čtvrtek 12. prosince 2013

Nepleť se mi do cesty

Jenda mě potkal v kuchyni a protože kuchyň je malá a asi jsem mu zavazela, tak mi řekl:
"Nepleť se mi do cesty, ty směšněj troubo."

(hláška Gargamela ze Šmoulů)

Člověk pak neví, jestli se má smát nebo brečet.

Kolikrát to může vypadat nevhodně či neslušně, nebo že to dělá schválně, ale on jen vyloví ze své dobré paměti tu správnou větu ve správnou chvíli. Viděl tu situaci u Šmoulů, secvakne mu to a použije nějakou větu z pohádky, protože sám neví, jak má jednat nebo co má říct.... a určitě si myslí, že protože to tak VIDĚL, tak je to tak správně.

Myslí v obrazech a u Šmoulů to je pěkně barevné, snadno (pro něj) zapamatovatelné a Šmouly už viděl stokrát...  Kolikrát žasnu, co všechno si pamatuje. Když se ho zeptám, ve kterém díle byla ta která hláška, tak mi s úplně ledovým klidem oznámí třeba: "To je Šmoulové 20."

Vlastně je to obdivuhodné - pamatovat si, co, kdy a kde slyšel a aplikovat to na nějakou situaci. Já takovou paměť nemám.

Theo Peeters na sobotní konferenci o autismu zmínil ženu s AS Temple Grandin:
Ona to prý přirovnává k videokazetách ve vlastní hlavě. Nastane nějaká situace, člověk s PAS musí vybrat v hlavě tu správnou videokazetu, najít tu kterou situaci a přehrát si ji..... pak použije  vzorec chování, který viděl (či slyšel), dokud se v dané situaci nevyzná lépe nebo se nenaučí jiný vzorec chování pro danou situaci...


9 komentářů:

  1. No vidíte... Já třeba tu vizuální paměť nemám. Nemám tu paměť a tak ani nemůžu z těch mozkem načtených obrázů vybírat. Jenda je na tom v této věci líp, než já...

    OdpovědětVymazat
  2. :-) Hezký je to. Moje mladší, pětiletá, bez poruchy autistického spektra, nám tady tuhle oznámila (když jí bylo něco - už nevím co - zakázáno): "Kazíte mi život!!". :-D A já ANI OMYLEM netuším, kde tuhle hlášku vzala. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ještě k dudlíčkům - co tohle, to jste už zkoušela?
    http://dudliky.heureka.cz/prima-baby-savicka-nahradni-v-sacku-2-kusy/
    Na obrázku vypadá velká.
    Držím palce. Eva

    OdpovědětVymazat
  4. Tohle je tak presne.
    Muzu ti rict, ze ja ruzne hlasky, utrzky, citaty pouzivam nekolikrat denne. Moje rodina si uz zvykla, nebo jim vysvetlim odkud to je. Se segrou to uz mame jako takovy zvlastni zpusob komunikace, kteremu rozumime jen my dve.
    Neni to uplne tak, ze bych nevedela, co v dane chvili rict, ale proste ta hlaska mi tam pasuje, vystihuje situaci uplne presne, vlastni slova jsou zbytecna.
    A potom, a to je zase docela jina vec, obrovske mnozstvi hlasek u me spousti ruzna slova, to potom funguje jako asociace. Protoze to k sobe proste patri. Protoze se mi to vzdycky vybavi. Tech spoustecich slov jsou urcite stovky. A navazuje na ne hned nekolik vet bezchybne zapamatovanych... Asi je to divne, na podobne "nesmysly" jsem vzdycky mela dobrou pamet - jinak potrebuji vse videt.

    OdpovědětVymazat
  5. můj asperger Peta mi jednou vysvětloval, že některé věci má naučené. On to tak necítí, ale chová se tak, jak se od něho očekává.
    Někdy se mu to také nepovede. Manžel už je v důchodu a vaří oběd. Tuhle uvařil dobrý oběd. Peta všechno snědl, jídlo mu pochválil. A za hodinu si šel ohřávat svoje klobásy, co měl v lednici. Manžel se urazil.
    Vysvětlovala jsem Petovi, že to se nedělá, vypadá to jako neúcta k manželovu vaření. Pořád to nemohl pochopit. Měl na ně chuť.
    Míša z Plzně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Peta všechno snědl, jídlo mu pochválil." - ALE to je přece SUPER. Za hodinu už mohl mít hlad:-) Co já bych za to dala. Eliška mi vynadá, řekne, že to je hnusný, že to smrdí (minule třeba pomelo) a že to jíst nebude. Jí jen pár svých jídel a tím to hasne. Kolikrát jí říkám, že se s tím hodinu dělám a že má aspoň ochutnat, ale to nehrozí.

      Vymazat
  6. U nás je to podobné. Včera mi můj synek řekl, poté co jsem ho žádala asi tak posté, ať už si konečně uklidí ten bordel: "Tak už dost, hrubiáne!". No a kde to nabral? Kouká teď často na DVD Krysáci, tak z něj to oposlouchal a hrozně se mu ta hláška líbí. Často se u toho směje, takže proto jsem věděla, odkud vítr vane:-)
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  7. To je zajímavé, jak některé hlášky nebo úryvky z filmů se zaryjí do paměti.
    Koneckonců, copak my taky nepoužíváme známé superhlášky? (Hujer, metelesku blesku - jsem si dovolil přinést švestičky ze zahrádky - já se vrátím a se mnou přijde zákon... :-)

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...