pátek 17. května 2013

JAK SE ŽIJE S AUTISMEM???



   Věřte mi, že špatně.  Alespoň  já to tak cítím.
Nikdo Vám nerozumí, nikdo Vás nechápe, nikdo Vás nemá rád! Jenom mamka.
Chtěla bych být "NORMÁLNÍ".

   Jak já jsem si vždycky přála mít opravdovou kamarádku, mají ji všichni, jen já ne a proč?? JSEM AUTISTA. 

   Všichni mi říkají, že vůbec nejsem normální, že jsem divná, úplně jiná než ostatní. V dnešní době se všechny holky malují, upravují, chodí na diskotéky, kouří, nosí piersingy, ale mě tohle všechno vůbec nezajímá! Proč nebýt sama sebou a nechat si svou přirozenou krásu, vzít si třeba sukni, halenku a čelenku na hlavu a pak jsem pro mamku a pro babičku krásná holka. Dnešní módě já nerozumím a vůbec se mi to nelíbí, poslouchám jinou hudbu než mí vrstevníci, rozhodně  mám raději české popové písničky, zpěváky, jako jsou K.Gott, M.Rottrová, Dalibor Janda, Zagorová, Keks,... než ty anglické kraviny: (Bieber, Shakira,.... )
    Radši než na diskotéku si dojdu s mamkou na přijemný koncert, do divadla, do kina nebo jen na výlet. Miluju třeba aquaparky, poutě, obyčejné procházky, ráda občas zajdu do Muzea, na výstavu, ap. Ale málo lidí to v téhle době zajímá. A mamka na to nemá čas ani peníze. Jen občas můžeme někam jít, ale já jsem aktivní člověk a potřebuju "pořád něco dělat". Jednou za měsíc mi to nestačí.

   Všechno JINAK chápu, JINAK vnímám svět kolem sebe, často prožívám stresové situace. Nikdo z Vás si to neumí představit.
  Jaký je můj život? Proč se často urážím, proč každý den ve škole brečím? Ano, já se umím smát, dokážu být i hodně šťastná, ale né v situacích, které jsou pro mě stresující. A ty jsou denně. Už jen to, že musím do školy, strašně se bojím chodit do školy, bojím se učitelek, spolužaček, prostředí, toho, že budeme psát nějakou písemku.... Spolužáky neřeším, vůbec mě nezajímají. Kolikrát dělám, že je neslyším a ignoruju je. Nemám si s nimi o čem povídat.

   Bojím se dojít si SAMA k doktorce nebo na úřad, proto chodím všude s mamkou..... Nesnáším být sama.
Kdybych chtěla, asi bych to dokázala, ale bylo by to pro mě všechno těžké. Klepala bych se a bála bych se, jetli tam mám vůbec jít nebo ne. Dělala bych scény a cestou bych asi brečela.

   Spoustu lidí mi říká, že nemám žádnou empatii. Ale já si to nemyslím, jen to neumím projevit, bojím se.  Kolikrát brečím i kvůli plyšákovi, který spadne ze skříně a mně je ho hrozně líto, že ho to muselo bolet. Když vidím, někoho spadnout ve škole ze schodů, všichni se strašně smějí, že se kutálí, ale já se seberu a běžím mu pomoct. Neumím dát najevo lítost a pak si všichni myslí, že nejsem normální.


    Mám hrozně ráda, když dám někomu dárek a on mi dá najevo, že má radost. To je nádherný pocit. Radši dávám dárky těm, které mám ráda, než když dají oni mně. Dělá mi to větší radost. Když někoho vidím brečet, snažím se ho někdy uklidnit, pokud to ovšem není cizí člověk, nebo nebrečí kvůli mně.

   A tohle že není empatie??? No, ale když se třeba Jeníček dívá na televizi, a já jsem v obýváku a on se po chvilce začne vztekat, nadávat mi, v tu chvíli asi všechnu empatii ztratím a sedím tam dál. Mamka mi řekne ať jdu do pokoje. A já samozřejmě nechci, nemám ráda, když jsem pořád zavřená ve svém pokoji. Jsem nerada sama a ještě k tomu v uzavřeném prostoru!!!! Tak mamce řeknu, že nejdu.          Mamka mi znovu řekne ať okamžitě jdu do toho pokoje, Jeníček se do toho začne strašně vztekat, mlátí mě, opakuje echolálie a mamka na mě začne řvát,  že jsem zlá a drzá,...
Já uteču, třísknu s dveřma, hrozně se urazím, že mě mamka "seřvala" a brečím, nic mě neuklidní, a když přestanu, pak s nikým nemluvím, mám pořád příšernou náladu, neustále mám ten pocit, že mě mamka  seřvala, že mě nemá ráda,...
Když už jsem úplně v klidu, tak se mamka snaží mi všechno vysvětlit, že na mě vůbec neřvala, že to si jen já tak blbě  převezmu, že na mě jen mírně zvýšila hlas. (Nesnáším, když na mě někdo zvýší hlas. Ve škole mám pocit, že mě některé učitelky nesnášejí, že jsou na mě zasedlé....)
Já třeba vím, že to se mnou mamka myslí dobře, ale v tu chvilku si to prostě nedokážu přiznat. Ani to, že za to můžu já. Jsem hrozný melancholik a pesimista, naštve mě všechno, brečím několikrát denně i kvůli maličkostem.
Mamka se mě snaží pochopit, ale i přes to, že toho ví o autismu tolik, moje pocity v tu dobu nechápe.
A já zase nechápu, proč na mě zvýší hlas, když jsem jí nic neudělala.


   Normální člověk by to pochopil a vůbec by to neřešil, poslechne jí, odejde do svého pokoje a nemá důvod, proč by se naštval. Ale já jo, já to moc přeháním a pak je mi to hrozně líto. Třeba až teď! V tu dobu né, to jsem na ní neskutečně naštvaná a vlastně nemám proč. Ale nikdo neví, že je mi to líto. Vím to jen já, ale neumím to dát najevo. Čím víc je mi to líto, tím hůř se chovám. A nikdy se neomluvím, protože mám pocit, že za všechno můžou ostatní.

   Kolikrát ani nepochopím běžnou denní situaci. Mamka nebo paní učitelka mi něco řeknou a já to pochopím JINAK nebo si to podle sebe přeberu úplně jinak!! Zkuste si přečíst kolonku : Z DENÍKU ASPERGERA, to jsou mé hlášky, ale to je u nás každý den, často i několikrát něco nepochopím a buď dostanu vynadáno, nikdo se mnou nemluví nebo se mi všichni smějou!!!

   Někdo si myslí, že by pro mě bylo jednou lepší, abych se nevdala, neměla děti, a radši jsem jezdila na výlety a doma se mazlila třeba s kočkama. 
Ale mě by tohle vůbec nebavilo. Chtěla bych pravý opak.  Já jsem strašně společenská, a přála bych si mít někoho, kdo mi bude dávat najevo, že mě má skutečně rád, TAKOVOU JAKÁ JSEM, kdo by mě přijmul i jako autistu. Kdo by autismu rozuměl, a kdo by přežil i to riziko, že jednou MŮŽE (ale také nemusí) mít děti s AUTISMEM.
  Myslím, že takový člověk snad neexistuje, to by musel být blázen. Myslím, že takového člověka nenajdu, ale třeba si najde on mě, MUSÍM věřit. Já bych ho měla NESKUTEČNĚ RÁDA už jen proto, kdyby mě přijmul jako autistu, takovou jaká jsem. Já se nezměním, jen to může být časem lepší. 

   Strašně se bojím, že bych mohla mít autistu. Nepřežila bych nikoho jako je Jeník. Mám ho ráda, ale myslím si, že bych to vůbec nezvládla. Vadí mi, jak se chová, jak si kouše ruku, ty jeho pazvuky "hhhhh" při naklánění se dozadu dopředu, když si svlíká kalhoty, když si sahá mezi nohy, když kope nohama, když sebou škube do stran... když opakuje echolálie - nafoukanice trapná, hnusná ap...

   Nesnáším třeba když mimina brečí. Kolikrát v čekárně u doktorky nějaké dítě minutu brečí a já pak řeknu, že to dítě strašně dlouho řvalo, že to bylo hrozný. A mamka řekne, že to "nic" nebylo. To je to moje "přehánění".

   Nikdo mě nemá rád takovou jaká jsem, nerozumí mi, a neznám nikoho, kdo by tohle všechno přežil. :) Snad jen mamka, ale s tou nemůžu být celý život, já chci být taky jednou šťastná, chci poznat lásku a mít kolem sebe lidi, kteří mě mají opravdu rádi.

   Doufám, že Vám tento článeček dal něco do života a trošku jste pochopili, jaký je můj pohled na svět. Mám to vážně těžké, ale co se dá dělat, i tak jsem chytrá, hodná holka, říká mamka, s IQ asi 120 a jsem tu (někdy) ráda - třeba když sedím na kolotoči, když jsme v divadle, v kině nebo v Aquaparku. V běžném životě asi NIKDY.
I když si kolikrát myslím, že nevím, proč jsem se vůbec narodila, k čemu, za co mě kdo trestá, proč mi nikdo nerozumí, nebaví se se mnou, nemá mě rád, nemám kamarády a nemůžu dělat to, co ostatní - třeba chodit s "kamarádkama" do cukrárny, do bazénu, do kina, protože ŽÁDNOU kamarádku nemám, nikdo o mě nestojí.
A sedět SAMA doma mě nebaví.
Všichni ve škole mi říkají, že jsem divná, trapná a že vůbec nejsem normální. Je těžké s tím pocitem žít.

    Děkuji Vám, že jste svůj čas věnovali přečtení tohoto článku, omlouvám se za chyby, ale mně se to špatně píše, když brečím :'(
                                               Vaše Eliška 

37 komentářů:

  1. Milá Eliško,přečetla jsem celý tvůj článek a myslím si, že vůbec nejsi divná a trapná. Jen tvoje pocity a prožitky jsou jiné, než u ostatních lidí.Trapní jsou ti, co se nesnaží pochopit,že jsi hodná a šikovná holka.
    A maminka tě má ráda a hodně, to mi věř. Já mám " normální" holky a taky na ně občas křiknu. Ono to jinak někdy nejde. Ale tak jako já, tak i tvoje maminka, to nemyslí zle.Měj se hezky Iva

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Eliško, mně nikdo autismus nediagnostikoval a přesto se občas cítím podobně, jako někdy ty. Poslouchám jinou hudbu než většina lidí, módě nerozumím, nebaví mě televizní program, o kterém všichni ostatní rádi povídají. Nemáš to lehké, ale věř mi, že lehké to nemá na tomto světě nikdo. Jeden z nejlepších lidí, jakého jsem kdy poznal, je tvoje maminka. Právě ona to vůbec nemá snadné a věř, že tě má moc ráda právě takovou, jaká jsi. Nevím, jestli někdy potkáš jiného člověka, který by tě měl tak rád. Přál bych ti to. Můžu ti ale říct, že jsem si naprosto jistý tím, že tě má rád Bůh. On tě stvořil právě takovou, jaká jsi. Možná bys chtěla být úplně jiná, ale to chce většina z nás. On tě chtěl mít právě takovou a takovou tě má moc rád. Přeju ti hodně lásky, štěstí a pochopení od lidí, na kterých ti záleží!

    OdpovědětVymazat
  3. Eliško , ty jsi vyjmečná mladá slečna a já jsem si jist , že se najde někdo, kdo tě bude míti rád právě takovou jaká jsi .Tvá maminka tě takovou bezprostřědně miluje .
    Neboj , není přeci zločin být jiný , ba naopak ... je to jedinečné , nejsi jako tvoji spolužáci a to je dobře .
    Ani já nejsem svým vrstevníkům podobný , nejspíše proto , že jsem dospěl příliš brzy . Ale pamatuj , že taková jaká jsi jsi báječná , jedinečná a vyjmečná .
    Dělej co máš ráda , reaguj tak jak to cítíš a bud sama sebou .
    Přeji ti hodně štestí a lásky.

    OdpovědětVymazat
  4. Eliško, je to tak, jak píše David. Spousta lidí, ač se jim dg. autismu nikdy nepotvrdila, se cítí podobně jako ty. Hlavně proto, že se dříve prostě autismus málo řešil, snad jen ty nejtěžší formy. Nemáš a nebudeš to mít v životě snadné, ale věř, že se sebou pracovat můžeš. První krok je, že už si sama uvědomuješ, že se od okolí v některých věcech lišíš. Ale lidé jsou různí a já jsem přesvědčená, že i ty najdeš člověka, který tě bude mít rád takovou, jaká jsi, s tvými chybami i s tvými přednostmi. A i autista se může naučit, jak se očekává, že se bude v dané situaci chovat, i když je to obtížné, ty jsi inteligentní, přemýšlivá slečna, ty to zvládneš. Jitka

    OdpovědětVymazat
  5. Mila Elisko, myslim, ze kazdy inteligentni clovek, a to Ty bezpochyby jsi,nad sebou obcas pochybuje, kdyby ne, neco by nebylo v poradku. Ani nevim,kolikrat jsem si za zivot kladla otazku: " k cemu ja tady vubec jsem?", i ja jsem se driv bala, zda najdu nekoho, kdo me bude mit opravdu rad. Ted se zase bojim jinych veci, o kterych Ti psat nebudu. I muj temer 12 lety syn je dost bazlivy, privadi nas rodice obcas do neprijemnych situaci, kdyz treba odmita jet po jezdicich schodech, protoze ma strach.Nebo zacne kricet, kdyz kolem proleti moucha, kterou si splete s vosou. Jinak je take velmi chytry a psycholog nam kdysi vysvetloval, ze ta bazlivost je neco jako dan za chytrost. Mene chytre deti tolik nepremysli o dusledcich, toho, ci onoho.
    Je videt, ze i ty jsi hodne premysliva. Mozna az prilis.
    Mozna bys mela zkusit podivat se na sebe z jineho, pozitivnejsiho uhlu. Zkusit se naucit mit se rada, takovou jaka jsi, protoze jsi presne takova, jak mas byt.

    Protoze, kdyz se prijmes Ty sama, prijmou Te snaze i ostatni.Mozna, ze az ukoncis tuto skolu, kde nejsi stastna a zacnes studovat stredni, vsechno bude uplne jinak.

    A z toho, ze obcas neco pochopis jinak, si nic nedelej! Par tech vyroku jsem zde cetla a muzu Ti odprisahnout, ze jsem je take nepochopila. A to jsem v pohode vystudovala a urcite nejsem autista. Co kdybys zkusila situaci obratit, vzdyt je to nekdy humorne, tak proc se nezkusit zasmat sama sobe? A zaroven tim vzit ostatnim vitr z plachet.Vzdyt nikdo nejsem dokonaly, ani ti, co se Ti smeji urcite ne.

    A to, ze se bojis nekam sama chodit,s nekym mluvit, to dokazu take pochopit. Ale i to lze nacvicit. A cim budes starsi, zkusenejsi, tim to pujde lepe, o tom jsem presvedcena.
    Urcite to nemas lehke, posledni dobou jsi toho dost prozila,i spatneho, ale mozna bys mohla zkusit, jako Tvoje maminka, se zamerit na ty hezci, pozitivni stranky v Tvem zivote, momentanne treba na to, ze je konecne jaro, ze vsechno venku krasne kvete, no neni to parada ve srovnani s tou deprimujici zimou?
    Hlavne se moc nelituj, to Te nikam neposune.

    Preju Ti dobry start v nove skole a nezapomen: jak se budes videt Ty sama, tak Te uvidi i ostatni.
    Hana

    OdpovědětVymazat
  6. Elisko... :-(. Je skvely, zes nasla odvahu tohle napsat. Me je o par let vic nez tobe, ale akorat se maluju a snazim se vypadat upravene, nemam ani piercing ani nekourim ani nic jineho z toho, co pises. Nic mi to nerika, stejne jako tobe. Hudbu posloucham vsechnu, snad krome dechovek, coz taky neni uplne obvykle :).Nemam moc rada (nahle) zmeny a necekane situace, sice je prijmu, ale moc nadsena nejsem. Proto se casto snazim "pocitat se vsim." AS snad nemam, IQ mam taky okolo 120, ale mam socialni fobii a deprese. Zacala jsem brat leky, kdyz mi bylo 13, ale problemy mezi lidmi jsem mela od detstvi. Neni idealni, kdyz beres leky, ale musim rict, ze me to vazne pomohlo. Co kdybyste s mamkou nasly nejakou sikovnou doktorku? Ver mi,ze ti muze docela hodne pomoct. A mamka ti pomuze najit odvahu. Je pravda, ze muze chvili trvat, nez se najde lek, ktery ti bude opravdu sedet, nebude te uspavat atd, ale dobry doktor si poradi. To, ze se bojis chodit do skoly a sama mezi lidi neni idealni, pokud mas pocit, ze to nemuzes prekonat. U "normalnich" lidi pomaha trenink tech problemovych situaci, hodne pomalu a postupne. Nevim, jak je to u AS, mozna se pletu, ale nemyslim, ze by to bylo jinak, mozna, ze jenom ten pristup bude trochu jiny. Princip je ten, ze kdyz se nekdo boji treba jit nakoupit, kdyz napoprve prekona strach, napodruhe se uzkost trochu zmirni. Dulezity pak je se nejak odmenit za to, zes to zvladla :-). A kdyby ten nekdo sel treba petkrat denne nakoupit, za chvili pozna, ze se mu nic hrozneho nedeje a ze problem je jenom v "jeho hlave". A za chvili to (temer) prestane vnimat. Tohle ale samozrejme neni z "moji hlavy", tak chytra nejsem :-). Vzdyt prece kdyz nejde o zivot a o zdravi, tak se vubec nic nedeje. Kazdy dela obcas chyby a ne vzdycky se vsechno skvele povede. Elisko, jsi jeste hodne mlada, muze se toho hodne zmenit, zlepsit, mozna se casem najde i nejaka lecba, co ty vis? Jsem taky melancholik a taky radsi darky davam nez dostavam :-). Je to krasny pocit, kdyz nekomu udelas radost, vid? :-). A neni u vas treba nejaka skupina pro autisty nebo treba tabor pro autisty? Mozna bys tam nasla kamarady...Krome mamky te maji radi i babicka s dedou i tvi sourozenci, i kdyz to tak-z toho co tu obcas vyctu-treba nevypada. I to se jednou zlepsi, treba az v dospelosti, ale pak to bude fajn :-). Zivot je (casto) boj, tak bojuj vsema dostupnyma prostredkama. Pokud chces neco zlepsit, jdi si "za tim" a necekej, ze se neco samo zmeni, protoze takhle to vetsinou nefunguje. Neni to jednduchy, ja to dobre vim, ale vse se da aspon trochu zlepsit. No nic, nejak jsem se moc rozepsala :-). Tak to zakoncim takhle: Pokud bys chtela treba pomoct na dalku s anglictinou (mozna bych zvladla i nemcinu) nebo se na cokoliv zeptat, klidne mi napis, mamka ma na me mejl :-). NEslibuju, ze odepisu hned, ale pokusim se co nejdriv. Mej se co nejlepe a bojuj, vis co chces, a to je hlavni :-).

    OdpovědětVymazat
  7. Děti jsou upřímné a řeknou co vidí.
    Zvláštní,že když Jenda řekne babičce,že je tlustá a stará,tak je to roztomilé a proč by to neřekl,když je to pravda.
    Když Elišce spolužáci řeknou,že je divná,trapná a další slova,tak je to zlé i když je to také pravda.
    Tomu se říká dvojí metr a kde je tedy chyba?
    Eliška není normální z pohledu jejích vrstevníků a nikdy nebude.
    Bude se s tím muset smířit.
    fb

    OdpovědětVymazat
  8. Eliško, po přečtení mám pocit, že jsi mi v něčem podobná. Nejsem sice autistka, ale jeden čas jsem taky měla pocit, že mě nikdo nemá rád. Vždy jsem se lišila (a liším) od vrstevníků, narozdíl od nich mě nezajímají diskotéky, móda, rozhovory o ničem a tím jsem se vždycky dokázala spolehlivě vyřadit z jakékoliv party. Vždycky jsem měla pocit, že je se mnou něco špatně, když si s nikým nerozumím, chtěla jsem se měnit do podoby, kterou by vrstevníci lépe přijali. Naštěstí jsem si ale uvědomila, že je to hodně špatný nápad. Nejdůležitější bylo, abych sama sebe přijala se vším všudy a pak jsem mohla začít chtít, aby mě přijímali ostatní. S většinou si fakt nerozumím, ale začala jsem nacházet lidi s podobnými pocity a zájmy, kteří mě mají skutečně rádi a já je taky. Věřím tomu, že i tebe bude mít někdo rád. LIdi s podobnými pocity existují, jen se hůř hledají, protože se snaží na sebe moc neupozorňovat.

    Já bych tenhle článek dala povinně číst všem, co zastávají názor, že autista je nejradši o samotě a nikoho kolem sebe nechce. Lidi se bojí jinakosti, přitom nemusí být vždycky špatná, je to spíš naopak. Na mě působíš jako fajn holka, akorát v tvém věku se nenajde moc těch, co by se snažili pochopit, protože je pro ně jednodušší nepřemýšlet a jen povrchně soudit.

    Moc ti přeju, abys to štěstí jednou našla. Věřím, že se ti to podaří!

    OdpovědětVymazat
  9. Eliško,nezdá se mi,že by ses až tak moc lišila od "normálu". Ostatně - co je to vlastně být "normální"? Každý člověk je neopakovatelná bytost. Jsi citlivá, přemýšlivá,inteligentní - neboj se budoucnosti, naopak: Uvidíš, že vše bude lepší, až Ty i Tvoji vrstevníci dospějete.Znám to z vlastní zkušenosti - také jsem si v Tvém věku lépe rozuměla s maminkou a s dospělými vůbec - a když dospěli i moji vrstevníci a uznávali jiné hodnoty, než tomu bylo třeba v pubertě, konečně jsem mezi ně zapadla. A pokud se týká Tvých úzkostí, věz, že zdaleka nejsi sama. Divila by ses, jaká spousta lidí se potýká s různými komplexy, strachy, obavami - i když se třeba navenek tváří jako ti největší suveréni...Přeji Ti v životě mnoho radosti, spokojenosti, lásky. zasloužíš si to!! Jarmila

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Eliško, musíš to mít hrozně těžké. Spoustu lidí nemá pro druhé pochopení, ať už se vymykají jakkoliv. Nevěřím ale, že bys nenašla někdy někoho s kým by sis rozuměla. Ono to asi teď nejde vidět moc pozitivně, když znáš jen lidi, co ti nerozumí, ale budeš mít před sebou snad ještě spoustu příležitostí někoho poznat :)
    Nepřemýšlela jsi třeba někdy, že bys zkusila nějakou skupinu, kde by byli třeba lidé s podobným problémem?
    Jinak kdyby sis se mnou chtěla psát, napsala jsem ti na mail :)

    OdpovědětVymazat
  11. Milá Eliško já bych zkusila hledat přátele mezi AS ať již na dopisování nebo na vzájemné návštěvy,společné aktivity ,vždycky si lépe porozumí lidé s podobnými zájmy ,koníčky a co se týče plánování do budoucnosti- mít dítě je velká zodpovědnost kterou občas nezvládnou běžní rodiče.Já mám bratra a ty se svobodně rozhodli že dítě nechtějí ale byli nejlepší tetou a strejdou pro mé děti (i děti v okolí) a moc si jejich přítomnost užívali,takže o děti nepřišli akorát neměli tu každodenní starost a zodpovědnost. Lída

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj, Eliško!
    Opravdu moc pěkně napsáno. Je vidět, že o sobě i o svém okolí a životě přemýšlíš.
    I já jsem poslouchal jinou muziku než mí spolužáci, raději jsem ležel v knihách, upřednostňoval jsem přítomnost dospělých před vrstevníky. Dospělí vůči dětem totiž většinou neublíží tolik co jiné děti.
    Teď jsi ve věku, kdy jsi nejvíc zranitelná. Uvidíš, že s postupem času bude líp, urovnáš si své myšlenky, své strachy, nastavíš si své hodnoty a určitě tě přijme i okolí. Tomu se říká být dospělý.
    Dost často jsem tady mamince pod články o Jeníkovi psal, že bude líp a ono se zdá, že opravdu líp je. Že bude líp věřím a přeji i tobě. Máš pro to dvě výhody. První je, že o sobě přemýšlíš a určitě budeš na sobě pracovat, a druhá je, že máš skvělou maminku, která ti pomáhá, bude pomáhat a nenechá tě padnout.
    A ta láska? Určitě přijde, ona je totiž velká čarodějka. :-)
    Hodně štěstí do života, Eliško!

    OdpovědětVymazat
  13. Milá Eliško!
    Musím přiznat, že tvůj článek mi přišel zrovan vhod. Nejsem sice autista, ale mám dispraxii a nejspíš i Adhd a věř, že se někdy (často) cítím podobně.každou chvíli něco vyleju, upustím do něčehovrazím, nebo něco ztratí a pak vypadám jako magor. Navíc ještě dost špatně vidím Hlavně na základce to bylo dost těžké. Teď studuju 3 rokem na Gymnáziu a všechno mnohem lepší. Našla jsem si několik přátel v z nichž většina je taky nějakým způsobem střelená jako já, a ostatní neřeším. Co je mi ponich? Rohlík mií nikdo z nich stejně nekoupí, tak proč je řešit? Jinak většina mých "střelených" přátel je z uměleckých kroužků které navštěvuji. mezi umělci je obecně větší procento "zvláštních lidí", tak pokud k něčemu takovému tíhneš, tak je to výhoda.
    Co se týče oblékání a hudby myslím si totéž co ty. Ostatně to asi ani nesouvisí s autismem. Máš prostě jiný vkus a dokážeš být svá. A to je ve tvém věku vzácnost.
    Já jsem třeba propadla kouzli gregoriánského chorálu.To je hudba, která je stovky let stará, ale neuvěřitelně krásná. A ikdyž mi můj pubertální bratr pořád předhazuje, že jsem divná, tak mě se prostě líbí a přátelím se s lidmi, kterým se líbí totéž.
    Holka která se snaží a má IQ 120 nemůže být k ničemu. určitě svoje místo najdeš, ikdyž to možná bude pro tebe těžší než pro jiné. já jsem loni dělala asistentku na táboře pro postižené lidi a potkala jsem tam třeba děcka, která byla komletně ochrntá a odkázaná na cizí pomoc. A přesto kolem sebe dokázali šířit radosta pokoj, a určitě bych si netroufla říct, že jsou zbyteční. Tam jsem si uvědomila, kolik toho vlastně oproti spoustě lidí můžu.
    te´d tě čeká velká změna-přechod na střední školu. To je velká příležost, jak změnit život k lepšímu.
    Člověk nemusí mít 1000 přátel, stačí jeden opravdový a toho určitě časem najdeš.
    Myslím na tebe Lída J.

    P.S. Kdybys chtěla tak bychom si mohly třeba psát. konec konců, nejsem o moc starší než ty.

    OdpovědětVymazat
  14. Eliško, chci ti říct, že tě strašně moc obdivuju. Sama nevím, jestli bych tohle dokázala sepsat a zveřejnit, a to jsem starší než ty (i když zase ne o tolik). Děkuju ti za ten článek. :)

    Jsi úžasná mladá slečna, která to určitě jednou někam dotáhne. Máš milující maminku, která tě má ráda takovou, jaká jsi a určitě ti se vším pomůže. V čem s tebou ale nesouhlasím, je věta, že "takový kluk neexistuje," on někde je a určitě si tě najde. :)

    Píšeš, že jsi v něčem jiná, ne úplně normální. Ale jak už tu někdo psal přede mnou, co je to vlastně být normální? Těžká otázka. Na jednu stranu já taky nejsem normální. Protože někdo, kdo je na vozíku, nemůže podle okolí být normální... Vím, že to vnímáš jinak a máš na to právo. Dává ti určitě práci občas ukočírovat emoce a chování, ale to tě nedělá tou horší. Jen jsi svá, jedninečná (stejně, jako já :-))) ). Ber život tak, jak je a na ostatní se vykašli. Fandím ti. A vždycky, až ti bude nejhůř, vzpomeň si na nás, jsme s tebou. :-)

    PS: Kdybys někdy měla čas, klidně se ozvi. :) M.

    OdpovědětVymazat
  15. Mně si připadala v Praze docela milá a příjemná. Někdy přijeď do Prahy a projdeme spolu všechna muzea. Pokud tě pustí maminka.

    OdpovědětVymazat
  16. Eliško, zkus si založit svůj vlastní blog a tam psát svoje denní zážitky a pocity, myslím, že i pro ostatní lidi to může být velmi užitečné pochopit, co se děje v hlavě aspergera. A ty se aspoň vypíšeš ze svých křivd a nepříjemných pocitů a určitě to pomůže i tobě samotné - bude to taková očista duše. Jinak někde tu psala aspergerka, která ti může být dost podobná a žije v normálním vztahu s partnerem, který ji bere takovou, jaká je, takže vůbec kvůli tomu nebuď smutná. Koneckonců - pokud se budeš bát mít vlastní děti (což plně chápu), existuje třeba adopce a dá se vše řešit i jinak, nebo si třeba najdeš partnera s dítětem, nikdo neví, co život přinese. Přeji hodně štěstí...
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj Eliško,napadlo mně to,co Lenku,založ si vlastní blog,vypíšeš se z pocitů,utřídíš si myšlenky.Jsi šikovná a chytrá.To,co cítíš,že by si ráda sdílela,měla kamarádku,nerozumíš tomu,co cítíš,máš pocit,že tě namají rádi,jsi odstrčená,tím si prošli mnozí,to není nemoc,to je zrání,jsi v pubertě,ve věku,kdy se děje tolik věcí,přichází tolik vjemů zvenčí,to zažil mnohý.procházíš obdobím,kdy hledáš sama sebe,najdi si co by tě bavilo,bude dobře,když najdeš zájmy i jinde,než v okolí školy a domova.A jak píše Lída,těš se na nové,novou školu,všeno nové je příležitost změnit tak,jak se tobě bude líbit.Věřím tomu,že najdeš kamarády a přátele,takové,co s nimi budeš sdílet zájmy,teď jste všichni na rozmezí dětství a puberty a hází s Vámi hormony,tak si vybereš a jsou tací,co si vyberou Tebe.A vem to,že jsi jiná,z úhlu pohledu,že jsi vyjímečná.Co by to bylo za svět,kdyby byli všichni stejní ???Oceňuje se vyjímečnost.Také časem nahlédneš,získáš vlastníúhel pohledu,ne jen ten,co si zažila,získáš vlastní zkušenosti,tak se přijmi nabídky,že je ti svět otevřen,nepodléhej druhým a nesnaž se být stejná jako oni,jsi svá,to každý,každý je osobnost a tak se má vyvíjet.Tak se tím netrap,co ti druzí dělají a jací jsou.Najdi své zájmy a nebo pokud nevíš,tak aspoň nasměrování.A bylo by dobré,kdyby si se osamostnila a nebála se objevovat svět.Nekousne Tě a tak si zpevníš sebevědomí.Doma máte zátěžovou situaci,s Jendou,tak je jasné,že spolužáci mají jiné zkušenosti a zájmy,tak jsou bezstarostní.Možná se svěřit někomu,kdo Tě podpoří a můžeš si sním popovídat a rozebrat,co by si ráda a tak.Máš ségru,bráchu,mamku,babičku,i tátu,možná se pro urovnání svých pocitů můžeš obrátit na někoho ve škole,nebo na nějakou telefonickou linku,pro mládež,pokud se bojíš přímého kontaktu,hledej cestu,nasměrování.Takhle smutně v tvém věku se cítil skoro každý,tedy ten,kdo je citlivý a vnímá.Je mnoho úrovní lidí,jak chtějí žít a co jsou.Drž se sama sebe,žij svůj vlastní život,drž se ho.To,co jsi ty sama.Jdeš na školu,tak ještě mnoho let můžeš hledat,co bych chtěla v životě dělat a jak žít,teď pozoruj a vnímej,co ti dělá radost a co ne,co máš ráda pěstuj a špatnému se vyhýbej.Držím moc palce a ať to doma zvládáte.

    OdpovědětVymazat
  18. Ještě jsem nad tím vším hodně přemýšlela, nějak mi to nejde z hlavy...
    Zapomněla jsem zmínit, co se týče těch vztahů - jeden Asperger u nás ve škole (je mu 17) si dokázal přítelkyní najít, nejdřív se jiteda bál dva roky oslovit, ale teď už spolu jsou a oba šťastní a spokojení. Takže určitě i tobě se dřív nebo později zadaří, dej tomu čas.

    Někdo tu psal, aby sis našla kamarády mezi svýma, mezi autisty. Já nevím, na kolik je to dobrý nápad. Jeden Asperger psal, už bohužel nevím, kde jsem to četla, že ostatním autistům rozumí víc než kdo jiný, dokáže s nima komunikovat a ví, proč reagují tak, jak reagují. Pokud jde ale o přátelství, navázat ho s nikým nedokázal, říkal, že to vždycky bylo, jako by vedle sebe jen existovali a nic víc...
    Asi nejlepší je fakt ty vztahy navazovat prostřednictvím zájmů.

    A souhlasím s tím, co už tu někteří psali, aby sis založila svůj blog. Když začneš psát o tom, co prožíváš, uvidíš, že se takhle necítíš sama, že je podobných víc. Alespoň mně zpočátku blog pomohl. Nejprve jsem zarytě odmítala cokoliv o sobě psát, ale nakonec jsem zjistila, že díky komentářům ostatních získávám na svoje problémy jiný pohled a je mi líp. Neříkám, že virtuální vztahy nahradí ty reálné, to ani náhodou, ale mně osobně vypsání se z problémů pomohlo, nevím, jak to máš ty.
    Navíc bys mohla spoustu lidí seznámit s tím, jak se cítí člověk s AS. Výpovědí není nikdy dost a čí mvíc se o tom bude psát, tím víc snad budou lidi chápat a nebudou tolik odsuzovat. NO ale to je samozřejmě jen návrh :)
    Talent na to ale máš a určitě bys měla čtenářů dost a dost.

    OdpovědětVymazat
  19. Ahoj Eliško,s Tvojí mamkou se znám jen přes internet a myslím si,že je to ta nejlepší mamka,kterou jste mohli dostat.Možná nemá pokaždé náladu a Ty možná žárlíš na Jeníčka,ale mamka vás má ráda všdchny,jen Jenda potřebuje nejvíc péče.Mám doma dvě holky,starší bude 9 amladší 6.Ta menší je něco podobnýho jako je Jenda,trochu mírnější projevy,ale taky to stojí za to.Se ségrou se hádaji,perou,většinou ta menší přemůže tu větší,má agresivní sklony.Taky učíme tu starší ustoupit,je přece rozumnější.Já vím,že i jí to připadá nespravedlivé,ale jinak to prostě nejde.A co se týká Tebe,jsi chytrá a hezká holka,uvidíš,že časem všechno přejde.Najdeš v životě svou cestu,Tvoje osobnost se ještě pořád rozvíjí,jsi v pubertě a to není jednoduché pro nikoho.Hledáš sama sebe a až se Ti to povede,tak se Ti uleví.Buď ráda,že nejsi jako ostatní,neučíš se kouřit,nebo podvádět,brát drogy apod.Moc Ti přeju aby jsi v životě potkala lidi,s kterými si budeš rozumět,asi to bude chvilku trvat,protože jsi už dneska v Tvém věku oproti svým vrstevníkům vyspělejší.Kdyby jsi chtěla,můžeš mi napsat na mail,zeptej se mamky,dá Ti na mně kontakt.Ahoj Jana

    OdpovědětVymazat
  20. Elisko, ja ti rozumim! Strasne moc veci mam stejne jako ty. Nezajimaji me stejne veci, jako moje okoli. Strasne se bojim nekam chodit sama. Bojim se cizich lidi, kazdodennich situaci.
    Mam velke stesti, ze mam skvelou segru, ktera mi moc pomaha. Kdyz ale byla v puberte, tak me nenavidela, stydela se za me. A obcas mam strach, ze me nenavidi i ted, ze se za me stydi, ale je tak hodna, ze mi stejne pomaha. Vi, ze bez ni bych to vsechno nezvladla.
    Ty mas zase skvelou maminku, protoze vi, ze se bojis, nebo ceho se bojis. Moje maminka mi v tomhle nikdy nerozumela. Vzdycky na me kricela, ze jsem hrozna, ze jsem jina.
    Je mi 28 let a teprve ted spoustu veci pochopila a zacala rozumet mym strachum. Hodne pomohlo, kdyz jsem si s tvoji mamkou psala a te moji jsem to potom ukazala.
    Urcite zase napis nejaky clanek, rada si ho prectu. Vzdycky clovek rad vidi, ze v tom neni sam. Ze jsou i jini lide, kteri vsechno vnimaji stejne.
    Drz se, jsi skvela holka.

    OdpovědětVymazat
  21. Milá Eliško, ačkoliv nemám diagnózu AS, docela dobře ti rozumím - také jsem se ve škole lišila tím, že jsem nepila, nekouřila, nezajímala mě móda (dávám přednost pohodlí před módou). Jsem přehnaně citlivá na zvuky - kapající kohoutek, kňučící pes v tramvaji nebo posmrkávající spolužačka mě dokáže (za určitých okolností) pěkně rozčílit. Taky se necítím jistá, když mám jít něco někam vyřizovat sama, leckdy mám pocit, že vůbec nechápu, proč se někdo chová tak, jak se chová. Jako kdyby mi občas chyběl dílek puzzle a obrázek byl nějaký neúplný. Neumím příliš dobře reagovat na negativní věci - například špatné zprávy. Některé reakce mám naučené.

    Vůbec nepochybuju o tom, že si jednou najdeš kamaráda nebo kamarádku, kteří tě budou brát přesně takovou, jaká jsi. Jen to možná nebude teď, ale později, až tví vrstevníci přijdou na to, že v pití, kouření a diskotékách smysl života nenajdou. Já mám většinu přátel ze střední školy, ale mám pocit, že na vysoké se mnohem méně lidí řešilo to, že mě nebaví chodit s nimi tancovat. Jak píše Neriah, je výborné hledat si přátele podobných zájmů.

    Držím ti palce!

    OdpovědětVymazat
  22. Eliško, ani nevíš, jak moc ti rozumím. Já nemám Aspergera, ale ve škole jsem taky nikoho neměla, spolužáci chodili pařit do hospody, poslouchali "duc duc" písničky.....mě tohle nikdy nezajímalo. Taky ráda poslouchám staré popové písničky, Gotta, Špinarovou, moc ráda chodím na muzikály, operety i na operu. Nikdy jsem nikam večer nechodila, protože za prvé jsem pak byla příšerně unavená druhý den a za to mi to nestálo a za druhé nepiju, nekouřím a poslouchat opilecké blábolení spolužáku a jejich přiblblé vtípky....děkuji nechci. Samozřejmě jsem pak byla divná a outsider. V pubertě to bylo moc těžký, neměla jsem nikoho, bohužel ani tu maminku, která by se mě snažila pochopit. Přišlo mě, že jsem se narodila do špatné doby, že jsem se měla narodit někdy v době tak první republiky, kdy se lidé k sobě chovali jinak, lépe, s úctou. Celé dospívání jsem toužila po příteli, ale neměla jsem, byla jsem moc plachá na to, abych sama dala najevo zájem a za mnou nikdo nepřišel. Ale Eliško, ON někde čeká! Vůbec se neboj. Já vím, že teď se mi to snadno řekne. Byla jsem tenkrát stejně bezradná a smutná jako ty. Kde taky jsem ho mohla potkat? Nikam jsem sama nechodila. Ze zoufalství jsem zkusila dokonce seznamku na internetu....nenašla jsem. A pak, jednoho dne, bylo mi 21 let, jsem prostě stála na ulici a čekala na odvoz a ON ke mě přišel, oslovil mě a už jsme spolu 11 let a máme dvě děti :-) Víš, já mám zvláštní povahu, takovou hodně nemoderní do dnešní doby a on je na tom úplně stejně. Takže Eliško, vrána k vráně sedá, rovný rovného si hledá a ty najdeš a on si najde tebe. Držím ti moc palce! Jsi úžasná, jaký jsi dokázala napsat článek, i když neumíš dávat emoce najevo, dovedeš je vypsat a to je hodně moc.

    OdpovědětVymazat
  23. Eliško, moc Ti držím palce, ať jsi v životě šťastná! Sice máš ten "rozjezd" těžší než ostatní děti, ale Ty to zvládneš! A takové ty pocity, že Tě nemá nikdo rád a nikdo Ti nerozumí - ty má každý dospívající. Já se taky v pubertě nabrečela do polštáře a nejsem autista. Měj se krásně a bojuj!
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  24. Víš Eliško, také mám syna autistu aspergera a druhého bez autismu.
    Ten můj autista má stejné pocity jako Ty.
    Občas říká, že byl byl svět lepší, kdyby byl více autistický.
    Také se bál sám někam chodit. Byly doby, kdy vůbec nevycházel z domova. Je doma v ID.
    Ale poslední rok to dokázal. Chodí sám k lékařce, na klub sociálního chování. A bere léky, které mu pomáhají v tomto pro něj nepochopitelném světě, žít.
    Věřím, že Ty také mnohé dokážeš.

    Míša

    OdpovědětVymazat
  25. Muj pribeh uz urcite od mamy znas. V hodne vecech jsi mi HODNE podobna. Taky opravdu nesnasim kdyz rvou mimina. Taky nechapu mnoha vsednich situaci a mnoha "normalnich" veci, ale za to chapu jine veci co obycejny clovek jentak nepochopi. Mozna jsi na tom stejne.
    Vim ze to nemas lehke, ale i tak verim ze to vsechno zvladnes tak jako jsem to zvladla ja. Taky jsem si cely zivot prala nekoho kdo me prijme jako autistu, takovou jaka jsem a bude mi davat najevo jak me ma rad. Lidi mi rikali ze to neni mozne, ale bylo. Mam ho doma a kazdy den mi rika ze me ma rad i kdyz mi obcas taky rekne ze jsem nemozna. ;)
    Jestli chces muzes mi napsat mail. Tvoje mama ma moji adresu. :)

    OdpovědětVymazat
  26. Eliško, mně ale vůbec nepřijdeš nenormální. Jsi třeba jiná, než většina Tvých spolužáků, ale takhle je na tom spousta lidí, neboj. Nejsem autista, ale se spolužáky jsem si taky zrovna nerozuměla. Jednu doba jsem dokonce seděla v lavici sama a to mi z toho bylo hodně smutno... Nikdy v životě jsem nebyla na diskotéce či koncertu moderní hudby. Vždy jsem poslouchala střední proud (to je trapný, co? :-)), oblečení jsem si od mládí vybírala klasické, ne žádnou modernu.
    Jít někam sama na úřad, či zařizovat řemeslníky, je pro mě až traumatické :-)
    Plno lidem určitě nepřipadám normální - nejraději bych seděla doma, vyšívala a mazlila se s pejskem :-)

    Pokud dokážeš o svých problémech, trápení a pocitech mluvit, tak to je super!! Taky se přimlouvám za to, aby sis vytvořila blog. A neboj, Tvůj princ na bílým koni si pro Tebe přijede! Netlač na pilu, na vše máš dostatek času a nenech se rozptylovat zbytečně tím, že nepříklad splužačky už s někým chodí (to bylo mé trauma). Každý máme svůj svět a proč ho chtít přetvořit do většiny...

    OdpovědětVymazat
  27. Milá Eliško, no není to vtipné?? Vy, aspergeři, se neustále necháváte politovávat a přitom jste ÚPLNĚ normální!! Tak to sakra pochopte! Vy se nedáte vychovat, jak praví vaše diagnóza, vždycky budete rozmazlení spratci, které nepřijme okolí!! Eliško, máš pravdu, že takového kluka nenajdeš, ani ho nehledejte, nemá to smysl a tvá máma to určitě ví! Poslechni jí, je to skvělý člověk! Do tebe se v dnešní době nikdo nemůže zamilovat, autismus spoustu lidí nechápe a teď se všichni zabívají jenom diskotékama. A to tě nezajímá, tak na co chceš ty kluky nalákat?? A děti, no na ty zapomeň. Eliško, věř mi, nepořizuj si je!! Takovou nemoc nemůžeš roznášet dál, vždyť je to jak HIV, co když je to trestné, nedělej to, prosimtě! Třeba si to dítě můžeš adoptovat!! Ale i to by bylo pro nevychovaného, i když hodného ASPERGERA asi vyčerpávající. Poraď se s mámou, ta ti určitě poradí, je úžasná, má můj obdiv, že vás zvládá, je moje modly, ke které se klaním. Ačkoli chceš kluka,časem, myslím, že ho ani nepotřebuješ, netráp se tím! Přeju hodně síly a dbej na moje rady.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. TENHLE komentář je příšerný a za normálních okolností bych ho vymazala - třeba už jen proto, že to je ANONYM bez podpisu. Ale Eliška mě před chvílí prosila, ať tam občas nějaký nechutný či necitlivý komentář nechám. Budiž, Eliško.
      Vlastně proč ne. ZROVNA na tomto komentáři se toho moje dcera může hodně naučit. Třeba to, že se má pod svůj názor vždy podepsat. Nebo to, že nemůžeme nikdy nikomu říkat, zda si má pořizovat děti nebo nemá. Zda si může hledat partnera či nikoliv. To je každého věc. Samozřejmě že se dají i Aspergeři vychovat, znám spoustu skvělých lidí s AS. Samozřejmě že i do Elišky se může kdykoliv nějaký kluk zamilovat, v tom nevidím problém. A nemusí (a nebude, doufám) ho lákat diskotékama, má spoustu jiných kladných vlastností, na které by mohl případný partner jednou slyšet. Samozřejmě že není trestné "roznášet" autismus dál. Bože, to jsou názory.
      A v neposlední řadě si s Eliškou můžeme povídat i o tom, že není dobré mít modly. Určitě NEDBEJ na rady tohoto anonyma, milá Eliško, naslouchej svému srdci a poslouchej rad svého rozumu.
      Elišce je TEPRVE 14 let a většina puberťáků jejího věku se chová jako "nevychovaní spratci"(ne-li ještě hůř, když vidím její spolužáky), ale věřím, že Eliška má dobrý základ a dobrý příklad v rodině (matky). Děti se přece učí nápodobou.
      Věřím, že z Elišky jednou vyroste citlivá mladá dáma beroucí ohled na ostatní. Ano, autista, ale vychovaný autista snažící se vykomunikovat to, co mu nebylo shůry dáno. A jestli bude mít Eliška děti či partnera, to s dovolením necháme jen na Elišce a na jejím případném partnerovi. Já jí mohu jen poradit, ale rozhodne se JEDNOU sama. Má na to ještě mnoho let čas. Přijmu obě dvě varianty. Na každé lze přece nalézt něco pozitivního a krásného.

      Vymazat
    2. Marcelko a Eliško, já jsem vyrůstal mezi těžce zrakově postiženými lidmi a s radami, abychom neměli děti jsem se taky občas setkával. Zajímavé je, že evidentně hloupým lidem nikdo takové rady neudílí. Blbost se tedy šířit může, ale nemoc ne. Ten komentář je opravdu nechutný. Je hloupý a kdyby záleželo na mně, zakázal bych jeho autorce mít děti pod trestem smrti. Pitomců je totiž už tak dost. No, ale abych se jen nerozčiloval.
      I ty Eliško jsi plnohodnotným, jedinečným a tudíž vzácným člověkem. Máš právo na lásku, jako ho má kdokoli jiný. Jestli si troufneš mít a vychovávat děti, já se budu modlit, aby se ti to dařilo. Jestli se rozhodneš děti nemít, já to budu chápat a respektovat. Je to ale jen a jen na tobě a na tvém partnerovi.
      Možná, že pro většinu lidí nejsi normální. Nic si z toho ale nedělej! To nejsem ani já a přesto žiju už 45 let a jsem docela šťastný. Věřím, že i na tebe čeká nějaké to štěstí!

      Vymazat
    3. Davide, děkuju. Ani já nejsem "normální" a jsem na to PYŠNÁ:-)

      Vymazat
  28. Moc se mi líbí tady ten článek, dlouho jsem se takhle nezasmál. Tyhle sračky co tu píšete jsou fakt dobrej vtip jo a už se těším na další takhle vtipnej článek.

    OdpovědětVymazat
  29. Milá Eliško,
    neumím si ani zdaleka představit jak moc to musíš mít těžké a jak moc se musíš cítit sama a nepochopená. Já jsem sice "normální" holka, mám ráda módu a jiné, ale lidem se stejně nikdy nezavděčíš! Ve spoustě věcech mám jiné názory, nemám ráda pomluvy a chování holek v mém věku (20 let). Občas si taky přijdu sama a chtěla bych pořádnou kamarádku na výlety.
    Věř mi, že se jednou najde někdo, kdo tě bude mít rád takovou jaká jsi a ocení tvou jedinečnost :) Buď statečná, školní léta nikdy nejsou jednoduchá... Ale buď sama sebou, určitě jsi úžasná holka :) Držím ti palečky, ať se máš v budoucím životě co nejlíp a ať se ti daří.

    OdpovědětVymazat
  30. Ahoj Eliška.
    Dostala si tu veľa komentárov, nestihnem si všetky prečítať, ani sa nechcem opakovať a písať komentár o všetkom, čo si napísala.

    Ale zaujalo ma, ako píšeš, že keď počuješ plakať dieťa, strašne ti to vadí a zdá sa ti to strašné. Ja keď som bola asi v tvojom veku, tiež mi pripadal plač malých detí strašný. Až tak, že som sa bála mať vlastné dieťa, že to nevydržím, keď bude plakať. Ale keď sa mi narodilo dieťa, zistila som, že mi jeho plač vôbec nevadí. Vadil mi len preto, že to znamenalo, že moje dieťa niečo trápi a chcela som mu pomôcť. Ale nevadil mi už ten zvuk. Všetko sa mení a vyvíja, aj naše pocity a veci, ktoré nám vadia, alebo nevadia. :)
    V inom článku od tvojej mamy som zistila, že skúšaš jesť nové veci. To je dobré. Vždy je dobré keď je viac a viac vecí, ktoré môžeme robiť, jesť, zvládať... Chcem ťa povzbudiť, aby si skúšala ďalej. Aj nové kombinácie jedla a jedlá inej značky z iného obchodu a pod. Postupne, tak ako sa ti bude dať. Myslím na teba, nech sa darí. :)

    A ešte jednu dôležitú vec som ti chcela povedať.
    Píšeš, že nevieš, či budeš niekedy šťastná a načo vlastne žiješ... Podobnými úvahami sa niekedy zaoberá asi každý dospievajúci človek. A často aj dospelý.
    A nie je to len o tom, či má priateľov, či si užíva príjemné veci a podobne. Som presvedčená, že ty máš na tomto svete dôležitú úlohu. Ja ti nemôžem povedať akú, musíš ju nájsť sama, ale určite je veľmi dôležitá a môžeš ju splniť len ty. Môžeš pomôcť mnohým ľuďom. Možno práve takým ľuďom, ktorí majú podobné trápenia ako ty. Budeš im rozumieť tak,ako im nerozumejú iní. Môžeš im ukázať niečo, čo si objavila (alebo ešte len objavíš) aby mohli byť tiež šťastní.
    Vlaste už teraz robíš veľa - napríklad aj týmto článkom a ďalšími vecami uverejnenými na tomto blogu. Pomáhate spolu s mamou ľuďom pochopiť svet autistov a aspergerov. Pomáhate tým, ktorí sa s s aspergermi a autistami stretávajú, aby ich vedeli lepšie pochopiť. A pomáhate aj ďalším, ktorí sami majú takéto problémy aby videli, ako to prežívate vy a aby ich ostatní ľudia vedeli aspoň trošku pochopiť.

    Ale ako som už písala, toto je úloha, ktorú teraz vidím ja. Tá skutočná tvoja úloha bude známa len tebe. A je len na tebe, akú cestu si vyberieš. Ale v jednom som si istá - SI DôLEŽITÁ. Si na tomto svete, pretože si veľkým obdarovaním - práve taká aká si. Teraz pre svoju mamu a pre celú svoju rodinu. A zároveň si obdarovaním, pripraveným do budúcnosti pre niekoho ďalšieho (ďalších).

    Tak ti želám, aby si prežívala veľa lásky a pokoj a vzťahy s ľuďmi tak, aby si vždy vedela, že ťa má niekto rád a že ťa potrebuje. A aby si tak našla šťastie vo svojom živote.
    Letitia.

    OdpovědětVymazat
  31. A ešte - v tomto veku (5-9 trieda) to bolo pre mňa najťažší vek. Nemala som kamarátov, so spolužiakmi som si nerozumela, nezaujímali ma bežné veci ako móda, herci, moderná hudba. Nemala som sa s nimi o čom baviť. Až neskôr som si našla priateľov a priateľky, s ktorými som mala spoločné záujmy. V mojom prípade to bola viera, matemamatika a príroda (všetko veci, pre ktoré ma spolužiaci zo základky nechápali). A konečne som spoznala, že môžem niekam patriť a s niekým si rozumieť. Neboj sa, aj ty sa dostaneš do spoločnosti ľudí, s ktorými sa budeš môcť normálne baviť a budú ťa prijímať takú aká si. :)

    OdpovědětVymazat
  32. Eliško, chtěla bych Ti něco napsat, ale možná by se to lépe říkalo. Je mi skoro 40 let a Tvé pocity jsem měla také, jen jsem je neuměla nazvat. V době, kyd já chodila na ZŠ se autismus ještě nediagnostikoval a tak jsem byla jen dislektik a disgrafik, ale v té době nevzdělavatelná (podle učitelů) a dnes mám dva tituly, Věř mi, že nejsi trapná, jsi svá. Moc dlouho jsem se učila vyrovnat se se spoustou věcí, naučila jsem se žít bez kamarádek. Věř, že to jde. Mám manžela a máme dceru, ale i ona je autista PAS. A já vím, že pokud bych ještě někdy byla před rozhodnutím mít dítě neudělala bych to. Víš teď máš strach jen jako by o "sebe", ale pak přijde strach o dítě a je to daleko horší. Nemusíš se bát, Tvůj problém je i Tvá "výhra" neboj se jdi si za svým - jednou pochopíš, že když překročíš stín svých obav budeš na sebe neskutečně pyšná - já jsem byla také. Michala

    OdpovědětVymazat
  33. Ahoj Eliško :) Já jsem také autistka a mám to úplně stejně! až na to, že já jsem spíše sangvinik.. a narozdíl od tebe jsem své přátelé, který můj "handicap" respektují, našla. Což mi Tě je hrozně líto! :/ Já bych asi bez kamarádů žít nedokázala.. Ve škole mě všichni vždycky mívali za "tu divnou" a teprve teď v posledních letech jsem zjistila, proč tomu tak je.. začala jsem se o autismus hrozně moc zajímat, ikdyž ostatní to se mnou moc probírat nechtějí.. V podstatě jsem se s tím "zžila" a ani mi tolik nevadí být tím, kým jsem.. Své "autistické chování" jsem se naučila rádoby ovládat a dalo by se říct, že to v sobě dusím.. Mám to už od 3 let, ale když jsem byla mladší, tak jsem tomu nerozuměla.. Až teprve teď. Pořídila jsem si i dokonce takový sešítek.. Využívám ho v podstatě, abych se vypsala. Provádím to jako "schizofrenik" a často píši v angličtině - netuším proč. Prostě píši moje pocity - hlavně nadávám :D ale na druhou stranu uklidňuji sama sebe.. mohla bys to také zkusit, pokud by se ti to podařilo a nebo pokud si si s tvým "handicapem" ještě neporadila ( uběhly 2 roky od doby co jsi napsala tento článek ) A vlastně teď začínám mít strach, že mě nevemou na střední školu.. přijímačky se blíží a jak moc dobře víme, moc škol nepříjímá lidi s autismem alias OZP.. jsem z toho hrozně nesvá a mívám hysterák.. Já jsem v podstatě takový zvláštní autista, někdy mi přijde jako bych byla i zároveň schizofrenik.. a navíc jsem ve znamení vodnář, což tomu dává ještě "třešničku na dort".. Už pomalu píši kraviny, tak to raději ukončím.. Snad možná větou, že mým největším přáním je, setkat se s člověkem, který je jako já - autista. Hrozně mě to zajímá, jaký to je a také, že bych mu mohla pomoci svými taktikami.. A má poslední slova jsou : Drž se Eliško a nikdy se nevzdávej! :) Určitě se najde někdo, kdo tě bude chápat a mít rád - jiný než rodina. A pamatuj, že na světě je spoustu autistů a prožívají to samé co ty.. Já si i někdy říkám, že jsem "hrdá" na to, že jsem autista, neboť to má v něčem výhodu - ale právě že i spoustu nevýhod, za který autismus proklínám a nenávidím ho.. Držím ti palečky Eliško a snad jsem tě nepřipravila zbytečně o tvůj drahocený čas ,čtením mého komentáře :) Káťa, 14 let <3

    OdpovědětVymazat
  34. Ahoj Eliško, jsem taky autista a je mi 12. Moc ti děkuji že si tohle napsala a vážím si toho. Když jsem tohle četl rozbrečer jsem se protože jsi mně ujistila že nejsem sám, prožívám to samé a chovám se stejně. Moc ti děkuji a hodně štěstí.

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...