pondělí 17. února 2014

Dobré skutky


Eliška se mi nedávno smála, že na mě platí heslo: "Za každý dobrý skutek bude člověk náležitě potrestán"...a je pravda, že tomu tak často je...
Ale to mě přece neodradí, že...



Minulý týden se mnou Eliška vedla dlouhosáhlou debatu na téma "Proč posíláš knihy někomu, kdo si je nezaslouží?!",  a zakončila to slovy: "Já bych jí NIC neposlala!"
Ale v tuhle chvíli pro mě nebylo směrodatné, že mi ona osoba několikrát ublížila, důležité bylo, že měla narozeniny a já jsem jí chtěla udělat RADOST... (a nejen proto, že na tom není finančně dobře a knihy si moc dovolit nemůže)...


Rozdávám oblečení, které už nenosím, oblečení, které už je dětem malé, knihy, které jsem přečetla, hračky, se kterými už si děti nehrají. Dělala jsem to vždycky, tím spíš teď, když do malého bytu se vleze jen "omezené" množství věcí.



Ale třeba jeden dobrý skutek se mi opravdu vyplatil.
Přibližně před šesti lety jsem měla na jednom internetovém bazaru pár knih. A jednou si nějaký pán objednal knihu a chtěl ji poslat na adresu nějaké paní...jenže na dobírku... Kniha asi za 60 Kč, ale dobírka asi za stovku...
Říkala jsem si, že nemůžu chtít tolik peněz za starší knihu a ještě s flekem na obale...
A tak jsem knihu poslala zadarmo.


Jaké bylo moje překvapení, když pán za pár dní napsal, že kniha v pořádku (té paní) došla a on že bydlí ve Švýcarsku...prý už dlouho neviděl nikoho, kdo by něco někomu zadarmo poslal...  Vyměnili jsme si pár mailů, a pak mi napsal, zda může dětem poslat čokoládu...


A od té doby se datuje naše přátelství. Tomu manželskému páru je něco přes sedmdesát let.
Když jedou do CZ, tak se za námi staví na návštěvu. Jenda familiárně říká, že přijede "děda Vašek".


Občas pošlou balíček, kde jsou čokolády pro děti, kafe pro mamku, nebo třeba pistáciové oříšky pro mě...


Když v pátek zazvonil domovní zvonek, hlásil mi nějaký pán do sluchátka, že tam má pro mě kytku...
S klidem jsem mu řekla, že to je omyl :-) Kdo by mi tak asi chtěl poslat kytku.
Omyl to nebyl...
Byla to nádherná kytice (objednaná na internetu párem ze Švýcarska) - pro mě i pro děti k Valentýnovi -  kytička pro mě, Rafaelo pro Šárku, lízátka pro Jeníčka a čokoládky pro Elišku...


Děti je mají moc rádi, jsou pro ně důležitější než vlastní babička s dědečkem od ex. Ty si na ně za celý rok a půl ani nevzpomněli... Zato s Vaškem a s Táňou si holky vyměňují smsky, posílají jim dopisy nebo třeba vyšívaný obrázek.
Vlastně jsme za "pár korun poštovného" přišli k babičce a k dědečkovi.

Není nad dobré skutky...

40 komentářů:

  1. Jééé, to je tak krásné!!! R.

    OdpovědětVymazat
  2. Ami tak to je moc pěkné - moc to všem u vás doma přeji ..... dobří lidé žijé a ty jsi jedna z nich .....Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marcelko, já hluboce věřím tomu, že smyslem lidského života je přinášet Boží království na tuhle zemi. Ty to děláš! I my s Markétou se o to dle svých skromných možností snažíme. Věřím, že když člověk umí s láskou a klidem dát a nehledá svůj vlastní prospěch, občas se mu to někde vrátí. Vím, že tvou motivací k dobrým skutkům není vyhlídka na to, že by se ti vše jednou vrátilo. I tak se to ale tu a tam stane, protože jde o Bohem stanovený princip. Asi je těžké to vysvětlit Elišce. Leda jí to demonstrovat na příkladech, kdy se díky lidské ochotě spolupracovat a dělit se podařily úžasné věci. Kéž se ti vrátí aspoň půlka z toho, co ty investuješ do ostatních! A nemám na mysli jen peníze. Počítá se i čas, laskavost, povzbuzení, morální podpora a tak dále.

    OdpovědětVymazat
  4. Krásný pozitivní příběh ze života:-)

    OdpovědětVymazat
  5. To je krásny príbeh. Je fajn, že dobrí ľudia ešte nevymreli, pa Marci

    OdpovědětVymazat
  6. To je tak krásné, až mi tečou slzy. Vidíš, že někdy to přísloví, které jsi uvedla na začátku, neplatí. A to je dobře. Ty si zasloužíš daleko víc, to víme my všichni kteří sem k tobě pravidelně chodíme. Jo a omlouvám se, že jsem Šárince napsala až dnes, nemohla jsem najít adresu, ale nakonec se povedlo. Hezký večer!

    OdpovědětVymazat
  7. ježíš, to je krásný!!!:-)....jen víc Vás dobrých lidí, hned tu bude líp a veseleji:-)....mimochodem nádherná kytička, to hned zvedne náladu!!!!:-)...jakou květinku máš nejradši???....já miluju tulipány a slunečnice:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Báro, je mi jedno, jaké kytky... miluju tulipány, orchideje, slunečnice, pampelišky a sedmikrásky od Jeníčka, ale kdybych si mohla vybrat, tak růže. Ale jinak je to jedno. Jakákoliv pozornost z lásky věnovaná je krásný dar.

      Vymazat
  8. To je moc hezkééé:) ... zasloužíš, zasloužíte si to...:)

    OdpovědětVymazat
  9. Krásné! Moc hezky se to četlo!

    OdpovědětVymazat
  10. Krásne normálne mám slzy v očiach. Moc Vám to prajem. Miriam

    OdpovědětVymazat
  11. stále a pořád pročítám staré články, no co víc dodat, prostě si mě uchvátila....teď jsem narazila na jeden o jídle s Jeníkem....psala jsi, že má v diagnoze PPP....chtěla jsem se zeptat má to nějak charakterizovaný?..ptám se protože já sama jsem si PPP prošla a zajímalo by mě v jakém smyslu to má Jeníček u sebe.....samozřejmě jestli nebudeš chtít odpovědět, tak to pochopím!.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžeš se ptát na cokoliv, klidně napiš mail. Teď už musím jít spát, jsem KO.

      Vymazat
  12. To je nádherné! Ani bych nevěřila, že je něco takového možné. Jsem moc ráda, že po světě chodí stále takoví "pohádkoví" lidé!

    OdpovědětVymazat
  13. Jsem moc ráda, že jsi za své "dobré skutky nyní byla náležitě potrestána".
    Konečně si někdo uvědomil, jaký anděl jsi! Tomu se říká mít srdce na pravém místě. Kdyby všichni lidé byli jako ty nebo ten manželský pár ze Švýcarska, byl by svět mnohem krásnější a lepší místo k žití.

    OdpovědětVymazat
  14. Tak to je krásné! Ten příběh, ten nápad s kyticí:) A vůbec. A vy si to všichni tak zasloužíte:)

    OdpovědětVymazat
  15. Dobrých skutků není nikdy dost a když jsou z toho nová přátelství, tak to již stojí zato udělat každý den jeden. Hezký den Tobě i dětem.

    OdpovědětVymazat
  16. Krásne vyjadrené: " Vlastně jsme za "pár korun poštovného" přišli k babičce a k dědečkovi."

    Veru, vzťahy sú najcennejšie - a ani nevieme, ako získame dobrých priateľov... :)

    OdpovědětVymazat
  17. Je to úžasné... přátelství vznikají za různých okolností a takovýchto si člověk zvlášť váží :)

    OdpovědětVymazat
  18. Krásná kytice, ta opravdu potěší. Od cizích lidí se se člověk dočká víc přátelství a lásky, než od příbuzných... ty si bohužel nevybíráme.

    OdpovědětVymazat
  19. tak jsem si zase zabulela....................

    OdpovědětVymazat
  20. Marci krásné..až mi spadlo pár slziček :-)

    OdpovědětVymazat
  21. Maci, to je krásný. Taky mi vhrkly slzy do očí. Zasloužíš si jen to nejlepší a nejlepší lidi okolo sebe. Tina

    OdpovědětVymazat
  22. To je jako z pohádky................krásné...dojemné....
    Jeníček je s tou kyticí kouzelný :o))))).
    Zdraví Bára

    OdpovědětVymazat
  23. Uff krásne že ešte v tomto svete existuje mnoho ludí ktorí si takto pomáhaju a su takto dobrosrdeční:)

    OdpovědětVymazat
  24. To je krása.
    Já si prostě myslím, že když člověk vykoná něco dobrého, časem se mu to vrátí. Kolikrát jsem potřebovala v zahraničí s něčím pomoci a lidé mi tam vždycky pomohli a teď mám co vracet:) Zrovna nedávno jsme dali nevybaveným turistům v horách baterku a hůlky, tak snad se mi to "splácení" daří.

    OdpovědětVymazat
  25. A ještě kolik pozitivních ohlasů to vzbudilo a plno srdcí zahřálo. A kolik myslí se nad tím dobrým skutkem zamyslelo. A tak se snad to dobro, které si na začátku spustila bude šířit dál a Eliška opravdu jednou kolem sebe uvidí jen dobré lidi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, to mě ani nenapadlo, kolik to osloví lidí. Vlastně jsem JEN chtěla ukázat tu krásnou kytku. Byla by škoda, kdyby upadla v zapomnění.

      Vymazat
  26. Nádherná kytice! To je od nich krásné ♥ A teď hřeje u srdce všechny kdo ji tu uvidí :)))) Moc krásný příběh to celé :))) Tatínek taky zná ze Švýcarska hrozně hodné lidi :))) Vypadá to, že Jeníčkovi se taky kytice moc líbila :))) Moc mu to na fotkách sluší. Zasloužíš si všechny květinky a všechno dobro na světě, jsi úžasný člověk♥

    OdpovědětVymazat
  27. Úžasné...to je naprosto úžasné. Já jsem to takto podobně měla se známými babičky mého manžela. Byli to Němci a byli naprosto skvělí. Bohužel už zemřeli. Ale měli jsme je moc rádi, opravdu jako babičku a dědu.
    Pa Martina

    OdpovědětVymazat
  28. Kytka kouzelná jako její majitelka.

    OdpovědětVymazat
  29. Chlapček je s tou kyticou zlatunký a páči sa mi strašne, ako medzi vami všetkými a tými starkými zo Schweizu vznikol milý vzťah :-) Toto bolo krásne dojímavé čítanie.

    OdpovědětVymazat
  30. Nádherný príbeh. Bodaj by bolo takých ľudí viac. Ale myslím to obojstranne - takých, ako si ty, aj takých, ako sú tí manželia zo Švajčiarska. Dostala si krásnu kyticu.

    OdpovědětVymazat
  31. Úžasné :) Je skvělé vidět, že ta obyčejná dobrota mezi lidmi ještě nevymizela i když častěji mám pocit, že právě ten dobrý skutek je po zásluze potrestán :(

    OdpovědětVymazat
  32. Amélko, to je nádherné! Opravdu, za pár peněz jste získali nádherné přátelství :) Moc Vám to přeji :)
    A kytička je úžasná!
    Jola

    OdpovědětVymazat
  33. Krásný příběh.
    Přeju krásný den.
    Snad jsem i já malým dárečkem potěšila Šárku a udělala jí trošku radost.
    Drahuše

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...