úterý 24. září 2013

Konečně se můžu dívat na zprávy


V posledních dnech mi nebylo nejlíp. A když mi není dobře, tak mám chuť zahrabat se sto metrů pod zem a hlavně nemluvit ...o ničem... Stejně by to ničemu nepomohlo.

Dokončila jsem úkoly se Šárkou, vypočítala jsem např. objem a povrch hranolu, jehož podstava je kosodélník....aj.


Vyzkoušela jsem Elišku z psychologie a z biologie...
....a přitom jsem poslouchala ječícího Jendu.


V hlavě mi ještě teď hučí pojmy jako Mohorovičičova plocha diskontinuity, spontánní abiogeneze, panspermická teorie, autochtonní abiogeneze, Laplaceova hypotéza, psycholingvistika aj....a dítě mi i tak nadává, že ji nechci zkoušet...
..že prý ji MUSÍM zkoušet ze všeho, ne jen z několika pojmů...


Potřebovala bych být na třech místech zároveň a ono to nejde.


 Ale nakonec mi Jenda udělal radost. Půl roku ho učím novému rituálu a to "maminka se v 19:30 dívá na zprávy".


...a v posledních dnech mi Jenda sám říká, že je (např.)19:35 a že mám zprávy... protože já si v tom ruchu a shonu většinou ani nevzpomenu.
Takže ANO, už bych se mohla konečně po několika letech dívat na zprávy, protože Jenda to přijal za "nový" rituál, ale v tom rámusu tady stejně nic neslyším... musím řešit tisíc úkolů a drobných maličkostí... a stejně u toho myslím na desítky jiných věcí...
Tak snad někdy budu vědět i o čem se v těch zprávách mluví...


Jeníček si oblíbil povidlové buchty a šneky s nutellou.
Já mám raději ty se skořicí, ale co by člověk pro dítě neudělal.... Jsem ráda, že mu chutná a že občas ochutná něco nového.


Končím.
Eliška chce vyzkoušet ještě z dějepisu a ze sociální politiky.



22 komentářů:

  1. NOVU NEEEEEEEEEEEEEE!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo táák. Ani mě nenapadlo řešit "značku" televize...Jen jsem chtěla naučit Jendu, že na televizi se můžu dívat i já, nejenom on, a tak jsem mu to koukání o půl hodiny zkrátila. Zprávy "jinde" myslím začínají ještě o půl hodiny dřív, to už by bylo pro začátek hodně. Ale časem to zkusím posunout i tak...

      Vymazat
  2. Sneci vypadaju uzastne, taky by som si dala aj ked mam radsej tiez tie skoricove. Gratulujem k posunu. Ja sa na spravy nedivam dobrovolne, Drz sa.
    Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Né že bych je potřebovala nějak často, ale občas je dobré vědět, co se děje doma či ve světě. Už jsem měla velký "výpadek".

      Vymazat
    2. Jasne, hlavne jak si povedala ze sa musi naucit ze niekedy sa mozes divat aj ty, spravy su idealne, su denne. Vypadok toho co sa deje mam aj na, na nete nie je vsetko ale nejak mi to nevadi, zatial staci ak mam po kontrolou co sa deje doma.
      Zuzana

      Vymazat
  3. Amelie, neberte si to zle, ale podle mě je Eliška už dost velká na to, aby se zvládla učit sama... Já jsem taky vždycky chtěla po mámě zkoušet, ale ta řekla razantní "dost" už v šesté třídě, chvíli jsem protestovala a zdálo se mi to nefér, že mi "nechce pomoct", ale ve výsledku mi asi pomohla víc, naučila jsem se učit sama a efektivně. Znám teď na VŠ spolužáky, co i přesto, že je jim přes 20 "potřebují" někoho na zkoušení a když nikoho nemají, tak se prostě učit nemůžou... Podle mě by bylo dobré to omezit třeba tak, že si Eliška vybere předmět, který považuje za nejtěžší, z toho jí budete zkoušet dál a zbytek se zkusí učit (a ověřovat si, že to umí) sama, je to chytrá holka, zvládne to :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neberu to nijak zle. Samozřejmě je už dost "velká" na mnohé věci. Sama vidím, co mladší dcera už několik let zvládá a starší ne. Ale nelze srovnávat. Každý je jiný. Myslím, že i tohle se nám daří... i Eliška se postupně učí, aby se učila sama, že úkoly zvládne i sama, nejen se mnou... Učí se, že i když ji nevyzkouším úplně ze všeho, tak to neznamená, že (se zboří svět)... nic neumí...

      Vymazat
    2. Me zkousela mamka z anglictiny ze slovicek jeste v prvnim semestru na vysoke. V oktave uz treba ne, ale na vs jsem si byla hrozne nejista novym systemem a uklidnovala me. Ale vlastne by mi bylojedno, jestli by se mnou mluvila a uklidnovala me, nasla si na me proste cas nebo zkousela - takhle byl aspon duvod. Pak uz latky bylo tolik, ze to nebylo mozne a navic jsem si nasla svuj system... Jen jsem chtela rict, ze s Vami souhlasim. Nelze generealizovat, kazde dite je jine a myslim, za sama maminka vi vzdycky nejlip, kdy prestat pomaha, kdy uz je jeji dite pripraveno zvladnout dany ukol samo, kdy uz mu nemusi proslapat cesticku :) znam i par jinych lidi z VS, co se treba i ve vyssich rocnicich neobesli bez zkouseni od rodicu :)
      Eliska neni rozmazlena nebo zaostala, jen potrebuje treba jiiny pristup. Nevidim duvod, proc ji ho nedoprat, pokud takhle prospiva dobre... A pokud obe strany vi, ze je to jen prechodny stav :))) nova skola, jiny system uceni, potrebuje podporu :)

      Vymazat
    3. Taky nevím, co na tom je, já zkouším 18letou dceru ve 4. ročníku na střední škole, taky ze spousty předmětů, občas jí dokonce musím něco vysvětlit, když nechápe, ale je to moje dítě, tak proč ne.

      Navíc mi dcera říká, že dokud to nemusí říct sama bez sešitu, že si není jistá, že to umí, takže proč ne, budu jí zkoušet třeba i ve 30letech když bude potřebovat.

      Jinak sleduju váš blog pravidelně, ne vždy píšu, ale jsou vidět Jendovy pokroky, to je dobře, že se mu tolik věnujete, vím, že je to únavné a asi to nikdo neocení, ale taky bych nedokázala sedět a jen sledovat problémy svého dítěte, taky bych mu určitě chtěla pomoct. Asi zrovna tak, jako pomáhám prostě dceři a je mi úplně jedno kolik je jí let, prostě když potřebuje, jsem tu a nedokážu pomoc odmítnout. :-)

      Vymazat
    4. Já si nemyslím, že by zkoušet i starší děti bylo vyloženě špatně, není to ale jak jsem psala nezbytné, všechno má svoje pro a proti. Spíš mi přišlo, že by omezením zkoušení mohla Amélie získat víc času, který jí chybí jinde...Klidně ho stejně taky věnovat Elišce v nějáké jiné oblasti, kde by bylo potřeba :) Z Améliiny odpovědi je ale jasné, že to má vymyšlené dobře, tak ať se daří! :)

      Vymazat
  4. Já si říkala že když nepřibývají články tak je to asi o něco těžší než obvykle, držím palce a´t je brzo zase lépe... fuj to jsou termíny, taky mi budou znít v hlavě ale bohužel vůbec netuším co znamenají :) No šneci s nutelou zní dočista nadzemsky, i tak vypadají....br sociální politika- takové kraviny by měli ve škole zakázat :D

    OdpovědětVymazat
  5. Já byl toho zkoušení naštěstí ušetřenej, o našich dětech jsme ani nevěděli že chodí do školy. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybych řekla Šárce, že ji vyzkouším, tak mi řekne, že jsem "trapná" nebo něco podobného... Ale jednu výhodu to učení má: hodně se toho dozvím a zopakuju si to, co jsem si myslela, že už dávno nevím...

      Vymazat
  6. Tak zase pokrok... Budem na vás myslieť, nech sa to posunie ešte o ten kúsok, že z tých správ aj budeš niečo mať. (niežeby bolo o čo stáť B-), ale chápem, že chceš byť v obraze).
    Btw, v žrebovaní v Letnej h(o)re vďačnosti ( http://letitia-tiba.blogspot.sk/2013/09/letna-hora-vdacnosti-ukoncenie.html ) sa usmialo šťastie aj na teba, plus ti chcem poslať tú knihu, tak čakám mail s vašou adresou. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Máš toho málo naloženo?

    http://www.svetkolemnas.info/novinky/zdravi/171-sledovani-televize-pred-spankem-zpusobuje-chronicke-zdravotni-problemy

    Hezký večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle se mě netýká. Nemám televizi jako drogu. JEN chci být občas v obraze. Základní zprávy, nic víc:-P

      Vymazat
  8. Máš vždy krásně a chutně napečeno, taky bych si dala :-) Kynuté těsto miluji, stejně jako Jeníček.

    OdpovědětVymazat
  9. To je prima, že máš konečně "živý budík"! :-)

    OdpovědětVymazat
  10. to máš prima mít "živý budík"!

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...