pátek 10. února 2012

Otevřená zpověď člověka s Aspergerovým syndromem


Máme v rodině několik lidí s PORUCHOU autistického spektra, převážně s Aspergerovým syndromem.
Proto jsem přečetla asi 45 knih o autismu a přidružených problémech. Proto se snažím dozvědět se co nejvíce o PAS a naučit se vcítit se do jejich "problémů".

Díky svému BLOGU jsem se seznámila s několika lidmi s Aspergerovým syndromem a s některými si už déle jak rok vyměňujeme maily.
Mohu se na cokoliv zeptat a oni mi odpoví. NIKDY se nestalo, že by mě odmítli nebo že by neodpověděli na moje všetečné otázky. Otázky někdy i dost intimní - vzhledem k potížím mých dětí mě zajímaly takové věci, jako je koupání, menstruace, doteky, dětství, problémy se šikanou, oblékání, obratnost či neobratnost, vztahy s lidmi.... to, v čem moji blízcí s autismem mají "problémy", co jim vadí, co odmítají nebo co neumějí.....

Jsem jim nesmírně vděčná za to, že mne nechají nahlédnout do své duše. Do duše člověka s poruchou autistického spektra. A já tak mám větší množnost pochopit chování svých dětí i svého manžela.

Přečíst více jak 40 knih o autismu mi nedá TOLIK, jako jeden upřímný dopis od ženy (muže) s AS.
TEORIE A PRAXE.... Nebe a dudy.

A tuhle úžasnou ženu jsem poprosila, zda-li bych mohla něco z naší mailové konverzace otisknout a ona souhlasila.

A já jí za to MOC děkuji.
Za její maily, za to, že si s ní mohu povídat, za to, že mi přibližuje svět lidí s autismem.

Mé poděkování patří nejen jí, ale i ostatním lidičkám s AS, kteří mi píší. Oni už budou vědět. Nechci je tu jmenovat.

Moje kamarádka s AS nežije v ČR, tudíž dopis je bez diakritiky.
Třeba při jeho čtení zjistíte zase něco nového, co jste o AUTISMU ještě nevěděli.


DOPIS od ženy s AS:

Predem se omlouvam, psani v cestine neni moje nejsilnejsi stranka… i kdyz jinak silene rada pisu.

Takze vse o AS… to nebude lehke. Nevim ani poradne kde zacit, ale budu se snazit.

Jako mala jsem nesnasela cizi lidi.
V metru nebo autobuse jsem, asi do svych 10ti let, nedokazala sedet vedle ciziho cloveka. Ve skolce jsem se bala novych ucitelek a novych deti. Do dnes se nerada setkavam s novymi lidmi.


Kamaradu a kamaradek jsem moc nemela. Nevedela jsem jak si hrat s jinymi detmi. Kdyz jsem si s nekym hrala, tak to vetsinou byli kluci a skoro vzdy mladsi nez ja. 
Holkam jsem vubec nerozumela. Rikaly jednu vec a myslely druhou, vecne se pretvarovaly apod.


S hrackama jsem si moc hrat neumela. Spis jsem je sbirala a nikomu jsem je nechtela pujcit. Nejradsi jsem mela plysaky. Taky jsem mela rada auticka. Panenky jsme nesnesla z dvou duvodu, vadili mi jejich vlasy a navic mi pripominaly lidi a ty jsem nemela rada.

Rada jsem hrala karty a pexeso. Meli jsme doma z Cech pexes plno, jeste do dnes je tady mam. V africkem pexesu jsem se silene bala karticky pakun, na tolik ze jsme toho chudaka pakone museli vyhodit, a dnes mi chybi ve sbirce. Taky jsem rada kreslila a cetla. Sbirala jsem vsechno mozne, od znamek po auticka a plysaky.


Nesnesla jsem knofliky a nite. Obleceni jsem mela rada jen mekke, typ teplaky a mikinu. Dziny jsem zacla nosit az asi ve ctvrte tride. Vadilo mi ze jsou tak tvrde. Jeste dnes dziny doma nesnesu. Venku nebo v praci jsou ok, ale jak prijdu domu hned si vezmu teplaky. Taky jsem nenavidela sukne, nechtela jsem byt holka, protoze holkam jsem nerozumela a byly na me zly.


Silene jsem se bala hub a lopuchu. Po ceste do skolky rostly lopuchy a ja jsem odmitala tou cestou chodit, rvala jsem jako blazen. Jeste dnes se bojim lopuchu a hub. V zivote bych se jich nedotkla.


Taky jsem mela problemy s jidlem. Vadili mi nezname pokrmy a nemohla jsem michat ruzne potraviny, treba brambory s omackou. Vsechno jsem jedla oddelene. A strasne moc veci jsem nejedla vubec. Jeste dnes mam dost velky problemy s jidlem.


Doteky jsem nemela rada. Vadilo mi kdyz se me snazil nekdo obejmout, nebo jeste horsi dat pusu. Vecne mi za to nekdo nadaval, rikali mi ze jsem bezcitna, ale me to bylo fakt silene neprijemne. 
Doteky jsou mi prijemne jen od partnera. A to nesmej byt lehke. Mam rada jen pevne doteky. Miluju si treba nechat od manzela masirovat ramena a zada nebo nohy a ruce.


O ocnim kontaktu jsem vlastne nikdy moc nepremyslela. Pamatuju si, ze kdyz jsem byla mala, tak jsem dostavala vynadano, ze se nedivam lidem do oci. Dnes se myslim snazim divat lidem do oci, ale kolikrat mi sklouzne zrak nekam jinam, zaujme me neco jineho.


Vzdycky jsem mela problemy s koordinaci. Za nic na svete nezvladnu treba tancovat nebo hrat volejbal. Ve skole jsem byla na telocviku vzdycky nejhorsi a ucitele mi nadavali a mysleli si, ze to delam naschval.
 Vecne narazim do veci, veci mi padaj a neco rozlejvam. Taky mam sileny problem s rovnovahou, takze sotva umim jezdit na kole.


Jsou urcity zvuky co nesnesu, treba rvouci deti, to je snad nejhorsi zvuk, co existuje. Taky mi vadi kdyz zvoni telefon. Vadej mi vysoky tony. Myslim, ze je slysim lip nez bezny clovek.


Jsem taky dost citliva na pachy a vune.


Ve skole jsem mela jednoho kamarada a ten mel podle me asi taky AS. Jinak jsem mela s kamaradami a kamaradkamy velky problem. 
Uceni mi slo dobre, v podstate jsem byla nejlepsi ze tridy ve vsech teoretickych predmetech a to jsem se ani moc nemusela ucit.
Nemela jsem rada prestavky, protoze jsem museli chodit ven, a ja jsem nevedela co tam. Radsi bych byvala zustala ve tride a treba si kreslila nebo cetla.


Jako dite jsem citila, ze jsem jina, ale nevedela proc. Nikdo se to taky nesnazil zjistit. Nikdo si asi nechtel pripustit, ze jsem nenormalni. Kdyz mi bylo asi 19 nebo 20,tak jsem poprve cetla o AS a hned jsem se citila jako doma. Pamatuju si taky, ze jsem kdysi videla neco v televizi o autismu a rikala jsem si, ze se citim podobne, ale nikomu jsem se to neodvazila rict, nebot vim ze by mi rekli, ze si vymyslim, a ze ja prece nenormalni nejsem.


Teprve vloni jsem se odhodlala a sla k doktorovi, hlavne proto ze jsem mela sileny problemy se spanim. 
Mela jsem je vlastne cely zivot, ale k doktorovi jsem nikdy nesla, protoze mi doktori jsou silene neprijemny. 
Casto se cloveka dotykaj a maj doterny otazky. Ja chapu ze je to nutny ale me je to proste neprijemny. A navic, kdyz jsem byla u doktora, tak me nikdy nebrali vazne, at jsem tam byla s bolavym krkem nebo s vyvrknutym kotnikem, asi protoze neumim ukazat poradne, ze mi neni dobre. 

K doktorovi se mnou tentokrat sel manzel. Doktorku jsem dostala dobrou, brala me vazne, ale ja si myslim ze to bylo hlavne protoze tam byl se mnou manzel a mohl potvrdit, ze mi opravdu neni dobre. Dostala jsem tehdy prasky na spani, Zopiklon (u vas Zopitin) a odporuceni k psychiatrovi kvuli svemu podezreni na AS. 
K psychiatrovi se mi moc nechtelo, bala jsem se, ze mi nebude verit a rekne mi, ze mi nic neni, ale vedela jsem ze se me aspon nebude dotykat.

Opet se mnou sel manzel. Psychiatr byl mirne arogantni, ale ke konci se zjistilo, ze vim vic o AS nez on a o me diagnoze nepochyboval. Takze jsem ve 28 letech konecne dostala diagnozu AS.


Minuly tyden jsem u psychiatra byla znova, kvuli problemum spat. Nechci jist do smrti Zopitin a na netu jsem cetla, ze plno lidem s AS a ADHD pomohl Melatonin.
 Jenze u nas cisty Melatonin je jen na licenci, a prodava se tu jen Circadin a ten funguje trochu jinak. Circadin je tu navic strasne drahy a Melatonin se da objednat normalne na netu ze Slovenska! Problem je jen ze oni ho dodavaj jen na Slovensko a do Cech. A ja nemam chut se svym pribuznym v Cechach se svymy problemi sverovat. Nikdo z mych pribuznych v podstate nevi o mem AS. Nemaj pro takove veci vubec pochopeni. Ted jsem ale asi odbocila od predmetu...

 Menstruace pro me byla hruza. Nesnesla jsem dotek vlozky a dodnes nesnesu. 

Je pro me silene tezke utesit nekoho komu neni dobre. Kdyz je to muj manzel, tak to jeste jde, muzu ho obejmout a pohladit. Ale jak je to nekdo jiny, tak jsem bezradna. Asi bych ho taky mela obejmout, ale ja nevim jak na to. 
Objeti je pro me jen pro partnera. Nevim jak jineho cloveka obejmout, z jake strany, jak dlouho, jakym zpusobem... Proste to nejde.


Tak snad jeste par pozitivninch veci.
Co rada delam a co mi dela radost? Radost myslim neumim moc ukazat. Ale rada jsem se svym manzelem, rada pisu, kreslim, fotim, ctu, cestuju (ale musim to mit naplanovane dost detailne, to cestovani).
 Rada ctu fantasy, treba Harry Potter a detektivky.
AS mi neprineslo jen negativni veci ale i par pozitivnich; mam silene dobrou pamet (hlavne na jmena). Dost lehce mi slo ve skole uceni, cist jsem se naucila asi ve ctyrech nebo peti letech.


Jo, sverit se nekomu face to face... to nevim, zalezi na osobe. Je lehci se sverit nekomu pres net, jako treba tobe. Hlavne kdyz vim ze ten clovek ma s autismem zkusenosti a nema 150 ruznych predsudku. 
Manzelovi se taky muzu se vsim sverit. V praci je par lidi co o mem AS vi, mimo jine muj sef, a ten dela vse pro to, aby mi moji situaci ulehcil.


Jeste me napadlo - silene me stresuje telefonovani, hlavne s lidma co moc neznam. Je to z ruznych duvodu; nevidim cloveka s kterym mluvim a to me stresuje, nevim kdy je rada na me mluvit a taky mam problemy v telefonu slyset. Muj mozek proste nezvladne filtrovat zvuky a ja slysim vsechno, co je okolo me. 
Kdyz uz musim telefonovat, tak jsou pro me nejlepsi sluchatka hands-free, protoze mi zacpou obe usi. Nejradsi komunikuju pres mail, sms nebo face to face.


Taky me stresujou socialni situace, treba jako Eliska s postakem. Vim, ze se ode mne neco ocekava, ale nevim co a to me silene stresuje.


Urcite jsem zapomela polovicku napsat, tak se kdyztak ptej.



41 komentářů:

  1. Tak to je síla! A žít se s tím musí. Gratuluju tvé kamarádce k tomu, že si našla manžela a má i práci. Nevím, proč některým z nás rozdal Hospodin tak špatný karty. Ale utěšuju se tím, že je psáno: "Mnozí první budou poslední a ti poslední, budou první!"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Davide, neřekla bych tomu "tak špatné karty". Dostali jiné karty. Ano, je to "jiný život, jiné smýšlení, jiný pohled na věc".
      Mnozí z nich si zasluhují můj obdiv. Autisté to v životě nemají jednoduché (a jejich okolí s nimi taky ne), ale mnozí z nich se snaží zapadnout a nevyčnívat. Často to stojí hodně úsilí obě dvě strany.

      Vymazat
  2. Tento článek jsem přečetla jedním dechem a ta paní má můj veliký obdiv, jako ostatně i Ty s Tvými dětmi. Zařadit se normálně do života musí být pro autisty opravdu hodně těžké! Ale vidíš, máš vyhlídku, že i Jeníček bude jednou tak šikovný a dobrý!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zařadit se normálně do života? Ježurko, to nevím. Žiju přítomností, tudíž nepřemýšlím nad tím, co bude za rok, za dva, natož za dvacet...Jediné na čem záleží, je, aby Jenda byl šťastný a snad se mi to občas daří. Nevím, zda se mu podaří zařadit se do "normální" společnosti. Zatím to tak nevypadá. I lidé s AS s tím mají potíže, natož člověk s Dětským autismem. Zatím nejsem schopná ani říct, zda zvládne běžnou základní školu. Paní z PPP navrhuje zvláštní školu, což se mi "zatím" nelíbí...

      Vymazat
    2. No, on půjde k zápisu za rok? Možná by se dalo uvažovat o normální základce, ale to by musel mít asistenta a hlavně, ředitel příslušné ZŠ s tím musí souhlasit. Jaký má Jenda vztah k dětem mimo rodinu? Nekřičel by, když se na něj jiné dítě podívá nebo na něj promluví? Křik a nevhodné chování jsou často překážkou pro integraci do školy mezi zdravé děti. pa Hanka.

      Vymazat
    3. Ano, k zápisu příští rok někam půjde....ale já vůbec nevím KAM. A JAK REAGUJE na děti v kolektivu? Teď nevím, vzhledem k mé nemoci nebyl od června ve školce. U nás doma třeba říká kamarádkám holek, že smrdí, nadává, že jsou hnusné ap. Tudíž je musím separovat...

      Vymazat
    4. Hmm, to nezní moc nadějně, tohle by v normální škole asi bylo dost na překážku výuce. Za chvíli bys měla na krku stížnosti od rodičů spolužáků.No, uvidíš, třeba se do té doby Jenda odnaučí těmhle nepřístojnostem.pa Hanka.

      Vymazat
    5. No takže pak holt spec.zš v okolí nebo ho učit doma, což už stejně děláš. H.

      Vymazat
  3. Pisatelka neměla lehký život, cítila, že je jiná, ale musela žít tak, jako všichni ostatní a nikdo jí nepodal pomocnou ruku. Jedno je ale pozitivní a povzbuzující, dokázala si najít manžela, chodí do práce a jak píše Ježurka, zařadila se do normálního života. Už jsi to několikrát naznačila a teď zas, autista je asi Eliška i manžel...

    OdpovědětVymazat
  4. Pravidelne Vase radky ctu, Amelie, a jsem za ne vdecna. I za tento zverejneny mail. I kdyz priznam, ze jsem zmatena. V te zpovedi poznavam zase tolik vlastnosti, ktere ma i muj syn. Snad az na to mazleni (velmi rad se tuli, ale jenom kem mne)Jo a snad mu nejak vyrazne nevadi lide. Ale jeho neskutecna bazlivost, spatna socialni kompetence, v posledni dobe i ta nespavost, nulovy ocni kontakt s cizimi lidmi, vlastne vsemi, krome tech, co ma rad, nemotornost, i naznak ritualu by tu byl.
    Je zde i vysoka inteligence a pamet. Byla mu ale zjistena napr. velmi vysoka komunikativni dovednost je mu 10, ale verbalne odpovida 16 letemu, coz je mu pry spis na skodu. No je holt podle ucitelu drzy, protoze rika pravdu, ktera se jim nelibi. Meli jsme takove problemy ve skole, ze jsemho pred Vanoci ze skoly vyndali a ucim ho doma sama. V zemi, kde ziji neni povolen Homeschooling, o to je to komplikovanejsi.
    Nekdy jsem si myslela, ze fakt ten AS ma, ale zase mi to bylo rozmlouvano. Ovsem u psychiatra nebyl. Ani asi nepujde, protoze i kdyby jsme to meli potvrzeno, k nicemu by to asi nebylo. My se uz tak snazime, abychom vsechny problemy nejakym zpusobem eliminovali.Stacilo, ze jsme ho vlaceli po psychologach. Na druhou stranu, cim je starsi, tim se to lepsi, rekla bych. Ale zas ne zavratne. 2 psychologove to stejne vyloucili, ze pry by byval nemohl mit napr. kamarada. A toho fakt dlouho mel, nez jsme se prestehovali. Byl o 4 roky starsi a mel ho leta. Tak nevim.
    Kazdopadne diky za tento blog. Vite, co by me jeste,Amelko, zajimalo? Zminovala jste se nekolikrat, ze mate podezreni, ze Vas muz take timto syndromem trpi. Snad jsem neprozradila nic, co byste nechtela. Vite, jaky byl coby dite? Jen by me zajimalo, jestli mel podobne problemy jako treba Jenicek, ci to byla mirnejsi forma.Protoze na druhou stranu je prekvapive, ze i kdyz Vy s nim nepochybne moc prijemny zivot nemate, ze "funguje" (omlouvam se za to slovo) tak, jak funguje. Myslim tim tri deti, zamestnani, VS atd.
    Hana

    Hana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, klidně mi napište mail (je pod profilem). Jsou věci, o kterých tu moc nechci mluvit. Podle popisu není vyloučené, že by váš syn mohl mít AS. Nevyplňovali jste dotazníky?
      http://auticekjenicek.blogspot.com/2012/01/aq-test.html
      ap.?

      Vymazat
  5. Je velice zajímavé číst tyto věci, každý v sobě můžeme mít nějaké příznaky, aniž víme s čím to může souviset a můžeme si celý život myslet, že jsme zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý člověk může mít jeden, dva, tři, pět...příznaků PAS, ale teprve až to dosáhne jisté hranice a jistého počtu, pak spadá do kategorie autismu. Určitý rys může mít kdokoliv, jen jich nesmí být moc a ve velké míře.

      Vymazat
  6. No..waau. Přečetla jsem to taktéž jedním dechem. Zaujalo mě to. O AS jsem nikdy předtím neslyšela, ale podle toho, co píše Vaše kamarádka rozhodně není žádná brnkačka s tím žít. Ona i Vy máte můj upřímný obdiv.
    Líbí se mi, že píše docela optimisticky a jsem moc ráda, že neztratila chuť žít, našla si manžela, který jí podrží a práci, kde má šéf pochopení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gauri, ne, není to brnkačka, je to velmi náročné.

      Vymazat
  7. Jo, to je ono, Amélko ty víš....

    OdpovědětVymazat
  8. strašně moc děkuju za tento příspěvekn a tvém blogu.
    Osvětlilo mi to spoustu věcí.
    Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já jsem ráda, že jsem ho směla zveřejnit. Výpověď toho, kdo s AS žije, je nesmírně cenná a přínosná pro nás "normální". Můžeme se tak do nich lépe vcítit a lépe jim porozumět.

      Vymazat
  9. Amelie, jsem ráda, že jsi našla zpřízněnou dušičku, která Ti dovede poradit. Stále Tě obdivuji. A před Tebou smekám. Přeji Ti zdraví, pohodu, klid a radost z dětí. Tak se Ti určitě bude vše lépe zvládat. :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Tedy! Děkuju! Hodně často, když čtu tvé příspěvky, mě napadá, kam se Jeníček posune v dospělosti, jaký bude, jak moc se naučí "ovládat". A tady je asi částečně odpověď... Někde jsem četla, že není třeba litovat děti s Downovým syndromem, neboť ony si neuvědomují, že jsou jiné a jsou tak šťastné. V tom je asi "problém" u lidí s PAS, že vědí, že jsou jiní, že by měli cítit tohle a reagovat takhle, ale že to prostě nejde. Zdravím, Kamila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To o dětech s DS jsem slyšela také, ony jsou (asi) šťastné, autisté nikoliv, vědí, že jsou jiní a to je ničí...

      Vymazat
    2. Má dcera(19)se naopak šťastna cítí a připadá mi jak ze žuly - odolná vůči všemu (až na neúnosný strach ze psů,který teď chci řešit pomocí canisterapie).Vždy mě udivuje,když čtu,že by autisté chtěli někoho utěšit a nevědí,jak.Má dcera postrádá soucit,je lhostejná,spíše zlomyslná.Není-li mi dobře,ptá se pořád "z čeho" a schválně mě pošťuchuje a zlobí.Dalo mi práci ji naučit,aby mě,když pláču,nebila a nerozbíjela mi "za trest" věci,ale aspoň neohrabaně pohladila po rameni.Doteky jí vůbec nevadí,spíš je vyhledává,zvláště v útlém dětství.Jarmila

      Vymazat
    3. Autisté jsou tulící i netulící. Co přesně má vaše dcerka za diagnózu? Má i MR? Jaké má IQ? Předpokládám, že nemá AS. Ještě jsem nepotkala člověka s AS, který by byl šťastný.

      Vymazat
  11. Nesmírně cenná výpověď! Patří Ti Amélie, o to větší obdiv, jak to zvládáš:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lezarts díky. Dokážeš pár slovy říct to nejdůležitější.

      Vymazat
  12. No vidíš, už vím proč moje ex zásadně jedla jídlo na talíři odděleně a nenaučila se přes moji veškerou snahu jezdit na kole.
    Naopak ta žena je na tom podstatě lépe než tvůj manžel protože ke svému muži se chová pozorně a láskyplně. A snaží se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...ženy s AS na tom bývají lépe než-li muži s AS, ale nevím, zda-li je to pravidlem.

      Vymazat
  13. Velice zajímavé, poučné, a v něčem jsem se i poznávala...

    OdpovědětVymazat
  14. Děkuji moc za komentář na mém blogu, musím říci že maminy jako jste vy mají můj obdiv a respekt. Je tu mnoho blogů mladých slečen co si tu stále stěžují a prožívají plno depresí a přitom neví co je to prožívat bolesti a trápení života a vy by jste na to měla právo,ale vaše psaní dokáže povzbudit i pomoc i ostatním co mají stejné starosti přeji vám aby se vám dařilo. Přeji vám i všem okolo co jsou při vás to co by jste si přáli vy, protože jen vy víte co je pro vás to nejdůležitější.Chlapeček má štěstí i ve svém těžkém životě a to je to že se narodil vám, mamince která ho miluje dá mu co potřebuje svůj život a lásku. s odivem zdraví iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iveto, děkuji za krásný komentář. Ano, u blogů těch dívenek se často usmívám, přesto jejich starosti neberu na lehkou váhu. Vím, že se často opravdu trápí, i když pro nás třeba "maličkostmi"... I ony jednou pochopí.

      Vymazat
  15. Moc pěkná zpověď. Děkuji vám oběma,že jste nechaly nahlédnout i nás ostatní aspoň kousek do "autistické" duše.Pro mě je to velmi zajímavé a poučné čtení,které mění zažitý pohled na tyto děti.Teď už jejich chování přece jen víc porozumím.

    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobře. Čím více lidí pochopí, tím líp.

      Vymazat
  16. Můj synek má diagnozu ADHD je to jen mírná není u něho zas až tak rozsáhlá ale je prostě o trošku jiný než ostatní děti a ve školce hodně věcí prožívá a má různé překážky bojí se schodů, z každé nové situace má strach a i jiné věci s který mi se potýká pamatuji si že jsme do ničeho nenutili a nikdy jsme na něho nekřičeli viděla jsem na něm že mu to dělá potíže a tušila jsem že něco není jak má být ale každý nám radil že musí me být tvrdí že to musí jít až mě jednou moje příbuzná řekla že jsme dělali dobře že má ve své školce dítě které mělo stejnou diagnozu a že na něho doma stále tlačili a křičeli až se z něho stal uzlíček nervů a jeho stav se zhoršil. A náš klučík je veselý šťastný a necháváme ho poskakovat a klepat při tom ručkama protože vím že to jeho tělo potřebuje a teď nás čeká škola kde vše budeme muset probrat s jeho paní učitelkou aby nebyl trestaný a za něco za co nemůže.Dopis paní je opravdu velmi zajímavý a má můj obdiv jak se se vším potýká, je potřeba lidi informovat dřív se o tom moc nemluvilo a pak bylo snadné každého takového člověka vyřadit ze společnosti je mnoho lidí s předsudky co věci nechápou.

    OdpovědětVymazat
  17. Zajímavé-poučné-naučné.Děkuji

    OdpovědětVymazat
  18. Hrozně zajímavé! Víš, strašně mě fascinuje, jak ta pisatelka dokáže mluvit o věcech, které jí dělají problémy, ví o tom, že pro ostatní jsou to banality a přesto k těm věcem přistupuje jako autistka. Zjistila jsem, že autismus nechápu tak, jak by to bylo zapotřebí. Myslím, že schopnost empatie mám, proto jsem také chtěla být psycholožkou, ale tady to prostě nedokážu. Lituju jí hlavně v tom, že na svou nemoc přišla až v osmadvaceti, protože, když byla mladší a neuvědomovala si ty věci, které si uvědomuje dnes, nikdo pro to určitě neměl pochopení a dokážu si představit, že lidi se na ní dívali jako na blázna, včetně rodinných příslušníků.
    Opravdu je pro mě hrozně zajímavý ten rozdíl - dítě, v tomto případě Jeníček, a už dospělý člověk, který si uvědomuje svou situaci a přesto se jako autista chová. Ono to možná zní dost zvláštně, ta předchozí a první věta, ale nejsem si jistá, jestli to dokážu slovy lépe uchopit. Vím, že z psychologického hlediska se to dá vysvětlit, ale když si to pokouším představit, tak je to tak nesnadné.
    Děkuji za takovéto zprostředkování výpovědi dospělé autistky. Jsem ráda za ni, že má práci, že šéf se jí snaží vyjít vstříc - to má štěstí, znám dost lidí, co si na své nadřízené stěžuje - a že má manžela, který, jak je vidno, jí pomáhá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to jste vystihla presne; "nikdo pro to určitě neměl pochopení a dokážu si představit, že lidi se na ní dívali jako na blázna, včetně rodinných příslušníků". presne tak to bylo. nejhorsi to bylo kdyz jsme jezdili k pribuznym do CR, pro vetsinu z nich jsem byla rozmazlena, nevychovana, vybirava, atd...

      Vymazat
    2. amelie, jsem rada ze si tolik lidi muj dopis precetlo. a ze to vypada ze jim neco dal. jsem rada ze timto zpusobem muzu lidi informovat o autismu, myslim ze je to potreba. :)
      autiste potrebujou od spolecnosti pochopeni a "normalni" lidi zase potrebujou dostat vysvetleni proc se autisti chovaji tak jak se chovaji...

      Vymazat
    3. Ano, potřebujeme vědět, PROČ se chováte tak, jak se chováte a když víme, můžeme respektovat váš postoj, vaše názory, vaše úzkosti...
      K., ještě jednou ti za dopis moc děkuji, jsi úžasná.

      Vymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...