pátek 29. července 2011

Hračky z Rané péče 2.

 Druhou hračkou, kterou nám paní z Rané péče tentokrát zapůjčila, je dřevěná vkládačka.

Tu má Jeníček moc rád.

Jsou tam zvířátka....

...čísla.... (ty Jenda zbožňuje)

....ovoce a zelenina...

a také geometrické tvary....

V psychologické zprávě má Jeníček od paní doktorky napsáno IQ 65.
Souhlasím s dětským autismem, s vývojovou dysfázii, ale "zatím" nesouhlasím s diagnózou mentální retardace.

Jasně - je trvale na plenách, neumí se svléknout, obléknout, nekomunikuje s cizími lidmi, má dudlíka, vozí se na kočáře....aj.
Ale stále si myslím, že to všechno patří k jeho handicapu a že zrovna tohle všechno se nám jednou podaří překonat.


Já bych naopak řekla, že je to velmi chytrý a inteligentní kluk...že jen "díky" svému handicapu  - v podobě poruchy autistického spektra ....své dovednosti a znalosti "neumí prodat".

Když si vzpomenu, jak v zimě a na jaře, kdy měl "zdrhací období",  často utíkal .... a byl schopný vymyslet snad 5 možných způsobů útěku.... tak o jeho inteligenci vůbec nepochybuji.

A tuhle dřevěnou vkládačku zvládá Jenda úplně bravurně.


Zvládl ji dokonce hned napoprvé ...


A ANI JEDNOU se nesplete....



Nikdy neudělá chybu...

A z želatinových bonbónků s čísly a písmenky, které dostával za odměnu, měl velkou radost....
Čísla a písmena - to je jeho vášeň... už několik let.


Sice jsou prázdniny, ale já ho zahálet nenechám. :-)
Každý den se snažíme naučit se něco nového.

22 komentářů:

  1. Mo Marcelko,vzhledem k tomu, že IQ má tolik složek,tak si myslím,že ser to nějakým testem nedá úplně určit...berme to tak, že sociální IQ má Jenda asi velmi malé,verbální třeba taky ale numerickou inteligenci velkou..ono se to zprůměruje a protože je složek tolik,a Jenda má třeba v mnoha oblastech malou a v těch vybraných velkou vyjde malý číslo...

    myslím že člověk se do škatulek nacpat nedá...asi nejpotřebnější život je to mít vyrovnaný..i nadprůměrně chytrý lidi když nemají složky empatie a podobně jsou nemožný...

    Takže děláš dobře,když rozvíjíš i ty stránky nichž má Jenda mezery..

    OdpovědětVymazat
  2. Jeníku, taky umím vyplazovat jazyk. Hele, koukej! :-P
    Je prima, že druhá hračka zaujala. Oblíbené číslování prostě táhne. A Jeník je šikovný.

    OdpovědětVymazat
  3. AndyPan, přesně tak to je. Hezky jsi to shrnula.

    OdpovědětVymazat
  4. Taky se mi moc líbí komentář AndyPan, vysvětlila to úplně precizně. Někde bude Jeníček pokulhávat za ostatními dětmi, ale vsadím se, že v mnoha jiných oblastech je předčí!! ;-) Na posledních dvou snímcích, je Jéňa, úžasný. :-)))

    OdpovědětVymazat
  5. Janík je moc šikovný, že zvláda takúto hračku! My doma disponujeme viacerými didaktickými hračkami, no Niki zatiaľ nezvláda ani tú najjednoduchšiu( aké zvládajú zdravé deti približne vo veku 9 mesiacov) Pritom tiež zažívam situácie, kedy v reálnom živote nájde toľko spôsobov ako ma oklamať. Prešibaný je dosť, a to je myslím prejavom toho, že mu to v istých veciach myslí. No presne ako písala andypan - moje dítko je zas majster v inom. Napriek hendikepu a veku sa zjavne vyzná v citoch , v rozpoznaní čo len štipky smútku u druhého, aj keď sa ho snaží skrývať a pod. Empatia by mohlo byť jeho stredné meno.Milujem tie chvíľky keď ma príde akoby z ničoho-nič objímať, bozkávať a zotrváva v tom aj celý deň, a mne až potom dojde, že už som bola od vyčerpania a všetkého asi tak 5 minút pred absolútnym vyhorením. A on aj napriek tomu, že ja som fungovala ďalej ako strojček to vycítil. U našich detí je to asi jedno na úkor druhého. Akoby nemohli mať všetkého tak akurát...

    OdpovědětVymazat
  6. Nikuliq, to se mi právě na Nikinkovi strašně líbí. Jak umí projevit city a lásku. Asi chce člověk vždycky to, co nemá. Bohužel emoční inteligenci zdědil Jenda po svém otci a vlastně si vůbec nejsem jistá, jestli se tohle dá naučit. Po 16 ti letech se svým mužem si myslím, že ne. A přesto v koutku duše doufám, že se mýlím, že snad jednou Jenda pochopí, že láska není jen prázdné slovo.

    OdpovědětVymazat
  7. Marcelko tak teda klobouk dolu ,tohle náš malík nezvládá,vkládačky začal až ted používat a to ještě jen tvarové ostatní ho nějak neberou,nesnaží se vubec přiřadit věci jak mají byt a "vkládá" si po svém.Jinak u nás mudr.řekla,že IQ testy vubec dělat nebude,že v něčem je napruměrny a jinde těžce pod prumer,že takové to meření IQ je nepřesné a že počkáme.Taky mi někdy říká,že chytrost se pozná podle toho jak je "vyčuraný" a podle toho jestli se snaží o "vtip" a lhaní :o)No náš malej to zkouší ,takže nakonec ti naši drobci nebudou zase tak "hloupí" když zvládnou "obelhat" nás maminky.Jenda je prostě velkej šikulka :o)

    OdpovědětVymazat
  8. Poslední dvě fotky jsou moc hezké. Myslím si, že u dětí se IQ moc dobře nedá stanovit. Někdy nespolupracují, neprojeví, co už umí.

    OdpovědětVymazat
  9. Ani já o Jeníčkově inteligenci nepochybuji. :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Smekám klobouk před tak náročnou péčí o postižené dítě a ještě další dvě zdravé. Chápu tvoji lásku k nim a každodenní nekonečné úsilí udělat pro ně to nejlepší.
    Jeníček je moc hezký klouček a podle vyprávění je vidět, že dělá pokroky.
    Přeji hezký večer a hodně, hodně sil do dalších dnů.

    OdpovědětVymazat
  11. Oli, děkuju. Ano, je to náročné, ale i krásné. Je to ta pravá škola života.

    OdpovědětVymazat
  12. Ameli, práve to- všetci chceme presne to čo nemáme :/ No ja som presvedčená, že s Janíkom zájdeš oveľa ďalej ako to dopadlo v prípade tvojho muža ("muža"?) Proste verím, že to ako sa Janíkovi venuješ sa nemôže niekam len tak stratiť, prepadnúť. Už toto je úžasné, nikdy nevieš ako by na tom dnes bol , nebyť tvojej nekončiacej snahy. Aj keď predstaviť si to človek môže, ale na čo by to bolo dobré všakže

    OdpovědětVymazat
  13. Držím Tobě i Jeníkovi všechny palce co mám, aby jste tu situaci zvládli. Věřím tomu, že to zvládnete, protože se mu hodně věnuješ. Když vidím jeho rozesmátou tvářičku, nemohu uvěřit tomu, že mívá i špatnou náladu.

    OdpovědětVymazat
  14. Jitko, ty smutné, zamračené, vzteklé, uječené, uražené nálady určitě převládají, ale díky Bohu i za ty veselé a usměvavé. Bývalo hůř.

    OdpovědětVymazat
  15. Amalko, Jenik je mooooc sikovny. Tato hracka s emi libi. Vedela bys mi rict vyrobce, prosim? Hodilo by se mi to i pro terezku na zabaveni i pro Tominka na uceni. A je to vazne skvela vypomoc, kdyz vam hracky pujci. A preji, aby tech usmevavych dni bylo ze dne na den vic a vic.

    OdpovědětVymazat
  16. ŠIKULKA JE TO. A TY TAKY, JAK SE HO SNAŽÍŠ ROZVÍJET. IQ JE JEN ČÍSLO. TY SAMA NEJVÍC VÍŠ, CO SE V JENÍČKOVI SKRÝVÁ :)

    OdpovědětVymazat
  17. Silvi, výrobce nevím. Není tam žádná značka, žádné logo, ale zkusím se zeptat paní z Rané péče, až přijede. Nebo jí pošlu maila.

    OdpovědětVymazat
  18. Absinko, ano, opravdu si myslím, že je v něm velký "potenciál"...jen to přes ty úzkosti, strachy a rituály "vydolovat". :-) Ale snažíme se - každý den. Zahálet ho nenechám.

    OdpovědětVymazat
  19. Milá Amelie . Dnes celý večer si čtu Tvůj blog ,a obivuji Tvou vůli lásku , statečnost a vytrvalost.Jsi maminka s velkým M.O autismu jsem slyšela,ale že to může mít až takový průběh to jsem si nemyslela.Je moc dobře že o tom píšeš, sposta lidem jsi otevřela oči, a já jsem jednim znich.Jsem přesvěčená, že se uleví i Tobě když se podělíš o své trápení a starosti.Moc Ti přeji, aby to bylo s Jeníčkem lepši a lepší, a já věřím, že Ty to zvládneš moc Vám oběma držím palce, ani nevíš jak ráda by Ti pomohla.Aspoň tím, že budu stále na Vás myslet.Přeji všem Tvým dětem ,a hlavně Tobě pohodové dny. Luďka

    OdpovědětVymazat
  20. Luďko, moc děkuji za tvá milá slůvka, moc jsi mě potěšila. Ano, to je přesně to, PROČ to dělám: ABY lidé získali povědomost o AUTISMU, aby věděli, co to obnáší. A i kdyby se jediný člověk poučil a neodsuzoval matky "jiných" dětí, pak to mělo SMYSL. Děkuju, moc!

    OdpovědětVymazat
  21. Milá Amelie. Dnes celý večer si čtu v Tvém blogu.A chtěla by Ti říci jak jsi skvělá,obětavá matka,ještě by přidala maminka s velkým M.Je dobře,že jsi se rozhodla o tom psát, spousta lidí neví co autismus obnáší, jako třeba já jsem nevěděla,až jsem si to všechno přečetla.A když o tom napíšeš tak se i Tobě určitě uleví, že se můžeš někomu svěřit, a někdy je to dobré.Nemáš to v životě lehké, ale nechci Tě litovat, chci Ti jen popřát, abys byla dále statečná, a pokračovala v tom jak doposud, a určitě Vám to přinese úspěch.Moc by Vám to přála.A Ty jsi osobnost která to dokáže.Já Vám to moc přeji. Luďka

    OdpovědětVymazat
  22. Silvie, paní z Rané péče mi dnes poslala odkaz: http://de.hobla.eu/toys.php?product=400-39

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...