za milé zastavení i přání.

    Tobě chci v novém roce popřát co nejvíce šťastných chvil s tvými dětmi a celou rodinou, hodně síly a zdraví a také víc maminkovského štěstí než trápení. Jeníček pěkně povyrostl od té doby, co jsem tu nebyla. Je z něj kus chlapa a roste do krásy. Držím palce, aby ti v tvém deníčku přibývalo hodně zápisků o tom, co jste už zase zvládli.

    OdpovědětVymazat
  9. Krásná, upřimná odpověď.
    A žes ji nepsala Ty? To nevadí, já Tě v ní poznávám.
    Bude líp!

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...