pátek 6. září 2013

Kontrola na psychiatrii


Na dnešní dopoledne jsme měli naplánovanou kontrolu na psychiatrii.


Jeníček věděl, že jdeme jen pro recept. Už tam byl několikrát, takže to zná.


Cestou jsem mu ukazovala psy, stromy, kytky, nasekané dřevo nebo pána se zlomenou nohou...




Ten Jendu zaujal nejvíc. Několikrát se na něj otočil a ptal se, proč má pán zlomenou nohu.



V čekárně byla ještě jedna paní. Jendovi se to sice nelíbilo, ale neplakal.
Jen mi nedovolil, abych mu četla z knížky. Pokukoval po cizí paní a pokaždé, když jsem knihu otevřela, tak ji zavřel a pak ji hodil do tašky.


Naštěstí jsme byli objednaní a nečekali jsme dlouho.
Uvnitř si hrál Jeníček na zemi s myškou - jako při každé návštěvě... to už je takový malý rituál. Jenda nikdy nezapomene.


Cestou zpátky jsme nakoupili v Lidlu. Betka akutně potřebovala granule a mně doma chyběly brambory a rajčata.
Obchod (tedy půlku obchodu - kolem másla, jogurtů, mléka, masa, vajec a salámů jsem neměla šanci jít) jsem proběhla rychlostí blesku. Jenda seděl na kočárku. Když viděl, že jsem vzala rajčata a granule, tak se dožadoval odchodu domů, že prý se tam bojí. Poblíž nás byl nějaký kluk a Jenda říkal, že se mu nelíbí, že se na něj dívá.
Cestou k pokladně jsem ještě popadla jednu láhev s pitím a utíkali jsme pryč.


Cestou domů už toho měl Jenda dost a celou cestu mi nadával, že jsem hnusná, hloupá, zlá, že jsem ho nikam neměla brát ...


Naříkal, že je tam velký rámus, že mu padá prach do očí a že mu vítr fouká na kolena...


....a pořád opakoval, že jsem měla jet autem...


A tak jsme narušili další rituál... a přežili jsme. I když zničení jsme byli oba dva pěkně.
Rituál z bývalého bydliště totiž byl: "pro Risperdal autem". Přece jen to bylo 20 km, tak to jinak nešlo.


A protože na každý Risperdal je nyní snad 600-700 Kč doplatek, ( paní doktorka nám ho psala většinou na 3 měsíce), tak Jendovi zkusila napsat tablety Rorendo Oro ... Zatím si neumím představit, zda to půjde rozpůlit, rozdrtit nebo schovat do jogurtu... Risperdal je přece jen tekutý a s tím problém nebyl. Neměla jsem v úmyslu mu to měnit. Problémem je ovšem jeho vysoká cena.
Jenda tablety nejí... a i když mu dám něco rozdrceného, tak ječí hodinu, že ho pálí jazyk.
Tak jsem na to zvědavá.

14 komentářů:

  1. Marcí, nevím jestli ti to pomůže, ale protože Terka bere léky, na které je několikatisícový doplatek, píše mi lékař na recept větičku, že se jedná o "Lék se zvýšenou úhradou " a nedoplácíme nic. Řeší to právě tyhle případy, aby se nemusely měnit léky kvůli vysokému doplatku. E.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že kdyby to nějak šlo, že by to doktorka snad nějak udělala, přece jen ví, jak Jenda nemá rád změny.

      Vymazat
  2. Marci držím moc všechny čtyři palečky ať Jeníčka ošálíš a ty tabletky do něj nějakou cestičkou, kterou nepozná přece jenom dostaneš.
    Jinak vás oba zvu pomyslně na můj blog, mám pro vás schovaný narozeninový dort! Přijďte!
    http://who7.blog.cz/1309/slavime-3-narozeniny
    Hezký víkend tobě i dětem - Ivet

    OdpovědětVymazat
  3. No páni... Snad ty tabletky nějak sní :)

    OdpovědětVymazat
  4. Wow, sly ste pesi, ako je to daleko? Ze si ho dokazala utiahnut,Jenda je sice hubeny ale podla mna kocik s nim vazi ako kocik s mojimi detmi dohromdy.
    Mathis mal lieky v sirupe a tu mu to zmenili na tablety s pomalou absorbciou pre lepsi efekt a tiez som mala strach a prekvapil, mal ich rad od prveho momentu. Vzdy si ich sam vezme a zje(pisem zje, on ten liek rozkuse neprehltne).
    Snad sa to aj vam podari.
    Zuzana

    OdpovědětVymazat
  5. Je vidět, že všechny "vylepšováky" ve zdravotníci dělají, relativně zdraví lidé?! Nebo spíše nemocní s hlavou. Omlouvám se za ten "humor", ale mám vždy zlost, když se opravdu nemocní lidé stanou rukojmími zákonodárců:-(
    Jinak bravo oběma za nový pokrok:-D

    OdpovědětVymazat
  6. Návštěvu v ordinaci jste společně zvládli, tak teď ještě to polykání tabletek. Bylo by fajn, kdyby to dopadlo tak, jako u Zuzany a Jeníček překvapil. Držím palce.

    OdpovědětVymazat
  7. Dodrý den, už dlouho čtu váš blog a moc vás obdivuji. Jsem lékárník a na Risperdal je v současné době doplatek 100 Kč. Na trhu je ještě v tekuté formě Risperidon Orion 30 ml s doplatkem 9 Kč, případně větší balení 60ml s doplatkem také 9Kč. Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký večer, to nechápu. Smím se zeptat, odkud jste? Kolem půlky července mi kamarádka psala, že za 3 balení platila asi 1.700 Kč a dnes mi doktorka řekla, že se doplácí 600 Kč za balení, tak že nám to změní raději na něco jiného. A dokonce mám pocit, že mi říkala, že nic jiného v tekuté formě není. Přepošlu jí váš komentář mailem. Můžete mi prosím napsat na jenicek76@centrum.cz ? Děkuju.

      Vymazat
  8. Tabletky Rorendo oro se rozpouštějí velmi snadno,a mají docela příjemnou chuť.Náš sedmiletý autík je užívá již třetím rokem,v poledne a večer hned dvě najednou,sám si je vezme,dá do pusy a nezapíjí(podávání ostatních léků je každodenní boj).Držíme palce,ať se zadaří i Jeníčkovi

    OdpovědětVymazat
  9. Napadlo mě, že jak Jenda křičel že na něj kluk kouká, tak jestli by zvládl sluneční brýle nebo něco jiného...protože dětem se stejným onemocněním jsme to řešili dost často tak, že jsme jim dlouho vysvětlovali, že třeba s těmi brýlemi je neviditelný nebo třeba nějaká hračka, čepice atd....Nevím, jen nápad. Na 99% dětí s autismem a dalšími vadami to fungovalo, ale každé dítě je jiné....Zkus to a uvidíš ;)

    OdpovědětVymazat
  10. To jsem sama zvědavá, jak s Jeníčkem zvládnete ty léky. Ale Ty jsi už dokázala tolik věcí a pokročili jste hodně, tak věřím, že to dobře vymyslíš a Jenda to taky přijme.

    OdpovědětVymazat
  11. Taky jsem zvědavá, jak tabletky Jeníček zvládne.

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...