středa 12. února 2014

Veřejné dopravní prostředky očima Aspergera

1) Očima Elišky:
- nenávidím autobusy, jsem ráda, že s nima už nemusím jezdit. Vadí mi, že musím mluvit s řidičem, musím stát ve frontě, smrdí to tam, je tam málo místa, nemůžu se natáhnout, strašně mi vadí, když si někdo vedle mě sedne... Nesnáším, když někdo smrdí cigaretama, špínou, nemám tam klid, necítím se v bezpečí, nemůžu si tam dělat co chci, nechutný ochmataný tyče, nechutný křesla, nalepený žvýkačky...
V autobuse mám oblíbené místo vpravo u okna hned první místo "vedle" řidiče, blíž do uličky. Na místě u okna mám tašku (ale kdyby přišel nějaký důchodce, tak ho pustím). Jsem naštvaná, když tam někdo sedí. Líbí se mi, že vidím ven a nevidím před sebou lidi a  sedačky.
Nenávidím sedět vzadu, pokud bych musela, tak bych si sedla na poslední řadu sedadel , doprostřed a zase před sebou nevidím nic, jen to okno vepředu...

Podobně to mám s vlakama, přežiju jen vlaky RJ - je to tam čisťoučky, není tam nepořádek, nesmrdí to tam, není to starý, máš tam servis ( v ČD - je smrad, odřený sedačky, moc lidí, stojí v chodbičkách, nedá se kolem nich pořádně projít).
Ve vlaku potřebuju s sebou člověka (komunikuje za mě s lidma) a iPad nebo mobil - musím hrát hry, poslouchat hudbu. Zabaví mě to a nemyslím na lidi, na stres, na to, že mě někdo zabije, že je to tam špinavý, že jedu někam, kam nechci....

- tramvaje jsou starý a hnusný, nemám je ráda. Nikdy bych tam nešla sama. Raději tě přemlouvám a chci jet metrem. Tramvaje jezdí po kolejích uprostřed města a to je divný. A z okýnka vidím lidi:-(

- Metro je lepší, nejsou při jízdě vidět lidi. Vidím jen tmu a světýlka. Mám ráda ty otvírací dveře. A nemusím mluvit s řidičem a kupovat si lístky. Metro je "nový a čistý". Metro miluju, líbí se mi, jak hlásí ty stanice, líbí se mi ty cedule, kde je jaká trasa - červená, zelená, žlutá, stanice, kde co je, kde se přistupuje, mám ráda jezdící schody... Lístek mi musí někdo koupit, sama bych na ten automat nesáhla - je starej, hnusnej, ochmatanej... víš kolik lidí denně na něj sáhne?
Do Metra se snažím nastupovat jako POSLEDNÍ, protože nemám ráda, když se na mě zezadu lidi tlačí a nutí mě jít rychleji, než chci.

Nemám ráda lodě - jsou starý, hnusný a jsou tam námořníci v pruhovaných tričkách, skákalo to jak na pérech...
Nerada jezdím na kole.

Nejraději mám auto. Nejezdím tam s nikým cizím. Můžu si povídat o čem chci, poslouchat hudbu, můžu si tam dělat, co chci.

Tam, kde to neznám, bych sama nejela. Ani do Prahy ne. Vždycky musí jet někdo se mnou. Dělala bych šílené scény, celou cestu bych se strašně bála. S kým bych si povídala? Kdo by mi pomohl? Kdo by mě ochránil? Když jsem sama, myslím si, že mě nikdo nemá rád. Nesnáším být sama v prostoru, kde jsou lidi.
...Žádné bezpečí, cítím ohrožení, všude žloutenka, HIV, zlí lidi...ten člověk mě ochrání, dává mi to jistotu, že na to nejsem sama... je to taky stresující, ale dá se to přežít, když TAM někoho mám.

2) Očima dospělé ženy s AS:
Muj vztah k verejnym dopravnim prostredkum je rozporuplny.
Na jednu stranu patri vlaky, tramvaje a metra k mym specialnim zajmum. Kdykoliv jsem v nejakem novem velkomeste, obzvlast v cizine, chci procestovat vsechny trasy metra a nejradeji i vsechny tramvaje. Zajimaji me jak trasy, tak ruzne modely vozidel. Studuju mapky, prestupni stanice, konecne, atd. Muj orientacni smysl neni moc vyvinuty a jsem schopna se ztratit malem i ve vlastnim byte, ale metro me nikdy nezklame. Je predvidatelne a podle nej se ucim poznavat nova mesta. Na povrchu zabloudim hned, ale v metru se vzdy vyznam. V Budapesti a ve Vidni jsem na priklad projela kompletne cele metro (vsechny linky, vsechny stanice). V Rize zas vsechny tramvajove linky. Zajimaji me i vlaky a nadrazi.

Lidi mi nezpusobuji stres jen tim, ze se na me tlacej, ale i tim ze mluvej. Muj mozek neni schopnej vsechny ty konverzace okolo sebe nevnimat, a tak proste "musim" vsechny ty lidi poslouchat. Nejhorsi je, kdyz jedu s nekym, kdo o mych potizich nevi a mluvi na me. Nejsem totiz v tom vsem hluku schopna rozpoznat, co mi ten dotycny rika, muj mozek nedovede prioritovat, co poslouchat a co ne, a tak slysim vsechny ty lidi okolo sebe... nekdy je to v takove mire, ze nedovedu ani myslet, proste nedovedu vypnout vsechen ten hluk. Jedine co pomaha, jsou sluchatka a hudba.

Na druhou stranu me cestovani verejnymi dopravnimi prostredky hodne stresuje. Obzvlast jsem li sama. Hlavni pricinou stresu jsou, jak uz jste urcite sami uhadli, lidi. Nemam rada chaos a moc lidi najednou. Je mi neprijemne kdyz se na me tlacej ze vsech stran. Nerada vedle cizich lidi sedim, hlavne u okenka, treba v autobuse, pusobi to na me klaustrofobicky. V detstvi jsem odmitala vedle cizich lidi sedet uplne. Pokud cestuju sama mam vzdy sluchatka a mp3-prehravac. Posloucham hudbu. Jedine tak se mi aspon trochu dari tolik vsechny ty lidi nevnimat. 


19 komentářů:

  1. Pod to, co napsala Eliska, bych jen dodala - amen! Presne takhle to citim. Nemam rada tu spinu a pocit, ze vsechno je tisickrat ochmatane. Nemam rada vsechny ty cestujici, co jsou necim citit (a ze cich mam obzvlaste citlivy) a tlaci se na tebe. Sama cestuju strasne nerada a do Prahy bych sama jela jen v krajni nouzi. Kdyz muzu jet s nekym, je to jine. Taky, jako Eliska, nemam rada tramvaje - i kdyz dnes jezdi hodne i ty "nove" a ty jsou mi prece jen prijemnejsi. Metro mam docela rada, i z duvodu, ktere Eliska vypsala (vsude cedule s trasami, hlasene stanice, vsechno ma svuj rad.) Ale i tak mi prijde hodne spinave. (A listek bych si z automatu nekoupila, mam strach, ze bych to nezvladla.) Taky uplne nejvic preferuju domaci auto - jen je mi vestinou po ceste spatne, nejak to nesnasim.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Říkala jsem jí, že jsou i nové tramvaje, ale to ji neuklidnilo. Ale chápu ty ostatní důvody.

      Vymazat
  2. Tak to vypada Amelie, ze budete muset zacit setrit na Eliscin ridicsky prukaz. I kdyz samotna autoskola bude jiste strasny stres, ale jiste by to Eli znacne zvedlo svobodu zivota.
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám dva kamarády s AS, kteří jezdí jedině autem, takže doufám, že řidičák Eliška zvládne... teď vozím já ji, pak bude vozit ona mě:-))

      Vymazat
    2. Drzim Elisce palce aby ridicak zvladla. Ja ho kvuli AS nemam, nezvladnu davat pozor na tolik veci soucasne. Pro me je bohuzel casto problem i prejit pres silnici, natoz si sednout za volant. :( A to auta miluju. V detstvi byli auta muj specialni zajem.
      Kolo taky nezvladam kvuli problemum s rovnovahou, takze mi zbyva jen MHD. Ze jsou treba tramvaje stare me spis fascinuje nez vadi. Listky si kupuju jedine v automatu abych nemusela s nikym mluvit. :)

      Vymazat
  3. Tak tohle mohu potvrdit. Peta také nemá MHD rád. Raději jezdí do Ledovce na klub na kole. V MHD mu vadí lidi. Když to musí být, tak se přemůže, ale raději jede na kole.

    Míša z Plzně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliška ani to kolo nemusí, ale věřím, že kdyby to měla někam daleko, tak na něho sedne...

      Vymazat
  4. Milá Marci, po hodně dlouhé době jsem zase zavítala na tvůj blog. Nevím, jestli si na mě pamatuješ, jsem Domča, psaly jsme si na icq nebo na Facebooku. Často na tebe myslím.
    A teď k článku. Je hodně zajímavé takhle číst, co cítí člověk s AS u "obyčejné" jízdy MHD nebo autobusem. Občas to cítím podobně, ale ne v tak velké míře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To víš, že si na Tebe pamatuji, chyběla jsi mi. Děkuju, že jsi napsala.

      Vymazat
  5. V autobuse a metru je mi podobně... špína, smrad a bezdomovci.. a to asi skoro každý, kdo dbá na hygienu.

    OdpovědětVymazat
  6. Elišku úplně chápu. Sama musím několikrát v týdnu jezdit autobusem, a nesnáším, když si ke mě někdo sedne a pak se na mě "lepí", ubírá mi to osobní prostor a celou cestu jsem nesvá. Taky se v tom autobuse ničeho nechytám, protože je všechno zapatlaný a špinavý. Třeba bych nesnesla, aby se mi vlasy dotkly sedačky. Zní to absurdně, ale prostě ne, je to odporný. Byť jsem v Praze hodně často, tak tramvají jsem nejela aspoň pět let, vyhýbám se jim, radši jezdím metrem nebo jdu klidně pěšky. Ale nejlepší je prostě auto. Byla jsem v autoškole a pokoušela jsem se o řidičák, ale ve finále jsem to vzdala. Protivnej instruktor, musela jsem zvládat spoustu věcí najednou, pořád dávat pozor, a to jsem prostě nezvládala. Doufám, že Eliška si povede líp

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já pevně doufám, že Eliška autoškolu zvládne (ale kdyby ne, tak střílet nebudu). Holt si předtím promluvím s instruktorem, poukážu na specifika AS...v nejhorším případě budu jezdit s nimi, aby byla v klidu (pokud by to šlo) a věřím, že by jí to mohlo usnadnit budoucí život. Já tu celý život nebudu, abych ji vozila po doktorech a na výlety, chtěla bych, aby byla v rámci svých možností samostatná a řidičák by jí trochu usnadnil život. Uvidíme...

      Vymazat
  7. Možná by se vám hodilo to, že dnes se dá jízdné zaplatit pomocí SMS. Pošlete zprávu, stojí vás přesně tolik, kolik normální jízdenka, přijde vám zpět SMS potvrzení a to slouží pro případnou kontrolu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, díky! Já na to vždycky zapomenu. je vidět, že do Prahy moc často nejezdím. Jde to i na paušál i na předplacenou kartu? Asi nejde koupit víc lístků naráz, že?

      Vymazat
    2. Ne, to nejde :-). Ale pokud máš chytrý telefon, můžeš si stáhnout aplikaci - pokud ji máš, jenom ji otevřeš, odklikneš a mělo by ti to dojít. V Praze je cena stejná, ale třeba u nás jsou ty SMS jízdenky dražší. (Nechápu proč)

      Vymazat
  8. Ač nemám žádnou "diagnozu" , jízda pražskou MDH je pro mě velké utrpení. Vadí mi ty davy lidí, vadí mi, jak spousta lidí smrdí, deodorant je pro ně sprosté slovo, o kuřácích, kteří si dají posledního "šluka" těsně před nástupem radši ani nemluvím. Jenže bohužel za volantem mám nepřekonatelný strach, tak mi nic jiného nezbývá. Elišce moc rozumím a držím palce, aby se co nejdřív stala úspěšnou řidičkou!

    OdpovědětVymazat
  9. Mám AS a jízdu veškerými veřejnými dopravními prostředky nemusím, naopak miluji kolo, pokud to jde, tak na něm jezdím po celý rok. Trvalo mi snad 10 let, než jsem se na něm naučil alespoň tak, abych padal několikrát do roka, ale za ten klid mi to stojí. Tam kam to jde, tak chodím také pěšky, ale v neznámých místech musím mít GPS. U ostatních dopravních prostředků mi kromě lidí především vadí, že u nich nemám kontrolu nad strojem.
    Vlaky mám rád prázdné, nejlépe noční, protože mám rád tmu, starší s prázdnýma kupé, ten zápach mi ani tolik nevadí, ten už k jízdě vlakem celkem patří, pokud nemohu najít prázdné kupé, tak jezdím v úplně zadním vagonu u zadních dveří. Nesnáším, když jsou vlaky přetopené, to musím mít otevřené okno, jinak se mi z vedra dělá špatně.
    U městských autobusů mi vadí ukecaní řidiči, mám kartu a tak je nemusím oslovovat, ale když na mě mluví, tak se nemůžu soustředit na očipování. Pak mi vadí, když mi někdo sedí na „mém“ místě, které je u zadních dveří, tam mám přehled o všech lidech a volný prostor, nesnáším, když přímo přede mnou někdo sedí a za mnou už vůbec. Naštěstí bydlím na vesnici a tak tu většinou jezdí max. 5 cizích lidí. Nemám rád uřvané reproduktory. Nemám rád dálkové autobusy, protože je tam málo místa a jsou většinou přeplněné a to znamená bližší kontakt s cizími lidmi…
    Na VŠ jsem jednou zkoušel jet tramvají, ale nezjistil jsem, jak se kupují lístky a byla moc přeplněná, na první zastávce jsem vystoupil, a tak jsem radši chodil 4 km pěšky. Jízdu autem zvládnu jen krátkou jako spolujezdec. Jako řidič nemám šanci, je to moc úkonů a podnětů najednou, to nemluvím o nepředvídatelných situacích. Také si nedovedu představit, co by se stalo, kdybych „zamrznul“, což se mi často stává.
    Všude kam jdu, musím mít mp3 přehrávač a náhlavní uzavřená sluchátka, špunty mít nemůžu, protože mám citlivé uši, v prostředcích ještě tablet. Pokud to jde, tak na nic nešahám, lidský zápach mi samozřejmě vadí, také mi vadí parfémy, především levné pánské. Všude musím nastupovat jako poslední. Ještě bych doplnil, že nemám rád neznámá místa. Jezdím maximálně z naší vesnice do mého rodného menšího města, které znám nazpaměť, jinam jezdím jen velmi nerad, velkým městům se snažím vyhýbat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za úžasný komentář. S dovolením si ho půjčím jako "článek", aby nezapadl v historii hned dnes...Děkuju! POKUD byste se chtěl vyjádřit i na jiná témata (co se týče AS), byla bych moc ráda - stačí mi poslat mail: amelie00@email.cz Moje 15 letá dcera s AS si ráda přečte o tom, jak to cítí jiný člověk s AS. A nejen ona, i spousta lidí s AS je za podobné "komentáře, články" vděčná.
      Díky.

      Vymazat
  10. Málokomu je cestování hromadnými prostředky příjemné, sama bych se do školy bez autobusu nedostala a někdy je to vážně o nervy a zdraví, nesnáším když na mě lidi "chrchlají", kašlou a smrkají a já v duchu vidím ty bacily, jak skáčou na mě :D

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...