sobota 5. října 2013

Pes na vodítku

Když jsme se nastěhovali do bytovky, tak jsem holky učila, že pes musí být na vodítku, když se s ním jde ven.
Dřív to bylo jednoduché. Betynka běhala po zahradě okolo rodinného domku a vodítko moc často nepotřebovala.
Myslela jsem si, že když už jsme tu půl roku, tak že Eliška zvládá vyvenčit psa.
K veškeré činnosti potřebuje jasná pravidla a já jsem si myslela, že TOHLE už jsme zvládly.
O to víc mě překvapila dnes ...

Přišla nahoru a říká:
- "Betka vběhla na silnici."
- "No to snad nemyslíš vážně!"
- "ALE ono nic nejelo."
- "Betka nemůže vběhnout na silnici! Vždycky musí být na vodítku, to je povinnost, když ji jdeš venčit!!" Ctěla jsem říct, že to je to povinnost majitele psa, ale to by mi zase řekla, že ONA není MAJITEL psa a že ji tedy nemusí venčit, takže jsem ten konec "spolkla.
- ALE ona byla na vodítku!"
- Tak tomu vůbec nerozumím! Pokud byla na vodítku, tak přece nemohla vběhnout do silnice."
- Vběhla do silnice."
- "A byla na tom vodítku POŘÁD?"
- "Jo. Byla na vodítku!"
Tak od začátku:
- "Dala jsi Betce vodítko?
- "Jo."
- "Vyčůrala se?"    - "Jo."
- "Vykakala se?"
-  "Jo..."
- "Co jsi dělala potom?"
- "Šla jsem to odnést do kontejneru."
- "A kde byla Betka?"
- "Na vodítku."
- "A KDE  bylo to vodítko?!"
- "Na jejím krku přece!!!"  podívala se na mě jak na idiota a já jsem se tak v tu chvíli opravdu cítila.
- "To jo, ale KDE byl ten druhý KONEC toho vodítka?"
- "Na zemi...." bezelstně opáčila Eliška a vůbec jí to nepřišlo divné.

Někdy na ni koukám v nevěřícím úžasu. Vím, že to nedělá schválně a že musím všechno stokrát vysvětlit a to co nejvíc "polopatě" a hlavně vysvětlit PROČ to tak má být, aby to pochopila, ale i tak jsem často v mírném šoku.
Ona byla spokojená, že pes je na vodítku, protože to jsem jí vždy kladla na srdce a ona mě přece POSLECHLA.....
....ale že se konec vodítka válí po zemi a pes tudíž může vběhnout do silnice už jí nedochází....

Každý večer probíráme různé situace a nacvičujeme "Co, kdy, kde a proč" má být....Dnes si budeme muset zopakovat pravidla venčení psa....


34 komentářů:

  1. K čemu jí ta střední škola bude,když je pro život nepoužitelná.Je úplně pitomá!Stejně dostane důchod a bude vyžírka viset na státních dávkách stejně jako její bratr a její matka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ohó, to chtělo velkou odvahu sem anonymně nablít tohle "moudro".. Mě by jen zajímalo, co ti na tomhle projevení se dělá dobře.. Zřejmě máš velmi smutný život, když se potřebuješ strefovat do maminky tří dětí a dokonce i do dítěte.. hrdino..

      Milá Amélie a Eliško, hlavu vzhůru, boží stvoření, které tohle napíše, je ta tom hodně zle a potřebuje náš soucit..

      Eliško, vše nejlepší k svátku holčičko! :o)

      Vymazat
    2. Ve Vašem případě je zbytečné cokoli vysvělovat. Ale neodpustím si otázku. Co Vás vede k tomu trávit sobotní odpoledne na blogu o tématu, které odsuzujete, nerozumíte mu a ještě Vás nervuje? Jak jste se dostal na blog o autismu?
      Co Vás tak rozčílilo? Že se 15 letá holka popletla? No a co. IQ s tímhle mimochodem nesouvisí...
      Životní neúspěch? Nedostatek lásky? Pochopení? Absence pocitu štěstí? Nebo co lidi vede k tomu být hnusný na ty, co neubližují?

      Vymazat
    3. A uz len taky clovek ako ty je pre spolocnost prinosom, bez empatie, slusnosti...co ty das spolocnosti okrem toho, ze si zabezpecis svoje potreby?

      Vymazat
    4. "Co Vás vede k tomu trávit sobotní odpoledne na blogu o tématu, které odsuzujete, nerozumíte mu a ještě Vás nervuje?" To je krásné :) Jinak spousta vědců, IT atd. je taky "pro život nepoužitelná" a zároveň přínosem pro společnost.

      Vymazat
  2. Anonymní: Ačkoli jsem křesťan, vás bych docela rád zastřelil a věřím, že by mi to nebeský Otec odpustil. S lidmi, jako jste vy, je tento svět daleko horším místem k životu než by být musel.

    No a teď teda můj komentář. Marcelko, jsou situace, na které jsme krátcí všichni. Mezi námi a Eliškou je jen ten rozdíl, že my těch situací zvládneme vyřešit o něco víc. Každopádně tě pořád víc a víc obdivuju za to, co všechno jsi s dětmi prošla a co ještě projdeš. I tak je nikdy nepřipravíš na všechno, ale já věřím, že co děláš, má hluboký smysl. Elišce přeju všechno nejlepší k dnešnímu svátku a tobě pevné nervy! Dneska jsem slyšel větu: Člověk může být jen tak velký, jak velkému problému musí v životě čelit!
    V tom případě ty svou velikostí překonáváš Goliáše. :-) Mějte se všichni hezky!

    OdpovědětVymazat
  3. No, myslím, že základ je dobrý, pochopila půlku, pes = vodítko, to se některým městským pejskařům nepodaří pochopit nikdy, že si toho psa mají, zatraceně, hlídat, že proti sobě dva psi můžou vyběhnout, že může vběhnout někomu pod auto, pod kolo a že si po něm mají UKLÍZET. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Já když vidím tady u nás pejskaře, kteří se tváří, že po svých mazlíčcích uklízet nemusí a o vodítku ani nemluvě, tak si říkám, že jejich IQ musí být na úrovni toho bobku, co po nich zůstal na chodníku. Je to sice trochu srandovní s tou Eliškou, naštěstí se nic nestalo. Je známo, že i geniální aspíci jsou v životě totálně nepoužitelní, tak co, někde mají přidáno, někde ubráno.
      Lenka

      Vymazat
  4. V těžké situaci se můžeme přece ocitnout my všichni. I zdravý člověk může onemocnět a být závislý na sociálních dávkách... Tak prosím Vy, co jste napsal ten první příspěvek, buďte rád, že jste se v takové situaci neocitl. Není totiž nikde napsané, že na tom budete tak dobře do konce života...
    Nikdo z nás neví dne ani hodiny...

    OdpovědětVymazat
  5. Já navážu na ten první komentář. Přeji tomu člověku, aby se jednou neocitl v situaci, kdy by ty sociální dávky musel brát chtěj nechtěj a byl tak za vyžírku !!
    Zajímavé... Odkud ten člověk vzal tu jistotu, že on je pro život použitelný?

    OdpovědětVymazat
  6. Ono se to dobře útočí na slabé a nemocné lidi. Anebo na lidi, kteří jsou prostě jiní. Ale že státní rozpočet zneužívají hlavně mnohdy zdraví lidé, kteří by mohli chodit do práce, to už v tom prvním komentáři jaksi nikdo nevzpomněl.

    OdpovědětVymazat
  7. Já mám zkušenost, že když někoho něco baví, obyčejně se snaží u toho nic nezkazit. Což asi ani nejde, když to člověka baví. Eli je stále ještě moc mladá na nějaké ukvapené závěry. Co když si po škole najde práci, která ji bude bavit, nemusí přece jít o nic, co by vyžadovalo, aby byla bůhvíjak geniální... Středoškoláci se přece dnes uplatňují vlastně téměř všude. Třeba si Eliška najde práci jako prodavačka, anebo číšnice, určitě by ji nevzali na střední, kdyby to neměla podepřeno známkama. Bohužel je dnes na trhu pracovních příležitostí skutečně málo kancelářských míst, takž vidina prodavačky je reálná. V jejím věku je spousta lidí pro život nepoužitelných, jsou to ještě děti... Paní Amálko, myslím si, že za takových osm let se může ještě leccos stát. I to, že Eliška bude naprosto životaschopná mladá žena. Osm let je dlouhá doba na to, aby se leccos naučila a leccos podchytila. Takže ten první komentář mi přijde irelevantní.

    OdpovědětVymazat
  8. Co vím, tak člověk se přece učí celý život... Tak proč by měla být pro život nepoužitelná? Vždyť je jí teprve čtrnáct...

    OdpovědětVymazat
  9. Starejte se, abyste byl pro život použitelný VY...

    OdpovědětVymazat
  10. Nechápu, jak to tady v tom prvním komentáři mohl někdo napsat. Vždyť stačí malá nehoda, a ze zdravého normálně se vyvíjejícího člověka může být invalida, závislý na sociálních dávkách. Všichni jsme zranitelní. Život je křehký... Tak udělala chybu.. A co? Copak chybu neudělal nikdo jiný, než ona?

    OdpovědětVymazat
  11. Kdyby byla pro život nepoužitelná, určitě by se nenarodila. Kdyby byla pro život nepoužitelná, existence by ji nepotřebovala. Ale je tady. Narodila se tu.
    To znamená, že ji existence potřebuje, že je pro existenci důležitá. A tady na této planetě rozhoduje názor existence...

    OdpovědětVymazat
  12. Je to mladá krásná holka. Skvěle oblečená, se skvělým vkusem. A že jí něco nedošlo, to přece není žádný hřích... Tak se té chyby pro příště vyvaruje. Nechápu, co je špatného na tom, že si nesesumírovala, jak je důležité vodítko v jejich rukou. Prostě třeba jen podcenila situaci a myslela si, že to zrovna pro tuto chvíli nevadí, když ho nedrží...

    OdpovědětVymazat
  13. Docela by mne zajímalo, z čeho usoudil první komentář, že on je pro život použitelný. Co dal životu on, když tady předkládá takový smělý názor. A jak může posoudit, že je ta holka pro život nepoužitelná, když ji důkladně nezná.
    To, že ji poznal třeba ve škole, nic neukazuje...

    OdpovědětVymazat
  14. Tak ještě Elišce připomenout, že to vodítko musí držet, v zájmu Betynky. Ale to je detail, to chce jenom doladit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když druhý konec vodítka leží na zemi není pes NA vodítku, ale S vodítkem. Pes NA vodítku je v případě, že je druhý konec vodítka v ruce venčitele.
      A v tom je TEN rozdíl.. :)

      Elišce krásné jmeniny.

      Vymazat
  15. V našem městě je v posledních letech v "módě" venčit pejska bez vodítka, ale pokud vím, tak by pes měl být na vodítku vždycky. Eliška je hodná a bezelstná dívka. Místo, aby před tebou příhodu s Betynkou zatloukla, pěkně začerstva vše vyklopila. A je dobře, že k tobě má takovou důvěru jen tak můžete spolu věci rozebrat a Eliška si může vzít poučení pro příště. Dnes měla Eliška svátek, tak ji ještě honem popřeju všechno nejlepší! ;-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj jaruško. Jsem vděčná za to, že ke mně má Eliška důvěru a že kdykoliv si neví rady, tak se dojde poradit. Eliška děkuje za přání k svátku.

      Vymazat
  16. Komu z majitelů psa se něco podobného někdy nestalo... Hlavně že v tu chvíli nic nejelo, Eliška si to příště už bude pamatovat, nechápu, proč se z toho někdo snaží dělat nějáké závěry o její použitelnosti. Kolik z nás je někdy roztržitých... Beru jako pozitivní věc, že se Eli nebojí v pořád ještě novém městě jít ven (vždyť pro kolik lidí je přechod z vesnice nebo menšího města do velkého obtížný...), že vůbec chodí ven a nesedí jen u počítače, že po Betynce uklízí (se třemi vykřičníky!!!, to není dneska už vůbec samozřejmost) a že se umí přiznat ke své chybě - v tom mi přijde, že je zdravější než většina společnosti.

    OdpovědětVymazat
  17. Doufám, že se ten "zcela neomylný (emoční) génius" teď cítí jako hrdina, když se strefuje do někoho, koho nezná a když neuvede ani mejl, ani jméno, ani svoje útoky nijak nezdůvodní. A navíc plácá kraviny :-P. Na to mě napadá něco, co jsem četla nedávno, něco ve smyslu - nedovolte negativním lidem pronajímat si prostor ve vaší hlavě - zvyšte nájem a vyhoďte je! Mě se podobné situace stávají taky, protože třeba v tu chvíli myslím na něco jiného a nevěnuju se na sto procent tomu, co dělám. Je to jenom roztržitost, nesouvisí to nijak s inteligencí...nejsem dokonalá, stejně jako není nikdo na světě :-). Někdy mě to štve, ale když je to něco, na čem (momentálně) záleží, tak dávám pozor...i když kolikrát mi zase uteče něco jiného (třeba mám u sebe kartičku, kterou vím, že budu za chvíli potřebovat a pak nemůžu najít klíče, protože jsem je při hledání karty mrskla někam, kam je běžně nedávám - stalo se mi tento týden na obědě :-)). Jde jenom o to uvědomit si to momentálně úplně nejdůležitější - tady by to třeba bylo zajistit, aby pes nevběhl pod auto, něco špatného nesežral, neutekl, atd. Prostě uvědomit si cíl - mít psa neustále pod dohledem, v mém případě mít připravenou kartu, abych ji nelovila na poslední chvíli a nezdržovala. O nic nejde, nikomu se nic nestalo a spoustě lidem se podobné situace dějou téměř denně, nejčastěji když (ráno) neví kam dřiv skočit :-P :-D. Tyhle blbé názory bych ani nečetla...Nejde ti na blogu nastavit třeba povinné zadání mejlu s tím, že nebude zveřejněný? Já blog nemám, tak nevím, ale líp by se ti tihle rádoby-vtipálci nebo samosoudci blokovali, ne?

    OdpovědětVymazat
  18. Taky přeji ještě na poslední chvíli vše nejlepší !!!!!

    OdpovědětVymazat
  19. 1. anonymní příspěvek - život se ti ve vteřině může změnit natolik, že budeš zcela odkázán(a) na pomoc jiných a nebudeš schopen(a) zvládnout ani setinu z toho, co nyní zvládá Eliška, - pak ti přeji, aby ti někdo stejně hrubý a bezcitný jako ty, napsal totéž, co dnes ty. Jsi obyčejný duševní mrzák, - Eliška je nad tebou hodně vysoko....
    Elišce všechno nejlepší k dnešnímu svátku :o)))) Nakonec - je to úsměvný příběh, -tož - kolik lidí venčí psa bez vodítka ( konec konců, přiznám se, že já taky, - ale v polích, když není nikdo v dohledu :o))) ), - Eliška na to z předchozího bydliště nebyla zvyklá, tak teď už je jí to jasné a příští venčení bude vodítko držet v ruce... :o)))). ALE - všimněte si, že Eliška udělala něco, co spousta pejskařů ( dospělých a "zdravých") nedělá.... ODNESLA BETYNČIN BOBEK DO POPELNICE :O))) To je na velkou pochvalu, - může být příkladem pro ostatní.
    Eliško, - jsi jednička :o)))
    Zdraví Bára

    OdpovědětVymazat
  20. Tak to opravdu musíš myslet na všechno. Ale aspoň že ti všechno řekne a můžeš ty pravidla napříště upravit.

    OdpovědětVymazat
  21. Uklízení po pejscích je samozřejmé,jen s tím vodítkem bych polemizovala,samozřejmě u silnice je to nutnost,ale život panelákového psa je několik čtverečních metrů a pak ODCHODIT co nejkratší procházku na vodítku a honem domu.Žádné hraní s druhým psem a pořádně se svobodně bež šňůry vyběhat na to neni čas ani chuť.Vidím to kolem sebe-málokdo má chuť se psovi více věnovat a nedostatek pohybu mu kompenzovat.Nevím proč mám pocit že anonymní přes 10 příspěvků je od jedné osoby.Amálko tobě pevné nervy a Elišce ať těch pro ni komplikovaných situací ubývá.Lída

    OdpovědětVymazat
  22. Elišce dodatečně všechno nejlepší k svátku.
    Můj syn má stejnou diagnózu jako Eliška a je na ID. A přesto si nemyslím, že je vyžírka.
    A proč si myslím, že ten anonym je K..........
    Míša z Plzně

    OdpovědětVymazat
  23. Elišce všechno nejlepší k svátku!
    Také považuju za skvělé, že po pejskovi uklidí, Betynce se naštěstí nic nestalo, tak příště už bude Eliška připravená. Situace jako učitel.

    OdpovědětVymazat
  24. Už tak to Eliška v životě nemá vůbec jednoduché... Sama je nemocná, bráchu má nemocného, rodina je rozpadlá a prakticky bez peněz. Žádná sranda. Místo aby jí ten první komentář nabídl nějakou pomoc, tak reagoval,
    jak reagoval... Docela ráda bych viděla, co by dělal ten člověk, kdyby se
    dostal do stejné či jiné situace. V krizových a těžkých situacích se může
    v životě přece dostat kdokoli.

    OdpovědětVymazat
  25. Jé úsměvné si to takhle číst. Ale chápu, že potýkat se s tím denně je asi dost vyčerpávající.

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...