úterý 12. července 2011

Křečkohrátky

Na první týden prázdnin jsem holky poslala s mojí maminkou k babičce na Moravu.

Bála jsem se, jak to bude Jenda zvládat.

Ještě nedávno s bídou zvládal těch pár hodin odpoledne, kdy přišly holky ze školy.

Jsem ráda, že si píšu blog, protože tak mám srovnání.

Loni to byla tragédie.

Vztahy sourozenců a dítěte s autismem jsem musela řešit v APLE i s psycholožkou.

Ale vztahy v rodině jsou to nejdůležitější, a tak jsme na tom pomalu, postupně a nenásilně pracovali.

Vyrobila jsem mu různé kartičky, obrázky, trénovali jsme sociální situace a myslím, že vynaložené úsilí teď přináší své ovoce.

Jenda už zvládá občasnou hru se svými sestrami a dokonce se prodlužuje doba, po kterou toleruje holky v jedné místnosti.

Včera tu měly holky kamarádku a žádná agresivita se nekonala.
Mám z něj velkou radost.

Se Šárkou si rád hraje na zahradě, s Eliškou se mu líbí stavět cestičky a prolézačky pro křečka.

Zvířátka má Jeníček moc rád.

Příjezd holek od babiček zvládl Jeníček v pohodě....

Když byly pryč, tak mu nechyběly, ale pokud tu jsou, tak to občas vypadá, že z nich má radost.


Někdy je to složitější, ale s loňským rokem se to vůbec nedá srovnat.


...a zatím to vypadá, že prázdniny "přežijeme" ve zdraví....





Mamince pusinku nedá...ale křečkovi klidně..... :-)


Naučili jsme se rozeznat, kdy potřebuje být sám, kdy je ochotný tolerovat jednoho člověka, kdy zvládne víc lidí a hlavně nasloucháme.
Nasloucháme jeho potřebám, strachům, úzkostem..... těm vysloveným, ale i těm nevysloveným.

Tolerujeme jeho rituály, i když nám leckdy připadají nesmyslné a zbytečné....
...... a snažíme se předcházet konfliktním situacím, které by vedly k afektivním záchvatům.

A Jenda se nám za to odvděčuje svým kouzelným úsměvem.

21 komentářů:

  1. No páni! Co to moje oči vidí? Honzulka se řehtá na celé kolo a náramně se baví. S Eliškou postavili pro křečka parádní překážkovou dráhu a myslím, že si to uživali všicni tři - Jeníček, Eliška i ten malý křeček. :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Jaruško, i já mám radost....On tu sociální interakci moc nezvládá, (s cizími lidmi vůbec), často o kontakt nestojí a nejraději je sám, ale když se "přidá", dokáže být kouzelný. Díky Bohu za podobné chvilky.

    OdpovědětVymazat
  3. AMélko, mám radost, že je to znát, a že se můžete těšit s Jeníkových pokroků. Já vím, že je za tím spousta času, hledání správné cesty, úsilí a tvé práce, a že bez Tebe by Jeník na tom nebyl tak, jak na tom teď je. Krásné fotky, kde kterým není co dodat. Přeji vám všem krásné pohodové prázdniny
    Janka

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Amélie, jsem ráda, že děláte pokroky, ono to všechno chce delší čas a vychytat, co Jeníkovi vadí a co naopak má rád, ale sama píšeš, že proti minulému roku je to lepší, pro holky je to taky určitě hodně velká škola života, ale tohle všechno se jim jednou třeba vrátí. Naučit se tolerovat slabší a vycházet jim vstříc znamená udělat velký krok k samostatnosti a dospělosti. Tobě držím palce, aby prázdniny proběhly v pohodě.

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné úsměvy na krásných fotkách krásné překážkové dráhy. Jen tak dál!

    OdpovědětVymazat
  6. Mám radost i za vás...vztahy sourozenců jsou často složité..i u dětí bez autismu, takže je jasné, že u vás je to těžší

    OdpovědětVymazat
  7. Nějakou dobu jsem tady u vás nebyla a Jeníčka nemohu ani poznat, věřím že máte velikou radost z postupu k lepšímu, na fotkách se mě jeví spokojený a veselý.

    OdpovědětVymazat
  8. Ten Jeníček je normální milý chlapeček. Když vidím ty fotky, nenapadlo by mne, že má nějaké problémy. Hraje si, má rád zvířátka, bude to díky vaší snaze i práci s ním, určitě dobré. Moc vám to přeji.Ruža

    OdpovědětVymazat
  9. Ružo, děkuju. Ano, opravdu je milý, citlivý a vnímavý kluk...jen má navíc nějaké strachy a úzkosti, ale od toho má nás, dospělé, abysme mu pomohli se s tím vyrovnat.

    OdpovědětVymazat
  10. toto je tak nádherná reportáž :) je mi z nej hneď krajšie! Janík ma svojim úsmevom tentokrát úplne pohltil! Je úžasné, že to takto zvláda - segry po prestávke v dome a dokonca aj kamarátku :) Trošku mám "obavu" či to nie je dôsledok leta a prázdnin a aj toho ako si už spomínala, že nemáte iné povinnosti a program si môžte absolútne prispôsobovať. U nás je to totiž veľmi podobne, a Niki je s príchodom leta úplne super, len sa bojím, že príde september a bude to zas horšie. Bude sa ale modliť, aby to pre vás aj pre nás ostalo čo najlepšie ako len môže. Pozdravujeme a posielame Janíčkovi sladkú slovenskú pusinku :* (virtuálnu samozrejme, tú hádam znesie kedže ju nepocíti :D )

    OdpovědětVymazat
  11. Bravo! Obětavost cit, vůle a porozumění, za to je odměna,Jeníkova pohoda.
    Hodně dalších úspěchů
    přeje
    Lezarts

    OdpovědětVymazat
  12. Jeníkův úsměv je opravdu kouzelný:-) Přeji Ti Amálko, aby Jeník měl pro Tebe a pro sestry vždycky jen úsměv, ale to v autismu asi neplatí však? Ale možná proto je ten úsměv pro Vás tak krásný a vzácný. Je moc dobře, že Jeníček dělá pokroky. S Tvou obětavou láskou suprmámy a s pomocí Boží není nic nemožné a tak pevně věřím, že těch úsměvů bude stále více.

    OdpovědětVymazat
  13. Nikuliq, ano, program jsem mu plně přizpůsobila, nikdo ho neomezuje, nemá žádné povinnosti. Uvidíme, jak to bude od září.

    Zdeňku, máš pravdu...ten úsměv je tak vzácný, ale o to krásnější. To neznamená, že když napíšu o 10 nádherných minutách, že to tak vypadá celý den...ALE...tyhle okamžiky NIC nevynahradí. Užívá si to Jeníček, holky ...i já.

    Všem děkuji za milé komentáře. Těší mě, že se vracíte na náš blog a že vás baví to číst...

    OdpovědětVymazat
  14. Vážím si tvojí obětavosti i lásky k dětem. Je to opravdová láska i práce, která má smysl, na rozdíl od spousty zbytečností, kterými se lidé dnes a denně zabývají. Držím vám palce, všem.

    OdpovědětVymazat
  15. to je moc dobře, že se vztah Jeníčka a sestřiček lepší.
    Moji kluci si jako malí rozuměli, hráli si spolu, dá se říc, že byli partáci.
    V pubertě se to zhoršilo a teď v dospělosti je to docela dobré.
    Ale stejně tuhle mi Pája řekl, že to bylo hodně strašné s Petou žít. Chápat ty jeho nálady a tak.
    Nemají to ti sourozenci autíků lehké.

    Hepča

    OdpovědětVymazat
  16. Doporučuji super web http://www.mp3stahuj.cz je tam plno mp3 zdarma ke stažení, videoklipy, profily, osobnosti, obrázky a další. Parádní web:)

    OdpovědětVymazat
  17. Tak já jsem zde poprvé a nějak se mně nedostává slov, jen ti přeji hodně síly a radosti a aby Jeníček byl sále na tom líp a líp. Krásné jsou komentáře přede mnou. Zase se zajdu podívat, jak jste na tom.

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj Amelko. To je nádhera, jak se Jeníček usmívá. Přeju Ti těch jeho úsměvů a dobré nálady co nejvíc. Ať je jeho i Tvá nálada stále jen růžová ... jako prasátko. :-)
    Zdraví Tina.

    OdpovědětVymazat
  19. Nejvíc mě dostala pusinka křečkovi :D.Fakt vypadá na fotkách Jeníček spokojeně a pokud krom zvířátek "snáší" víc i sestry,tak je to moc prima.Užívejte si prázdniny a volno,jak jen to jde!

    OdpovědětVymazat
  20. Jeníček vypadá naprosto spokojeně. A musím teda říct, že člověk ani neuvažuje, jaká to musí být fuška, zvládat běžné denní úkony ve vaší situaci...Určitě to není jednoduché, ale je super, že se to rok od roku lepší, přeji ať to takhle pokračuje;-). S křečkem vypadá Jeník jako sehraná spokojená dvojka:-)

    OdpovědětVymazat
  21. Je pro mámu určitě prima,když vidí,že její dítě se usmívá a tady Jenda těch úsměvů rozdává hned několik. Je fajn,že už víte, co ho dokáže potěšit a tím se s ním radujete vlastně všichni. Moc Vás všechny obdivuji a držím palce aby i když třeba jen po malých kousíčkách se dostavovaly pro nás běžné,ale pro Vás vzácné úspěchy.

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...