pondělí 27. února 2012

Balíček z Austrálie


Fotky jsou z 10.2. 2012
Poprvé v životě jsem dostala balíček z Austrálie.
Tedy ne já, ale děti.
Zuzko, moc Ti děkuji. Bylo to velmi milé překvapení.


Jenda měl velkou radost. Balíčky miluje.
Pomáhal krabici otevřít.


Spontánně popadl růžový hřebínek a napodobil česání pejska....


Pak objevil modrého křečka...
Eliška mu poradila, aby ho zmáčknul...


A bylo zle.



Křeček jezdil a vydával zvuky....


Jenda plakal a strašně se ho bál.


Vystřihovánky a pejska popadla Šárinka, křečka a miniknížečky s Barbie Eliška.
Holky byly z balíčku nadšené.


Jendovi se zalíbily fixy.
Zkusil udělat kolečko a ono to nešlo.


Fixy malují jen pod určitým úhlem a Jenda si nenechal poradit, že fix musí chytnout do ručičky trochu jinak.


Fixy zahodil a začal plakat.


Volal:
- "Mamko, zlá, hnusná odpolnáá, hoď to do popelnice..."


To jsem samozřejmě neudělala.


Viděla jsem na něm, že už toho má dost.


Posbírala jsem hračky do sáčku a dala jsem všechno holkám.


Jenda si nechtěl nechat nic.


 Elišku jsem poprosila, aby odešla do pokojíčku.


Jenda potřeboval nějaký čas na zklidnění.


Byl z toho velmi rozrušený....


...a jeho "nenálada" mu vydržela celé 4 hodiny.


Vzhledem k vysoké koncentraci autistů v rodině, jak to pěkně nazvala paní v PPP, jsem už dávno zvyklá na to, že i pozitivní události v životě přinášejí spoustu stresu do života autistů.


Jenda se nakonec uklidnil a milé dárečky teď dělají radost holkám.

26 komentářů:

  1. Páni, 4 hodiny! To je vážně hodně. Nu, alespoň, že krásný balíček udělal radost holkám, i když je škloda, že se z něj nemohl těšit i Jeníček a že ho všechno naopak dost rozrušilo. Přeji stálou sílu, energie a trpělivost, Amélko!

    OdpovědětVymazat
  2. Bylo toho na něj hodně. Syn není autista, přesto když byl malý, tak jsme museli zrušit všechny kroužky, které miloval, protože z toho pozitivního rozrušení koktal :-) Nic se nemá přehánět, ani příjemné věci.
    Jeníčka chápu, taky strašně ráda rozbaluji balíčky :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc hezké dárečky. Hezký den. Tina :-)

    OdpovědětVymazat
  4. To je neštěstí, takových krásných věcí a ani jedna Jeníčkovi nesedla, nedivím se, že z toho byl nakonec rozmrzelý a naštvaný. Opravdu to s Jeníčkem není lehké, prošla jsem předešlý článek s Brumíkem a jogurty, chce to notnou dávku tolerance a trpělivosti i manžel se snažil seč mohl a zase nic. Ale balíček z Austrálie, udělal radost aspoň holkám a to se taky počítá. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Holky měly radost a to je to nejdůležitější. Jenda se uklidní u těch svých věcí a hlavně u pohádek na DVD.

      Vymazat
  5. Dobrý den, neslyšela jste něco o této léčbě autismu? http://karolinka.info/?p=93
    Nebyla by pro jendu vhodná? I když ta cena je šílená... :-((
    Držím vám palce :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podívám se na to. Ale za ty roky boje s autismem jsem probrala všechny možné i nemožné "léčby" autismu, ale jsem přesvědčená o tom, že autismus se vyléčit nedá. Dá se trochu korigovat nácviky chování, nacvičováním situací, lékama ovlivnit deprese, úzkosti, poruchy chování, poruchy spánku, ale to hlavní tam vždy zůstane. Autista bude autistou celý život. Nejdůležitější je trpělivost, trpělivost a spousta lásky a pochopení.

      Vymazat
    2. Vylecit asi ne, sice jsem cetla o jednom pripadu, kdy se clovek vylecil, ale tezko rict co je na tom pravdy-neda se verit vsemu, bohuzel :-(. ale maminka Karolinky nevypada, ze by si vymyslela, to lidi s nemocnymi detmi nedelaji :-). Preju hodne sil, znam jednoho autistu a vim, jak je to narocne...Kez by se opravdu nasla lecba pro ty, kdo za svoji nemoc nemuzou...Ja obcas nakukuju na podobne blogy, pomaha mi to -mam take uzkosti a deprese, ale ne tedy tak silne jako Jenda. Pomahaji mi leky. Divala jsem se i na AS-neco na me sedi ale neco vubec, takze uz se radsi zkoumat nebudu :-)). Jsem rada, ze jsem nedopadla hur :-)). Mejte se pekne,treba se jednou v budoucnu na autismus doopravdy najde lecba :-). Obdivuju vas...

      Vymazat
  6. Bobek malinkatej, uplne me to drasa...chjo, kdyby existovala nejaka pomoc...Ale kazdopadne moc moc dekuji za uplne jiny uhel pohledu, za skutecny zivot...Jsi vazne MAMA s obrovskym M...Objimam, Mys.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. Jenda je ve své podstatě strašně skromný - stačí mu pohádky na DVD, deka, dudlíky, míčky, stužky a pentličky, magnetická stavebnice a to pořád dokola. Nic jiného by nepotřeboval.

      Vymazat
    2. Jenda není skromný,je retardovaný,takže moc nepotřebuje,ale už mu šetřete na ústav.Sám žít nebude a rodiče bohužel nežijí věčně,tak aby se o něj někdo postaral.

      Vymazat
    3. Zda je či není retardovaný? Tak tohle bych s dovolením nechala na posouzení psychologů, nikoliv VÁS. Rozhodně je milejší než mnozí anonymové. Žít s vámi nemůže být žádný med, kdežto život s Jendou přináší i spoustu legrace.

      Vymazat
    4. V tom pripade by asi tak 50% chlapov bolo retardovanych, ak sa to kvalifikuje podla toho ci sa o seba postaraju a jak.
      Ja mam doma asi chlapa s ciastocnou retardaciou, ked bol doma dlhsiu dobu sam, tak to bolo tak ze akurat prezil. Uz aby som mu setrila na ustav lebo ja tu nebudem vecne a ktovie jak sa o neho deti postaraju :-)

      Vymazat
    5. Hele Ty anonyme!!!!!!!!!,jediný retardovaný jsi tady ty!!!!! Jenda ma vic inteligence nez ty. Sice ma problem,ale jeho milujici okoli ho resi. Ale ty asi to stesti nemas, co? Kdo by taky mel rad, takoveho bezohledneho cloveka!!!!!!!!ze??!!!! I.

      Vymazat
  7. Amelko, nikdy bych neverila ,co takovy balicek muze nadelat neplechy :( Mozna Jendu premuze zvedavost a casem to z hrackami jeste zkusi! Ahoj, Monika.

    OdpovědětVymazat
  8. Ameli je to s těmi autíky někdy potíž..chjo, Jenda balíček nemůže uchopit jako dárek..jako pozornost..projev přátelství. Nepředvídané události v něm evidentně spustí nesmírný přetlak a stres. Takže to chce pořádnou dávku empatie..ještě, že má takovou maminku :)!!

    OdpovědětVymazat
  9. Páni, až z Austrálie. :)
    Pohyblivých hraček jsem se taky jako malý bál :D. To proto, že jsem byl zvyklý na takové ty obyčejné autíčka a najednou hle, jsou na vsětě chodící plastový křečci, dnes i roboti. Úplná přeměna za těch čtrnáct let, že?

    PS: Ale navštívit tu suprovou komunitu dvakrát do roka je málo, tak jsem tam chtěl jet ;)

    OdpovědětVymazat
  10. Takovýhle balíček bych si tedy nechala líbit :). Jeden by nevěřil, že i radostná událost dokáže nadělat spoustu potíží...

    OdpovědětVymazat
  11. Ahojky Amélko,
    vždycky po Tvojí milé návštěvě si říkám, že Ti také napíšu. Nikdy ale nevím, co napsat, aby to neznělo hloupě. Přijde mi, že naše - a nejen naše - "obyčejná většina" pořád trochu tápe a vlastně si neví rady - s přístupem, s pomocí, se slovy.
    Vím, jaké je, když se člověk může přetrnout, jednoduché řešení je před očima a dítě si je zavřené někde mimo, řve a nevnímá - a to mám dítě "zdravé". Jsi skvělá milá osůbka a posílám pohlazení Tobě i dětem.

    OdpovědětVymazat
  12. Myslím, že je to občas na špunty do uší. Ale stejně vidím pokroky:-D
    Hezký den:-))))

    OdpovědětVymazat
  13. Tak radost měl Jeník alespoň při rozbalování. Škoda, že nepochopil techniku malby. Ale to vše přijde časem, do všeho doroste.
    To je vzkaz i pro anonyma. Děti rostou a vyvíjejí se. Mění se i jejich zájmy. To, že Jeníkovi dnes stačí provázek neznamená, že až doroste k pc, že z něj nebude nějaký IT specialista. Anonym je asi obeznámen touto problematikou, možná dělá konzultanta nějaké PPP, že vše tak diagnostikuje. Ach jo, proč jsou lidi na lidi jak saně. Ale to už se ptali před kolika lety jiní.

    OdpovědětVymazat
  14. Ty písmena možná vezme později na milost. Náš kocour taky před jezdícími hračkami utíkal. :D

    OdpovědětVymazat
  15. Však on se Jeníček naučí psát i s těmi novými fixy, jen potřebuje delší dobu, aby se s tím skamarádil. Hezký večer!

    OdpovědětVymazat
  16. 4 hodiny? Matisek mal kedysi zachvaty tak 5-10minut. Mala som pocit ze ma z neho klepne pepka, neskor som si zvykla. 4hodiny je v podstate az 50X DLHSIE. Auuu.
    Dnes mal pred skolkou zachvat, prsalo a nemohol na preliezacky, trvalo to asi minutu a jak som si odvykla, tak mi aj toto stacilo.

    OdpovědětVymazat
  17. Ty musíš mít velkou trpělivost. Asi bych to s Jednou nevydržela a utekla bych..

    OdpovědětVymazat
  18. no je škoda, že balíček radost neudělal, ale očekávání většinou nebývají naplněna, to už je život... aktěm anonymům...je to stejně divný....co je rozčiluje že se nkdo stará o postižené dítě jak nejlíp umí..kdyby je to nerozčilovalo, tak by je ani nenapadlo to číst, natož psát. nějaký vnitřní problém njspíš...

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...