pondělí 21. března 2011

Jendovy útěky

Ještě loni jsem si celé jaro a léto libovala, jak je prima mít velkou zahradu - vystrčit dítko ven a moci v klidu doma vytřít. Jenda si občas spokojeně hrával na písku nebo jezdil na skluzavce.

Věděla jsem, že NIKAM neuteče...

Na podzim se to změnilo.


Jenda se naučil otočit klíčem v zámku.

Nejprve jsme klíč nechávali zevnitř, pak zvenku branky...
Jenže na všechno Jenda přišel.
Přibili jsme tedy hřebíček do garáže tak, aby na něj Jenda nedosáhl a pověsili jsme klíč nahoru...

Všem lidem, kteří k nám chodí, jsme pořídili klíč od zahradních vrátek, aby se k nám vůbec dostali.

Nemáme totiž zvonek. Nebo máme, ale bezdrátový... asi už třetí během 10 let a spolehnutí na tyhle "výmysly" žádné....
Čtvrtý druh už kupovat nehodlám. Škoda peněz...

Jenže Jenda je chytrý. Vzal si koště a klíč z hřebíku shodil koštětem na zem .....a šup..odemkl a utíkal zase na silnici....

Minulý týden přišla na návštěvu tchýně s tchánem. Jenda se bál, nechtěl být doma, a tak jsem ho oblékla a pustila na zahradu. Doufala jsem, že se snad zabaví na písku.

Marné doufání.

Než jsem návštěvě stačila uvařit kávu, byl Jeník na ulici... Návštěva totiž zapomněla zamknout...
Problém je, že když zamknete na jeden západ, tak to trhnutím vrátky jde stejně otevřít....a na dva to zamčít nejde... Protože pak zase pro změnu nejde vytáhnout klíč...Jde to  tak na 1,5....ale nechat klíč v zámku NELZE...

Během 5 minut Jenda utekl 3x.... Podruhé ujížděl na motorce a chytila jsem ho asi 150 m od domu.

Protože mě nenapadlo jiné řešení, vzala jsem špagát a branku ke sloupku přivázala... Nikdo se sem nedostane, ale také mi neuteče dítě a nepřejede ho auto.

A návštěvy budu pouštět velkou bránou...na auto...

Jenda však nezklamal.

Když jsem si sedla s nadějí, že už nemá jak utéct, vylezl na budku od elektřiny, seskočil dolů na druhé straně a zdrhal zase.... Krve by se ve mě nedořezal.

Nás někdo pozorovat, tak se asi hezky baví... Já už ovšem míň....

Ječící a vřeštící dítě jsem násilím poněkolikáté odtáhla domů....

Několik dnů jsem ho na zahradu bez dozoru nepustila a zdá se, že na budku a následný útěk "možná" zapomněl...
Ne, já vím, že nezapomněl, jen se tím utěšuji... Když se jednou něco "naučí", udělá si z toho rituál a bude to tak dělat dál...

Tak a ted už zbývá jediné...

Všichni dostali přísný zákaz otevřít před ním velkou bránu....

Zatím Jenda marně lomcuje s klikou....

Jednou však Jenda zjistí, jak se to dělá...a bud ho nebudeme smět pustit na zahradu vůbec nebo jen pod přísným dohledem....
Ani na 10 sekund ho člověk nesmí pustit z očí....

12 komentářů:

  1. Ja vim, ze je to drina Jenicka uhlidat, ale na druhou stranu je evidentni, ze je to sikovny a chytry klucik. To bych videla jako pozitivni.
    Hana

    OdpovědětVymazat
  2. Hani, beru to sportovně. Řídím se heslem: "Co mě nezabije, to mě posílí"....a možná si u toho zlepším fyzičku. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky bych rekla ze to svedci o Jendove inteligenci. Je videt ze je vynalezavy. :)

    OdpovědětVymazat
  4. O inteligenci Jeníčka vůůbec nepochybuji, jen ji používá tam, kde se mi to zpravidla moc nehodí...Kdyby tu energii vložil raději do svlékání, oblékání nebo chození na nočník.

    OdpovědětVymazat
  5. Ja ti rozumim. :) Ale tak uz to u autiku byva, neco nam jde moc dobre a jine veci ktere jsou pro neurotypickeho cloveka samozrejmosti nam zase jdou velmi tezko...

    OdpovědětVymazat
  6. Amelko, mozna jsem moc velky optimista, ale verim, ze i to prijde. Asi ne jako u ostatnich deti, ale jednou urcite. Zase bych srovnala s mym klukem, tomu je skoro devet a pul a dodnes se obcas pere se svetrem pres hlavu a ted ho budu nutit, aby se konecne naucil zavazovat poradne tkanicky, protoze chce za kazdou cenu hrat fotbal a tam jine boty neexistuji. Taky jsem neverila, kdyz byl tak stary jako Jenicek, ze se vubec nekdy nauci poradne se obleknout nebo si zapnout zip. Deti se vyviji skokem, mozna budete za cas prekvapena, zvlaste, kdyz Jenicek bude mit treba motivaci.

    OdpovědětVymazat
  7. Janíčkova inteligencia ma doráža! Človek by neveril na čo všetko také dítko príde celkom samé :) No máte veselo,na druhej strane to núti aj vás vymyslieť vždy niečo nové- lepšie. A hlavne treba dúfať, že vylúštiť to tomu malému šikovnému človiečikovi potrvá o čosi dlhšie ako tá predchádzajúca "hádanka ako zdrhnúť" ;-)

    OdpovědětVymazat
  8. Amelie,
    nejdřív jsem se pobaveně smála,ale po chvíli mi došlo,že tobě do smíchu rozhodně nebylo a není.Na druhou stranu je vidět jak je Jeník chytrý klučina.

    OdpovědětVymazat
  9. co napadlo to mamku
    že zamyká mi branku
    to asi v rámci cvičení
    mami, už to pro mne nic není

    Tak tedy tohle je problém. Na branku navařit očka a zamykat visacím zámkem by ještě šlo, ale přistavět sloupky do výše, kterou Jenda nepřeleze, to se asi nepodaří prosadit. Tady babo raď. A já nejsem baba, takže jedině snad ven jen s dozorem! Ale tím se vytratí to kouzlo částečného "volného" času pro dělání něčeho jiného. Zatracené rituály.

    OdpovědětVymazat
  10. Tohle me celkem prekvapuje, tipovala bych, ze preskocenim branky to bude koncit, protoze venku je moc rusivych vlivu, nebezpeci=rev a utek zpet na "sve" uzemi. branku a velkou branu mate asi vedle sebe a obe usti do jedne ulice, te kterou vzdy chodite ven, ze?:(

    OdpovědětVymazat
  11. Anonymní, já nevím, jestli by utekl doopravdy?! Nebo jen chce, aby ho někdo honil?! Co já vím? Je pořád pod dohledem, takže utekl nejdál 100 metrů, ale věř mu, že se vrátí..?!

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...