sobota 14. září 2013

On-line škola na Moravě

Březová - Trpí poruchami pozornosti, hyperaktivitou a dysortografií. Sedět pět hodin ve škole v lavici je pro něj skoro nesplnitelný úkol. A tak se prohlubuje nenávist ke škole, strach z ní i z učitelů. Školní výsledky také odpovídají odporu, se kterým do výuky musí chodit.

Nakonec se podaří ústupek, individuální plán. Individuální plán však znamená pouze jedinou změnu, chodit do školy místo pěti dní čtyři. Jenže pro chlapce, říkejme mu třeba Pavel (jedná se o skutečnou osobu, jejíž rodiče si nepřáli zveřejnit jméno pozn. autora), je to z louže pod okap.
„Vypěstujete v něm fobii ze školy a pak mu milostivě dovolíte, aby v lavicích seděl ne pět, ale čtyři dny v týdnu. To asi nemůže fungovat, že? Taky nefungovalo," popisuje příběh chlapce na začátku druhého stupně školní docházky Karel Machala. Celý příběh zná do detailu, hoch totiž je z jeho širší rodiny.
Pak ale nastal zlom. Rodina se dověděla, že existují školy, které mají u handicapovaných dětí a dětí rodičů pobývajících v zahraničí experimentálně povoleno individuální vzdělávání i na druhém stupni. Běžně totiž možnost domácí výuky na druhém stupni základní školy neexistuje.

A právě taková škola funguje na Slovácku, je jediná na Moravě. Základní škola v Březové je zařazená v programu ministerstva školství s názvem Projekt jiného způsobu plnění povinné školní docházky, což je systém individuálního vzdělávání pro určité skupiny dětí.
„Je určený pro zdravotně znevýhodněné žáky, děti, jejichž rodiče se nacházejí dlouhodobě v zahraničí, klukům a holkám věnujícím se vrcholovému sportu. Lze sem zařadit také děti žijící v kočujících společenstvech, například potomky zaměstnanců cirkusu, a konečně je program určený pro žáky, kterým z různých důvodů vyhovuje individuální neboli domácí vzdělávání," popsal ředitel Základní školy Březová Ludvík Zimčík.
Právě sem začal Pavel chodit a rázem se měnil i jeho postoj ke škole. Nemusí do ní docházet každý den, pouze jednou za půl roku přijde na přezkoušení.
Úkoly plní prostřednictvím internetového programu Moodle. Jedná se o počítačovou aplikaci pro výuku dětí, přes kterou mohou plnit úkoly, komunikovat a odevzdávat své prezentace odkudkoliv. Je v něm možné nalézt učební materiály rozdělené podle ročníků a předmětů.
„V Moodle se nacházejí nejrůznější druhy učebních a podpůrných materiálů, od učebních textů a prezentací přes pracovní listy, cvičení, úkoly až po on-line testy a písemky," popsal Ludvík Zimčík. Základní škola v Březové zkrátka nabízí internetovou školu individuální vzdělávání, řízené samostudium postavené na on-line konzultacích.
A jak to dopadlo s Pavlem? „Nikdy se do učiva nezakousl tolik jako právě teď v nové škole," chválí ho Karel Machala. Škola už pro něj není strašákem, ale možností, jak se dovědět něco nového a předvést, co sám zvládne.
Samozřejmě není sám, kdo studuje v Březové prostřednictvím e-learningu. „Máme jednačtyřicet individuálně vzdělávaných žáků na prvním stupni základní školy a na druhém stupni dalších třiapadesát," uvedl Ludvík Zimčík.
Děti nejsou jen ze Slovácka, dokonce ne pouze z Moravy. Žáky mají v Březové z Karlových Varů, Olomouce či Znojma, jiní dlouhodobě žijí v USA, na Novém Zélandu, v Rakousku nebo ve Francii. Individuální výuka tak „usnadňuje život" talentované krasobruslařce, jezdci mototrialu nebo bojovnici taek- wonda.

4 komentáře:

  1. Pro dětičky co fakt nezvládaj klasickou základku super...

    OdpovědětVymazat
  2. Ked som chodila na zakladku, tak aj mne sa prospech zlepsil az po tom, co som bola dlhodobo chora a ucila som sa sama doma(sama, rodicia boli v praci). Mne prislo ze je na mna v skole prilis vela rusivych elementov, problemy v skole som mala hned od prveho rocnika a vtedy som s rodicmi navstivila psychologa a nemala som ani hyperaktivitu. Co potom take dieta s hyperaktivitou, kde ho v skole vyrusi kazda malickost.
    Zuzana

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to je moc super :-) Už vím,kam bych se obrátila na školu co IVP na 2.stupni dovolí .Děkuji za informace. Nejsou nějaké informace nebo kontakt přímo na školu ? Soňa








    OdpovědětVymazat
  4. Takovyto typ skoly delal ted 2 roky muj syn. Prvni rok delal skolu, ktera , bohuzel koncila 4. tridou. Tam meli perfektne zpracovane ucebni materialy, dalo se s tim v pohode pracovat.Patou tridu uz absolvoval v jine skole a tam byly materialy pod psa. Tento rok ho budu ucit proto sama,protoze za ty penize, co jsme museli platit(ne v Cechach, to nestalo.
    Od sedme tridy to zase zkusi na normalni skole. Kdyz to nepujde, existuje pak jeste dalsi varianta, dalkove skoly.
    Kazdopadne je to dobre reseni pro deti, ktere maji se skolou problemy.
    Hana

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...