pondělí 2. září 2013

Eli, zvládneš to!!!


Moje milá Eliško.

Udělala jsem maximum, aby se Ti na střední škole líbilo.
Několikrát jsem se sešla s třídní učitelkou a s ředitelkou školy. Pevně doufám, že nebudeš terčem šikany jako na základní škole. Vím, že to není nic příjemného.
Paní učitelka je velmi milá. Jsem přesvědčená o tom, že udělá všechno, co bude v jejích silách, abysme to všichni společnými silami zvládli. Tolik zájmu jsem ani nečekala. Ale díky Bohu za to.

Můžeš jít na záchod, i když je tam nápis "ŽENY", a Ty si myslíš, že jsi ještě dítě....


Nesmíš věřit všemu, co vidíš někde napsané...
Ptej se, když si nebudeš jistá.


Něco je psané v legraci a málokomu dochází, že lidé s PAS tomu nebudou rozumět...



Když nevíš, zeptej se.
KOMUNIKACE je velmi důležitá.


Nebudeš nikomu lámat vaz, když půjde o život...


Má drahá.
Snažila jsem se zjistit všechno, co se dalo, nafotit ti šatnu, chodbu, jídelnu, zajistit ti asistentku, která Tě první den doprovodí školy, všechno ti ukáže, seznámí tě s okolím, s učiteli, se spolužáky...


...ale to ostatní už "musíš" zvládnout  sama.


Když ti bude ouvej, jsem tu pro Tebe.
Pořád tu jsem....
....a TY  to víš. Mám Tě ráda právě TAKOVOU jaká jsi.
Učíš mě trpělivosti, pokoře, toleranci a bezpodmínečné LÁSCE.

JSI pro mě velmi důležitá.
Kdykoliv se mi můžeš s čímkoliv svěřit a společnými silami to zvládneme.
Není nic, co by se nedalo vyřešit.


Hodně sil do nového školního roku, má milovaná holčičko.
Ať se Ti ve škole líbí.


                                                S láskou maminka

36 komentářů:

  1. Držím palečky!!! Modlím se!!!
    Lída J.

    OdpovědětVymazat
  2. Eliško...hodně štěstí v nové škole. Bude líp, uvidíš. Z popisu vypadá paní učitelka moc fajn a bude se ti snažit pomoct. Já se taky bála, když jsem šla na gympl, a pak na vyšší gympl, a pak na vysokou. Bylo mi špatně, měla jsem problém něco sníst, bušilo mi srdce a měla jsem chuť to vzdát. A to mě ani nikdo nešikanoval. Skoro úplně každý se bojí takovýchto změn, nejsi v tom sama. Tenhle strach je normální. I ten, kdo vypadá, že to má "na háku", se snaží schovat nervozitu. Mě právě na gymplu pomohly (hlavně dvě) učitelky, bez kterých by všechno šlo mnohem hůř a já jsem jim moc vděčná. Někdy je lepší "krok do neznáma" než zůstat na místě. (Když mluvím o škole.) Pokud by ses jednou rozhodla jít na vysokou, mám pocit že tam je větší koncentrace autistů než kdekoliv jinde a určitě bys našla společnou řeč s lidmi z oboru, který tě zajíma :-). Ale to je daleko, jen jsem chtěla říct - hodně sil s bojem s úzkostí, vím dobře, jaké to je.

    OdpovědětVymazat
  3. Marcy, jste vážně úžasná maminka... :)

    OdpovědětVymazat
  4. Drzim moc palce, at to dobre dopadne ten prvy den.
    Zuzana

    OdpovědětVymazat
  5. Nikdy jsem nepřemýšlela na tom, proč ne/chodit na ženy, když jsem ještě dítě :))
    Tak hodně štěstí v nové škole :)
    Doufám, že spolužáci nebudou krutí :) Na střední škole to snad není tak hrozné jak na základce.

    Hodně štěstí a úspěchů :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Eliško,přeju hodně štěstí.Jana

    OdpovědětVymazat
  7. Eliško, hodně štěstíčka v nové škole. Máš úžasnou maminku.

    OdpovědětVymazat
  8. Já nemám pochyb o tom, že to zvládneš, Eli! Jsi šikovné děvče a kdo se tě nesnaží pochopit a najít k tobě cestu, ten ti za trápení nestojí. Hlavu vzhůru a drž se!!! Je nás tu spousta, kteří obdivují vaši rodinu, maminku, Šárku, tebe i Jeníčka! Tak vzhůru novým zítřkům, pa Radka

    OdpovědětVymazat
  9. Eliško,neboj zvládneš to.Máš maminu úžasnou,která vždy pomůže.Držím palce,nedej se a půjde všechno lépe než si myslíš.

    OdpovědětVymazat
  10. Moc ti Eliško držím palce!!!! Máš velkou oporu ve své mamince a ta má svatou pravdu - není nic, co by se nedalo vyřešit. Ty to zvládneš!

    OdpovědětVymazat
  11. To je jako do první třídy. Taky si vzpomínám, když jsem šel poprvé na průmyslovku a navíc v cizím městě, kde jsem vůbec nikoho neznal, že mi taky nebylo zrovna dobře... i když jsem se těšil na něco nového a větší volnost.
    Hlavně aby neměla už začátku strach... ten má velké oči a nakonec je všechno v pohodě. :)

    OdpovědětVymazat
  12. Elišce přeji, ať další etapa jejího školního života proběhne co nejlépe. Tobě Amélie přeji, aby jsi měla radost z dalších úspěchů tvých dětí:-)

    OdpovědětVymazat
  13. Moc přeji Elišce, aby se jí ve všem dařilo... nejen ve škole... a všem vám doma hodně sil a trpělivosti... učím se tady u vás zaměřovat se na to podstatné a zbytečnosti vypouštět... je to pro mě inspirace k životu... a moc za to díky..

    OdpovědětVymazat
  14. Elišce přeji, ať přechod zvládne, jak nejlépe umí. Hodně štěstí!

    OdpovědětVymazat
  15. Moc držím Elišce palce, dnes už šla do školy podruhé a jsem přesvědčená, že to zvládne. Na střední škole už jsou přece jen rozumnější děti a v prváku, do nového a neznámého prostředí vstupují všichni. Tak ať Elišce ten nový začátek vyjde. S tvou pomocí to určitě půjde!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliška jela na dvoudenní adaptační kurs... Takže to je dost náročné..

      Vymazat
  16. Držím palce, ať je všechno v pohodě!!!!

    OdpovědětVymazat
  17. Až se ve mě všechno sevřelo, když jsem si s tvým úžasným dopisem uvědomila, kolik nových a hlavně neznámých kroků Elišku čeká. Ten dopis je nádherný. Tolik lásky, tolik kroků, které jsi ušla před Eliškou, aby ona měla alespoň o něco ulehčený start... Kéž nachází na své cestě pomocníky a pochopení. Tobě, Amélie, přeju a prosím o totéž.

    OdpovědětVymazat
  18. Eliško, držím palce, ty to zvládneš:-) Zuzana

    OdpovědětVymazat
  19. Snad to Eliška zvládne, přeji hodně pevných nervů a štěstí!

    OdpovědětVymazat
  20. Doufám, že se Elišce ve škole líbí. A nepochybuji o tom, že všechno společně zvládnete! Jste přece holky šikovné. :)

    OdpovědětVymazat
  21. Myslím na vás a držím palce, i když s malou dušičkou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Katko, i ve mně je...a byla. Dokonce jsem si dnes pobrečela. Možná tam neměla jet...No už to bude za ní...

      Vymazat
    2. Bude na sebe moct bejt pyšná, až dojede, protože bude moct říct, že to zvládla, že to ve zdraví přežila a nic hrozného se jí nestalo :-). Předpokládám, že ani tam neomdlela, ani neonemocněla, ani nic horšího :-). Možná by se cítila neschopná, kdyby to nezvládla a nejela nebo odjela dřív (soudím podle sebe). Možná mohla jet třeba jen na jeden celý den, přijet se seznámit, okouknout si všechny...ale ona je silná a je šikovná, všechno zvládne :-). Přikládám jeden z mnoha zajímavých odkazů, doporučuju přečíst poslední odstavec. Se SF se nežije lehko, ale jsou na světě mnohem horší věci. A nebo když se podíváš na Mudr. Praška (je ho plný internet, když ho zadáš do vyhledávače), kterého jsem mimochodem osobně poznala a který mi dokázal pomoci asi nejúčiněji, řekne ti toho mnohem víc než já :-)http://www.jakbytfit.cz/psychologie/socialni-fobie-aneb-bojim-se-lidi/

      Vymazat
  22. Milá Amelie.
    Jste bezvadná máma. To jak projevujete lásku k Vašim dětem mě opakovaně dojímá. Jste silná osobnost a máte můj obdiv. Vaše články jsou neobyčejně lidsky silné. Hrozně moc Vám i Vašim dětem fandím. Dalo by se říci, že jste úplně cizí člověk, ale poté, co Vaše osudy sleduji tj. asi dva roky, už mi připadá, že jste moje stará a dobrá známá. A to, že ve svém hektickém dni najdete čas na to brouzdat na webu, opakovaně sledujete moje fotky a píšete mi krásné komentáře, toho si moc vážím.
    Přeji Vší rodině vše dobré. Jaromír

    OdpovědětVymazat
  23. Jsi uzasna! Elisce jsi pomohla jak nejlepe jsi umela. Kez bych kdysi ja mela nekoho, kdo by mi veci ulehcoval.
    Pamatuju si na sve prvni dny na stredni skole. Doma na stole mapu, jak se od nadrazi dostanu k te budove (kilometr a pul), v ocich des a hruzu. Jedna holcina, o rok starsi, ktera mela jet se mnou, zrovna od prvniho dne anginu...
    Adaptacni kurz jsme take meli... Nemela bych ti to rikat, ale byl to jeden z tech nejhorsich zazitku, rozhodne bych si to nechtela zopakovat. Kdyz jsem si na ty lidi zacala zvykat (a ver mi, ze ja jsem se ve skole nikdy nijak neprojevovala, snazila jsem se zapadnout), prisla ke me holcina a rekla mi z metru: tebe nebudu mit rada. Zazila jsem obrovsky sok a nikdy jsem vlastne nepochopila proc, i kdyz jsem se ji asi po trech letech odvazila zeptat.
    Je ale pravda, ze nase trida byla mimoradne spatny kolektiv. Segra naopak mela mimoradne dobry kolektiv, kdyz o rok pozdeji sla na stejnou skolu.
    Clovek asi krome vsech priprav potrebuje i nejake to stesti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj M., myslím, že i pro Elišku to bylo strašné. Bez asistentky by to nejspíš nezvládla. Nebo jeětě hůř než teď. Snad se z toho brzy vzpamatuje a pevně doufám, že půjde zítra do školy, i když vím, jak se bojí....

      Vymazat
    2. Myslím, že i ty situace, které se nám zdají jako hrozné a máme pocit, že jsme je nezvládli mají svůj význam. Eliška udělala myslím dobrou volbu, že jela, i když tam možná trpěla. Je to asi první nutný krok k nějáké změně, příští podobná situace bude určitě o kousek míň hrozná, další zase o kousek lepší...žádný krok nejde přeskočit. Věřím, že si Eliška zvykne a zvládne to. Doufám, že jí tam nijak neubližovali a špatné pocity pramení spíš z jejího nízkého sebevědomí. I to se ale bude určitě postupně s věkem lepšit :) Držím palce vám oběma!

      Vymazat
    3. Příště už možná podobná situace nebude. Není to tak, že se to natrénuje a pak to půjde líp. Možná u jiných autistů. Naopak, ty mé to odradí... a už to nepůjde možná vůbec. Eliška říkala, že už nikdy na žádný seznamovací pobyt nepojede. A já bych ji nenutila...

      Vymazat
  24. Amelko mas uplnou pravdu. Ani u me to neni tak, ze priste by to bylo lepsi. Naopak, ten zly zazitek se uchova a utvrdi cloveka v tom, ze je proc se bat. Lepsi je to pouze v pripade, ze se vse (no dobre, vetsina) vydari a clovek ma nejaky silny pozitivni zazitek.
    Ani ja bych uz na zadnou seznamovaci akci nikdy nejela.

    Drzim moc palecky.
    A neprestavejte doufat, vis, co jsem ti psala.

    OdpovědětVymazat
  25. Tak doufám, že Éliška to zvládá. Moc krásný dopis Elišce to je.

    OdpovědětVymazat
  26. Tento nádherný článek mě dojal až k slzám, jen málo stačilo, abych uronila slzičku. To je nádherné, Amélko! Je úžasné, kolik lásky v sobě nosíš a jak ji umíš dát najevo.

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...