čtvrtek 24. října 2013

Rozšířený jídelníček mých autistů

Eliška mi hlásila, co jí, tak jsem si to zapisovala. Jednou se mi (nebo jí) to srovnání bude hodit:
- tortilly s kuřecím masem a paprikou - někdy i 3x denně (paprik MUSÍ být tři barvy - paprika červená, žlutá nebo oranžová, pokud chybí jediná barva - pak to jíst nebude) Ani nevíte, jak jsem byla šťastná, když začala jíst konečně papriky, dřív zeleninu odmítala. ALE jedině tahle kombinace.
- hranolky jedině od McDonalda
- krokety a smažený sýr
- bramborové knedlíky a kuře (sporadicky)
- kuře s rýží (jen v minulé škole) nebo rýži s máslem. Ale rýže musí být JEN jasmínová, jedině pečená v troubě a pečená s pár malými kousky mrkví (jednou to tak pro "oko" udělala extchýně a od té doby to tak Eliška vyžaduje)
- chleba s máslem a s Hermelínem (jiná kombinace neexistuje)
- rohlík s máslem a s Babybelem
- rohlík s paštikou
- tvarohové knedlíky s jahodama
- kulajdu (občas)
- lívance (když na ně má ONA chuť, néé když já si je vymyslím)
- štrůdl, bábovka, linecké cukroví, lentilky :-)
- pití - voda, jablečný džus, čaj černý s brusinkama od jisté značky (a ten jako rituál před spaním)
- křupinky do mléka
- kuřecí řízek (jedině s chlebem)
Ale nejčastěji jsou to tortilly x- krát za den nebo rohlík máslem....
Rohlík s máslem cca 3x denně jí už asi 12 let:-)) a očividně jí to svědčí.
A díky tomu, že jí asi tři jídla pořád dokola, tak nemůže chodit ve škole na obědy.

Slova Elišky:
- "Nesnáším: hrachová kaše, bramborová kaše, fazole, houby, vnitřnosti, čočku, rýži s omáčkou (nechápu, jak to tak může někdo jíst dohromady...já jím rýži JEN s máslem), nejím skoro žádné polévky, zeleninové saláty, lečo, rajskou,  kečup,  lasagne...
Nesnáším kombinace "sladké slané": chleba s marmeládou nebo rohlík s čokoládou bych nikdy nesnědla.... Nenávidím guláš a gulášovou polévku, nesnáším bramboráky (jak je cítím, tak pak celý den nic nesním), nesnáším sýrový popcorn...a našlo by se toho ještě spousta..."

Jeník jí:
- knedlík a kuřecí maso (občas)
- žampiony z plechovky
- jogurty (tedy v posledních dnech je nechce a nevím PROČ, vždyť jich má tolik v lednici!)
- rohlík s paštikou nebo se žervé
- rajčata, papriky, jablka, hrušky, maliny, borůvky
- piškoty
- Happy meal od McDonalda
- občas Actimel
- smažený kuřecí řízek
- nastrouhané jablko s mrkví
- vývar s masem - jedině od mé mamky. Když jsem to úplně přesně podle mamčina návodu udělala já, tak mi hlásil, že má polévka JINOU barvu a že to jíst nebude

13 komentářů:

  1. Vím, že autisté mají problém s jídlem.
    Je však zvláštní, že ten můj autista Peta jí od malička všechno. Nikdy s ním nebyl problém s jídlem. Naopak je to gurmet. Jídlo si vychutnává.
    Jen jediné jídlo nemusí a to koprovku. Ale to máme každý, že něco nám nechutná.
    Míša z Plzně

    OdpovědětVymazat
  2. Tak v tom se poznavam. :) Mam to hodne podobne, ale konkretnim seznamem te zatezovat nebudu. ;)
    V posledni dobe se mi podarilo jidelnicek trochu rozsirit, ale porad mam potize jist v restauraci protoze tam nevim presne co pokrm obsahuje.

    OdpovědětVymazat
  3. To je to co mě taky štve, abychom si my pochutnali na jídlech která máme rádi, musím vařit pro každého zvlášť....protože Matěj se také pohybuje v úzkém kruhu jeho oblíbených jídel...

    OdpovědětVymazat
  4. Kombinaci sladkeho a slaneho nemuzu taky ani videt :D

    OdpovědětVymazat
  5. Hlavně si to všechno pamatovat. :D
    Je zajímavé, že kopr rozděluje lidi. Jsou tací, kteří ho přímo milují a druzí, kteří ho nemohou ani cítit. K těm druhým patřím já.

    OdpovědětVymazat
  6. Mnam, na niektore veci zo zoznamu som prave dostala chut, napriklad na kulajdu, mam peknu chripku a dobra tepla polievka by mi bodla, esteze su dnes deti v skolke.Inak Mathis tiez ma zoznam toho co nezje, najviac peferuje doma varene jedla, ked je nieco co mu chuti zje toho hodne, no a vonku zje iba susienky alebo ovocie, pripadne nejaku surovu zeleninu. Ked niekdo spravi polievku z mrazenej zeleniny a prida k tomu ochucovadla(tchyne) tak to neje, kolkokrat som jej vravela ze to pozna a neje to, ona vidi len to ze je to hotove rychlo. Tiez nezje jedla z konzervy(pozna to, nemusi vidiet konervu).
    Zuzana

    OdpovědětVymazat
  7. tak tohle si nedokážu představit - moje děti snědí, na co přijdou. i když breberka si zkouší vymýšlet - polívku celý talíř, druhého trošku, hlavně maso, buchty ale zásadně suché, bez ovoce. ovoce nechce vůbec, zeleninu miluje. ale je malá, teprve chutě poznává, takže možná proto... jinak to jsou otesánci, včera na návštěvě baštila malá i kaštany a psovi granule;-)
    gábina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A umí si Eliška něco z toho sama uvařit? Že by toho na tebe nebylo tolik.

      Vymazat
  8. Rozumim. =)

    Taky jsem odjakziva mela delsi seznam toho, co nejim, nez toho, co jim. Taky mam urcite kombinace. U mne hlavne vsechno na male kousky - salat, zapecene testoviny se zeleninou...
    A hlavne, vzdycky mam obdobi, ze jim jen par jidel, za to porad dokola. Za nejaky cas zase treba jina. Zvlastni. =)
    Je ale pravda, ze nektere veci zustavaji. Hlavne ty nezdrave. =))

    OdpovědětVymazat
  9. Nemáš to jednoduché, vařit pro každého zvlášť. Ale myslím, že jsi asi ráda, že jí aspoň něco. Pamatuju si jak jsi psala, že Jenda jí jen suché rohlíky a občas nějaký jogurt.
    My nemáme autisty a platí u nás pravidlo, kdo zaváhá nežere. A to máš vidět ten cvrkot u oběda.

    OdpovědětVymazat
  10. Je Eliska schopna alespon nejake jidlo nachystat si sama? Vam by to pomohlo, a ona by mela kontrolu nad tim, aby to mela podle svych predstav. Jarka

    OdpovědětVymazat
  11. Ale stejne nevěřím tomu, že kdyby tu, nedej Bože, nastal nedostatek potravin a lidé by poznali, co to je - mít hlad - , tak že by vaše děti z hladu nesnědly všechno. Ze skutečného hladu, třebas za křiku a protestů, ale jedly by i to, co je na seznamu, prostě proto, že by je hlad donutil.
    A ještě se vracím k té práci, že Jeník nechce chodit v budoucnu do práce - moje poznámka byla možná tvrdá, ale nezlobte se, vy se nepohybujete v oblasti práce už několik let a situace se zatím ZÁSADNĚ změnila. Zatímco před pěti lety by člověk o tom, zda sežene práci, nepřemýšlel, dnes neseženou práci zdraví lidé;, lidé, kteří zoufale potřebují pracovat a uživit rodinu. Třeba to za deset patnáct let bude jiné, ale dost pochybuji, nebude práce ani pro běžné lidi, natož práce v nějakých chráněných dílnách, atd., kdo by to platil? To nepíši ve zlém, to je prostě jen realita.
    Alena

    OdpovědětVymazat
  12. No máš to těžký, teda :D Moje matka by se asi zbláznila :D
    Jinak Eliška by mi mou snídani neschválila :D často snídám rohlík a čokoládu :D (vím, že je to špatně :D)
    Ale tortily... hmmm :D Chci je někde sehnat, buď v Lidlu nebo v Tescu, nemám s tím zkušenosti a zkusit své nulové kuchařské umění :D

    Hlavně, že dělají pokroky :)

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...