čtvrtek 18. července 2013

Ty se máš!

„No jo, ty se máš! Ty nemusíš pospíchat do práce. Ty můžeš zůstat doma a užívat si dál volno!“ Tuhle větu slýchávám od lidí ve své podstatě pořád. A nějak už ani nemám sílu jim vysvětlit, že bych s chutí šla do té práce (alespoň na částečný úvazek). Ale vzhledem k tomu, že dcera není schopná se dopravit ze školy ani do školy sama (vozíme ji), družina funguje pouze do 15h, jsou mé pracovní šance značně omezené.

Je to vlastně neustálý boj o to, jakou představu má většinová společnost o matkách dětí s různými handicapy, které pobírají jakékoliv sociální dávky. Když nám před lety byla přiznána dávka Péče o osobu blízkou, dost se mi ulevilo. Dcera vyžadovala opravdu 24h dohled, musela jsem dohlížet od hygieny přes oblíkání, s čím a jak si hraje (oheň v pokojíku s dřevěnou konstrukcí i podlahou vážně není žádná sranda!), vozit ji do školy i ze školy, dovážet na různé terapie a samozřejmě k lékařům (což tehdy bylo docela často a také dost daleko).

Každoroční obhajování „neměnnosti zdravotního stavu“ mi přišlo dost ponižující, ale nebylo zbytí.
Ve chvíli, kdy se zákonem změnil systém vyplácení a „hodnocení“, jsem se upřímně radovala. Odborníci hlásali, jak se nyní zlepší systém péče o lidi s postižením! Ale chyba lávky! Už jen to, že peníze, které doposud „patřily“ osobě pečující, nyní peníze patří osobě, o kterou je pečováno! Jsem zaměstnancem své vlastní dcery! Od té chvíle se také sazebníky všech příspěvkových organizací zvedly postupně o desítky procent, neboť stát jim při žádostech o dotaci řekl: „Teď mají peníze vaši klienti. Žádejte je po nich!“
A co se dozvěděli klienti? „Nyní máte dostatek finančních prostředků, abyste byli nezávislí a mohli si zaplatit péči, která vám náleží nebo kterou byste si přáli!“

Na vlastním příkladu jsem si tedy spočítala, jak to je ve skutečnosti (a ne pouze ve zcela zkreslených představách úředníků). Hypoteticky si přestavím, že by má dcera dosáhla nejvyššího IV.stupně závislosti (což je zcela nemožné) a pobírala dávku ve výši 11.000Kč (omlouvám se, neznám číslo přesně). A z toho by měla zaplatit člověka, který by ji dozoroval celých 24h denně. Vzhledem k tomu, že není tělesně postižená (ruce i nohy jí fungují – že je ovládá nefungující hlava není podstatné), netrpí žádnými epileptickými záchvaty, nepotřebuje píchat inzulín apod. budu počítat pouze 12h směnu každý den (budu předpokládat, že v noci opravdu spí a nic nepotřebuje). Třicet dnů v měsíci krát 12h dá dohromady 360 hodin měsíčně. Vydělím-li nejvyšší možnou částku na dávkách počtem hodin, dostanu se k hodinové sazbě 30,5 Kč!
Netuším, zda kdokoliv v této zemi za podobnou sazbu vůbec pracuje. Myslím, že by to bylo i protizákonné, neboť si matně uvědomuji, že existuje jakýsi předpis o minimální mzdě! Stejně tak existuje kdesi v zákoníku práce jakýsi zákonný nárok na dobu přestávky v rámci pracovní doby, na dobu odpočinku mezi jednotlivými odpracovanými směnami a dokonce je tam zmínka o báječné věci zvané dovolená!
Na nic z toho rodiče (omlouvám se, ale jako matka od dítěte s postižením používám příkladu rodičů, ale samozřejmě tím mám na mysli všechny, kdo pečují o jakoukoliv osobu s handicapem) dětí s různými druhy postižení nárok nemají. Argument, který slýcháváme nejen od laické, ale i od odborné veřejnosti (úředníky nevyjímaje): „Tak je dejte do ústavu a můžete pracovat!“, je nejen dost laciný, ale často také jen takové plácnutí do větru! Nikdo už totiž k tomu A neřekne i B.
Opět na našem konkrétním případě bych ráda ukázala, jak jsme na tom s těmi možnostmi „ústavu“. Ocitli jsme se v situaci, kdy jsme měli pocit, že péče o dceru je nad naše síly. Po prvním pobytu na psychiatrii jsme na chvíli uvažovali o tom, že by bylo lepší, kdyby se o ni starali odborníci. Začali jsme tedy pátrat. A zjištění bylo tedy více než katastrofální!
Pominu ústavy jako je diagnostický, výchovný ústav nebo dětský domov. Zaměřili jsme se na stacionáře a ústavy, kam se umisťují děti s „jasnou“ diagnosou. Kromě zjištění, že čekací lhůty jsou tak dlouhé, že naše dcera dosáhne mezitím pravděpodobně důchodového věku, než se dočká umístění v podobném zařízení, nás šokovala finanční náročnost!
Zjistili jsme, že kromě poměrné části z dávky na péči (v řádech nad 70% z celé částky), kterou podstoupíme ústavu, budeme hradit náklady na ubytování, stravu a jakékoliv další „nadstandardní“ služby. Tím je míněn výlet, hodina terapie, doprava k lékaři, když je potřeba atd. Kromě toho si samozřejmě dceru budeme brát domů na víkendy (což je spojené s náklady na dopravu tam a zpět) a postaráme se o její oblečení a další (osobní) vybavení, které by mělo mít každé dítě.
Zcela jednoduchým výpočtem jsme došli k závěru, že i kdybych nastoupila na plný úvazek do práce (se zcela průměrným výdělkem – nemyslím tím průměrnou republikovou mzdu v řádech přes 20.000Kč), nebude můj plat stačit na pokrytí všech těchto nákladů! Logicky jsme tedy tuto možnost vzdali!
Touto dlouhou úvahou bych ráda odpověděla kamarádce a vlastně všem, kdo mají pocit, že rodiče dětí s postižením se doma „válejí“ za peníze daňových poplatníků a vlastně parazitují na této „humánní“ společnosti! I zcela jednoduchým výpočtem dojdete sami k závěru, že náklady na péči o podobné dítě doma a v jakémkoliv ústavu (když se rodiče vzdají svých práv a dají dítě všanc „systému“) vycházejí jednoznačně levněji s variantou „doma“!
Vždyť my po nikom nechceme uznání za to, co děláme (i když slova ocenění by občas neuškodila). Většina z nás se rozhodla dobrovolně nevzdat se svých dětí a starat se o ně i přesto, že se jedná o 24h úvazek bez nároku na přestávku, odpočinek mezi směnami a nedej bože dokonce na dovolenou! A naše péče většinou neskončí úderem 18. roku, tak jako u dětí zdravých (neberte mě za slovo, je tím myšlena hranice dospělosti).
Dobrovolně jsme klesli do zcela jiné sociální skupiny, aniž tím kohokoliv obtěžujeme.
Možná požadujeme jen trošku respektu! Každodenní boj s „větrnými mlýny“ už nás tak dost vysiluje. A ještě k tomu přesvědčovat nejen okolí, ale také úředníky, kteří rozhodují o výši našich příspěvků o tom, že to naše dítě je opravdu takové jaké je a že za dávky, které nám jsou vypláceny rozhodně nevyjíždíme co měsíc na Kanárské ostrovy nebo nebaštíme kaviár, je jednoduše na jednoho obyčejného člověka docela dost!

(Z Facebooku - autora neznám, třeba ho dohledám)
Pro porovnání -. já mám na Jendu PnP 6 tisíc Kč, 2. stupeň.

11 komentářů:

  1. Ja nemam na Mathiska nic(a este stale dufam ze na neho nic dostavat nebudem lebo sa to "nejak" spravy) ale o siestej vecer uz padam a idem na zotrvacnik pokym k mojmu velkemu stastiu Mathis vacsinou zalahne a to viem ze on je v podstate celkom v pohode a nemusim byt uplne v strehu po cely den. Ked je velky problem tak ten den musi byt fakt narocny.
    Zuzana

    OdpovědětVymazat
  2. Bet osobní zkušenosti to nikdo dobře nemůže posoudit. Nechci se zastávat úředníků, kteří postupují podle litery zákona - ty zákony někdo schválil. Obdivuji všechny, kdo to zvládají každý den, ale to ty, Marcelko, víš. ahoj a hezké léto. Zuzana

    OdpovědětVymazat
  3. ono se to nezúčastněným mluví.
    Dala bych jim postižené dítě na týden a viděli by.
    Mě se také dotýká, když mému postiženému synovi závidí ID.
    Má 3.stupeň. Protože je asperger se sociální fobii, ruce a nohy má. Tak proč to bere.
    Tak to všem říkám, zkuste si chvíli žít s jeho pocity.
    To by jste se asi divili, jak je to k zbláznění.
    Míša

    OdpovědětVymazat
  4. bože, to je tak pravdivé, že mi došly slova.....

    OdpovědětVymazat
  5. Když ono s těmi penězi je to někdy těžké,znám rodinu žijí v regionu kde práce prostě neni -takže vezmou jakoukoliv, teď oba za minimální mzdu 8000Kč a ráno brzo vstávat ,práce těžká k tomu 2 děti ty mohou na různé kroužky, tábory,počítače zapomenout a to ani nechci domyslet jaký důchod budou z těchto malých platů jednou mít.Takže jednoduché to nemaji ani tyto rodiny.Jana

    OdpovědětVymazat
  6. je to uplně jako bych to psala já............my teda máme III PnP a divím se Marci,že vy nemáte taky III.My sice máme i jiná onemocnění,ale myslím,že Jenda je dost náročný na peči a že nezvládá hodně ukonů na to ,aby jste měli "jen " II.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všichni se diví, jen já nemám sílu jít se s někým někam hádat:-/

      Vymazat
  7. No, jako by mě opařili horkou vodou, když jsem si tohle přečetla. To je vážně nespravedlivé a ještě jsou lidi, kteří "závidí", odsuzují, vyčítají. Jako by už to takhle nebylo dost náročné. Nemám už více slov, v téhle republice se vážně dějou věci... a stejkně mě to překvapuje, i když by nemělo.

    OdpovědětVymazat
  8. Amelie, já tě obdivuji, že všechnu péči zvládáš. Já bych nevydržela ani desetinu. Možná, když jsem byla mladá a zdravá, tak ano. Ale ty máš také zdravotní problémy. Vůbec tvůj pobyt doma s Jendou nepovažuji za "válení". Tvoje starostlivost je hodna obdivu. A páni poslanci by se měli zamyslet a změnit zákony ve prospěch postižených osob. Ale to by jim ubylo z jejich hromádky! Proto se hojí na bezmocných lidech. Je mi z toho na blití.
    Přeji ti hodně sil a krásné letní dny. :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Lidská závist nezná mezí... znám to, mezi mými klienty jsou i těžce postižení, kteří berou ten nejvyšší PnP. Pro rodiče postižených dětí je situace o to horší, že takové dítě je daleko "náročnější" na péči i finance, než třeba dospělý ležící pacient. A práce bez nároku na dovolenou, odpočinek, bez uznání a s neustálým objasňováním zdravotního stavu dítěte je velmi vyčerpávající. To by si měli tam nahoře uvědomit. Že rodiče, kteří se rozhodli se o dítě starat sami, státu šetří peníze i tím, že nevyužívají služeb ústavů. Navíc i pro dítě je lepší domácí prostředí a milující rodina. Klobouk dolů pro všechny takové, jako jsi ty! Za svou obětavou péči bys zasluhovala metál. Ovšem místo metálu bych ti radši dopřála nějakou pěknou a pohodovou dovolenou. Potřebovala bys ji, jako všichni, kteří pracují.

    OdpovědětVymazat
  10. Tohle je bohužel smutná realita, která v tomto státě vládne.

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...