čtvrtek 22. prosince 2011

Počáteční boj s DMO


Dnes nestíhám psát, zkusím zabalit dárky...
...jestli se mi to vůbec podaří....


Včera jsem "čistila" mailovou poštu a našla jsem pár fotek z doby, kdy byl Jenda miminko.


Začali jsme ve 3 měsících cvičit Vojtovu metodu...
V 5 měsících byla diagnóza od primáře neurologie: spastická DMO v kvadruparetickém stádiu.... tedy postižení všech 4 končetin....


Poctivě jsme 5-6 x denně cvičili Vojtovu metodu.
 Docházela k nám paní a cvičila s Jendou ve vaně a také na míči....


Ještě v roce si držel lahvičku pěstičkami....


Po usilovném boji a častém dojíždění na rehabilitace do Prahy....


...se nám podařil zázrak....


V 17 měsících si Jenda poprvé sedl a já jsem brečela štěstím....


A dnes? Dnes to na něm pozná jen odborník.


Jasně ....nejezdí na kole, na koloběžce, na bruslích, na lyžích....
..ale to není důležité....

 ¨
Chodí, běhá a začíná se učit jezdit na tříkolce.....


Když vidím ty fotky a míru spasticity, to prohnutí do luku, úplně se mi svírá žaludek....


....a vrací se mi všechny vzpomínky....
Měsíce proplakaných nocí....


... vzpomínka na mě, jak "lámu" to malé tělíčko do té správné pozice na Vojtovu metodu....
....jak mi tehdy často tekly slzy proudem....

Ale stálo to za to....
Ještě v roce to vypadalo, že Jenda nikdy chodit nebude....
Díky Bohu za Vojtovu metodu.

30 komentářů:

  1. Amélko taky se dneska hrabu ve starých fotkách,asi nějaká nostalgická doba co?No co k tomu dodat jste prostě jedničky,to ani není možné,to ti řeknu...ta metoda vypadá teda hrozně,ach jo co všechno musí člověk vytrpět...:-(

    OdpovědětVymazat
  2. Marci, fakt obdivuju, co všechno může máma vydržet. Jeníček byl roztomilý už jako malý. A že jsi ho dostala z nejhoršího, za to se skláním před Tebou. Pozdravuj ho od tety žížaly. :-D Tina

    OdpovědětVymazat
  3. Milá Amélie,
    to si ani nikdo neumí představit co všechno už jste pro Jeníčka za ty roky udělala! Je to obrovský pokrok! Přeji Vám krásné a klidné Vánoce a do nového roku hodně štěstí, zdraví a lásky!
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  4. staré fotky na ty rači nekoukám,nějak nemám ted sílu.My vojtu cvičili naštěstí jen 3 měsíce,pak jsme naopak museli uvolnovat svaly.Ale i ty tři měsíce byl boj ,manžel docházel z místnosti.Já bych utekla taky,ale kdo by s malým pak cvičil.....uf raději jdu uklízet a nebo tak něco(nehlučně),protože tohle jsou smutné časy.Tyhle vánoce se prostě nedaří nastartovat do tý správný nálady.Ale s Jendou teda válíte,jste prostě šikulky :*

    OdpovědětVymazat
  5. Sidhe, když jsem s Jendou cvičila, moje maminka brečela na zahradě a když jsme jednou jeli k Jendové prababičce na Moravu, ona v 80 letech utekla před dům. Nadávala mi, že ho týrám a my jsme po pár dnech návštěvu vzdali...

    OdpovědětVymazat
  6. Máte za sebou kus hodně náročné cesty.

    Vidím prvně maličkého Jeníčka :)

    OdpovědětVymazat
  7. Všechny maminky, kterým se narodí zdravé děťátko, by si toho měly vážit, není to taková samozřejmost, je to dar. Udělali jste s Jeníčkem pořádný kus práce, dnes je to klučina, který běhá jako by se nechumelilo. A musím říct, že už jako malé miminko, si byl podobný a moc hezký.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Marci, tak na těhle fotkách je vidět, jak obrovský kus cesty jste už s Jeníčkem ušly!!! Je to obrovský úspěch!!!!!!!!!Marci hodně sil a pevných nervů!!

    OdpovědětVymazat
  9. Utrpení pro vás oba, ale hlavně že to dobře dopadlo.

    OdpovědětVymazat
  10. Marci,tak to gratuluji,ušla si moc veliký kus cesty aby byl Jenda,alespoň takový jaký je!před Tebou smekám....Drž se zlato-bude líp!!!

    OdpovědětVymazat
  11. Tak za to tě moc obdivuji. Věřím, že to muselo být hodně těžké dělat dítěti bolest, i když víš, že mu to pomáhá, ale přece. Víš, že má Jeníček pořád stejně krásné ty svoje oči?

    OdpovědětVymazat
  12. Teda tohle mě uplně dojalo a to jsou to jen fotky :-( Představa, že musím tohle prckovi dělat -je hrozná. Ale je vidět , že to není jen trápení -ale zázrak.Ušli jste velký kus cesty ! Marcelko přeji Tobě i dětem krásné a pokud možno klidné Vánoce! Držte se ..

    OdpovědětVymazat
  13. Jste bojovníci. taky Jsme cvičili a díky bohu taky chodíme a běháme. A aji to běho kolo dá. Jsou mu sice tperve tři,ale taky díky bohu za Vojtovu metodu. ikdyž to bylo občas hodně náročné!!!!

    OdpovědětVymazat
  14. Vítězové jste oba. Hrdinové, nemám jiná slova. A malému jsi zachránila živůtek. Bylo to zlé, ale jak je vidět, zvítězili jste.
    Krásné Vánoce a úspěšný a šťastný rok 2012 všem vám přeje Kitty

    OdpovědětVymazat
  15. A jakej je z něj krásnej chlap.Co by člověk pro své dítě neudělal i když je to hodně bolestivé.Dobrá práce!!!!

    OdpovědětVymazat
  16. Ty oči má pořád stejný, už od miminka. Krásný. Amálko, přišla jsem ti popřát co nejklidnější svátky. Co nejvíc to půjde.

    OdpovědětVymazat
  17. Amélko, je naprosto neuvěřitelný, co vše sis s Jeníčkem vytrpěla a kolik toho musíš zvládnout. Je neuvěřitelný, jak jste se s tou nepříznivou diagnozou porvali a že je Jeník na tom tak, jak je dnes. Je to super a věřím, že i nadále budete bojovat s nepřízní osudu a budete pomaličku a po kouscích posunovat stav směrem k vašemu vítězství:-).

    OdpovědětVymazat
  18. Och ako moooooooc dobre toto poznáme, aj tie úteky rodinných príslušníkov, výčitky a obviňovanie....tie potoky sĺz, myšlienky nepochopenia a proste všetko. My sme teda prestali cvičiť len pred cca. mesiacom, tak to mám ešte všetko v čerstvej pamäti, a zatiaľ sa bojím aj nahlas radovať, lebo neviem ako to dopadne- či sa k cvičeniu nebudeme musieť vrátiť...
    Ale presne ako si napísala- vďaka Bohu!

    OdpovědětVymazat
  19. Z těch obrázků se mi tají dech. Můj obdiv k Tobě stoupl o další stupeň. Je těžké si představit, cos pro Jeníka všechno dokázala udělat.
    Možná by si ty obrázky měli prohlédnout i u vás doma.

    OdpovědětVymazat
  20. Amélko, cvičení Vojtovu metodu dobře znám a pro maminku je to velice těžké, má sestra tímto cvičením a plavání zachránila svou dceru, která byla po narození ochrnutá podélně na půlku těla.
    Jezdívala jsem za ní a občas jí pomáhala, cvičila třikrát denně a tolika pláče, je to děsné, obdivuji každého i tebe kdo má tolika sil a nevzdává boj a krůček po krůčku jde dál a dál.
    Přeji tobě, Jeníčkovi a tvým holkám moc pěkné svátky. Hanka

    OdpovědětVymazat
  21. ¨¨¨¨¨¨¨¨¨. *
    ¨¨¨¨¨¨¨¨¨ **
    ¨¨¨¨¨¨¨¨¨*o*
    ¨¨¨¨¨¨¨¨*♥*o*
    ¨¨¨¨¨¨¨***o***
    ¨¨¨¨¨¨**o**♥*o*
    ¨¨¨¨¨**♥**o**o**
    ¨¨¨¨**o**♥***♥*o*
    ¨¨¨*****♥*o**o****
    ¨¨**♥**o*****o**♥**
    ¨******o*****♥**o***
    ****o***♥**o***o***♥ *
    ¨¨¨¨¨____!_!____
    ¨¨¨¨¨\_________/¨¨

    OdpovědětVymazat
  22. Marcelko za to co jsi dokázala udělat i co děláš stále pro Jeníka máš můj neskutečný obdiv, přestože to nemáš vůbec jednoduché, musíš být při pohledu na tyhle fotky dnes na sebe pyšná ! Všechno to trápení se cvičením Vojtovou metedou, slzy tvoje i Jeníkovo měly smysl. Jste pašáci a věřím že vy dva spolu dokážete další neuvěřitelné věci.. moc Vám to přeju ♥

    OdpovědětVymazat
  23. Vojtova metoda stojí spoustu slz, přemáhání, ... ale výsledek také stojí za to.:-)
    Amelko, přeji tobě a tvým milovaným krásné a pohodové sváteční chvilky plné radosti, klidu a božího požehnání.:-)

    OdpovědětVymazat
  24. Marci..věřím, že děti si svoje rodič vybírají..koho jiného by si měl jeník vybrat než tebe...vybral si správně.

    OdpovědětVymazat
  25. No, vypadá to hrozně, nevím, jestli bych měla odvahu "lámat" dětské tělíčko, ale pravá matka, když ví, že je to pro dobrou věc, asi tohle všechno vydrží. Jenda byl opravdu roztomilý jako mimi. Nemáš a neměla jsi to jednoduché, obdivuji tě stále více a více. Tvá láska a snaha hory přenáší a jen tohle vede k zázrakům, je to skoro neuvěřitelné. Ale dojímá mě, jak to dobře dopadlo, nejen proto věřím, že další tvůj postup nebude marný a nakonec dopadne dobře všechno. Přeji krásné a příjemné prožití vánočních svátků. Požehnané Vánoce!

    OdpovědětVymazat
  26. Jeníček je prostě velký bojovník s báječnou maminkou :-) Společně všechno zvládnete!

    OdpovědětVymazat
  27. Mamka ji se mnou taky cvičila. Taky jsem nemohla chodit.. Ale pomohlo to. Jsem ráda, že si na to vůbec nepamatuji.

    OdpovědětVymazat
  28. Ano, Vojtova metoda je úžasná a dokáže mnoho.
    A taky díky tobě, že jsi vydržela a přes své slzy a pocity bezmoci (které jsi určitě měla) ses znovu a znovu vzchopila a dělala vše, co jsi mohla.
    A dokázalas to,Amélko! Co na tom, že vše jde pomaleji? Dokázali jste s Jeníčkem zázrak - a to je největší dárek, který si sama sobě můžeš nadělit.
    Držím moc palce, aby se ti konečně spravila a zmírnila ta bolest v nohách. A aby se ukazovaly další malé úspěchy, krůček za krůčkem.

    OdpovědětVymazat
  29. I ja dekuji za Vojtovu metodu, cvicila jsem s malym od 2 mesicu...Dekuji za tento blog...Za vzpominky, za to ziti....

    OdpovědětVymazat
  30. Pročítám si to u Tebe postupně.....
    Dokázali jste něco skvělého!
    S DOmiškem jsme cvičili od jeho 4 měsíců asi do roka,v poloze na břiše prostě nefungoval.... Ale díky naší školní "rehabce" jsme se na cvičení do Boskovic dostali včas a všechno v pohodě dohnal.

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...