pátek 18. listopadu 2011

Jenda se učí jíst


Po 3 měsíční pauze se mi povedlo dojet 2x autem do obchodu a udělat větší nákup.


Snažila jsem se nakoupit to, co Jenda ještě nedávno jedl....


...kukuřičné křupky, semínka....


...malá rajčátka....


..přesnídávky, Brumíky, Kinder řez....


Pomalu se učí zase "normálně" jíst....


Nedávno se dostal do stavu, kdy jedl jen suché rohlíky naškubané na kousky a pití jsem do něj dostávala stříkačkou....
Bála jsem se, že skončí na kapačkách.


Za pomoci jeho oblíbených prasátek snědl sýr s tyčinkami.....


Každý den sní Kinder řez a celý den se živí kukuřičnými křupkami....

Začal zase pít jablečný džus ředěný vodou....
Vždycky musím vymyslet nějaký chyták...
(proč by měl pít, když on nechce, že?)

Zajímají ho čísla...
....a tak jsem mu řekla, že budu počítat do 3...a on se 3x napije z lahvičky... alespoň malý lok....
Pak do pěti....
A dnes jsme se dopracovali na číslo 10....
Někdy si připadám jako blázen, když nahlas počítám, hlasitě chválím, přeháním grimasy, tleskám za každé napití....ale funguje to....
Vždycky, když je na hodinách nula nula (celá hodina), "musí" se napít..... tedy v 19:00, ve 20:00 ap.
Hodiny  ho přitáhnou skoro pokaždé....
Blbinky s čísly fungují.

Už asi rok Jenda funguje na čísla....
např.:
- "Až bude 12:00, tak půjdeš spinkat"....
-  "Až bude 15:15...půjdeme ven...."
- "Až bude 17:20, tak Tě přebalím..."
- "Až bude 22:00, tak půjdeš spinkat..."
A většinou to funguje bez řevu..... Jenda si to pečlivě hlídá a když někdo o minutu přetáhne, tak už je zle....




Jeníček i nadále odmítá teplá jídla, ale jsem ráda, že alespoň něco sní....
Dřív jedl alespoň suchá kolínka, suchý knedlík a občas suché brambory, teď nic.

Tady si zrovna hrál s autíčkama...
......."pána" z auta vždy vyhodí (lidi nemá rád) a dá si tam svoje dudlíky jako řidiče....


Na zvláštní papír pečlivě zapisuji, kdy měl stolici, abysme se nedostali zase do stavu, že nebyl 3 týdny....
Nezapomenu, jak jsme měli na stole žádanku na chirurgii....


Vím, že jíst při hře je možná nevýchovné, ale já jsem ráda, že jí....


Prasátka mu jdou příkladem....


Svého donedávna oblíbeného jahodového a malinového Actimelu se zatím nedotkl, ale stále ho kupuji, co kdyby náhodou to chtěl zkusit...
Když ne, vypijí to holky....


Ale kukuřičné křupky vedou celý den.....

Přeji vám příjemný víkend a co nejméně starostí .....

25 komentářů:

  1. Mám doma knihu čísel. Možná bys mu mohla z ní předčítat namísto pohádek. No vidíš, já jsem přesnej opak, čísla, třeba letopočty, si nejsem chopen pamatovat a vlastně to nepovažuji za důležité. Kolik je mi vlastně let? :D

    OdpovědětVymazat
  2. To je prima, že na Jendu něco funguje..já tu lítám mezi Štěpou a Lukášem a na nějaký fígly není čas ani prostor....

    OdpovědětVymazat
  3. Amelie, ta každodenní starost, péče, vymýšlení fíglů se alespoň občas vykompenzuje úspěchem. A byť maličký pokrok nebo úspěch je vykompenzován obrovskou radostí. Obdivuji tě, jak to všechno zvládáš.
    Hezký večer přeji.

    OdpovědětVymazat
  4. Trojmatko, já lítám mezi dvěma puberťačkama, těžkým autistou a o manželovi raději pomlčím...Mám toho kolikrát plné zuby, ale nic jiného mi nezbývá. Musím něco vymyslet, aby jedl a pil. Eliška taky málo jedla, doteď má omezený jídelníček (jí 3x denně rohlík s máslem...už asi 12 let), ale tohle je extrém. Snad svítá na lepší časy.

    OdpovědětVymazat
  5. Pavle, už 2 roky místo pohádek čteme dole na stránkách čísla a jeden čas byl nejoblíbenější knihou katalog IKEA...ty ceny. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Jsem ráda, že už se to lepší a Jenda alespoň něco sní, snad to půjde čím dál líp!
    Mojí mladší sestře jsme museli také vymýšlet všelijaké fígle, aby jedla.. Ona totiž vynechávala večeře, jako malá je vlbec nechtěla, jen seděla u stolu a nimrala se v jídle. A tak jsme s mamkou vymýšlely různé vychytávky jako jsou z chleba vykrajovaná srdíčka, hvězdičky, zvonečky... ze zeleniny jsme dělaly různé obličeje, čísla, nápisy.. A jak jí panečku chutnalo! :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Na jídlo jsem byla taky hrozná, každé jsem ořvala. Pamatuji si, jak přede mě taťka postavil budíka a řekl mi, že až bude velká ručička o pět minut dál, bude talíř vyjeden. Nikdy nebyl. Divím se, že jsem vůbec vyrostla. Zato teď mi chutná všechno. :-)) Ty kukuřičné křupky, mají aspoň spoustu vlákniny a Jeníček se po nich dobře vykaká. ;-)

    OdpovědětVymazat
  8. Pro něj to taky musel být stres a zmatek.. tak hlavně ať mu chutná:-) jinak obdivuju, jak pěkně si Jeník hraje s auty a ta láska k prasátkům je až dojemná:-)

    OdpovědětVymazat
  9. Je fajn, že sbaští s chutí aspoň něco :-)
    Pamatuju si, že když byl Luki malý a odmítal pít, tak u nás zabírala hra, kdo vypije rychleji :-) Stačilo třeba čtvrt hrnku co unesl, ale i to byl úspěch :-) Tempo pití jsem přizpůsobila tomu jeho tak, aby o byl vždy rylejší a jak ho to bavilo :-)
    Ty jsi, Amelko, šikovná, něco na něho vymyslíš a ani se nenaděješ a budeš muset nakupovat jak pro regiment :-) Moc ti přeju, aby to tak dopadlo a odpadla ti další starost :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Obdivuji, co všechno dokážeš vymyslet, jaké hry a fígle. Je to výborný nápad, jít na to přes čísla :-) A hlavně, že už Jeníček začal něco baštit!

    OdpovědětVymazat
  11. Marcelko,to je nápad s těma číslama.Sehnat nebo udělat a vykrajovat chleba,sýr i zeleninu atd.Možná by se něco chytlo.Papa

    OdpovědětVymazat
  12. Jeníček měl své nejedlé období? Dovedu si představit, jaké jsi měla starosti a jak teď nabíráš po kapkách trochu radosti, že znovu jí, sice jen něco a po kouskách, ale hlavní je, že jí.
    Zajímavé pokusy s čísly, je vidět, že zkoušíš všechno možné, co by mohlo zabrat.
    Amélko, ty bys mohla napsat i knihu o svých zkušenostech.
    A držím palce, ať se daří...

    OdpovědětVymazat
  13. Jako dite jsem pry byla ochotna jist palacinky obracene vychazovanim do vzduchu. Tata u toho musel delat srandu a opicky. Jinak jsem ji nevzala do pusy. No, jinak me napadlo, co to delat zpusobem jak se rika, sedi zaba v kastrolu, pomalinku se ji zahriva voda, a ona nic nepozna az se uvari. Tedy, napred aby jidlo melo pokojovou teplotu, a pak pomalinku zvysovat. I kdyz ona ta teplota je asi to posledni co Vas ted trapi. Bramboraky jsme jedli usmazene jako "penizky". Mozna postudenu, s cisly 1, 2, 3, 4 atd. namalovanymi na malinke palacince nebo bramboracku, nebo i platku bramboru treba kecupem (jasne ze palacinka s marmeladou) by to treba slo. A kdyby si to tam Jenicek namaloval sam.... treba i pro Vas. Pak byste nejedli jidlo, ale cisilka. My treba milovali pismenkovou polivku, mozna ze by to na Jendu zabralo? Co kousek prirodniho rizku natvarovat do cisilek, pismenek atd? Jarka

    OdpovědětVymazat
  14. Obdivuju Jeníčka, že mu to stále dokola chutná, já bych se na to už nemohla ani podívat. Ale žádný strach, určitě pomalu, ale jistě přijde na chuť i jiným jídlům :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Díky za tipy. Něco určitě vyzkouším. Vykrajovátka používám, třeba zde: http://auticekjenicek.blogspot.com/2011/03/chlebova-prasatka.html

    OdpovědětVymazat
  16. Pořád častěji vidím, jak je to složité, jak jsi vytrvalá a nápaditá. Věřím, že Jenda bude jednou jíst i vepřo-knedlo-zelo, ale bude to asi ještě chvíli trvat. Že je na ta čísla, to je dobrý, určitě se s tím poperete všichni správně. Stále držím pěsti. Kdybych to tady všechno nečetla, nikdy bych nevěřila, co všechno musí prožívat rodiče jako ty. Klobouk dolů!

    OdpovědětVymazat
  17. Vykrajovatka se urcite daji najit:
    http://shop.kreativnisvet.cz/B2C/Vykrajovatka-plastova-14-motivu-Cisla.html
    anebo tady:
    http://www.mimibazar.cz/foto.php?id=15789691

    Jarka

    OdpovědětVymazat
  18. anebo tady: http://www.nemravka.cz/cz/eshop/detail/pomucky/vykrajovatka/sada-vykrajovatek-cisla.html

    Kdyz bude cunik bastit cisla hrou, to uz by mozna proslo. Co na tom, ze placka bude studena, kdyz placky se daji udelat z kdeceho. Mlete kureci maso smichane s bramborem, neprilis korenene. Pokud ji Jenicke hranolky, tak treba opecena cisla vykrojena z brambor by taky mohla byt moznost.

    Tak jsem zvedava co projde. Ale z Vaseho povidani si pamatuju ze cisla fakt zachrani hodne.

    Jarka

    OdpovědětVymazat
  19. Jarko, díky. Určitě něco zkusím....

    OdpovědětVymazat
  20. Ja jako mala jsem se mohla umlatit po pismenkovych testevinach, a taky hvezdickach. Stale se prodavaji. Pak se prodavaji i barevne testoviny (barvene spenatem, cervenou repou atd) http://www.dobsicke-testoviny.cz/sortiment_zavarkove.html

    Videla jsem i modrou krupici (zrejme potravinove barvivo. bylo to silene, ale bylo to barevne...

    Inspirovala jste me a ja povzpominala na sve detstvi. :-) (az na ta barvena jidla)

    Jarka

    OdpovědětVymazat
  21. Máš super vynalézavost :-)Mě malej taky nechce jíst :-( -ale občas zabírá zákaz :-)(tady něco mám a neber to a položím to schválně na dosah :-)) U Jeníka mě napadlo -očíslovat a položit kolem míst kde se pohybuje a klidně přidat -nesmíš (dětičky nám rády dělají naschvál :-))

    OdpovědětVymazat
  22. ..jo a taky u nás těžce (což mě štve) zabírají reklamy ....to by taky mohlo pomoct -má rád rituály -třeba by se chytil :-)

    OdpovědětVymazat
  23. Amelko,jsi úžasná a Jeníček je - jak vidno - velmi nadaný - gratuluji!S tím jídlem nevěš hlavu!Má dnes 19letá dcera (adoptovaná ve dvou letech) s atypickým autismem zase do 30 měsíců přijímala jen tekutou stravu z láhve (lžičce se bránila,byla by raději hladověla)a pevnou stravu začala jíst až ve 3 1/2 r.(bála se každého drobečku v ústech).Vše přišlo spontánně - a to mi někteří "odborníci" radili svázat ruce a nohy a cpát do ní jídlo bez ohledu na pláč(ve dvou letech,navíc v době,kdy si na mne měla teprve zvykat)!Od čtyř let je z ní naprosto vděčný strávník.Trpí ale takovými fobiemi ze psů,že před nimi zdálky utíká,lidé jí jsou lhostejní.Máš můj obdiv,vím,co to je vychovávat autíka.Přeji Ti hodně a hodně síly!Jarmila

    OdpovědětVymazat
  24. Gebasko, reklamy se u nás nepouštějí. :-P
    A "nesmíš" praktikovat nemůžu, na ten příkaz musí reagovat. Kdybych mu něco jednou zakázala a jednou povolila, měl by v tom zmatek.

    Jarmilo, Eliška taky skoro nic nejedla, do 6 let pila z lahve a doteď jí 3x denně rohlík s máslem, ale Jenda to nejedení nějak přivedl do extrému, tak se mu snažím ho nenásilně obohatit jídelníček.

    Jarko, právě písmenkové a zvířátkové polévky jeden čas jedl...a zase přestal...
    Teď už do něj těstoviny nedostanu.
    Ale snad časem začne.

    Díky všem za radu, třeba něco upotřebíme.

    OdpovědětVymazat
  25. Ještě mě napadly formičky prasátka.Udělat kaše různé,nebo želé s ovocem,obarvit trošku na růžovo a nalít,nechat ztuhnout.Vykrajovačky na cukroví mají tvar zvířátek,možná se dají sehnat i větší čuníci,formy na perníky.

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...