neděle 23. února 2014

Konverzace s více lidmi naráz

Nejraději mám konverzaci jen s jedním člověkem. To ho dovedu vnímat, poslouchat a odpovídat na otázky.
Nezvládám konverzaci se dvěma lidmi, hlavně ne s neznámými (nebo méně známými - jako jsou spolužáci ap.)
Mám pocit, že mezi ně nepatřím, že mluví oni dva spolu a že jim tam překážím. Nedovedu se zapojit do rozhovoru s nimi, snažím se, ale nejde to. Občas odpovím, ale to už je hrozný stres. Slyším, co říkají, ale většinou na to nedovedu reagovat. Nezajímá mě to, o čem oni mluví (kluci, sex, malování, neznámá témata)
Neumím na to reagovat a ani nechci.

Ve třídě sedím sama, pokud tam nejsou ty tři holky, se kterými se občas bavím. Ale nikdy se s nima nebavím naráz. Nejraději vždy jen s jednou. Nikdy za nima nedojdu, pokud jsou dvě a stojí nebo sedí opodál. Oni se baví spolu a já jim do toho neumím vstoupit a ani mě to v tu chvíli nezajímá.
Nedovedu jít za jinýma holkama (zbytek třídy) a říct jim, jako ostatní: "Ahoj holky, jak se máte?"...ani jim povídat žádný zážitek, nemám si s nimi co říct, nemám je ráda a ony mě taky ne.

Když jsem na ulici, tak se nebavím s cizími lidmi. V obchodě většinou pošlu Šárku, a když tam není, tak se rozmýšlím, zda mám či nemám oslovit prodavačku, buď se obětuju, odejdu nebo si nějak pomůžu sama.

13 komentářů:

  1. Amélko, díky vám, Elišce i všem okolo za tyhle články. Mám mezi autisty pár svých přítel a právě tyhle články mi pomáhají v kommunikaci s nimi, abych jim zbytečně nevytvářela nepříjemné prostředí.

    Ač se snažím, pár věcí mě vůbec nenapadne, takže díky za tenhle pohled z druhé strany. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já jsem Elišce (a všem lidičkám s AS) vděčná za jejich postřehy. Když to nevíme, pak děláme zbytečné "chyby" a trpí obě strany. Pokud se dozvíme, jak to vnímají oni, co cítí, co je děsí, co by chtěli, pak se nám společně žije líp...a díky lidičkám s AS můžeme lépe pochopit i děti s DA - s dětským autismem, které nám neumí říct, proč ječí a pláčou, proč se schovávají pod stůl a nedokážou nám sdělit, co je trápí... Díky podobným "článkům" člověka s AS chápu, proč Jenda nesnáší víc jak dva lidi naráz v jedné místnosti...a proč se pak horší jeho chování. NE proto, že je nevychovaný spratek, ale proto, že to neumí zpracovat, uvádí ho to do stresu, a neví, JAK má reagovat. Neumí to (ač by třeba někdy chtěl).

      Vymazat
    2. Přesně tak! A co víc, vzpomínám si na Váš článek o tom, jak Eliška vnímá pořekadla, přirovnání a tak. Teprve tehdy mi došlo, proč se kamarád tak strašně vyděsil, když jsem řekla, že ten "jeho výpočet je krkolomný." Zděsil se, že si láme krk a tak si zlomí vaz.

      Vůbec mě to předtím nenapadlo. Samozřejmě jsem se mu omluvila, ale díky článkům se mi těmhle situacím daří už předejít. Vážím slova. A ráda. :-)

      Vymazat
  2. Docela Elišku (Eliška, ne?) chápu.
    Já tyhle věci nesnáším. Taky nemám ráda vyřizování, mluvení s neznámými lidmi, a tak. Ale jakmile někdo osloví mě a začne rozhovor, už v tom nevidím zas takový problém. Já jsem zkrátka dost introvertní a stydlivá. (Tady na internetu to naštěstí, naneštěstí, nevím nejde poznat.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně - v tomhle jsem jako ty stydlivý introvert a stačí mi, jak se cítím na úřadech a ve společnosti, tím víc chápu, jak špatně se mohou cítit lidé s PAS.

      Vymazat
  3. Ahojky Eliško, zajímalo by mně jestli ti vadí, že je nedokážeš oslovit. Myslím třeba když se spolu baví 2 kamarádky. Nebo jestli je ti to jedno a o žádnou společnost nestojíš? Děkuju moc za odpověď. Barča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliška říká, že je jí to jedno. Prý ke komunikaci potřebuje JEDNU "kamarádku", kterou má ráda.. A když jsou dvě, tak je jí to jedno. A ty, se kterými se nebaví, tam jí to nevadí vůbec.

      Vymazat
  4. Ako to tak čítam, ja som to mala veľmi podobne. Len ma nenapadlo to nejako riešiť.
    Vždy som mala len jednu kamarátku, s ktorou som sa bavila. "Normálne" témy rovesníkov ma nezaujímali. Nevedela som k niekomu prísť a osloviť ho nejakou banálnou vetou "Ahoj, ako sa máš?" V obchode som to asi nejako zvládla, ale väčšinou som chodila do samoobsluhy, alebo na zmrzlinu, to stačilo povedať "kakaovú" a bolo. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Amélie, tak nějak jako bych četla o sobě před nějakou dobou.. Opravdu by nechtěla Eliška někdy se setkat? :) Mohlo by to být přínostné pro nás obě..

    OdpovědětVymazat
  6. Se spolužáky si mám málokdy, co říct. Neříkám, že podobné témata taky neřeším, ale ráda bych mluvila i o něčem jiném než o tak povrchních věcech. Co se týká problémů komunikace s cizími (obchody, úřady, zeptat se na cestu apod.) hrozně se mi vyplatilo postupovat po malých krocích... Párkrát jsem šla s mamkou/kamarádkou a ptaly se ony, příště šly jen se mnou a ptala jsem se já... A teď to zvládnu i sama ;) Vždycky si pro odvahu zopakuju, že o nic nejde, jenom prostá otázka a odpověď a zase můžu jít po svém ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, po malých krocích, postupně :-). Myslím, že obchody jsou pro začátek pro trénink nejjednodušší - ta prodavačka čeká, že ji zákazník osloví, počítá s tím a je tam vlastně skoro jenom kvůli tomu :-). Až je tohle zvládnuté, je dobré ptát se lidí třeba na čas - já si vybírala (a vybírám) téměř vždy maminky (i tatínky) s dětma, který zjevně nikam nespěchají nebo někoho se psem, nebo někoho na zastávce, kdo vypadá sympaticky :-). Já ještě v 17ti jsem měla velký problém zeptat se někoho, kolik je hodin, zeptat se na cestu, s telefonováním mám doteď velký problém, s cizími ho zvládnu jen někdy - tedy pokud volám já, naopak mi to tolik nevadí. Teď se občas zeptám, ačkoliv mi často trvá, než se odhodlám a pořád kolikrát radši bloudím sama (naposledy jsem se takhle zasekla na skoro tři čtvrtě hodiny v Praze, kdy jsem hledala správný východ z metra, protože jsem se trubka nepodívala na ulici, kudy jsem tam vlezla :-P :-)). Když už se ptám, připadám si neschopná, že to neumím najít sama. Ptám se často až v momentě, kdy buď ztratím nervy anebo už nemám čas hledat, protože jsem dávno měla být někde jinde. Lépe se mi strach překonává, když jsem "v pohybu", tj. jsem zrovna venku a někam spěchám nebo v případě telefonování když jsem ještě doma, ale na odchodu, tudíž chodím po bytě a třeba hledám klíče :-). V tu chvíli totiž myslím na to, co mě zrovna čeká, co musím udělat a úzkost tak jde trochu stranou :-). *Misa J.

      Vymazat
  7. Hmm..
    Ja to mám presne naopak. Nedokážem sa uvolniť ked sa rozprávam len s jedným človekom a som s nim sama. Príde mi že sa akokeby hanbím, bojím sa aby neprišlo trápne ticho a potom začnem rozprávať také hovadiny že ani sama nechcem vedieť čo si o mne ten druhý človek pomyslí.
    Zas ked sú dvaja príde mi to lepšie pretože tam nemusím nad rozprávanim prevziať nejakú ulohu , kludne sa rozprávať možu tí dvaja ludia a ja možem len kludne sledovať a nemusím sa strachovať čo mám povedať a čo nie.
    Inak je úplne užasné že takto pomáhate ostatným ktorí majú AS a príbuzným, rodičom, kamarátom ktorí poznajú niekoho s AS. Určite ste už pomohli vela ludom a to sa mi na vás páči že aj napriek tomu že to nemáte doma lahké sa snažíte pomahať druhým :)

    OdpovědětVymazat
  8. Taky mám raději všechno ve dvou. :)

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...