sobota 23. března 2013

Jedna hodina

Kamarádka říká:
- "Já se strašně těším na jednu hodinu!"
Eliška:
- "NA KTEROU?!"

Kamarádka:
- "Na jednu hodinu!!"

- "A na kterou?"
- "Na jednu hodinu!!"
- "Ale na KTEROU?"
- "Až bude jedna hodina."
- "ALE KTERÁ?!"
- "Jedna!"
- "Co?!!  Máme pět hodin, tak na kterou se těšíš? Na první, na druhou, na třetí...? Na matematiku, na češtinu...?"

- "Až bude jedna hodina!! Třináct nula nula!!! Bude po škole a pak je víkend. Těším se na víkend!"

- "Jo ahá, tak jsi měla rovnou říct, že se těšíš, až skončí škola a bude víkend, né?!"

12 komentářů:

  1. To byla vskutku zapeklitá situace, kdyby to byl vtip, tak se srdečně zasměju, jsem ale tvým blogem poučena a vím, že tady šlo jen o velké nedorozumnění. Přesto, to ale byl úsměvný příběh, doufám, že se na mě Eliška nebude zlobit. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliška se zlobit nebude. Nejhorší je právě to, že všem (hlavně ve škole) to přijde děsně k smíchu, ale Elišce v těch situacích vůbec do smíchu není. Zasměje se (někdy) až dodatečně, když to spolu rozebereme. Proto jsme se rozhodly podobná nedorozumění zapisovat a Eliška se pak možná poučí z určité situace. A možná taky ne.

      Vymazat
    2. I to je uspech ze se umi zasmat sama sobe, tim ostatni smich rychleji prejde :-). Tohle je bohuzel vec, ktera jde tezko prehlednout, proto myslim, ze je potreba to okoli, kde se dlouhodobe pohybuje, nejak aspon nastinit hned na zacatku. Uprimne receno, ja kdybych nemela tuseni, ze neco jako AS existuje, myslela bych, ze tohle slovickareni ten clovek dela schvalne a ze se me snazi akorat nastvat nebo rozhodit anebo ze je cvok.Pokud je okoli normalni, pochopi to a pomuze a smich prinejmensim skryje, pokud ne, nema smysl ho resit a delat jim radost tim, ze se budu trapit a v duchu ho poslat do...treba do Prcic :-D. Kdyz vim ze tohle muze patrit k AS, prijde mi to asi tak hloupy jako smat se treba cloveku na voziku s obrnou, ze se spatne pohybuje (coz by tezko nekoho napadlo), tudiz je mi jasne, ze to prijemny neni. Ja se lidem tohohle typu snazim vyhybat a bavit se s tema co za to (a o to) stoji. Tech je nastesti naprosta vetsina spolu s tema, co proti nim nic nemam, ale taky si s nima nemam moc co rict nebo je dobre neznam, takze s tema se treba pozdravim, prohodim par slov a jdu dal :-).

      Vymazat
    3. Máš PRAVDU, Míšo. Já vím o AS, o autismu docela dost, žiju v tom 18 let, mám přečteno 45 knih o autismu a kolikrát mám pocit, že si ze mě ELiška dělá srandu, že TO přece není možný, ale vím, že je...
      Ano, slepý potřebuje brýle nebo hůl, člověk s DMO vozík a autista spoustu pochopení a vysvětlování. Nedělá to schválně, v tomto je jeho velký handicap. Vozíku, brýlí, bílé hole či nějaké kompenzační pomůcky si člověk všimne a má tendenci politovat, pomoci, podpořit, ale autisté vypadají často jako méněinteligentní jedinci, děti se jim smějí a jsou častým terčem šikany. O to je to horší, protože to není vidět. Proto s ELiškou o všem mluvím, aby se s tím sama netrápila. Je těžké být dennodenně terčem posměchu a šikany. Proto jsme informovali učitele v základní škole a "poučíme" i ty nové na střední škole. Ale protože v tom nežijí, tak stejně často použijí obraty, které ona nepochopí. A tak si je bude zapisovat a doma to budeme rozebírat.
      A proto píšu BLOG, aby si lidí uvědomovali, co vlastně říkají. I když to vypadá srozumitelně, neškodně a jasně, přesto to pro autistu může být nepochopitelné, stresující, udivující i bolestné. AUTISTA myslí JINAK.

      Vymazat
  2. Takové nedorozumění mám občas i já.:-D Jeden myslí to a druhý to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se stává i mezi neautistickými jedinci, u autistů mnohem více.

      Vymazat
  3. Hlavně, že víš jak jednat, já bych vůbec nevěděla, co na to říct a začala bych se smát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A někdy se mi dokonce nedaří vysvětlit, co jsem TÍM myslela...

      Vymazat
  4. Vyřiď Elišce, že i mě se to občas stává.Zapisujte a vysvětlujte a pak už bude vědět sama.:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ono je to tezke. Z te prvni vety, kdyby mi ta kamaradka rekla, ze se strasne tesi na jednu hodinu, bych napr. taky hned nepoznala, jak to mysli. Je to dvojsmyslne. Da se to rozpoznat az po upresneni. Ale podle me to taky souvisi se zkusenostmi, treba Eliska tenhle obrat neslysela, tak ji to neseplo spravnym smerem. Spravne by se asi melo rict, ze se tesi, az bude 13 hodin. Je bych treba obrat "tesit se na jednu hodinu" asi nikdy nepouzila. Rekla bych napr. "tesim se, az bude jedna. Nevim, mozna by to Elisce ani tady neseplo, ale mozna jo.Nevidela bych to tak cerne.
    Treba ted jsem si vsimla, ze jste v jinem svem prispevku napsala neco, co take neni logicky presne a jsem si jista, ze by ji to zmatlo."a za spaní do 22 hodin" Ae i ja jsem se zarazila a precetla ta slova znova, abych pochopila, co tim myslite. Eliska to casem nacvici. Cestina je hodne rozmanity jazyk a neni obcas uplne snadne rozlisit jake, ze to mel vlasne vrabcak dobre bydlo na tom bidle.:D
    Hana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "a za spaní do 22 hodin"? To bylo určeno samozřejmě jen pro čtenáře. Jenda ví, že hvězdičku dostane jen tehdy, bude-li na budíku číslo 21 :-) (Tedy 21:30, 21:45 ap.) A to pozná bezpečně.

      Vymazat
  6. To miluju ty tvoje perličky. už jsem psala, že u nás se ujala s tím prasetem. jak doma řekne někdo je to drahé jak prase-holky okamžitě vyzvídají jak je prase drahé, že se už ani nemůžeš zlobit, že ničí něco draho jak prase a směješ se :-)ted jim dám přečíst těšení se na hodinu :-D

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...