středa 30. listopadu 2011

Vysmátý i o půlnoci


Jenda je noční ptáče.


Nemá moc velkou potřebu spánku.


Neměl ji nikdy, ani jako malé miminko....


Většinou ječel a na spánek neměl ani pomyšlení.... nebo jen pár hodin v noci....


...teď sice neječí...ale nespí....


Úderem 21:30 h. mu vyčistím zuby a dávám ho do postýlky....


.....chvíli má povoleno dívat se z postýlky na DVD přehrávač, většinou běží Šmoulové....


Ve 22:00 (výjimečně ve 22:30 h.)  vypínám přehrávač a říkám, že bude spát....


Jenda si počítá své dudlíčky, mačká si je v ručičkách, ale na spánek to nevypadá.....
Bodejť, když je teprve půl jedenácté....
Tak ještě uložit baklažán....


 ...a pak sleduje čísla....


 0.00 ... nula nula nula = jůůů, to je legrace.... :-)
....tedy jak pro koho.
Já mám pocit, že malé dítě by v tu dobu už dávno mělo spát....


Jenda ten pocit nemá...
....ale co s ním, když  nezabraly ani různé kapičky ani léky na spaní.....
Od roka to doktoři zkoušeli a už jsem to vzdala....

Nejhorší na tom je to, že musím být u něj, nesmím se vzdálit ani na minutu z ložnice.
 Takže žádná televize, žádné hry a povídání s holkama.
Jeníček se bojí a okamžitě pláče.





Když běžím na záchod nebo si jdu pro čaj, tak na mě volá a já ho mezitím 5x "na dálku" ujišťuji, že hned přijdu....
Kdybych do 2 minut nepřišla, spustí hysterický řev....



A tak jen každý večer, vlastně každou noc čekám, až usne....
Mohu jen doufat, že někdy se to upraví.

28 komentářů:

  1. Je zvláštní, jak jsou ti autisté každý jiný, ale vlastně podobný.

    Peta jako miminko a malé dítě spal velice dobře a dlouho. Byl to spavec.
    S nastoupením puberty a teď v dospělosti si to otáčí. V noci paří na PC, nejraději s někým z USA, kteří tam mají den. A přes den spí.
    Ale nedělá mu to dobře, je pak protivný a přetažený. Naštěstí si to jako dospělý uvědomuje. A teď zavedl jiný postup. Jde spát už kolem 21 hod. Sice vstává už v 5 hod, někdy i dříve. Ráno se mě chlubil, že se dobře vyspal a ještě stihl přátele z USA na netu.

    Marci napadla mě jedna věc. Kluci jako malí před usnutím poslouchali na MC na kazeťáku mluvené slovo. Pohádky atd. Bylo zasnuto, já pustila kazeťák a kluci poslouchali až usnuli.
    Dnes by to řešilo CD a přehrávač. Nahrávek pro děti je k dispozici hodně.
    Nevím,jestli by to fungovalo i u Jeníka, ale zkusit se to může.
    Vlastně by mohl mít i rozsvíceno, jestliže se bojí tmy. Alespoň noční světýlko.

    Míša

    OdpovědětVymazat
  2. No, to máš tedy opravdu náročné večery. Pamatuji si, když byli naši kluci malí, jak jsem se těšila až povyrostou a budu se moc celou noc, nerušeně vyspat a to usínali večer normálně, jen se v noci budili napít, nebo vyčurat. Doufejme, že se Jeníčkovi spaní upraví a že si v noci odpočineš i ty.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to je síla,vůbec si to nedovedu představit.Asi bych si dala televizi do ložnice.Holek je mi líto,s mamkou určitě potřebují poklábosit a probrat takové ty holčičí věci.A Jeníček je spokojený,hrozně jsem se pobavila tou řadou dudlíků.Marcelko,prostě to tak je hlavně ať to neni horší,ale jen lepší.Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
  4. Juu, Jeníček spí s baklažánem? :) dlouho jsem tu nebyla, ale jsem zase zpět.... snad se máte lépe než my

    OdpovědětVymazat
  5. a co rano? spi jenda dlouho? ja mam, a vzdy jsem mela ten samej problem, nemuzu usnout. bez leku usnu pri nejlepsim ve dve v noci. rano se mi ale spi mnohem snadnejc nez vecer. myslim ze mam 'delayed sleep phase syndrome'. nevim jak se to cesky jmenuje, ale v kazdem pripade je to dost obvykle u deti, ale i u dospelych, s ADHD a AS. prave kvuli tomu jsem chtela zkusit ten melatonin. treba by pomohl i Jendovi.

    OdpovědětVymazat
  6. Když jsem byla malá, taky jsem vyžadovala, aby u mě někdo před tím, než usnu, seděl. Mamku to děsně štvalo, jednou jí konečně došla trpělivost, odešla a nechala mě řvát..tentokrát se nade mnou neslitovala, já řvala tak dlouho, až jsem se pozvracela. Od té doby už u mě nemusí nikdo sedět :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to si nedovedu vůbec představit. Já jsem ospalá jako kotě, to bych určitě nevydržela! Nebo, že bych si zvykla jako ty? Já ti držím palce, aby se to brzy upravilo!

    OdpovědětVymazat
  8. Hmm, jak autíkovské, to nespaní. Ale ono se to často mění, to je fakt. Si čti u jeho postýlky. Pa Hanka.

    OdpovědětVymazat
  9. Obdivuji tě..to spaní bych asi těžko rozdýchávala..přeji ti aby se to spravilo aspoň o trošku :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Zvláštne že v podstate nespí, skôr viem, že deti skoro ráno vstávajú a to tvoje zase ponocuje :-) Ale snáď sa to upraví a bude čoraz lepšie.

    OdpovědětVymazat
  11. Amelie, kdy ty vlastně odpočíváš?

    OdpovědětVymazat
  12. Amelie, to tě lituji, musíš být strašně unavená. Moc ti přeji, aby Jeníček usínal aspoň o hodinu dřív, snad se to časem upraví.
    Děkuji ti za návštěvy na mém blogu i za přání.
    Zdravím tě a přeji co nejlepší prožití adventních dnů. Hanka

    OdpovědětVymazat
  13. Každá rada těžká. Posuň to čištění zubů a postýlku o dvě hodiny dozadu na 19:30, třeba ho obelstíš. :)

    OdpovědětVymazat
  14. Amélko,Jeníček je super nespavec,no máme to podobně,J-usty tedy usíná kolem 20:00 ale zase se často budí k ránu třeba kolem 3 hodiny a né a né spát až ráno a někdy se vzhůru až do rána,taky vyžaduje pozornost,takže musíme být s ní...Moc se mi líbí dudlíčky vyskládané na postýlce podle barvy,téééda vy jich máte:-)

    OdpovědětVymazat
  15. Tak to bych nevydržela, já bych určitě usnula dříve než Jeníček :-) Jak pak můžeš druhý den vstát a normálně fungovat?

    OdpovědětVymazat
  16. Teda, to je síla. U nás většinou Míša odpadne kolem půl deváté (vstává kolem páté). Uspávat ho musí jeden z nás a někdy je to boj. Nám se osvědčilo "unudit" ho ke spaní. Tj. žádné knížky, DVD prostě žádná zábava (a že zkouší kde co :-). On je sice schopen hodinu se plazit po posteli, ale pak se většinou udře ke spaní.

    OdpovědětVymazat
  17. Jééje, to Tě obdivuji, že to zvládáš, já jsem spáč a když mne někdo budí, tak pak moc příjemná nejsem :-) I když nejsem zas takový ten spáč, který by se v posteli válel do poledne, to rozhodně ne! :-)
    Děti jsou zápřaha obzvlášť miminka, ta nenechají spát nikoho.. Vím, že my se sestrou jsme jako miminka našeho taťku úplně vyštvaly z ložnice :-D Vstával do práce každý den po 4. hodině ranní, takže se potřeboval trochu vyspat a snaším neustálým nočním brekem to prostě nešlo. A tak si postel udělal v obýváku :-D
    Jenže chápu, že nemáš na vybranou.. snad se Jenda v tom usínání nějak zlepší, to bych ti přála, aby ses také dobře vyspala!
    A tedy Jeníček má pořádnou sbírku dudlíků! :-) A jak je má podle barev pečlivě seřazené! Na svou sbírku je jistě náležitě hrdý, co :-D

    OdpovědětVymazat
  18. To je oravdu provoz na tři směny. Já měla jedno nespavé dítko, 4 hod spánku za 24hod. Byla jsem z toho uplně vyčerpaná. Zvrat nastal před pubertou. Najednou, jako by potřeboval těch Jedenáct let dospat.
    To by chtělo nějakou malou ruční práci do ložnice k uklidnění, zkrácení času a třeba i odreagování se, než Jenda usne.

    OdpovědětVymazat
  19. Obdivuju, že tohle zvládáš...po náročných dnech ještě náročnější večery...já jsem ráda, když ti naši dva raraši večer vytuhnou a mám klid jen tak vejrat na tu televizi nebo prolítnout blogy, zasurfovat po netu,...a pak relativně v klidu zalehnout, tohle bych asi nezvládala - no ono by mi asi nic nezbylo, kdyby to tak bylo, že:-D. Jeník má parádní sbírku dudlíků, líbí se mi, jak je má pěkně barevně odstupňované:-)

    OdpovědětVymazat
  20. No tak to je síla, náš Adík sice od mimina vstává po 5:00 hodině (musím to někam zaťukat...zdá se že se to prodlužuje) a já to dost těžko snáším...ale naštěstí večer je nejpozději ve 20:00 klid a to taky od mimča ...tedy až na období od jednoho do asi 1a 3/4 roku, kdy měl hodně špatný atopický ekzém...pak ho to buď přestalo svědit a nebo si zvykl. Tak přeji ať Jeník začne trochu víc chrnět! Jo a sbírka dudlíků je úžasná!

    OdpovědětVymazat
  21. Milá Amélko, Jeníček je jako vždy na fotkách kouzelný. Živé oči, pěkný úsměv. Určitě toho moc nenaspíš, ráno vstávat s děvčaty, snad kdyby Jeníček spal o trošku déle, ale to mu asi nehrozí.
    Přeji ti Amélko pohodový adventní čas prosvícený svíčkami a mihotajicími prskavky.
    Mám toto období, také moc ráda.
    Pekný večer Iva

    OdpovědětVymazat
  22. Náš Jirka byl spavé dítě, zase brzo ráno vstával a vstává stále i kolem 4. hodiny.Spát chodí i v 15.letech po večerníčku. Je vidět, jak každé dítě s autismem je jiné.
    A Marci, Jeníček nikdy neodpadne? Jako že to musí dospat? Já osobně totiž tak funguji, co si pamatuji, už jako dětičko...stále chodím spát kolem 3 hodiny ranní, vstávám v 6:00, ale prostě přibližně jednou měsíčně potřebuji to nahnat spím doslova celý den.
    Rozhodně ti držím palce. Danfi

    OdpovědětVymazat
  23. Umřela bych.Těch dudlíků :-). Co by Jeníček dělal, kdybys k němu nevstala?Nebo ho měla u sebe v posteli.

    OdpovědětVymazat
  24. Presne, to je prve co ma napadne ked si pozeram fotecky, je moc krasny a ma moc pekne vesele ocicka.

    OdpovědětVymazat
  25. Ahoj Marci, máš můj obrovský obdiv!!!!!!!! To musí být pro Tebe obrovský zápřah, když ani večer nemáš chvilku pro sebe, holky.... Opravdu Tě obdivuju!!!

    OdpovědětVymazat
  26. no teeeda. Ja bych snad posunula toho jeho budicka, a ac by bylo 10, udelala bych mu z toho pulnoc. Jestli by to pomohlo, nevim... ale tenhle rytmus by me zabil. Jarka

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...