pátek 13. září 2013

Může to vypadat jako prima hra 3


Podobné hry pro Krtky a dudlíky Jenda vytváří z čehokoliv.


Tentokrát byly úkoly z pěnových čísel.


Krtci musí dojít přes překážky do cíle...


Inspiroval se na iPadu a vyžaduje plnění úkolů od druhých.






Zlobil se, protože některá čísla byla "špatně" - měla nedostatky...


...a Jeníčkovi se to nelíbilo.


Nakonec se mi ho povedlo ukecat, aby čísla "spravil"...




Naštěstí už začíná chápat, že víc než 10 úkolů naráz Krtek nezvládne.
Pevně doufám, že i tohle číslo se mi podaří co nevidět snížit...


Vyžaduje-li to někdo po vás x-krát denně tři měsíce po sobě...








5 komentářů:

  1. Vyžadovat plnění úkolů do zblbnutí po druhých má být založeno na dobrovolnosti.Vím že u dětí s autismem je to jinak ale přesto si myslím že ani pro ně to neni dobrý vzorec.Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To už patří k rysům autismu. Musí se s tím umět pracovat. A já si troufám říct, že tohle už za ta léta umím:-)
      Malý úryvek z knihy "Šikana dětí s poruchami autistického spektra": Když budete dítě nabádat, aby o svých zájmech nemluvilo (aby nehrálo tuhle hru), hrozí nebezpečí, že si dítě pomyslí, že proti jeho zájmům něco máte a že se vám nelíbí i ONO SAMO. Rodič, který dítěti nakáže, aby mlčelo, a nevystihne dobu, kdy je to opravdu nutné, tím svým způsobem vyjádří nesouhlas se speciálními zájmy dítěte. Mnohem lepší je reagovat pro dítě přijatelnějším způsobem: "Marku, to zní ohromně zajímavě, rád bych o tom slyšel víc. Dokončíme teď rozdělanou práci a pak si o tom budeme 20 minut povídat."
      (to samozřejmě upravíme podle druhu autismu, podle míry pochopení a porozumění slovům či podle času, který chceme dítěti věnovat)

      Vymazat
    2. Vďaka za ten úryvok. TO si musím zapamätať.

      Vymazat
  2. Verím, že to musí byť únavné.
    My sme mali niečo podobné (dlhé roky). Bol to vlastne rituál (aj keď som to vtedy nevedela). Vždy keď sme prišli k svokrovcom, malý hneď začal rozkladať z kociek dráhu inšpirovanú počítačovou hrou Harry Potter. A panáčik z lega to musel vždy riešiť. Vrátane správneho kúzla, ktoré treba použiť. (Najprv takto "terorizoval" krstnú mamu. Ale ona nepoznala tú hru, takže vôbec nevedela čo od nej chce a nedarilo sa jej. Potom som to s ním musela hrať ja. Celý čas (takmer), kým sme boli na návšteve.
    Ešte aj teraz si niekedy na to spomenie (napr. keď objaví tie kocky) a začne rozkladať dráhu. Našťastie už nie viac ako jeden, alebo dva levely.

    Ale priznávam, že ma to aj bavilo. (teda nie do omrzenia, nie po celý čas návštevy a celkom mi stačilo raz za dva týždne (ako sme chodili na návštevu), aj to už časom bolo priveľa.

    Takže želám pevné nervy. Na druhej strane sa teším, že Janík takto komunikuje a rozvíja si (snáď), alebo upevňuje vedomosti. Také úlohy nerobí, že napr. dudlík musí preskákať po číslach podľa poradia a pod? Chcelo by to nejakú takú hru na i-pod, možno sa inšpiruje a bude sa učiť, ani o tom nebude vedieť ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jaj, ešte som chcela napísať - teším sa s vami, že sa vám to darí udržať aspon v nejakých medziach (10 levelov a dost). A verím, že to pôjde stále lepšie. Janík robí veľké pokroky odkedy poznám tento blog. :)

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...