středa 16. října 2013

Nechci do práce

Jeníček se ptal, kdy už Eliška nebude chodit do školy.
Řekla jsem mu, že ještě pár let tam chodit bude a pak půjde do práce...že dospělí lidé musí chodit do práce.
A Jenda mi na to odpověděl:

- "Nechci chodit do pláce.
Tam budou lidi.
Bojím lidí.
I kdyby mi bylo tčicet, tak nebudu. Nikdy.
Ten chlap (co často kouří před domem) mi žíká AHOJ, jako v pláci by někdo žíkal AHOJ.
To se mi nelíbí, bych šel lichle domů.
Už mi to nikdy nežikej. Tam nikdy nepudu."

30 komentářů:

  1. No, upřímně řečeno, to Jeníkovi nikdy nehrozí, tak ho můžete uklidnit....
    Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. NIKDY nehrozí? Ta jistota mě udivuje, ale budiž, nebudu nikomu jeho názor. Třeba všechny jednou překvapí. Možná nějakou práci z domu zvládne, ví Bůh. Tohle neřeším, ono to nějak dopadne, ale já udělám maximum možného...

      Vymazat
    2. Může dělat někde v chráněných dílnách pro postižené nebo pracovat z domova. Třeba se Jeníkovi zalíbí počítače a bude dělat něco přes PC. Takže bych ho asi uklidnila, že se může pracovat klidně i z domova:-)
      Lenka

      Vymazat
  2. Achjo. Aspoň, že má jasno. očividně ví, co chce a co ne.., to se taky hodnotí :-) Však ono nějak bude..
    Mějte se hezky ! Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak: nějak bude. Nezatěžuju si hlavu budoucností, ale snažím se ho rozvíjet v rámci jeho i mých možností.

      Vymazat
  3. Ten Jeníček, je ale rozumbrada! Vyjádřil se přesně a jasně, má to v hlavičce srovnané a ví, kde mu je nejlépe. Je to přece jen ještě malý kluk a snad ho jednou lidi přestanou tolik stresovat.

    OdpovědětVymazat
  4. Zbytečné obavy.Nicméně práce šlechtí ( nepřipomínám asociaci na Arbait macht frei,to bylo způsobeno zrůdností a německou důkladností a dál bych to nerozebírala)a posouvá a rozšiřuje obzory a hlavně,člověk je sociální tvor,pokud žije v uzavřeném prostředí,umělém,obrací se to nakonec proti němu,atrofuje.
    Proč furt držíte Jendu v obavách ? On přece bude mít problém se socializací ,šance školka minula,školu nedá,tak je předčasné se obávat práce a zbytečný stres a navíc si myslím,že to není jeho obava.Smutné.(Jo a navíc práce v chráněné dílně může být pro mnohé doslova vytržením ,radostí,uplatněním,realizací,takže nechápu tu negaci )A než Jenda doroste,tak bude zřejmě doba,že každý co práci bude mít,tak za ní bude rád,už nejsou potřeba zástupy pracovních sil,krize je všude,v mnohých odvětvích a bude se to stupňovat.Jaký vlastně máte klíč pro zveřejňování příspěvků ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč držíme Jendu v obavách? ..špatná otázka. NIKDO ho v obavách nedrží. NAOPAK: dělám maximum možného, abych veškeré obavy a strachy zmírnila:-P Do školky chodí dvakrát týdně na dopoledne a zvládá to v pohodě. Už to má jako rituál. Netěší se, ale přežije to.
      Jaký klíč? To vám mohu říct úplně přesně: zrovna vám už nemám potřebu nic vysvětlovat. Nerozumíte mně, nerozumíte autismu a nerozumíte Jendovi. Vaše slova často ubližují a tohle nemám(e) zapotřebí:-P Nemám chuť na vás reagovat. Zpočátku jsem se snažila vám mnohé objasnit, ale zjistila jsem, že u vás je to zbytečné:-P Dobrou noc.

      Vymazat
    2. Paní si trochu plete autismus se slepými/beznohými. Připomíná mi to tu sortu lidí, kterým nejde vysvětlit, že dítě není "prostě rozmazlené"..

      A ten přístup ve stylu "všichni umřeme", paní ví o ekonomii zjevně hodně. :)

      Siopie

      Vymazat
    3. KOCICKA NEMA PRAVDU

      Vymazat
  5. Chudáček malinkej... Se tak moc bojí lidí... Už v tak útlém věku ! Kdoví proč?

    OdpovědětVymazat
  6. Třeba bude šikovnej zahradník, nebo bude pracovat na počítači nebo něco podobného, když má rád přírodu a techniku a nebude (moc) v kontaktu s lidma :-). Věřím, že si časem při správném nácviku aspoň trošku zvykne i na ty lidi...přece jenom už teď nevyvádí jako před pár lety pokaždé, když vidí člověka, ale lidi spíš ignoruje, ne? Zvládli jste klouzačky, zvládáte procházky, občas možná nákup? Zvládáte věci, které byly dříve nemyslitelné a další ještě příjdou! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, už tak nevyvádí jako roky předtím. Lidi nemusí, většinou je ignoruje, ale už neječí. A ty, které přijme do bytu a kteří si s ním hrají, ty má moc rád. Pokroky jsou a budou. Je trpělivější, odolnější, vydrží chvíli čekat...dnes mi toleroval dvě návštěvy, hrál si na iPadu v obýváku a já jsem byla s návštěvou v kuchyni..paráda.

      Vymazat
  7. to je bezvadný Marci...pokroky, které Jeníček dělá, jsou i pokroky pro nás ostatní maminky autíčků:). Mám upřímnou radost za Vás..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Enovalis, děkuju. Ano, pokroky jsou. Ale vyváženy tvrdou prací, dřinou a někdy i bezmocí, ale stojí to za to. Nemohla bych ho jen tak nechat být. Za tou tvrdou dřinou jsou ohromné pokroky a změny.

      Vymazat
  8. Jenik si dela velke starosti ale on z toho vyroste a na lidi si zvykne vzdyt bude muset take chodit do skoly .On prijde na to ze ten svet neni tak zly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na některé si zvykne, na některé ne. U svých přátel, autistů, většinou vidím, že se bojí (a straní lidí) i v dospělosti, i když občas někoho do svého světa pustí.

      Vymazat
    2. Ja se lidi bojim porad, i kdyz jsem si na ne musela zvyknout. Ale jak mam moznost si vybrat tak se jich (vetsiny) stranim. Jsem asi jako Jenda, par lidi mam rada a pustim je k sobe ale vetsiny lidi se bojim.

      Vymazat
  9. Já taky bojím lidí a to ani nejsem autista.. :) Verča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verčo, já některých taky. Lidská blbost je bezmezná:-P

      Vymazat
  10. Take se Jenickovi moc nedivim, ze se boji lidi. Ja jsem to v jeho veku ale jeste nevedela. V tom je vlastne o hodne napred. Nezbyva, nez mu prat, aby spolecnost nezapominala na jemu podobne clovicky a umoznila jim se nejakym zpusobem se zaclenit, podle jejich potreba a schopnosti.

    Tak ted musim premyslet, podle jakeho klice ja tu vlastne obcas odpovidam. Nesmyslnejsi otazku jsem uz dlouho nevidela.

    Hana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani Eliška se v jeho věku nebála lidí, to přišlo až "časem". Ale ve své podstatě to vyjde nastejno.

      Vymazat
  11. Co na to říct? Bez práce nejsou koláče. :D

    OdpovědětVymazat
  12. Tak holt Jeníček do práce chodit nebude. Co se tak strašného stane.
    Můj syn asperger je na ID. Co se dá dělat. Jsem ráda, že začal chodit alespoň na klub sociálních dovedností. Práci by nedal. Sociální fobie tu je a dá se jenom zmírnit. Vymazat ne.
    Zapomeňme na to, že všichni postižení se můžou zařadit.
    Je to pitomost.
    Mě už stačí, když je občas šťastný.
    Míša z Plzně

    OdpovědětVymazat
  13. Amelie, úplně slyším svého syna v jeho čtyřech letech. Měl obrovský strach ze vzdálených věcí (že bude muset do školy, že si bude muset dělat řidičák, že se bude muset oženit, ...). Dneska je normální školák a zvládá v pohodě. Nechci ho srovnávat s Jeníčkem, ale jen Vás chci povzbudit, že i některé neautistické děti mohou mít obavy z budoucnosti a prostě si tu budoucnost představují se schopnostmi, které mají teď v tuhle chvíli. Ono bude líp! Majka

    OdpovědětVymazat
  14. Nevím jak někdo může z tvého příspěvku vydedukovat že Jendu držíš v obavách ?? Položil otázku jako kterékoliv dítě a po pravdě mu na ní bylo odpovězeno.A vše ostatní se vyřeší až to bude aktuální a určitě si s tím dobře poradíte.Hezký den Lena

    OdpovědětVymazat
  15. Já si myslím, že za ty roky udělal Jeníček opravdu moc velké pokroky. Já bych nemohla tak uvažovat, jakože on opravdu nikdy do práce chodit nebude. Vývoj přeci není dopředu pevně stanoven, vždyť ještě nedávno to vypadalo tak, že skutečně bude muset absolvovat domácí vyučování.
    Že školu nezvládne... A teď už jsem se prostřednictvím komentářů dozvěděla, že začal zvládat kolektiv ve školce. To je přece nadějné, ne?
    Vlilo by mi to sílu do žil, kdybych byla jeho maminka... A proč by nemohl
    do té práce chodit? Kvůli tomu, že se bojí lidí? Ale vždyť už se přestává podle paní Amálky bát. A lidé jsou prostě všude, nejen v práci. A co se týče jeho intelektu... No prostě... Nezlobte se, ale já tam prostě tu mentální retardaci nevidím. Nejsem sice psycholog, ale snad mám jakýs takýs úsudek.

    OdpovědětVymazat
  16. To je broucek! Krásně vyjádřil, jak se cítí, co mu vadí - to vidím jako obrovský pokrok! A kdo ví, jak to bude za tech x let, on denně překonává sam sebe. Zvládli jste koupání, pliny, stěhování, jízdy autem, nákupy... Třeba jednou bude i práce. Život je dlouhý příběh. Držím palce.

    OdpovědětVymazat
  17. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  18. Vždyť Jeník se ptal na Elišku a Ty jsi jenom odpověděla. Nevím, jak někdo z toho získal pocit, že mu tlučeš do hlavy, že bude muset jít pracovat. To je ještě tak strašně daleko, že je zbytečné to řešit, ale evidentně to za Tebe řeší jiní :-)

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...