sobota 23. července 2011

Jenda se vrátil z tábora

Vím, že jsem vám na dnešek slíbila Klokoty, ale taky vím, že netrpělivě čekáte na zprávy o Jeníčkovi.

Klokoty si nechám na večer. Sliby se mají plnit.....a nejen o vánocích. :-P

Jenda zvládl svůj první tábor v pohodě. Díky svému asistentovi Tadeášovi, kterého má moc rád.
Odjezdu na tábor předcházela pečlivá příprava.
Několik dní dopředu jsem sepisovala, CO tam Jenda MUSÍ mít a bez čeho se neobejde.
Hlavně dudlíky, deku, čuníka, polštářek, pohádky na DVD a natahovací hračku.

Tadeáš mi každý večer kolem 22. hodiny napsal sms-ku, že jsou v pořádku a že zrovna uspává. A ve čtvrtek volal, že má problém, že Jenda neměl ani jednou stolici. Ptal se, co má dělat. Tak jsem řekla, že nic,  jen ať dbá na pitný režim...a ono se to poslední den pobytu vyřešilo samo.

Když jsem stoupala ve Ville nahoru po schodech, říkala jsem si, jestli mě Jenda pozná nebo jestli vyjádří radost, že mě vidí.
 Jasně, nebylo to takové spontánní, jako když vás vítá zdravé dítě, ale nechal se ode mne vzít do náruče.... Určitě byl rád, že už jede domů....
.....samozřejmě se nepřitulil, neobjal mě, ale odtáhl se a otočil hlavu na druhou stranu...

.... to mě však po těch letech nepřekvapí. Řekla jsem mu, že mu dám pusinku a on nastavil tvář a čekal.... :-)

V tu chvíli si říkám, že mi ten polibek jen "trpí", ale chtěla bych, aby se postupně naučil přijímat doteky, tak snad mu to až tak nevadí. Kdyby mu to opravdu vadilo, tak by se určitě bránil víc. :-)

Jenda a Tadeáš měli samostatný pokoj jen pro sebe. Měli také svůj individuální program a prvních několik dnů se nezapojovali do společných aktivit.

JÍDLO jedl Jeníček jen svoje - snědl celou igelitku Brumíků, piškotů, tyčinek a podobných "suchých" věcí. Ještě prý museli něco dokoupit. Nejedl jídlo, které se tam podávalo a nechodil do jídelny. Jedli buď v pokoji nebo venku.
Na pískoviště se Jenda neodvážil, ale prý se rád houpal na houpačce. Vlastně Tadeáš říkal, že aby Jendu vůbec dostal ven, tak ho lákal na houpačku. Chodili ven s kočárkem, dívali se na ovečky a poznávali okolní přírodu.

Večerní koupání zvládli až pátý den a čištění zubů den šestý. Koupal se za ten týden 2x a zuby si čistil jen jednou. Ale to nevadí. Hlavně že to oba přežili ve zdraví.
Jeníček prý spal JEN pod svojí dekou a usínal vždy s Tadeášem, sám se bál....

Líbilo se mi, jak Tadeáš říkal, že musel Jendu chránit před tulícím se chlapečkem... Holt někteří autíci jsou i mazlící.
Když nějaká holčička plakala uvnitř, tak prý utíkali před "rámusem" ven....a když plakala venku, tak šli zase dovnitř.
Jinak Jenda překvapil - zvládl i malý výlet vlakem (normálně se vlaku bojí)...prý se ho neptali, naložili ho i s kočárem do vlaku a Jenda to přežil.  :-)

Jeden den tam přišli canisterapeuti se psy. Neodvážili se Jendu vzít do společné místnosti, ale paní s pejskem šla k němu na pokoj...to prý plakal a schovával se pod peřinu, ale snad si chvíli pejsek lehl k němu na deku.

Závěrem Tadeáš říkal, abysme se nedivili, když bude Jenda něco říkat o rozbitém autě... prý mu řekl, že Berlingo je rozbité, tak pro něho přijedeme, až bude opravené. :-)

Jenda chvilku opakoval:
"Nechci jet na výlet TAM! a "Jeník nechce (aby ho) Tadeáš koupal"....

Tábor se vydařil. Tadeáš řekl, že za rok s Jendou pojede klidně zase.

Jedinou újmu "na zdraví" utrpěl přenosný DVD přehrávač, který si v době nepřítomnosti kluků na pokoji půjčila ke konci pobytu nějaká holčička....

........ale to je to nejmenší, hlavně, že to kluci společně zvládli.

Doma se Jenda okamžitě usadil u televize. Za odměnu dostal dřevěný meč, ze kterého měl velkou radost.
Snědl misku hroznového vína a v poledne 2 misky kulajdy...po týdnu zase teplé jídlo....

...vlastně jediné teplé jídlo, které Jenda jí...

A za rok si to zase zopakujeme, když se nám to tak krásně osvědčilo. :-)

21 komentářů:

  1. Paráda! Kluci to zvládli perfektně. Tadeáš je prima kluk, že chce příští rok absolvovat s Jeníkem znovu. Takové aby dnes člověk hledal lucerničkou. Patří mu veliký dík.
    Hlavně že mohli chodit ven, že jim celý týden nepropršel.
    Tak Jeníku, vítej doma!

    OdpovědětVymazat
  2. Huráááá! Moc, moc blahopřeju všem zúčastněným! Jendovi, kterého jsem si bez tebe neuměla představit, Tadeášovi, protože to je kluk do nepohody. Co ve svém věku zvládl, opravdu smekám, toho v životě jen tak něco neporazí! Pozdravuj ho! A tobě, Marcelko, přežila si to, a co víc, snad sis odpočinula, nabrala síly stihla alespoň pár kafí v klidu.
    Mějte všichni moc hezké odpoledne, pa Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Vau ,nevím co dřív. Velká pusa Tadeášovi, Jeník je šikula...při tom ,jak jsi ho líbla na tvář, jsem už čistila brejle:-))
    A zlato, já jsem na rozdíl od Tebe trochu ráznější, takže se mi líbilo jak T. napsal, že jendu prostě bez ptaní naložili do vlaku a jelo se...
    Neboj, znám to od syna, co můžu a co ne a RESPEKTUJU, že Jenda má problémy větší, ale tak jako Tě bolela a záda a Jenda se naučil sám lézt do postele - PROSTĚ SI MYSLÍM, ŽE I PŘES TY PROBLÉMY A TVOU VELKOU LÁSKU, by jsi Jendovi neměla tolik ustupovat.
    Všimla jsem si, že třeba tam měl (teda aspoň na fotkách) J. i venku boty...
    Snad se nebudeš zlobit, že to tak píšu. hele a když pobral, že je rozbité auto, co zkusit třeba s pitím, že flaška je rozbitá a jen tak nechat na stole hrnek? Kuba taky rozlejvá dodnes ale já se nedala? Máš žízeň? Tak se napij? Nechceš z hrnku - budeš mít žízeň. Přišel a pil...
    Od rána na vás myslím...papa a už můžeme jít ven:-)
    Magda

    OdpovědětVymazat
  4. Sláva, sláva, sláva, Jeník si zas doma jídlo dává :-)
    Tak to je super, Jeník a Tadeáš jsou jedničky!!!!

    OdpovědětVymazat
  5. Magdi, boty ted nosí i na zahradě, protože se bojí vos a včel. A je normální, že jinde dítě s autismem může zvládnout i jiné věci, protože tam nemá zažité rituály.

    OdpovědětVymazat
  6. A závidím Jeníčkovi zoubky, na to jak nemá rád čištění. Kubík miluje diskuze o virech, mikrobech, bakteriích...takže zubní kaz zná, a i když si je čistí denně, děs běs, ulomené stoličky...Jeník má krásné...
    Magda

    OdpovědětVymazat
  7. Jenda to zvládl bezvadně a Tadeášovi patří velká pochvala. :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Jeník i Tadeáš jsou jedničky! Tábor se dle možností vydařil bezvadně. Ty sis snad trochu odpočinula a nabrala síly. Přeju hodně sluníčkových dní.

    A.

    OdpovědětVymazat
  9. Sláva nazdar výletu! Dobrá zkušenost pro všechny zúčastněné!

    OdpovědětVymazat
  10. Tedaaa! Janík je hrdina, a Tadeáš chalanisko na pohľadanie. Mám veľkú radosť, že to tak krásne zvládli, moooooc super sa to čítalo až ma hreje pri srdiečku. A dúfam, že aj ty si si oddýchla- tak naozaj.
    Ja mám tichú radosť z každej hodinky čo Niki ostane niekde bezo mňa a je v pohode. Podobný tábor by sme určite nezvládli bez ujmy, lebo Niki je príliš "maminkin" , a tak len tíško závidím ten oddych :)

    OdpovědětVymazat
  11. Nikuliq, já jsem si taky myslela, že to Jenda nezvládne...a vidíš. Ale je pravda, že on není na mamince závislý. Je mu víceméně jedno, kdo ho hlídá, hlavně že má zachované své rituály.

    OdpovědětVymazat
  12. Ten Tadeáš je anděl, to je jeho profese? Neumím si představit být vychovatelem ani u zdravého dítěte.

    OdpovědětVymazat
  13. Pavle, Tadeáš letos dokončil gymnázium a hlásí se na nějakou vysokou školu. Jeho profese to tedy není. Jezdí k nám ve svém volném čase. :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Amélko, kluci to krásně zvládli a na té fotce Jeníčka s Tadeášem na schodech jde vidět, že má radost, že tě vidí:-). Dnes dorazí i holky viď, tak přeju, ať to máš doma v poklidu a co nejvíc v pohodě, jak jen to půjde.
    J.

    OdpovědětVymazat
  15. Kopretino, já jsem šla za nimi...On měl spíš radost, že už jedeme domů... :-) Ale to nevadí, každá radost se počítá. :-)

    OdpovědětVymazat
  16. :-) Já myslela, že jsi to fotila ty:-)Ale radost určitě měl, i když ti to neumí tak dát najevo.

    OdpovědětVymazat
  17. Fotila jsem to já....šla jsem za nimi a zeshora je fotila... Jenda se usmíval, protože šel s Tadeášem k autu. Věděl, že jede domů.

    OdpovědětVymazat
  18. Tadeáš zaślouží obrovský obdiv . Málokdo v jeho věku by se jen tak někomu věnoval .... A Jeník je taky hrdina -jak to zmáknul

    OdpovědětVymazat
  19. To je dobře, že to jenda zvládl atadeášovi fakt patří velký obdiv..chtělo b to víc takových..

    OdpovědětVymazat
  20. VŠE UŽ BYLO NAPSÁNO, TAKŽE JEN STRUČNĚ: MÁM VELIKOU RADOST, ŽE SE VÁM TO TAK HEZKY POVEDLO :)

    OdpovědětVymazat
  21. Pripojuji se s radostnou gratulaci, jak to kluci pekne zvladli. A musim rict, ze Tadease obdivuju. Neni moc mladych lidi, kteri by se dobrovolne o nekoho starali. A kluku uz je teprve malo. =)

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...